Firmy produkujące profile - czy tylko zagraniczne?

porco
Czytelnik
Czytelnik

Firmy produkujące profile - czy tylko zagraniczne?

Post autor: porco »

witam,

Firmy produkujące okna bazuja głównie na profilach wytłaczanych przez zagraniczne firmy, VEKA, Thyssen itd. Te oczywiscie posiadają własne mieszalniki przygotowujące odpowiednio zmodyfikowany PVC.
Zastanawia mnie dlaczego tak mało rodzimych firm wykorzystuje własne, produkowane przez siebie profile, jest to m.in. Dobroplast, Drutex.
Jak oceniacie nasz rynek? Dlaczego w tak małym stopniu wykorzystuje sie profile wytłoczone w "typowo Polskich" firmach? Postawienie własnego mieszalnika jest az tak drogie, bardziej opłacalne jest kupowanie mieszanki PVC od przedsiebiorstw chemicznych (Zachem, Anwil itp.)?
Moze to sprawa jakości, kosztów itd?
Zapraszam do dyskusji znawców tematu :)

oknoAD

adjj
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: adjj »

Zanim zaczniemy dyspótę, weź ją uporządkuj. Czy dyskutujemy o pochodzeniu i dostawcach granulatu i komponentów, czy firmach o wyłącznie polskim kapitale, które są właścicielami oryginalnych rozwiązań technicznych systemów profili do produkcji okien i drzwi z PVC-U oraz tłoczą profil w tylko Polsce? Takie EK-100 to była odwaga.

Z konsumenckim pozdrowieniem
porco
Czytelnik
Czytelnik

Chetnie poczytam o jednym i drugim :)
Głównie interesuje mnie jakie firmy mają własny mieszalnik, pracuja na własnych recepturach i oczywiscie same tłoczą. Mam na myśli wszystkie firmy, wazne aby zlokalizowane były w Polsce.
lukasz1975
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: lukasz1975 »

przedsiewziecie jakim jest produkcja wlasnego profilu to dosc kosztowna sprawa i ryzykowna .
W Polsce wiekszosc firm okiennych to mali i sredni producenci ktorych poprostu na to nie stac i nie ma to ekonomicznych podstaw.

Firma która ma wlasną tłocznie jest np. Dobroplast ( wysmiewany na tym forum zreszta moze zasłuzenie) ale profil maja bardzo fajny i według mnie udany , posiadaja nowoczena tłocznie nie wiem jak z granulatem ale chyba kupuja .

Co do dobroplastu to zdecydowali sie na uruchomienie wlasnej tlocznie ze wzgledu na olbrzymia produkcje i z tego co wiem w 80% wykorzystuja profil dla wlasnej produkcji . Wiekszosc firm okiennych nie ma takiego zapotrzebowania na profil aby inwestowac w wlasny system i tlocznie , swojego czasu sprobowal tego tras i chyba sie wylozył .
Zasada jest taka ze mało który producent kupi profil który robi inny producent okien :)

Druga sprawa to przebicie sie na rynku z nowym systemem profili nie jest łatwe , dobroplastowi na tym nei zalezalo bo i tak przerobi wszystko co wytłoczy , ale dla firmy ktora musi sprzedawac swoj profil to juz powazny problem przy obecnym podziale rynku i dominacji kilku systemów .

Tak wiec według mnie o tym ze nie ma wielu polskich tłoczni decyduje czysta ekonomia , i mysle ze raczej takie nie powstana bo chinczycy sa duzo bardziej konkurencyjni .
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: KNMTG »

chinczycy są konkurencyjny ale jak widać nie zawojowali polskiego i nie tylko rynku swoimi profilami - pytanie czy to za pięć 12 czy pięć po 12 ej :roll:
Wiele innych chińskich produktów zyskalo uznanie w Europie ale jakoś w budowlance ich nie widać - ciekawe
jawaryn :)
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: DAREK 13 »

Podaj definicję typowo polskiej firmy bo nie wiem o co chodzi.

Nie rozumiem łagodnie mówiąc pytania.

Kaktus
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Kaktus »

Wydaje mi sie, ze podstawowym problemem zarowno polskich jak i chinskich dostawcow jest to, ze profile okienne to nie nie pojedyncze produkty ale system, ktory musi byc odpowiednio zaprojektowany, przemyslany, odpowiednio rozbudowany by byl akceptowalny na rynku no i w koncu dostepny. Dostepny jako calosc, a nie pojedyncze komponenty. To bardzo duza inwestycja, a polski rynek jest powiedzmy malo atrakcyjny (duza konkurencja, bardzo niskie ceny-marze). Poprostu chyba lepiej zaangazowac kapital w inne przedsiewziecie.
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

VEKA jest zarejestrowaną firmą w Polsce, pracują w jej polskim oddziale w większości Polacy, profile tłoczą pod Skierniewicami.
Jest to firma polska czy zagraniczna?
Awatar użytkownika
Richie
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: Richie »

DAREK 13 pisze:Podaj definicję typowo polskiej firmy bo nie wiem o co chodzi.

No jak to ? Wszystko ma być polskie, łącznie z ropą naftową do produkcji PVC - :D
porco
Czytelnik
Czytelnik

DAREK 13 pisze:Podaj definicję typowo polskiej firmy bo nie wiem o co chodzi.

"Typowo polska firma" - cudzysłów jest tu kluczem ;)
Chodzi o to aby firma tłoczyła profil w Polsce, sama przygotowywała mieszankę, na własnych mieszalnikach, nie sprowadzaną.
Prościej juz sie nie da, łagodnie mówiąc.

lukasz1975 - dzięki za konkrety.
parapetypcv
Zaangażowany
Zaangażowany

??

Post autor: parapetypcv »

OKFENS z CZELADZI sam produkuje mieszanke profil i okna
oknohit
Małomówny
Małomówny

Post autor: oknohit »

plastimet ełk to prawdziwa polska firma okfens to santgoben
lukasz1975
Czytelnik
Czytelnik

DAREK 13 pisze:VEKA jest zarejestrowaną firmą w Polsce, pracują w jej polskim oddziale w większości Polacy, profile tłoczą pod Skierniewicami.
Jest to firma polska czy zagraniczna?
jak dla mnei zagraniczna bo właścicielami nie sa Polacy , a centrala jest poza granicami Polski
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Jak dla mnie to ludzie zadający pytania tego typu potrzebują specjalistycznej pomocy.

A co mi q....wa za różnica ważne by dobrze mi płacili i abym miał dobrą robotę.
Kapitał i tak nie zna granic.
lukasz1975
Czytelnik
Czytelnik

DAREK 13 pisze:Jak dla mnie to ludzie zadający pytania tego typu potrzebują specjalistycznej pomocy.

A co mi q....wa za różnica ważne by dobrze mi płacili i abym miał dobrą robotę.
Kapitał i tak nie zna granic.
przeciez nikt nie mowi ze lepsza jest polska czy zagraniczna , pytanie bylo o polskie firmy produkujace profil a nei o to gdzie lepiej płacą , wiec prosze czytaj temat ze zrozumieniem i nie wypowiadaj sie jesli uwazasz ze ktos zadał głupie pytanie , moze ktos spytał z czystej ciekawosci i tyle .

a Ty od razu ze musi sie leczyc

widze ze według Ciebie to polska jest potega przemysłowa bo wszystkie firmy majace u nas swoje oddziały sa polskie . no to sie w Vece zdziwia :)
Ostatnio zmieniony pn maja 12, 2008 2:51 pm przez lukasz1975, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Mistrzu nie było nic o lekarzu :)

Patriotyzm najlepiej okazywać na zakupach, fora i inne dyskusje lepiej poświęcić na pogaduchy tematyczne.
Manifestacja postawy patriotycznej na forum okiennym, a z tym mamy tu do czynienia, skłania do refleksji nad ogólnym samopoczuciem piszącego.
W twojej wypowiedzi również wyraźnie widać właściwą postawę obywatelską, tak 3maj :)
Kiedyś nawet Pan Premier Pawlak Polonezem jeździł.
lukasz1975
Czytelnik
Czytelnik

aa nie chce mi sie kłócić bo nie ma o co :)

a co do patriotyzmu to pewnie ze nie ma co przesadzac bo i tak zyjemy w globalnej wiosce
ODPOWIEDZ