Pomocy koledzy!!!

fergun
Czytelnik
Czytelnik

Pomocy koledzy!!!

Post autor: fergun »

Pracuje może ktoś na programie Roto Creator 3? Bo miałbym parę pytań. Ale zastrzegam że jestem zielony bo dopiero zacząłem go obsługiwać. Pozdrawiam.

oknoAD

fergun
Czytelnik
Czytelnik

Creator

A dokładnie to mam problem z wstawianiem kolejnych sztuk do projektu. Bo wyskakują mi jedna obok drugiej a nie jedna pod drugą i później na wydruku wychodzi że jest jedna sztuka. Proszę o pomoc!
Awatar użytkownika
RRQ
Ekspert
Ekspert
Kontakt:

Post autor: RRQ »

wh okna i już po przyku jak coś zgłoś się do mie na prv
fergun
Czytelnik
Czytelnik

pomoc

Widzę że ciężko o pomoc w tym temacie. :(
adask
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: adask »

Trzeba bylo nie brac takich wynalazkow :!:
fergun
Czytelnik
Czytelnik

pomoc

No cóż nie ja wybierałem program. Ale myślałem że będzie ktoś na tym portalu obeznany z tym tematem. Ale widzę że nie!

marnypopis
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: marnypopis »

adask pisze:Trzeba bylo nie brac takich wynalazkow :!:
Roto Creator , a wlaściwie Klaes Creator to nie jest wynalazek tylko coraz lepiej wyglądający program do stolarki okiennej. Mówiąc o Klaes że to wynalazek to to samo co powiedzieć że Urban też jest wynalazkiem ;-).

Jeżeli chodzi o pomoc w tym programie polecam technikow z Roto - są bardzo dobrze przeszkoleni odnośnie znajomości chyba wszystkich programów - z WHOkna włócznie. No i to jest ich przewagą ;-o

Jeżeli masz jakieś pytania to proszę na maila - znam program i odpowiem - w tej chwili jest już wersja 3.1 seria 119 - na SQL i tylko o takiej mogę coś powiedzieć, każda wcześniejsza ma mniej opcji.

Pozdrawaim
fergun
Czytelnik
Czytelnik

Pomocy koledzy!!!

Kolego "marnypopis" mógł byś mi podać adres maila. Bo bym miał parę pytań. Pozdrawiam.
Jakub Durczak
Małomówny
Małomówny

Post autor: Jakub Durczak »

program świetny i całkowicie otwarty na dostosowania indywidualne
[email protected] na ile moge pomoge...
marnypopis
Czytelnik
Czytelnik

Re: Pomocy koledzy!!!

fergun pisze:Kolego "marnypopis" mógł byś mi podać adres maila. Bo bym miał parę pytań. Pozdrawiam.
No tak nie błysłem inteligencją - [email protected]

Pozdrawiam
wojtys
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: wojtys »

ja osobiście jestem zadowolony z tego softu, program sie cały czas rozwija (już jest wersja 130) i ma co raz więcej użytecznych funkcji
na szczegółowe pytania odpowiem na priv'ie
Mondeo
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Mondeo »

fergun pisze:Pracuje może ktoś na programie Roto Creator 3? Bo miałbym parę pytań. Ale zastrzegam że jestem zielony bo dopiero zacząłem go obsługiwać. Pozdrawiam.
Hmm, pracujesz? No to gratuluję, bo ja mogę jedynie próbować pracować :lol:
Wiesza mi się straszliwie, wywala do systemu, zawiesza się, a wszystko kończy się utratą danych. Poza tym zanim załaduje jakąś zmianę podczas projektowania, to można sobie na papierosa skoczyć (przesadzam, ale ładuje naprawdę długo). A już opcję "cofnij", to się używa na własne ryzyko: albo przemieli zadanie albo zawiesi, wybór należy do niego.

Chyba nie tylko ja mam takie problemy, bo przy telefonie po klucz aktywacyjny, informatyk stwierdził, że niewielu dealerów ponowiło aktywację...

No ale to moja prywatna opinia. Jeżeli istnieją jakieś patche do tego programu to ja chętnie przygarnę i dam mu jeszcze jedną szansę.
Program generalnie prosty i czytelny. W mojej wersji niestety nie da rady zrobić łuków półokrągłych (albo ja jeszcze nie wiem jak).

A co do twojego pytania, to podczas wybierania okna z listy gotowych, na dole aktywnego okna programu jest do odhaczenia opcja "dodaj do poprzedniego". Trzeba ją odznaczyć.

Pozdrawiam
fergun
Czytelnik
Czytelnik

Pomocy koledzy!!!

Masz racje trudno nazwać to pracą. Ale muszę tak narazie się męczyć. Ale jeżeli odznaczę opcje "dodaj do pozostałych to wtedy tylko mam jedną sztukę na koniec projektu. Okna wybieram z opcji okien gotowych z szablonu. Chyba że u Ciebie jest coś inaczej w opcjach. Jedna wielka czarna magia. Ale się nie poddaje tylko walczę z "Creatorem" :)
Mondeo
Czytelnik
Czytelnik

Potem w zakładce projekty, w konkretnym projekcie masz jedną pozycję?
Po każdym kolejnym okienku (zestawie okien) zapisujesz do projektu?
Trzeba, bo program w aktywnym projekcie widzi tylko te ostatnie okienko.
Pzdr.
marnypopis
Czytelnik
Czytelnik

Mondeo pisze:
fergun pisze:Pracuje może ktoś na programie Roto Creator 3? Bo miałbym parę pytań. Ale zastrzegam że jestem zielony bo dopiero zacząłem go obsługiwać. Pozdrawiam.
Hmm, pracujesz? No to gratuluję, bo ja mogę jedynie próbować pracować :lol:
Wiesza mi się straszliwie, wywala do systemu, zawiesza się, a wszystko kończy się utratą danych. Poza tym zanim załaduje jakąś zmianę podczas projektowania, to można sobie na papierosa skoczyć (przesadzam, ale ładuje naprawdę długo). A już opcję "cofnij", to się używa na własne ryzyko: albo przemieli zadanie albo zawiesi, wybór należy do niego.

Chyba nie tylko ja mam takie problemy, bo przy telefonie po klucz aktywacyjny, informatyk stwierdził, że niewielu dealerów ponowiło aktywację...

No ale to moja prywatna opinia. Jeżeli istnieją jakieś patche do tego programu to ja chętnie przygarnę i dam mu jeszcze jedną szansę.
Program generalnie prosty i czytelny. W mojej wersji niestety nie da rady zrobić łuków półokrągłych (albo ja jeszcze nie wiem jak).

A co do twojego pytania, to podczas wybierania okna z listy gotowych, na dole aktywnego okna programu jest do odhaczenia opcja "dodaj do poprzedniego". Trzeba ją odznaczyć.

Pozdrawiam
Witam jaką masz wersję - na dzień dzisiejszy jest wersja 3.1 nie 3.0 seria 130 albo już nawet wyżej. Te wersje chodzą super , niewysypują się nie mają błędów - spróbuj polecam
Squasha
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Squasha »

fergun, chyba jestes przyzwyczajony do pracy z innym programem jesli to jest az taka czarna magia. W wersji 3.1 po zaprojektowaniu okna naciskasz ikonke dyskietki, pojawia sie okienko w ktorym wskazujesz do jakiej oferty ma byc przypisany projekt, mozesz zmienic ilosc okien oraz ewentualnie nazwe (plus jeszcze kilka innych rzeczy). Oferte moza tez zrobic z poziomu modulu ofert klikajac na ikonce ze znaczkiem plusa.
Poza tym, jesli jestes dealerem, zadzwon do osoby ktora zarejestrowala cie program a jesli jestes producentem to dzwon smialo do swojego przedstawiciela Roto on ci pomoze ewentualnie przekieruje na informatyka z Roto

pozdrawiam
Squash
Mondeo
Czytelnik
Czytelnik

Marnypopis dzięki za info :)
fergun
Czytelnik
Czytelnik

Pomocy koledzy!!!

Dzięki za pomoc!!! Okazała sie bardzo pomocna. A czy w tym creatorze można projektować okna łukowe i inne tego typu?
Squasha
Czytelnik
Czytelnik

Mozna. Na przykład uzywajac wbudowanego kreatora okien
fergun
Czytelnik
Czytelnik

Pomocy koledzy!!!

A wie ktoś jaki może być błąd jeżeli na koniec projektu wyskakuje komunikat o zerowej cenie elementów i na koniec projektu jest zerowa cena?
Mondeo
Czytelnik
Czytelnik

fergun pisze:A wie ktoś jaki może być błąd jeżeli na koniec projektu wyskakuje komunikat o zerowej cenie elementów i na koniec projektu jest zerowa cena?
To może lepiej poproś o tę nowszą wersję. Ja mam obiecaną na po świętach :)

Jeżeli chodzi o ceny, to może być kłopot z bazą danych. Nie raz ceny trzeba było ustawiać ręcznie, bo się miały nijak do rzeczywistej wyceny...
a co do łuków, to kreator tworzył mi łuki tylko z wycinka koła, regularnych już nie, tzn. niby zrobić można, ale rysunki tych łuków (zwykłe półkole) , to lepsze w wordzie robię :)
fergun
Czytelnik
Czytelnik

Pomocy koledzy!!!

Najlepsze jest to że mi jeszcze nigdy dobra cena nie wyskoczyła :) Zawsze wstawiam ręcznie bo końcowy wynik jest przeważnie zero :) A co do bazy to to już naście razy naprawiałem ale to nic nie daje. :P
Squasha
Czytelnik
Czytelnik

Mondeo rzeczywiscie zalatw sobie nowsza wersje bo z lukami byl rzeczywiscie problem, ktory zostal wyeliminowany. Dzwon do przedstawiciela Roto i pros o namiar na serwer FTP z ktorego mozna sciagac aktualne wersje. Fergun skontaktuj sie z kims kto dal ci program i on ci odpowie na twoje pytania. Jesli chodzi o wyceny to temat jest na tyle zlozony ze warto to wyjasnic telefonicznie a nie pisac tutaj esej na ten temat. Ode mnie: jesli krzyczy ze masz cene zero to jesli korzystasz z wyceny materialowej, ceny materialow masz zerowe albo jesli korzystasz z wyceny tabelerycznej masz zle skonfigurowane tabele cenowe.

Pozdrawiam,
Squash
fergun
Czytelnik
Czytelnik

Pomocy koledzy!!!

Dzięki za pomoc wszystkim odnośnie "Creatora" okazała się bardzo pomocna. A jeśli chodzi o "esej" to czasem żeby coś dobrze zrozumieć trzeba dokładnie popytać od tego chyba jest takie forum. Czasem potrzebny jest i dobry esej. Pozdrawiam!!!:)
ODPOWIEDZ