Noszenie okien.

kojot45
Zaangażowany
Zaangażowany

Noszenie okien.

Post autor: kojot45 »

Tego tematu jeszcze nie przerabialiśmy.
Jak radzicie sobie z transportem okien z samochodu do miejsca montażu?
Czy macie jakieś swoje sposoby ułatwiające noszenie okien?
Używacie jakichś wózków, nosideł czy może robicie to w jakiś inny sposób?
Jak transportujecie okna duże i bardzo ciężkie?
Co robicie gdy trzeba okno zanieść bardzo daleko np. w dużej sali sportowej?
Jak transportujecie okna, gdy trzeba je zamontować bardzo wysoko?
Podejrzewam, że tylu co montażystów tyle sposobów, podzielmy się tą wiedzą, na pewno wszyscy na tym skorzystamy.
Z poważaniem

oknoAD

ROB_72
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: ROB_72 »

Kiedyś buła taka firma w łomzy "TERRAZYT" i do ich okien standardowo przykręcane były rączki do noszenia ,co bardzo ułatwiało pracę ,a nawet przenoszenie na duze odległości ,czy na czwarte pietro było o wiele łatwiejsze i wygodniejsze.Duze konstrukcje ja praktykuje przenosić nieoszkolone (fix) dopiero po zamontowaniu ram szklimy na nowo .Wiem nie jest to idealne rozwiązanie bo trzeba umieć odpiąć listwy wyjąć pakiet ponownie odpowiedni włozyć itd,itp. ale do tej pory nic lepszego mi do głowy nie przchodzi.Oczywiście okna również nosimy rozbierając skrzydła jest poprostu lżej ,alerównież widziałem artystów co zasuwają w całości bez względu na wielkość rózni się to tylko ilością osób którzy niosą .
Swojego czsu próbowałe wykombinować pasy do noszenia zrobione ze starych pasów bezpieczenstwa od samochodów co takiego jak uzywają do noszenia mebli ale jakoś to nie wypaliło.
Pozdrawiam.
gehemot
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: gehemot »

Z wyjmowaniem szyb nie ma problemu jeżeli chodzi o okna z pcv lub alu, tam wyjmujemy listwę i po sprawie. W drewnie musisz odciąć silikon,zdemontować listwy które są przybite ( przy okazji można uszkodzić listwę bądź ramiak ), no chyba że dogadamy sie z producentem żeby dostarczył okna i szyby osobno, ale w tym przypadku trzeba je później zasilikonować. Tu pojawia sie kolejny problem, w oknach zamontowanych na trzecim bądź wyższym piętrze nałożenie silikonu po zewnętrznej stronie jest praktycznie niemożliwe, no chyba że dysponujesz rusztowaniem bądź zwyżką, ale to już dodatkowe koszty.
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: finlandia »

No cóz.. mysle ze prawie każdy producent da nam rączki do noszenia, ale kto się zgodza na wyższą cenę?
Chcecie popróbować noszenia okien lub drzwi drewnianych z mahoniu lub dębu z szybami P4? zapraszam do siebie, rozeszklić tego nie bardzo się da..

ale .. ja mam pytanie? jak radzicie sobie z przesuwkami wnoszonymi na któreś piętro... ? Dzwig? czy pasy i po elewacji? i jak doliczacie to Klientowi?
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: KNMTG »

finlandia pisze:No cóz.. mysle ze prawie każdy producent da nam rączki do noszenia, ale kto się zgodza na wyższą cenę?
Chcecie popróbować noszenia okien lub drzwi drewnianych z mahoniu lub dębu z szybami P4? zapraszam do siebie, rozeszklić tego nie bardzo się da..

ale .. ja mam pytanie? jak radzicie sobie z przesuwkami wnoszonymi na któreś piętro... ? Dzwig? czy pasy i po elewacji? i jak doliczacie to Klientowi?
Jak się nie da rozeszklić to polecam transport osobnie rama i skrzydła - zawsze to lżej !!!

Pozdrawiam

P.S. ...nie chciało się nosić teczuszki to trzeba nosić paczuszki :roll:
jawaryn :)
ODPOWIEDZ