Co sądzicie o zawiasach niewidocznych ?

adam2411
Małomówny
Małomówny

Co sądzicie o zawiasach niewidocznych ?

Post autor: adam2411 »

Witam

W zwiazku iż dawno nie było jakiejś ciekawej dyskusji na temat okuć, chciałbym się podpytać jak tam u Was stoi temat zawiasów niewidocznych.
Czy ktoś już coś robił w tym temacie?
Czy mamy jakiś reklamacje na wadliwe działanie?
Czy klienci pytają się o takie rozwiązanie, lub sami im proponujecie?
I wreszcie jakie zawiasy niewidoczne promujecie, najlepiej dodajcie parę słów dlaczego te a nie inne.

Pozdrowienia

oknoAD

JoGo
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: JoGo »

O jak super Pan to nazwał: "zawiasy niewidoczne" Wejdzie Pan na strone WinkHaus: http://www.winkhaus.pl/Okienna/elegance.asp
Tak jest to dosyć ciekawie opisane
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: finlandia »

Swego czasu okna z krytymi zawiasami proponowało Ferno. Widzialem takie na ekspozycjach, furrory nie zrobilo.
Był wówczas duży minus - skrzydło otwierało się max do 90st.
Prawie 3 lata temu Urzędowski pokazywał w Norymberdze okno z takimi zawiasami (zdaje sie ze produkcji GU), które mogły sie otwierac na 135st, ale to też nie weszło do szerszej dystrybucji..

Nikt mnie o to nie pyta, a sprzedaje raczej zaawansowane rozwiązania. A jakby ktoś pytał to na ogół wróży to problemy, bo takie "wynalazki" o których ktoś przeczytał w prasie (w takich newsach nie ma słowa o słabych punktach) zwykle nie są dopracowane i odpowiednio opisane i później wychodzą kwiatki..

Ale.. rozwijajmy się. Myślę ze to temat dla ambitnego producenta. Dobry punkt by oprzeć swoją ofertę ( o ile cena nie odstrasza).
wieslaw II
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: wieslaw II »

Oczywiscie jestes w wielkim bledzie finlandia ! okucia zakryte to stary dobry i wyprubowany temat. Stosuje to np. jeden z najwiekszych producentow w niemczech "bayerwald" sa to okucia firmy aubi sa super super dobrze funkcjonuje .Tylko polecac! Czasem warto sie zastanowic co sie pisze ....
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: finlandia »

wieslaw II pisze:Oczywiscie jestes w wielkim bledzie finlandia ! okucia zakryte to stary dobry i wyprubowany temat. Stosuje to np. jeden z najwiekszych producentow w niemczech "bayerwald" sa to okucia firmy aubi sa super super dobrze funkcjonuje .Tylko polecac! Czasem warto sie zastanowic co sie pisze ....
Wiesław,
moze jestem w błędzie, po to jest to forum by dyskutowac i nam wszystkim rozjaśniać umysły na rzeczy trudne, nowe i te strasze ale unowocześnione.
Okucia zakryte są może wypróbowane w innej kulturze, ale pokaż mi przekonywujący przykład z naszego rynku.

Własnie.. czasem warto się zastanowić co sie pisze. Nie jestem przeciwnikiem nowinek, niektórym może się podobać estetyka (brak widocznych okuc), ale ja uwazam że dobre osłonki (nie najtanszy żółknący plastik albo ciemny brąz do drewna) są równie estetyczne.
Przedstawiłem swoje spostrzeżenia.. W Twoim poście nie widzę żadnego konkretu który by potwierdzał fakt że warto stosować te okucia.
A może chociaż obalisz dowodami moje uwagi?
Darek W
Małomówny
Małomówny

Post autor: Darek W »

Pamietajmy o jednym. Jedna kicha podczas poziomowania i okno pozamiatane.

Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: KNMTG »

Nie znam się na okuciach ale jedno co mi się nie podoba przy zawiasach zewnetrznych to , że obcierają/dotykają przy rozwierze muru. Kaleczą go - przynajmniej u mnie w domu.

Myślę, że niewidoczne okucie z pewnoscią spelniłoby w tym przypadku swoją rolę !!!

Jako tzw opcja okna z wyższej półki wraz z szybą np 0,7 i wielokomorowym profilem a także innymi "gadzetami" byłoby ciekawym elementem dla Klienta z forsą.

Tak na prawdę to w oknach rozwier >90 stopni nie wystepuje - balkon 2 skrzydlowy to tak :roll:

Pozdrawiam

P.S. ...tak z ciekawości czy mógłby ktoś zrobić wycenę O 34/35 w tzw wersji "full wypas" - powiedzmy, że do "materiałówki doda 30-40% ?!
jawaryn :)
wieslaw II
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: wieslaw II »

Szanowny Kolego finlandia .
Przepraszam jesli cie obrazilem moim postem , nie mialem takiego zapiaru

Okucia o ktorych mowimy to faktycznie jak to juz tu inny Kolega napisal przedewszystkim walor optyczny , przedewszystkim dla okien z "wyzszej polki" , dla ludzi "z kasa" a moze z klasa ? Jest to napewno cos co przewaza przy zakupie okien no bo nie kazdy to ma ;). Znam te okucia od ok 10-12 lat i z wlasnego doswiadczenia musze powiedziec ze okucia te pracuja conajmniej tak samo niezawodnie jak wszystkie inne z ta zalete ze nie gubia sie oslonki :).Mam wielu klientow z tymi okuciami i musze powiedziec ze jeszcze nikt sie nie skarzyl a wrecz przeciwnie , z wielka duma prezentuja innym "te cacka " z "zakrytymi okuciami". Na rynku robi sie ciasno , troche grosza mozna zarobic jeszcze wlasnie na tych oknach " wypasionych" wiec warto sie zastanowic nad tykimi "bajerami " jak okucia zakryte lub ciekawostka firmy GAYKO z okuciami gdzie zasuwnice przesuwaja sie w przeciwnym kierunku od klamki GAYKOGVS...... ale to juz zupelnie inny temat. POzdrawiam wszystkich Kolegow po fachu i zycze udanych transakcji.
ODPOWIEDZ