"MONTAŻYŚCI ŁĄCZCIE SIĘ"

Ile powinien kosztować mb montażu (typ szwed)?

demontaż+montaż+obrobka ubytkow - 20-25 zł/mb
1
4%
demontaż+montaż+obrobka ubytkow - 25-30 zł/mb
5
19%
demontaż+montaż+obrobka ubytkow - 30-35 zł/mb
11
41%
demontaż+montaż+obrobka ubytkow - 35-40 zł/mb
10
37%

Liczba głosów: 27

Awatar użytkownika
as-mont
Czytelnik
Czytelnik

"MONTAŻYŚCI ŁĄCZCIE SIĘ"

Post autor: as-mont »

Od jakiegoś czasu obserwuję rynek dotyczący montażu okien, i z przykrością stwierdzam, ze jest niedobrze.

Grupy, firmy, montażyści nie dajcie sie nabijać w butelkę producentom, dealerom, sprzedawcom, koordynatorom. Chcąc obniżyc ceny okien w głównej mierze starają się obniżyć koszty montażu. W praktyce polega to na "szantażu". "Nie będziesz Ty, będzie inny"

Klienci, nie dajcie się zwieść niską ceną montażu, przeważnie w takich przypadkach wykorzystywany jest najgorszej jakości materiał, pianki, a profesjonalny montaż niestety musi potrwać, i kosztować.
Wymianę okien najlepiej zlecić wykonawcy, który zagwarantuje nam właściwe osadzenie i uszczelnienie (zdecydowanie preferowany jest system trzywarstwowy).

Jak pokazują statystyki i doświadczenia w wielu krajach o zbliżonych warunkach klimatycznych do polskich - trwałość okien oraz zadowolenie użytkowników zależne są od:

w 50% od sposobu zamontowania,
w 40% od jakości wykonania okien,
w 10% od sposobu użytkowania i konserwacji.

Czy ktoś policzył ile powinien kosztować profesjonalny montaż?

oknoAD

Awatar użytkownika
mr_monter
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: mr_monter »

as-mont ma racje profesjonalny powinien swoje kosztowac a klint ni powinin dopuscic aby okna u niego instalował pan kaziu wyposażony w poziomice drewniana dł.40 cm lub jeszcze gorzej o smaku tesco lub toya z urzadzeniem do wiercenia typu celma no i kielnia taki pan przystepuje do montazu okien powinien byc z marszu wyproszony z mieszkania z gdyz fachowosc usług jak i znajomosc tematu montażu stoja pod duzym znakiem zapytania tacy panowie nie wiedza ze pion wewnetrzny jest tak samo wazny jak poziom a jak oczko dotyka kreski to jest w normie tak moze zostac a potem klienci szukaja winnych ze to producent sprzedawca i kazdy inny tylko nie szwagier kaziu z pozimica 40 cm a odnosnie nie ty bedzie nastepny to juz tak nie jest teraz monter jest najważniejszy bez nich zginiemy albo umzemy z głodu pozdrawiam wszystkich zainteresowanych i wielki szacunek dla dobrych monterów :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
klos1973
Czytelnik
Czytelnik

skad ta kasa?

Post autor: klos1973 »

35-40 zlotych??? tyle dostajecie czy tyle chcielibyscie miec,bo juz sam nie wiem.Ja w swoim regionie zaproponowalem srednio za DMO 25-30 zlotych i telefon zamilkl......(kujawsko -pomorskie) ale za to znalezli sie tacy co bardzo chetnie dawali mi ......18 zl, przy czym sami brali za montaz 35-40 zlotych.Pozdrawiam .
fafik
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: fafik »

hau hau a ilu z was przeszło w miarę szkolenie i stosuje się do zasad poprawnego montażu tj dyble co 60-70 cm również z góry a pod oknem podkłada z twardego drewna lub tworzywa ? ilu z was potrafi zdobyć klienta i nie czekać na to aż łaskawie dealer zatrudni was za 50 zł/mb ?
Jestem gotów sie założyć ze co najmniej 80 % montaży nie jest wykonana zgodnie z zaleceniami producenta . Pomijam sytuację ze wprawdzie część "fachowców" wyjechała ale zostali jeszcze ci co montują na samą piankę (bo okno małe to wytrzyma) Ilu monterów nie wie że normy montażu na parterze wyglądają inaczej niż montaż okna na 10 piętrze?
Natomiast poprawnie można zamontować okno posiadając zarówno wiertarkę Celmy, Hiltiego czy Toya i to nie ma nic do rzeczy z rzetelnością monterów.
Wprawdzie powoli kształtują się solidni rzemieślnicy ale jest ich niewielu.
PS - swoim płacę 28-40/mb
Myśl jak coś piszesz - Twoje informacje czyta przyjaciel , ale i wróg
klos1973
Czytelnik
Czytelnik

do fafika

Post autor: klos1973 »

Masz racje odnosnie sprzetu uzywanego do montazu,aczkolwiek im on lepszy tym robota prostsza.Jesli chodzi o mnie to w zasadzie nie mam jakiegos specjalnego systemu na montaz ,gdyz moim zdaniem kazdy jest inny,i tak czasem montuje na owe dybelki ,jak i na kotwy ,ale i na wkrety WHO ,co najbardziej mi pasuje chocby nawet dlatego ze pieknie ustawia sie na tych wkretach kat wewnetrzny.Okna na pianke stosuje bardzo,ale to bardzo rzadko,naprawde wtedy gdy okienko jest malutkie,ale szczerze mowiac nie bardzo lubie to robic gdyz jak wiecie trzeba sie przy tym na klinowac.Co do klinow wlasnie ,to uwazam ze drewniane nie wszedzie sie sprawdzaja,i stawianie na drewnie okna nie bardzo mi odpowiada,przeciez drewno z czasem pruchnieje....Ja stawiam na plastikowych klinach.I mam jeszcze pytanie,w moich stronach,w kujawsko pomorskim ,nieliczna grupa stosuje kwkrety WHO ,jak to wyglada w innych regoinach? pozdrawiam
lukasz1975
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: lukasz1975 »

montaz montazowi nie równy :)
ja srednio biore od klienta 30 zł za mb , montazysta płace 100zł za dniówke ( dniówka to srednio 6-7 godzin pracy) .Ja ponosze koszty transportu (daje swój samochód) , materiałow, narzedzi, tak wiec 100zł maja do reki na czysto. Dodam ze sam tez czesto chodze na montaze i wiem jak to wyglada w praktyce . Co innego montaz na parterze a co innego na 4 pietrze bez windy . Wiec uwazam ze placenie ludzia ( montazysta ) stalej stawki za mb jest bez sensu . Mam ta faja sytuacje ze współpracuje z jednymi judzmi juz kilka lat i wiem ze nie przesiedza dniówki bezczynnie. Juz podczas pomiaru widze ile mniej wiecej zajmie montaz wiec wiem ile mam powiedziec klientowi.
to tyle w temacie cen -wynagrodzen

Musimy sobie zdac jeszcze sprawe ze do niedawna( naszczescie te czasy juz mijaja) pokazna czescia zarobku sprzedawcy okien był zysk z montazu. Czesto okna sprzedawalo sie po kosztach byleby tylko sprzedac a zarabialo sie na montazu i stad zale montazystów ze dostaja 20zł a sprzedawca wzią 35zł.

jedno jest pewne ( nauczylem sie tego przez kilka lat w tej branzy) ze na ludziach nie ma co oszczedzac . I dlatego staram sie zeby byli usatysfakcjonowani zarobkami bo wtedy klient tez bedzie zadowolony :)

Co do techniki montazu to badzmy szczezy , kazdy ma swoje opatentowane sposoby .Sprzet im lepszy tym latwiejsza praca . A najwazniejsza jest dokladnosc i sumiennosc montazysty :)

komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

a może policzmy tak - wzięty dentysta za zajrzenie do gęby bierze ok 200 zł za 15-30 min (w tym materiały) Zęby reperuje się tak samo często jak okna (a rosną dwa garnitury na całe życie czyli przeciętnie też tyle samo)
Wniosek z tego ze montażysta powinien brać tak z 1500 zł dniówki (realia polskie) ewentualnie pozostaje klientowi samodzielny montaż (wyrywanie obcęgami)
Zauważcie koledzy montażyści że aby klient łaskawie przyszedł do biura i zamówił okno to trzeba ponieść koszt reklamy,wyczekiwania na klienta, obsługi biura itp. Wy dostajecie prace "na tacy" wkładając w nią swoje umiejętności i zaangażowanie. Jednakże ryzyko związane z wykonaniemcałej usługi wraz z materiałem ponosi najczęściej ktoś inny. Wasze ryzyko - to ryzyko waszej pracy i najczęściej na tym się kończy. Dlatego też tym co płaci klient za robotę najcześciej dzielicie się ze sprzedawca. Przy proponowanych stawkach klient powinien płacić stawkę ok 80 zł/mb co zbliża nas do cen zbliżonych do gabinetów stomatologicznych.
ODPOWIEDZ