Współczynnik przenikania U
Współczynnik przenikania U
Witam serdecznie.
Jakie najniższe U można uzyskać odpowiednio dla szyby i dla całego okna.
Jakie najniższe U można uzyskać odpowiednio dla szyby i dla całego okna.
Interesuje mnie jak najniższy współczynnik rzeczywisty, który można uzyskać.KNMTG pisze:Ale którą metodą liczony Cię interesujekojot45 pisze:To nie jest zadawalający mnie współczynnik, słyszałem o niższych (0,5), a interesuje mnie czy można uzyskać jeszcze niższy.KNMTG pisze:0,7
Przeczytałem na stronie jednego z producentów pakietów szybowych, że oferuje pakiety 3szybowe, dwie zewnętrzne szyby są termoizolacyjne, a wewnętrzna jest zwykła i wtedy mamy U=0,7, a o ile zmieniłby się współczynnik gdyby ta trzecia szyba też była termoizolacyjna?
Może są jakieś nowe powłoki termoizolacyjne, nowe gazy międzyszybowe lub jakieś zupełnie inne metody obniżające współczynnik szyby i okna
Pochwalcie się swoimi nowinkami
PS.
Proszę o rzeczowe posty, a nie w stylu Panów/Pań "Ja Ja" i "Miroslaw"
A u jakiego producenta znajdę szybę 0,3?pchelek pisze:dolna granica bliska jest zera. To tylko zalezy od postepu technologii.
Szyba 0,7 to zadna rewelacja. Sa juz 0,3. Rama 1,0 to tez nic nowego.
Ale po co te fantastyczne wyniki.
Rozważam budowę domu pasywnego, więc czym niższy współczynnik tym lepiej.
Dokładnie tak jak mówisz, dlatego pytam i nie wstydzę się tego, a przede wszystkim nie udaję znawcy, jak niektórzy na tym forum. Tylko głupie docinki, zamiast rzeczowych odpowiedzi.benjii pisze:Kojot45 poczytaj jeszcze troszke o domu pasywnym bo widzę że chcesz postawić coś o czym pojęcia zielonego nie masz. Pozdrawiam
jeśli chodzi o uzyskanie najlepszego współczynnika "u" dla okna ,deklaruje u=0,6; dla pakietu szybowego 4/10/4/10/4 wypełnionym kryptonem - jest to stwierdzone badaniem przez ITB (taki wynik został uzyskany i deklaruje go aprobata przy pakiecie 4/10/4/10/4 z kryptonem oraz ramą skrzydła i ościeżnicu o gr.92mm).
Bardzo bym prosił o nr tej aprobaty bo to interesujące bardzo.rudeboy pisze:jeśli chodzi o uzyskanie najlepszego współczynnika "u" dla okna ,deklaruje u=0,6; dla pakietu szybowego 4/10/4/10/4 wypełnionym kryptonem - jest to stwierdzone badaniem przez ITB (taki wynik został uzyskany i deklaruje go aprobata przy pakiecie 4/10/4/10/4 z kryptonem oraz ramą skrzydła i ościeżnicu o gr.92mm).
Po co pytać o współczynnik pakietu na forum? Wystarczy jeden tel do np Instytutu Szkła i Ceramiki. Najniższy badany i osiągnięty w pakiecie współczynnik to 0,4, ale to informacja z Krakowa z połowy 2007 r.
NAJTAŃSZE SZYBY O wsp U poniżej 1,1 ma kielecki EFFECTOR - informacja sprawdzona na rynkuRRQ pisze:szyba 4/12/4/12 krypton U=0,5
profil veka 6 komór z przekładką termicną szerokość 90mm U=1,0
dla całego okna uzyskasz w ten sposób U=0,8 = idealen okno pasywne
chcesz kupić?? idź do DAKO i po sprawie
jawaryn 
i co z tego?KNMTG pisze:NAJTAŃSZE SZYBY O wsp U poniżej 1,1 ma kielecki EFFECTOR - informacja sprawdzona na rynkuRRQ pisze:szyba 4/12/4/12 krypton U=0,5
profil veka 6 komór z przekładką termicną szerokość 90mm U=1,0
dla całego okna uzyskasz w ten sposób U=0,8 = idealen okno pasywne
chcesz kupić?? idź do DAKO i po sprawie