szanse powodzenia? aluminium

centurion
Czytelnik
Czytelnik

szanse powodzenia? aluminium

Post autor: centurion »

rozwazam mozliwosc produkcji okien aluminiowych i tylko okien stolarka mnie nie interesuje. Mysle o zatrudnieniu kilku przedstawicieli na bardzo dobrych warunkach (tzn moim celem nie jest zysk za wszelka cene mam zaklad w zupelnie innej branzy i przyzwoite dochody) Czy myslicie ze skoncentrowanie sie na produkcji tylko okien ma realne szanse powodzenia. Czy przy zatrudnieniu 5-6 przedstawicieli na rejon slaska i wielkopolski jest szansa na srednioroczna sprzedaz w wysokosci 2000 okien miesiecznie?
Wiem ze produkcja wymaga doskonalych maszyn i swietnej kary dysponuje odpowiednia iloscia srodkow aby pozyskac i maszyny i kadre.

oknoAD

meraś
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: meraś »

u nas troszeczke inna specyfika rynku....to co powinno być aluminiowe klient chce astąpić plastkiem - bo jest tańszy.

ale jeżeli masz środki na rozwinięcie interesu to sprzedaż rzędu 2000 okien jesteś w stanie osiągnąć.

życzę powodzenia :)

i daj znać na jakim systemie robisz - może coś pohandlujemy :)
..bałagan i porządek - to tylko liczby...
Bartłomiej Zegadło
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: Bartłomiej Zegadło »

Aluminium i to tylko okna?
Wątpię. Produkuję dużo z al i 98% to stolarka drzwiowa i fasady.
Myślę, że nawet stado handlowców nic nie pomoże.
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

centurionie altruisto : albo badasz rynek aluminium, albo chcesz ludziom zrobić dobrze . Jeśli jednak masz zakład więc powinieneś mieć głowę trzeżwa.
Odpowiadam więc na twoje pytanie - 2tys okien w miesiac przy takiej obsadzie to jest żaden problem pod warunkiem pcV ;) a nawet 20 tys to nie jest problem. (dalej mam na myśli tych 5-6 przedstawicieli i PCV)
Aluminiowe okna,podobnie jak zamiast szyb rybie pęcherze, nie mają wzięcia
Alumin
Czytelnik
Czytelnik

Hmm

Post autor: Alumin »

Trochę dyskusyjny pomysł bo główna zaleta aluminium to statyka, czyli większe przeszklenia, fasady. Cena okien aluminiowych jest z definicji wysoka... Ale... może?
aluminiowe pozdrowienia
pm007
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: pm007 »

Bartłomiej Zegadło pisze:Aluminium i to tylko okna?
Wątpię. Produkuję dużo z al i 98% to stolarka drzwiowa i fasady.
Myślę, że nawet stado handlowców nic nie pomoże.
co dla ciebie znaczy dużo ?

:)

a wracając do pomysłu - DO BANI
o jakim systemie myslales ?

Szerszel
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Szerszel »

Aluminiowe okna ?
Kasowe , podawcze tak , ale nie do budynków mieszkalnych.
Awatar użytkownika
RRQ
Ekspert
Ekspert
Kontakt:

Post autor: RRQ »

a dlaczego nie? przecież możemy mieć alu w okleinie drewnopodobnej, gdyby to dobrze ubrać ja widzę sens i mozliwość zarobienia na tym, ale... trzeba mieć naprawde sporo kasy, zrobić kilka ciekawych inwestycji by się pokazać i zainteresować rynek.

Podsumowując
Jeśli zdecydujesz pordukować to co mają wszyscy i do tej samej grupy klientów którą mają wszyscy niebardzo, ale jeśli stać cię by wprowadzić coś nowego, inowacyjnego i skierowanego do innego odbiorcy - dlaczego nie możesz wyznaczyć trend na rynku. Gdybym miłą bańkę do zainwestowania spróbował bym.
Bartłomiej Zegadło
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Produkcja aluminium na dobrym poziomie i dobrej jakości, to potrzebna minimum bańka Euro.
pm007
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: pm007 »

Bartłomiej Zegadło pisze:Produkcja aluminium na dobrym poziomie i dobrej jakości, to potrzebna minimum bańka Euro.
no ty musiałbyś chyba cały suchedniów na allegro sprzedać żeby bańke euro nastukać :)
Bartłomiej Zegadło
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Ja o tym nie myślę, ale tyle kosztuje automatyczna linia do produkcji aluminium. Bańka PLN ledwo starcza na porządną linię do PVC.
mariuszk
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: mariuszk »

Więc tak koledzy nie mogę zgodzić się z opiniami kolegów gdyż sam jestem handlowcem i mamy tylko aluminium i obroty miesięczne przekraczają 200 500 tys. z czego większa połowa to developer a cała reszta to drobni odbiorcy. Cały szkopuł tkwi w dobrych relacjach pomiędzy odbiorcą a handlowcem.. Na pewno jest szansa produkcji aluminium na wysokim poziomie jak i uzyskać wysoką sprzedaż.
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

mariuszk:"z czego większa połowa to developer"
nie widziałem jeszcze większej i mniejszej połowy - możesz zrobić fotkę i zamieścić na oknonecie ? ;)
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: KNMTG »

wszyscy wiemy, że rynek producencki w stolarce otworowej jest nasycony. Tzn., że zyski są małe bo jest konkurencja i Klient ma wybór - latają z wycenami od jednego do drugiego i kto da taniej.
developerka siadła bo Klient nie kupuje mieszkań z powodu wysokiej ceny kredytu. podobno w przyszłym roku mają obnizyć oprocentowanie kredytów ale to na dwoje babka wróżyła - inflacja może spowodować odwrotną sytuację :cry:

Na dzień dzisiejszy obawiam się, że stolarka otworowa nie jest dobrą inwestycją - stopa zwrotu dla nowego bardzo długa a i rentowność kiepska.
Może tzw wrogie przejęcie firmy to tak ale od początku zaczynać to nie bardzo. Chyba, że jakaś nisza rynkowa - nowość, która chwyci bez kosztów reklamy.
Chyba karty są już rozdane

Pozdrawiam
jawaryn :)
sieko82
Czytelnik
Czytelnik

Re: szanse powodzenia? aluminium

Post autor: sieko82 »

Witam Wszystkich,
rozmyślam nad rozpoczęciem produkcji ślusarki aluminiowej.
Mam na mysli niewielką produkcję.
Maszyny oczywiście na początek używane.
Działam w branży okiennej (głównie PVC) już jakieś 5 lat - sprzedaż i montaż.
Widze możliwość powodzenia i rozwoju pomysłu w oparciu o naszą współpracę z kilkoma deweloperami oraz ze znajomymi prowadzącymi salony okienne w całej Polsce.

Proszę o wasze spostrzeżenia i podpowiedzi.
Z jakimi kosztami należy się liczyć wg Was, jaki odpowiedni systemodawca?
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Re: szanse powodzenia? aluminium

Producenci z dużym doświadczeniem,nowymi maszynami , rozwiniętym rynkiem itp trochę sie duszą więc łatwo nie będzie. Bezpieczniejszy i pewniejszy handel marchwią lub kapciami góralskimi. W najgorszym wypadku jak zostanie to się zje a kapcie rodzinie pod choinkę (pod warunkiem licznej rodziny)
W klatkach spółdzielczych drzwi wymienione, duże inwestycje obsadzone przez uznanych producentów.Rynek lokalny może nie być wystarczający by inwestycja się zwróciła. Chyba że export
ODPOWIEDZ