Proszę o pomoc!

bietka
Czytelnik
Czytelnik

Proszę o pomoc!

Post autor: bietka »

Witajcie :)
Zwracam się z wielką prośbą do fachowców o radę (poczytałam trochę Waszych wypowiedzi i widzę, że potraficie być obiektywni) w temacie, który na tym forum przewija się bardzo często: Jakie okna?, Jaka firma?
Mam dwie porównywalne cenowo oferty: MS (tytanowe) i Oknoplast (platinium).Proszę, poradźcie, która z tych ofert jest warta rozważenia?
Czy nie powinnam brać pod uwagę faktu, że Oknoplast jest pod Krakowem, więc ewentualne serwisowanie byłoby łatwiejsze?
W Krakowie MS ma tylko jeden salon sprzedaży na ul.Wielickiej , Oknoplast kilka.
To było podstawowe pytanie, natomiast zastanawiam się, czy z zakupem wstrzymać się do stycznia, czy też zdążyć przed końcem roku?
bietka

oknoAD

Szerszel
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Szerszel »

Bez względu na które okna się zdecydujesz to będzie dobry wybór !
Ja wybrałbym MS tytan termo bo cenię doskonałe parametry termiczne tych okien i pod tym względem okna z krakowa niestety są w tyle. Co do serwisu to jakie ma znaczenie ilość firm w mieście, przecież okna kupujesz tylko w jednej.
Tak na marginesie to na pewno w obu firmach jakość okien jest bardzo wysoka i serwis też na poziomie , a i tak najwięcej zależy od staranności montażu.
lekomin
Fachowiec
Fachowiec
Kontakt:

Post autor: lekomin »

Jeśli białe, to weź Oknoplast, ale nie Platinium. Jeśli kolorowe, to weź MS. Kwestia sztywności profila, ilości komór, itpitd. Unikaj "plastikowych" wzmocnień MSu.

I tyle. Rachunek wyślę pocztą ;)

p.s. aha. I zwróc uwagę na wysokość klamki. Niektórzy za bardzo "optymalizują" dobory okuć..
bietka
Czytelnik
Czytelnik

Dziękuję Wam, mam nadzieje, że jak kupię te okna, to i na rachunek dla lekomina wystarczy :D
Okna będą pięciokomorowe, kolorowe. Platinium z Oknoplastu wyglada ładnie (orzech), a okna MS też mi się podobają.
Czyli problem w tych "drobiazgach" na których się nie znam :(
Zapytam:
1.Czy te wzmocnienia z włókna szklanego które daje MS nie sprawdzają się?
2.Nie wiem o co chodzi z klamką? Nie jest tak, że jej wysokość ustala producent?
3.Moje okna są stosunkowo duże bo w świetle muru 1200 * 1700 a tarasowe 2550 * 2650 czyli MS pod tym względem byłyby chyba odpowiedniejsze (lżejsze ramy) ?
4.Jak już pytam, to jak rozwiązać problem wysokości okna tarasowego?Producenci dają gwarancje na wys. max 2300 - 2400 czyli mam możliwość dania poprzeczki lub fixa w górnej części. Okna mam mieć jednokwaterowe a tarasowe podzielone na 3 skrzydła( w tym jedno stałe) więc ta poprzeczka nie bardzo mi pasuje. Dać stałe szklenie u góry ?

Chyba za dużo tych pytań! :oops: Ale co tam, zaryzykuję jeszcze jedno - kupować spokojnie po Nowym Roku czy w poniedziałek?
bietka
miroslaw

odp.

Post autor: miroslaw »

O jakim ty serwisie gadasz?bo ja serwisu nie widziałem w Polsce a jak gdzieś jest lub był u klienta to i tak po to zeby powiedziec ze klient jest krzywy a nie okno po montażu...
bietka
Czytelnik
Czytelnik

miroslaw, skoro na serwis nie ma co liczyć, to okna jak i montaż muszą być dobre...
Przesadziłam jednak z ilością pytań, powoli tracę nadzieję :( :( :(
bietka

bietka
Czytelnik
Czytelnik

lekomin napisał:

"Jeśli kolorowe, to weź MS. Kwestia sztywności profila, ilości komór, itpitd. Unikaj "plastikowych" wzmocnień MSu"

Okna mają byc kolorowe.O co chodzi z tymi wzmocnieniami w MS ?Czy pisząc o plastikowych wzmocnieniach myślisz o termicznych wzmocnieniach z włókna szklanego i żywicy stosowanych w oknach Termo ?
bietka
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: finlandia »

Bietka, widzę ze nie tracisz czasu i szukasz rady po wszystkich forach ;)
Jak juz napisalem w innym miejscu lepiej zapytaj znajomych lub popros w salonach o referencje od klientów którzy juz kupili dany produkt.
W tym kontekscie Platinium odpadnie, bo to nowosc i tylko mozna przewidywac jak sie zachowa.
Ms i zmocnienie termo? cholernie nie jestem przekonany (do az takich nowinek) ale to wynika z mojego pragmatyzmu i zachowawczosci. Znam Klienta (wstawiałem u niego drzwi) ktory ma Ms thermo, ale nigdy nie skarzyl sie na swoje okna (wiec odczytuje to jako zaletę;)

Jak juz szukasz czegos dobrego to porównaj jeszcze Jezierskiego, bo to tez poziom ekstraklasy (tak jak Oknoplast czy MS).
miroslaw

odp.

Post autor: miroslaw »

Ekstraklasa...he he he
bietka
Czytelnik
Czytelnik

Witam!
finlandia faktycznie pytam,gdzie się da, a znajomych którzy montowali ostatnio okna i mogliby poradzić nie mam(jak już montowali, to drewniane a ja wybrałamPVC).Myślę,że jednak wybiorę Tytanowe termo (MS).Poczytałam ich certyfikaty z Instytutu w Rosenheim, gdzie potwierdzają współczynnik przenikalności cieplnej ramy U= 1,1 (dzięki wzmocnieniom termicznym).Jeżeli szyba ma 1,0 a ramy 1,1 to może faktycznie będą to "ciepłe okna" ? Jak już gdzieś pisałam, w domu będzie tylko ogrzewanie elektryczne i dlatego myślę o tych oknach.Jak już wiesz, pytałam na różnych forach i nie spotałam się z ich krytyką (nie jest to wielka nowość bo produkują je od 2 lub 3 lat).
Dziękuję Wam bardzo za rady :D ,na pewno poproszę w salonie sprzedaży o eferencje
bietka
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Re: odp.

miroslaw pisze:Ekstraklasa...he he he
Ekstraklasa.. jak w piłce.. jak nie ma oficjalnie lepszych.. Przeciez nie napisze liga mistrzow?
jurekonin
Czytelnik
Czytelnik

jeżeli dobre to tylko drewniane

Post autor: jurekonin »

a ak drewniane to znaczącego producenta on sam wtedy kladzie dobre okucia.A plastik kazdy tu chwali co produkuje.Okna drewniane impregnowane naturalnymi olejami roślinnymi.szyby klada wszyscy takie same a plastik ....a to ołów a to żółknie zreszta cena okien plastikowych w kolorze jest porównywalna z oknami drewnianymi.
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

Konin to ładne miasto. Mieszkają w nim rozsądni ludzie. Ale skad wzięli tego jurka ?:"Okna drewniane impregnowane naturalnymi olejami roślinnymi..... ....a to ołów a to żółknie ""
Szerszel
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Szerszel »

Jeśli białe, to weź Oknoplast, ale nie Platinium. Jeśli kolorowe, to weź MS. Kwestia sztywności profila, ilości komór, itpitd. Unikaj "plastikowych" wzmocnień MSu

Wierz mi lekomim że gdybym Cię trafił tym " plastikiem " to Ty pękniesz a ono się nawet nie ugnie , więc to Ty ich unikaj !
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: KNMTG »

...oleje roślinne - kujawski z pierwszego tłoczenia :D
...ubawiłem się od samego rana :lol:
jawaryn :)
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Re: jeżeli dobre to tylko drewniane

jurekonin pisze:a ak drewniane to znaczącego producenta on sam wtedy kladzie dobre okucia.A plastik kazdy tu chwali co produkuje.Okna drewniane impregnowane naturalnymi olejami roślinnymi.szyby klada wszyscy takie same a plastik ....a to ołów a to żółknie zreszta cena okien plastikowych w kolorze jest porównywalna z oknami drewnianymi.
Olej roslinny? To jakas nowa technologia? Chetnie poznam wiecej szczegolow.. a moze szybciej powie mi to jakis parkieciarz, bo to chyba zapozyczona metoda...
michal22
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: michal22 »

Witam
Poczytałem dość sporo na tym forum, ale nadal nie wiem jakie okna wybrać, może mi ktoś coś ciekawego podpowie, bo jestem zielony.
Okna maja być obustronny dąb. Mam do wyboru na takich produktach:
1. 6 komorowe Gealan, Winkhaus
2. 5 komorowe Veka, Roto nt
3. 5 komorowe Deceuninck, Roto nt
Dodam, że wszystkie wychodzą cenowo bardzo podobnie.
Mam jeszcze jedną opcje tańszą :
4. 5 komorowe Gealan, Winkhaus
Wiadomo jeśli chodzi o cenę to wziął bym 4 po co przepłacać, ale chce żeby były to dobre okna i nie okazało się za rok, że ten profil sie gnie albo okna sie nie domykają itp.
Za odpowiedzi z góry dziękuje.
Pozdrawiam.
Darek W
Małomówny
Małomówny

Post autor: Darek W »

Hehe Kolejny temat pełny własnych reklam i zachęceń A może ktoś sobie jaja robi po prostu zadając takie pytanie w poście? Przecież tu odpowiedzi jednoznacznej na bank nie uzyska
ODPOWIEDZ