NOWINKI - montaż
NOWINKI - montaż
Witam wszystkich
Spotykałem się niedawno z klientem, który zażyczył sobie aby ekipa wykonała montaż okien (w nowym domu) stosując specjalne taśmy pomiędzy oknem a murem. Znalazłem takowe w ofercie np: Illbruka o cenie nie wspomnę(wysoka). Klient dostał co chciał.
Mam pytanie czy ktoś sotosuje takie taśmy "normalnie"?
Słyszałem, że podobno u naszych sąsiadów jest to określone normami i stosowanie ich jest konieczne.
A może zna ktoś tańszy odpowiednik ?
Pozdrawiam
Spotykałem się niedawno z klientem, który zażyczył sobie aby ekipa wykonała montaż okien (w nowym domu) stosując specjalne taśmy pomiędzy oknem a murem. Znalazłem takowe w ofercie np: Illbruka o cenie nie wspomnę(wysoka). Klient dostał co chciał.
Mam pytanie czy ktoś sotosuje takie taśmy "normalnie"?
Słyszałem, że podobno u naszych sąsiadów jest to określone normami i stosowanie ich jest konieczne.
Pozdrawiam
Re: NOWINKI - montaż
Witaj
wrzuć w googlach zapytanie taśma rozprężna i znajdziesz kilka stron producentów i dostawców. Najlepiej sprawdzić dużych producentów pianki.
Witaj
wrzuć w googlach zapytanie taśma rozprężna i znajdziesz kilka stron producentów i dostawców. Najlepiej sprawdzić dużych producentów pianki.
Andrzej
Witam !! W odpowiedzi na pytanie odnośnie taśm rozprężnych do montażu okien : Illbruk ,którego taśmy rozprężne są chyba najbardziej znane na rynku jest co prawda jedyna firmą posiadającą ITB na system uszczelnień z taśmami rozprężnymi w Polsce ,lecz ich ceny pozostaja bardziej barjerą dla montażu niż promocją .Chciałbym podzielić się z montażystami kilkuletnim doświadczeniem w zastosowaniu takich taśm .Moje doświadczenia wywodzą się z Belgijskiego Koncernu przodującego w produkji pian poliuretanowych :SOUDAL !Początkowo taśmy wprowadzono na Polski rynek jako ciekawostkę z nadzieją ,że zostanie zrozumiana idea istnienia takich taśm.Produkowano je w niemieckiej firmie HANNO wspierając się później Certyfikatem Zgodnośći z ITB. Następnie Soudal rozpoczął produkcję własnych taśm pod nazwą SOUDABAND ACRYL .Są one dużo tańsze od Illbruck-owskich i bardzo szybko zyskały wielu zwolenników nie tylko w branży okiennej.Strona www.soudal.pl tylko zarysowo rejestruje fakt istnienia takiej taśmy .Niemniej jednak jest to odrębna bardzo ważna gałęź produktów.Ja nie zajmuje się już sprzedażą taśmy rozprężnej po prostu nie pracuje już u Przedstawiciela firmy SOUDAL .Gdyby Soudal Sp z o. o. otworzył swoje magazyny na miejsce przedstawicieli ,wszyscy montażyści i producenci okien wiedzieliby na temat taśmy prawie wszystko ale wiadomo ,kompetencje i jeszcze raz kompetencje ! Aktualnie najwięcej wyczerpujących informacji udzieli Państwu na ten temat Marek WYSZKOWSKI - doradca techniczny z Centrali SOUDAL w POLSCE (warszawa) tel.692441104 . Najpopularniejszymi rozmiarami taśm ,które sprzedawałem montażystom to; 10/3/15 -co oznacza ,szerokość 10mm/grubość taśmy sprężonej na rolce 3 mm/grubość(wysokość)taśmy po całkowitym rozprężeniu 15 mm. ,oraz 20/4/80 - te dwa rozmiary wychodziły najtaniej i zaspokajały potrzeby montażystów . Ważne jest aby taśma w szczelinie pozostawała sprężona do około 30-40 % gdyż w większym rozprężeniu nie zachowuje swojej paroszczelności a jedynie chroni przed przedmuchami powietrza. Temat taśm jest na prawde b.obszerny i ważne jest aby zrozumieć gdzie i w jakich przypadkach stosować taśmy rozprężne .Proszę poprosić Marka o przesłanie opracowania na ten temat (dysponują takim w PDF). Gdybym mógł jeszcze w czymś pomóc :GG 7210381 lub [email protected] Pozdrawiam Piotr
Aha zapomniałem dodać : Kompetentna obsługa tematu TAŚMY ROZPRĘŻNE -tylko i wyłącznie MAREK WYSZKOWSKI lub dział techniczny w SOUDAL Sp.z o.o.(osoba która w SOUDALU wie na ten temat najwięcej )!!
Jeśli jesteś z dolnośląskiego to będziesz miał wątpliwą przyjemność zakupu taśm u Przedstawiciela ,firmie AVISTA z Wrocławia - niekompetentna ,niedouczona obsługa ,która i tak będzie się kontaktować z Warszawą ,bo z tamtąd biorą towar.
Najbliższa FACHOWA obsługa ,to; Oddział (nie przedstawiciel) Gliwice lub Oddział Zielona Góra .Wszystkie informacje o miejscu zakupu (na pewno taniej niż u Przedstawiciela) i terminie realizacji do ustalenia z kolegą Markiem W. Jeszcze raz ,pozdrawiam !
Jeśli jesteś z dolnośląskiego to będziesz miał wątpliwą przyjemność zakupu taśm u Przedstawiciela ,firmie AVISTA z Wrocławia - niekompetentna ,niedouczona obsługa ,która i tak będzie się kontaktować z Warszawą ,bo z tamtąd biorą towar.
Najbliższa FACHOWA obsługa ,to; Oddział (nie przedstawiciel) Gliwice lub Oddział Zielona Góra .Wszystkie informacje o miejscu zakupu (na pewno taniej niż u Przedstawiciela) i terminie realizacji do ustalenia z kolegą Markiem W. Jeszcze raz ,pozdrawiam !
słuchaj pipek,soudal produkuje guwniane pianki(to bardzo łagodne określenie),które rozprężają się nawet po 2,3 miesiącach.sam się o
tym przekonałem.kilka osób z różnych stron kraju(handlowcy.montażysci deależy) potwierdzili te wiadomosci.ta ich tasma pewnie też jest do d.... .stary nie chwal wyrobów tej firmy ,nie polecaj ich innym.
UWAGA ! ITB wykonuje badanie piany,koszt 3000-6000zł.
tym przekonałem.kilka osób z różnych stron kraju(handlowcy.montażysci deależy) potwierdzili te wiadomosci.ta ich tasma pewnie też jest do d.... .stary nie chwal wyrobów tej firmy ,nie polecaj ich innym.
UWAGA ! ITB wykonuje badanie piany,koszt 3000-6000zł.
Witam "prezes" !
Wybacz ale pracowałem w SOUDALU prawie 6 lat i chyba wiem nieco więcej na ten temat od Ciebie ! Taśmy rozprężne są jednak w tej chwili mocną stroną SOUDALA tak jak jeszcze 3 lata temu była nią pianka. Obecnie rozprężenia wtórne po 2-3 miesiącach a nawet pół roku to standard!!! Ogólnie większego "gówna" niż SOUDAL nie dostaniecie na rynku. Nawet piana z opatentowanym złączem CLICK nie jest w stanie naprawić reputacji SOUDALA! W puszkach CLICK jest dokładnie to samo co w zwykłej pistoletówce ! Jeszcze rok temu piana z Belgii biła wydajnością wszystkich na rynku nawet TYTANA 65 -teraz to tylko wspomnienie ! Znam osobiście większość montażystów i producentów okien którzy odeszli od SOUDALA z powodu jego jakości . Jeśli jesteś z dolnośląskiego ,to pewnie i Ciebie znam ,a być może nawet kupowałeś odemnie pianke! Jeśli są jeszcze jacyś fanatycy piany SOUDAL , to jak dojdzie do reklamacji ,to prosze się nie łudzić ,że zostanie uznana ! w soudalu JEST DOSŁOWNIE KILKA OSÓB ,które podchodzą do takich reklamacji ze zrozumieniem,reszta to science fiction. Jeśli moje doświadczenie z SOUDALA może być komuś przydatne , to zapraszam ! Pozdrawiam !!
Wybacz ale pracowałem w SOUDALU prawie 6 lat i chyba wiem nieco więcej na ten temat od Ciebie ! Taśmy rozprężne są jednak w tej chwili mocną stroną SOUDALA tak jak jeszcze 3 lata temu była nią pianka. Obecnie rozprężenia wtórne po 2-3 miesiącach a nawet pół roku to standard!!! Ogólnie większego "gówna" niż SOUDAL nie dostaniecie na rynku. Nawet piana z opatentowanym złączem CLICK nie jest w stanie naprawić reputacji SOUDALA! W puszkach CLICK jest dokładnie to samo co w zwykłej pistoletówce ! Jeszcze rok temu piana z Belgii biła wydajnością wszystkich na rynku nawet TYTANA 65 -teraz to tylko wspomnienie ! Znam osobiście większość montażystów i producentów okien którzy odeszli od SOUDALA z powodu jego jakości . Jeśli jesteś z dolnośląskiego ,to pewnie i Ciebie znam ,a być może nawet kupowałeś odemnie pianke! Jeśli są jeszcze jacyś fanatycy piany SOUDAL , to jak dojdzie do reklamacji ,to prosze się nie łudzić ,że zostanie uznana ! w soudalu JEST DOSŁOWNIE KILKA OSÓB ,które podchodzą do takich reklamacji ze zrozumieniem,reszta to science fiction. Jeśli moje doświadczenie z SOUDALA może być komuś przydatne , to zapraszam ! Pozdrawiam !!
Taśma rozprężna jest produkowana nadal przy ścisłej kontroni niemieckiego HANNO , bo soudal wspiera się ich atestami ,dlatego ,ten produkt polecam -choć nie mam wcale w soudalu zadnego długu wdzięczności !, moge nawet udostępnić kontakt z osobami p[racującymi na tych taśmach ! Miałem kilka propozycji pracy w branży ale zupełnie zmieniłem profesje ,choćby dlatego ,że ludzie którzy ufali mi ze względu na produkty Soudal ,zawiedli się na nich ! A przedewszystkim liczą się dobre kontakty a nie "patriotyzm" do pogarszającej się z roku na rok marki !!!
jesli chodzi o rozpreżanie piany po 2 - 3 miesiacach.. zaden problem!! proponuje nauczyć montażystów prawidłowego kładzenia piany..jesli nawali piane na calej szerokosci profila to wcale sie nie dziwie, że go rozepchnie. Piana nieważne jakiego producenta musi miec miejsce na rozprężenie dlatego na środku profila musi zostac kanał żeby piana miała miejsce..
Sam używam produktów Soudala i jestem z nich zadowolony. wydajność, jakość, cena, wszystko spoko. problemów z reklamacjami nie mam od kiedy pokazałem montażystom jak się ją kładzie.
Próbowałem różnych pian.. ze Soudala jestem najbardziej zadowolony..
Jeśli znacie jakichś lepszych producentów prosze o nazwy..
Pozdrawiam!!
Sam używam produktów Soudala i jestem z nich zadowolony. wydajność, jakość, cena, wszystko spoko. problemów z reklamacjami nie mam od kiedy pokazałem montażystom jak się ją kładzie.
Próbowałem różnych pian.. ze Soudala jestem najbardziej zadowolony..
Jeśli znacie jakichś lepszych producentów prosze o nazwy..
Pozdrawiam!!
jakiś czas temu był u mnie przedstawiciel wurth i powiedział mi to samo co mówi maniek..to wszystko wychodzi z jednej taśmy..pozatym wurth przy maksyamalnym rabacie (gdy biore 20 kartonów) był i tak droższy od soudala o jakieś 50 gr. na puszce a i gratisów nie dawali..te gratisy to ściema bo z pistoletami do piany soudala juz nie wiem co robic, ale mimo wszystko są i jak by nie patrzeć w detalu taki pistolet kosztuje 200 zł (tylko kto to kupi......
)a dokładają go do 10 kartonów..zużywam sporo tej pianki i naprawde nie moge nażekać. co do obsługi też nie moge powiedzieć złego słowa..dostaje kredyt kupiecki na 60 a przy większym zamówieniu na 90 dni, więc kasy nie musze zamrażać. może akurat trafił mi się dobry przedstawiciel..
mimo wcześniejszych waszych uwag polecam soudala, ale jeśli możecie polecić mi firmę jakościowo podobną a cenowo niższą będe wdzięczny..
pozdrawiam!
mimo wcześniejszych waszych uwag polecam soudala, ale jeśli możecie polecić mi firmę jakościowo podobną a cenowo niższą będe wdzięczny..
pozdrawiam!
Maniuś ,spostrzegawczy jesteś ale gdybyś był bardziej ,to zauważyłbyś fabryke Wurtha prawie po drugiej stronie ulicy a co najważniejsze :skoro wszystko idzie z tej samej taśmy to dlaczego ceny pian są tak bardzo różne ? Z Fischerem to trochę przesadziłeś.Nasuwa się wniosek ,do twoich spostrzeżeń ; -czy niejednokrotnie dużo tańszy Wurth czy Fischer jest taka dobrą firmą ,że dokłada do sprzedaży swojej piany,
- a może Soudal "oszukuje "zawyżając cene swojej piany ?(to tylko czysto hipotetyczne wnioski a każdy niech sam osądzi jak mu pasuje )Co do promocyjnych pistoletów jest kilka rozwiązań ,jedno z nich : niech Wasz "dobry handlowiec" nie daje wam pistoletów (to że daje to i tak sukces) tylko odejmie jego wartość od wartości piany. Stanowcze zarządanie tego ,najczęściej pomaga .Każdy handlowiec woli sprzedać 10 czy 20 kartonów piany po nieco niższej cenie jak odejść z kwitkiem !A to odbije się na jego wypłacie ! Kwestia kompetencji handlowca i polityki firmy !
Pamiętajmy ,że "tematem przewodnim " jest tutaj TAŚMA ROZPRĘŻNA I JEJ ZASTOSOWANIE .
NA TEN PRODUKT ZŁEGO SŁOWA NIE POWIEM !
Pozdrawiam Panów M. !
- a może Soudal "oszukuje "zawyżając cene swojej piany ?(to tylko czysto hipotetyczne wnioski a każdy niech sam osądzi jak mu pasuje )Co do promocyjnych pistoletów jest kilka rozwiązań ,jedno z nich : niech Wasz "dobry handlowiec" nie daje wam pistoletów (to że daje to i tak sukces) tylko odejmie jego wartość od wartości piany. Stanowcze zarządanie tego ,najczęściej pomaga .Każdy handlowiec woli sprzedać 10 czy 20 kartonów piany po nieco niższej cenie jak odejść z kwitkiem !A to odbije się na jego wypłacie ! Kwestia kompetencji handlowca i polityki firmy !
Pamiętajmy ,że "tematem przewodnim " jest tutaj TAŚMA ROZPRĘŻNA I JEJ ZASTOSOWANIE .
NA TEN PRODUKT ZŁEGO SŁOWA NIE POWIEM !
Pozdrawiam Panów M. !
Ok - więc ja się wypowiem jako były przedstawiciel firmy Wurth. Nie rozumiem nastawienia do przedstawiciela, który Cię obsługiwał. W mojej pracy jest wielu klientów chcących tylko "zbić cenę", obiecując, że będą nabywać bardzo duże ilości ( Twój przykład 20 kartonów - ale jak bierzesz raz na pół roku to wybacz ), staramy się wtedy iść im "na rękę", ale przeważnie dostajemy wtedy po nosie ( klient nabędzie 10 kartonów i przez 6 miesięcy cicho ). Nie mówię, że wszyscy tak robią - miaem wiernych klientów, którzy zużywają piany montażowej w bardzo dużych ilościach ( ok 20 - 50 kartonów miesięcznie ) i jakoś mają i gifty i inne dodatki do zamówienia. Bzli również klienci, którzy biorą dużo mniejsze ilości ( ok 1 kartona tygodniowo ) i również mają gifty i dodatki.jojas pisze:jakiś czas temu był u mnie przedstawiciel wurth i powiedział mi to samo co mówi maniek..to wszystko wychodzi z jednej taśmy..pozatym wurth przy maksyamalnym rabacie (gdy biore 20 kartonów) był i tak droższy od soudala o jakieś 50 gr. na puszce a i gratisów nie dawali..te gratisy to ściema bo z pistoletami do piany soudala juz nie wiem co robic, ale mimo wszystko są i jak by nie patrzeć w detalu taki pistolet kosztuje 200 zł (tylko kto to kupi......)a dokładają go do 10 kartonów..zużywam sporo tej pianki i naprawde nie moge nażekać. co do obsługi też nie moge powiedzieć złego słowa..dostaje kredyt kupiecki na 60 a przy większym zamówieniu na 90 dni, więc kasy nie musze zamrażać. może akurat trafił mi się dobry przedstawiciel..
pozdrawiam!
Co do Twojej wypowiedzi, to powiem tylko tyle - nie wiem skąd jest piana ( w jakiej fabryce jest produkowana ), ale jest oznaczona symbolem Wurtha i to oznacza, że tak naprawdę nie będziesz z nią miał żadnych problemów ( czy z letnią czy z zimową ), że nie będziesz miał żadnych braków i pianę zawsze dostarczona zostanie na czas,a gdy coś się z nią stanie to będzie miał wymienioną bez żadnych kopotów czy kosztów. Takie są piorytety, by klient nie musiał się przejmować niczym innym jak swoją pracą. Co do ceny nie wypowiadam się dokładnie - każdy przedstawiciel sam ustala cenę danego towaru według cennika. Mogę powiedzieć tylko ogólnie, że różnice pomiędzy pianami np Wurtha a Soudala są jasne i wszędzie pokazane - istnieje wielka różnica jakościowa ( piana niskorozprężna, czyli zwarta i nie przepuszczająca ), a co za tym idzie i ceny. Ile razy zdarzyło Ci się, że piana w ogóle nie "wyszła" z puszki, albo nie "wyszła" w całości ?? Inna sprawa - czy kiedykolwiek sprawdziłeś ILE PIANY JEST W PUSZCE SOUDALA A ILE JEST TAM GAZU I PORóWNAłEś Z JAKąKOLWIEK INNą FIRMą ??
Wracając do tematu TAŚM:
http://www.wurth.pl/katalog/
Art nr A0875 110 2
Art nr A0875 110 004
Art nr A0875 115 3
Art nr A0875 115 4
Art nr A0875 120 4
Art nr A0875 120 6
Art nr A0875 120 8
Pozdrawiam serdecznie
Polecam Ci nie dawać GIFT-ów Klientom, którzy nie są o`k - nie płacą, nie robią Ci kawki są nie mili, nie akceptują warunków współpracy - najgorsi są tacy co maja tzw roszczeniową postawę do wszystkiego i wszystkich i ciągle gadają, że im kiepsko idzie. Tak mnie wk...ją, że .... .Nie zadawaj się z takimi a i tak zadzwonią sami do Ciebie bo im konkurencja wstrzyma dostawy za nie płacenie w terminie albo nie dowiezie towaru na czas.Birbante pisze:Ok - więc ja się wypowiem jako były przedstawiciel firmy Wurth. Nie rozumiem nastawienia do przedstawiciela, który Cię obsługiwał. W mojej pracy jest wielu klientów chcących tylko "zbić cenę", obiecując, że będą nabywać bardzo duże ilości ( Twój przykład 20 kartonów - ale jak bierzesz raz na pół roku to wybacz ), staramy się wtedy iść im "na rękę", ale przeważnie dostajemy wtedy po nosie ( klient nabędzie 10 kartonów i przez 6 miesięcy cicho ). Nie mówię, że wszyscy tak robią - miaem wiernych klientów, którzy zużywają piany montażowej w bardzo dużych ilościach ( ok 20 - 50 kartonów miesięcznie ) i jakoś mają i gifty i inne dodatki do zamówienia. Bzli również klienci, którzy biorą dużo mniejsze ilości ( ok 1 kartona tygodniowo ) i również mają gifty i dodatki.jojas pisze:jakiś czas temu był u mnie przedstawiciel wurth i powiedział mi to samo co mówi maniek..to wszystko wychodzi z jednej taśmy..pozatym wurth przy maksyamalnym rabacie (gdy biore 20 kartonów) był i tak droższy od soudala o jakieś 50 gr. na puszce a i gratisów nie dawali..te gratisy to ściema bo z pistoletami do piany soudala juz nie wiem co robic, ale mimo wszystko są i jak by nie patrzeć w detalu taki pistolet kosztuje 200 zł (tylko kto to kupi......)a dokładają go do 10 kartonów..zużywam sporo tej pianki i naprawde nie moge nażekać. co do obsługi też nie moge powiedzieć złego słowa..dostaje kredyt kupiecki na 60 a przy większym zamówieniu na 90 dni, więc kasy nie musze zamrażać. może akurat trafił mi się dobry przedstawiciel..
pozdrawiam!
Co do Twojej wypowiedzi, to powiem tylko tyle - nie wiem skąd jest piana ( w jakiej fabryce jest produkowana ), ale jest oznaczona symbolem Wurtha i to oznacza, że tak naprawdę nie będziesz z nią miał żadnych problemów ( czy z letnią czy z zimową ), że nie będziesz miał żadnych braków i pianę zawsze dostarczona zostanie na czas,a gdy coś się z nią stanie to będzie miał wymienioną bez żadnych kopotów czy kosztów. Takie są piorytety, by klient nie musiał się przejmować niczym innym jak swoją pracą. Co do ceny nie wypowiadam się dokładnie - każdy przedstawiciel sam ustala cenę danego towaru według cennika. Mogę powiedzieć tylko ogólnie, że różnice pomiędzy pianami np Wurtha a Soudala są jasne i wszędzie pokazane - istnieje wielka różnica jakościowa ( piana niskorozprężna, czyli zwarta i nie przepuszczająca ), a co za tym idzie i ceny. Ile razy zdarzyło Ci się, że piana w ogóle nie "wyszła" z puszki, albo nie "wyszła" w całości ?? Inna sprawa - czy kiedykolwiek sprawdziłeś ILE PIANY JEST W PUSZCE SOUDALA A ILE JEST TAM GAZU I PORóWNAłEś Z JAKąKOLWIEK INNą FIRMą ??
Wracając do tematu TAŚM:
http://www.wurth.pl/katalog/
Art nr A0875 110 2
Art nr A0875 110 004
Art nr A0875 115 3
Art nr A0875 115 4
Art nr A0875 120 4
Art nr A0875 120 6
Art nr A0875 120 8
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam
P.S. ...pozatym GIFT-y to powinni Klienci dawać poddostawcom. To przecierz jest "dar od Boga", że przystojny, inteligentny sprzedawca raczył odwiedzić Klienta szczególnie jeśli znajduje się na zabitej dechami wichurze. Sam wiesz, że jeżdżenie po tym kraju to nic innego jak walka o życie.
Jeszcze chciałem powiedzieć, że w przypadku przerwania współpracy bez względu na powody Klient powinien oddać GIFT-y albo równowartość pieniędzy - wiem, że jest przysłowie "kto daje i zabiera to się w piekle poniewiera" ale my juz dawno za nasz styl zycie mamy u Lucyfera przyklepane miejsce (ja mam przy mieszaniu w kotle).
...lubię whiskey jak by co
jawaryn