niski próg !!!
niski próg !!!
Proszę o pomoc, mam pytanie: Czy istnieje niski próg (max.2 cm) dla okien drewnianych, balkonowych? Jeśli tak to jakiej firmy? Gdzie go mogę dostać?
Dziękuję
Dziękuję
Re: niski próg !!!
chodzi zapewne o progi do drzwi balkonowych,wejsciowych,tarasowych.dodex pisze:Proszę o pomoc, mam pytanie: Czy istnieje niski próg (max.2 cm) dla okien drewnianych, balkonowych? Jeśli tak to jakiej firmy? Gdzie go mogę dostać?
Dziękuję
sa tp progi aluminiowe do alu,drewna i pvc.ma takie w swoich systemach
schuco,aluplast,veka......progi 2cm i nizsze najazdowki np.swobodny najazd wozkiem inwalidzkim.
pozdrawiam
Popatrz tutaj http://www.maco.at/maco/cont/ShowFile.aspx?id=579
-
finlandia
- Profesjonalista

- Kontakt:
Re: niski próg !!!
Pytasz jako Klient? bo Producent taką wiedzę dostanie u każdego dobrego dostawcy okuć.dodex pisze:Proszę o pomoc, mam pytanie: Czy istnieje niski próg (max.2 cm) dla okien drewnianych, balkonowych? Jeśli tak to jakiej firmy? Gdzie go mogę dostać?
Dziękuję
Montowałem niskie progi (2cm) produkcji GU, podobne do tych w drzwiach zewnętrznych. Rowiązanie zaawansowane, bo miały wkładkę termiczną, uszczelkę oraz elementy okucia montowane w swojej płaszczyźnie. Ale na mój gust nie jest to rozwiązanie tak szczelne jak klasyczne okno. To samo twiedzi moj dostawca PCW.
A swoją drogą.. kiedyś Oknoplast tak promował "WINSTEP". Czy doświadczenia są podobne?
niski próg
znajdziesz u GU i Maco - uwaga! inna konstrukcja futryny /w eurooknie drewno jest standart 68x80 /w przypadku tego progu szerokosc futryny jest około 160 mm.
Tadeusz
-
finlandia
- Profesjonalista

- Kontakt:
Zastosowanie nienajlepszego rozwiazania to nie jest od razu słaby wykonawca. Znasz najlepszego? Patrząc z takiej strony mogę uważać ze O. jest słaby bo ma profile czterokomorowe.
A mimo to polecam Vekę, jak ktos pyta to polecam i O. bo uwazam ze firma tej klasy ma produkt jakościowo bez zarzutu. A ze nie tanio.. nie moja to sprawa.
A mimo to polecam Vekę, jak ktos pyta to polecam i O. bo uwazam ze firma tej klasy ma produkt jakościowo bez zarzutu. A ze nie tanio.. nie moja to sprawa.
-
finlandia
- Profesjonalista

- Kontakt:
Nie wiem jak w szczegółach wygląda WINSTEP - stąd moje pytania.Gość! pisze:To masz słabego dostawcę, bo Oknoplast daje na niego 7 lat, również na szczelność
To co ja spotykam w drewnie jest oparte o niskim progu aluminiowym do którego sa przykręcone zaczepy, wiec nie ma obaw że ktoś to podwazy śubokrętem, ale uszczelnienie nie odbywa sie na zasadzie docisku a jest oparte na uszczelce typu szczotkowej (w tym wypadku piórko), - tylko ociera się o próg i skrzydło, wiec nie ma szans byc tak szczelne jak zwykłe rozwiazanie.
a jak to wygląda w WINSTEP? Ktoś jest skłonny się podzielić wiedzą?
Tam znajdziesz zdjęcie:
http://www.oknoplast.com.pl/433
http://www.oknoplast.com.pl/433
-
finlandia
- Profesjonalista

- Kontakt:
To zdjęcie widziałem i tu wygląda on identycznie jak progi GU.
Ale w "moim" przypadku uszczelka po prostu ociera po progu od góry a wg mnie by było szczelnie, powinna dociskac z boku - tylko czy jest tu miejsce na uszczelkę jesli prog ma wys.2 cm - na jakiej wysokosci nad podlogą bedzie "jezdziło" skrzydło? Moze jakies sprostowanie? na priv?
Ale w "moim" przypadku uszczelka po prostu ociera po progu od góry a wg mnie by było szczelnie, powinna dociskac z boku - tylko czy jest tu miejsce na uszczelkę jesli prog ma wys.2 cm - na jakiej wysokosci nad podlogą bedzie "jezdziło" skrzydło? Moze jakies sprostowanie? na priv?