Reklamacja - co może zrobić dealer?

profitokna
Czytelnik
Czytelnik

Reklamacja - co może zrobić dealer?

Post autor: profitokna »

Witam Szanownych forumowiczów.

Mam pytanie, proszę o pomoc , jeśli w ogóle można cokolwiek zrobić :)

Proszę o poradę jakie środki prawne można wykorzystać do wyegzekwowania realizacji zgłoszenia reklamacyjnego które w okresie dłuższym niż 30 dni kalendarzowych nie zostało rozpatrzone, nie została odesłana żadna odpowiedź pisemna, o realizacji reklamacji nie wspominając.
Klient detaliczny ma prawo zwrócić się do Sądu Konsumenckiego gdzie w trybie dosyć szybkim uzyska stosowny wyrok.
Natomiast co w takiej sytuacji może zrobić "dealer"? Gdzie się zwrócić? Co należy wykonać w pierwszym etapie próby zmuszenia nierzetelnego producenta do realizacji reklamacji wynikłej ze sprzedaży wadliwego towaru?

Z góry bardzo dziękuję za podpowiedzi oraz sugestie

Pozdrawiam
Paweł

oknoAD

Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: KNMTG »

UMOWA + OWS tzw Ogólne Warunki Sprzedaży.

Natomiast jak nie ma nic w umowie ani nie ma OWS to możesz sobie dyktować warunki jak Ci się żywnie podoba w ramach oczywiście KC Kodexu Cywilnego.

Pozdrawiam

P.S ...i tak pewnie sąd będzie musiał rozstrzygnąć
jawaryn :)
turkuc
Małomówny
Małomówny

okna

Post autor: turkuc »

Tak najprosciej to zmienic dostawce na takiego ktory traktuje Ciebie powaznie i reklamacje tez. Teraz to chyba sad pozostaje no moze dobry prawnik ktory napisze madre pismo ale to nie zawsze dziala?
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: finlandia »

Łatwo powiedzieć "zmień producenta".
Może bezimiennym punktom (lub tym które wypromowały własna nazwę) jest łatwiej.
Co innego gdy działa się pod logo znanej firmy, często jest to jedyny rozpoznawalny znak firmy. I jak tu zmienic producenta? Zakładam że nikt nie ma ochoty oszukiwać i pod określonym logo sprzedawać inny towar.

Ale prawdą jest to co pisze PROFITOKNA.
Duże firmy nie przejmuja się małymi problemami. I raczej im większa i bardziej znana firma tym gorzej. Dla nas każda sprawa to "żywy" Klient któremu patrzymy w oczy. Dla nich to dane na papierze którym można odpowiedzieć wg norm.
Dlatego kiedyś napomknęłem ze cenie Jezierskiego za zdrowe podejście do reklamacji (a moze tylko ja tak trafiłem?).
Za to skarżył dziś nie będę, bo wstydzę się..
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: KNMTG »

JEZIERSKI - firma, która buduje markę.
jawaryn :)
ODPOWIEDZ