Wlasna firma-szalenstwo?
Wlasna firma-szalenstwo?
Wiem ze to co reraz tu napisze wielu rozbawi,szczegolnie po przeczytaniuu wczesniejszych dyskusji.Pragna SAM rozpoczac produkcje okien w malyl warsztaciku,ewentualnie zatrudnic jednego pracownika do pomocy.Mam wieloletnie doswiadczenie zawodowe , na produkcji,na KBE i Winkhause.Jak myslicie mozna z takiej malej firmy wyzyc?Z moich wyliczen wynika ze koszt wyprodukowania okna 1500x1500 to ok. 300 PLN,czyli sprzedajac je nawet po 550pln mam w kieszeni 250PLN.Oplacic pracownika ,prad itd mysle ze ok 100-150 PLN zostaje w mojej kieszeni.Co o tym sadzicie???
-
gregor1010
- Czytelnik

Re: Wlasna firma-szalenstwo?
Pod warunkiem że sam znajdziesz sobie klientów i będziesz sam te okna montował to może jakoś natym wyjdziesz,ale bez rewelacji biorąc pod uwagę koszty inwestycji w sprzęt.Generalnie i tak rekiny w branży Cię połkną na przystawkę.
Dzieki za wpis.Mysle ze kazdy kiedys od czegos zaczyna,w dzisiejszych czasach praktycznie w kazdej branzy jest olbrzymia konkurencja
to fakt - nawet w chińszczyźnie jest już tłok na rynku.
może za darmo dawać
) panie, kup pan dwa a trzecie gratis
)
jakby dobrze to skalkulował to może, może
może za darmo dawać
jakby dobrze to skalkulował to może, może
jawaryn 
-
finlandia
- Profesjonalista

- Kontakt:
A ja myślę że giganci rynku sprzedający najtańsze O34 w okolicach 390zł zarabiają na tym może 10-20zł.
Przy ich korzyściach wynikających ze skali produkcji, cen zakupów materiałów, zautomatyzowania itd. rentowność powinna być większa niż Twoja.
Wg mnie nie wyliczyłeś wszystkich kosztów.
A z oberwacji rynku mogę powiedzieć, że nowe nieduże zakłady nie przeżywają wcale boomu.
Lepiej już pomyśl o stworzeniu dobrej ekipy montażowej ew, otwórz mały salon ukierunkowany na jakiś dobry produkt.
Przy ich korzyściach wynikających ze skali produkcji, cen zakupów materiałów, zautomatyzowania itd. rentowność powinna być większa niż Twoja.
Wg mnie nie wyliczyłeś wszystkich kosztów.
A z oberwacji rynku mogę powiedzieć, że nowe nieduże zakłady nie przeżywają wcale boomu.
Lepiej już pomyśl o stworzeniu dobrej ekipy montażowej ew, otwórz mały salon ukierunkowany na jakiś dobry produkt.
-
finlandia
- Profesjonalista

- Kontakt:
Powodzenia.. owszem.
Kup sobie maszynę, dopłaci Ci unia, ale swoje pieniadze tez musisz zainwestowac. Tak za darmo to chyba nic nie ma.
ale pamietaj ze zanim cos kupisz i dasz zarobic sprzedawcy maszyn - powinienes przemyslec czy bedziesz mial komu sprzedac to, co wyprodukowales.
Kup sobie maszynę, dopłaci Ci unia, ale swoje pieniadze tez musisz zainwestowac. Tak za darmo to chyba nic nie ma.
ale pamietaj ze zanim cos kupisz i dasz zarobic sprzedawcy maszyn - powinienes przemyslec czy bedziesz mial komu sprzedac to, co wyprodukowales.
zanimi uruchomi się tzw dotację z UE to trzeba użyć swoich pieniędzy. Ale można wziąść kredyt po dotację 
jawaryn 
-
lukasz1975
- Czytelnik

no cóz mysle ze sam pomysła produkcji okien jest OK . ale załozenie ze bedziesz to robił sam moze z jednym pracownikiem to według mnie nie masz szans na rynku bo nie bedziesz powaznym partnetrem dla dostawcy profili , okuc , szyb itd. a w koncu i dla swoich potencjalnych dilerów bo co właściwie im zaoferujesz? w temacie okien pcv to raczej nie widze szans na przetrwanie bo przy obecnym rynku to albo musisz miec super cene albo marke , a tego nie bedziesz miał , jak juz to lepiej spróbowac w drewnie tam moze cos zdziałasz . Jesli masz doswiadczenie na produkcji to wiesz ile kasy trzeba mies chocby w samych profilach ,nie mowiac juz o maszynach czy transporcie , jak ktos zamówi 2 okna w kolorze to co bedziesz zamawiał profil pod te dwa okna ? Moja rada , jesli wierzysz ze umiesz prowadzic firme okienna to poszukaj kogos z kasa i otwórzczie cos wiekszego tak aby pozyskiwac dilerów i powoli budowac pozycje na rynku .
Sprzedaje te nieszczesne plasiki juz kilka ładnych lat i tez miałem takie przebłyski o własnej produkcji ale jak z grubsza policzyłem ile trzeba w to włozyć to mając taka kase wolałbym chyba żyć z procentów
w kazdym badz razie powodzenia do odwaznych swiat nalezy
Sprzedaje te nieszczesne plasiki juz kilka ładnych lat i tez miałem takie przebłyski o własnej produkcji ale jak z grubsza policzyłem ile trzeba w to włozyć to mając taka kase wolałbym chyba żyć z procentów
w kazdym badz razie powodzenia do odwaznych swiat nalezy