nieuczciwy klient-prosze o pomoc
nieuczciwy klient-prosze o pomoc
Witam wszystkich forumowiczów, mam następujemy problem. zamontowaliśmy okna klientowi w kamienicy, 12 sztuk, zakres prac jakie wykonalismy to D/M/O + montaz parapetów wewnetrznych.Podczas montażu klient stwierdził ze rezygnuje z obróbki wewnetrznej przy oknach i montażu kilku szt parapetów wew, Do 3 okien klient przerabiał otwory, i miał je przygotować, co oczywiście było napisane w umowie, po wstawieniu wszystkich mozliwych okien, zamontowaniu parapetów i obrobieniu tego co chciał i po pozostawieniu 1 okna nie zamontowanego (bez 1 szt. bo nie było otworu i nie dało sie go zamontować, pomijam oczywiscie sprawe VAT bo pozycje nie zamontowane wyfakturowaliśmy na 22 %) klient stwierdził ze nie podpisze protokołu odbioru a my mamy sie wynosić z posesji, powiedział ze nie zaplaci bo montaz nie skonczony, po stwierdzeniu ze wykonalismy wszystkie prace zawarte w umowie, za wyjatkiem tych których nie chciał zebysmy wykonywali, powiedział ze w takim razie ok, zapłaci ale po odbiorze ale nie odbierze bo nie ma czasu, wezwaliśmy policje zeby w ich obecności wejsc na teren posesji z której zostalismy delikatnie mówiąc wyproszeni, by dokonac odbioru, ale pan sie nie zgodził, powiedzial ze on jest zajety , nie odbierze, nic nie podpisze i zaplaci jak zrobi odbiór. Policja nie była w stanie nam pomóc, nie mogliśmy nawet wejsc zabrać skrzydeł, zostaliśmy wyrzuceni, zrobilismy tylko dokładne zdjęcia okien z zewnatrz budynku. Jak wyegzekwować pieniadze od klienta i jakie podjąc kroki prawne, prosze o pomoc. Z powazaniem Filip
Re: nieuczciwy klient-prosze o pomoc
takiego skurwysyna i dziada to bym chyba zmaltretował na oczach policji. Atak na chłodno myśląc to mogę Ci poradzić żebyś nie latał za nim i nie dzwonił , bo dopiero wtedy poczuje się panem jak zobaczy że nie stać Cię na nic więcej tylko perswazję.Zadzwoń raz z informacją że sprawa jest w sądzie i że żądasz od niego kasy z umowy + koszty sądowe(adwokat itp) zobaczysz jak zmięknie.Pozdrawiam
Napisz do mnie na priv. Pojedziemy z gostkiem.
Witam, aby uniknąć takich sytuacji na przyszłość: na umowach mam zapis, że klient po przywiezieniu i wniesieniu przez montażystów okien płaci za towar, dopiero wtedy przystępujemy do montażu, po montażu reguluje resztę - przy cwaniackiej postawie klienta jest to mniejsze ryzyko. Nie mam problemów z egzekwowaniem takiego zapisu (umowy mam sprawdzone przez prawnika) i nikogo z klientów on nie dziwi. Jeżeli po przyjeździe do klienta nie są przygotowane otwory, zmienia sposób montażu, lub zakres prac - to spisujemy notatkę służbową z nowymi ustaleniami - przed przystąpieniem do prac innych niż w umowie. Papierologia - ale zawsze ratuje przed cwaniactwem.
Teraz pozostaje tylko sprawa sądowa. Skrzydeł klientowi nie można zdjąć zgodnie z prawem, nawet jeżeli nie płaci, policja też jest tu bezradna. Kilkakrotnie podaliśmy klienta do sądu, sprawy toczą się szybko, sprawnie, najczęściej bez wiedzy i obecności klienta, może się wprawdzie odwołać, ale najczęściej nie ma szans, jeżeli jest umowa i świadkowie wykonania montażu. Jeżeli się wyprze - to nie mając faktury musi udowodnić gdzie ukradł okna które ma wstawione
. Koszty postępowania też spadną na niego. Małe firmy boją się często podać klienta do sądu, a niesłusznie - w ten sposób tolerujemy cwaniactwo i będzie się ono coraz bardziej rozprzestrzeniać
Pozdrawiam i daj znać jak sprawę (czyt. cwaniaka) załatwiłeś
Teraz pozostaje tylko sprawa sądowa. Skrzydeł klientowi nie można zdjąć zgodnie z prawem, nawet jeżeli nie płaci, policja też jest tu bezradna. Kilkakrotnie podaliśmy klienta do sądu, sprawy toczą się szybko, sprawnie, najczęściej bez wiedzy i obecności klienta, może się wprawdzie odwołać, ale najczęściej nie ma szans, jeżeli jest umowa i świadkowie wykonania montażu. Jeżeli się wyprze - to nie mając faktury musi udowodnić gdzie ukradł okna które ma wstawione
Pozdrawiam i daj znać jak sprawę (czyt. cwaniaka) załatwiłeś
Oczywiście ze sprawa w poniedziałek trafi do prawnika, nie moze byc tak ze za wykonaną usługe i sprzedany towar ktoś nie zaplaci , tak po prostu. Zastanawiam się tylko jak długo to trwa, bo kwota nie jest mała, chciałbym tez wiedzieć jak prawnie sie zabezpieczyć na tego typu sytuacje. Jestem w tej branży od kilku lat, sprzedaje , uwazam , stosunkowo dużo i do tej pory nie miałem podobnej sprawy. Jak widać nie dość ze branża wredna to jeszcze klienci coraz gorsi.....
Branża jak branża, mimo dość powszechnego na tym forum narzekania (zawsze lepiej tam gdzie nas nie ma
) uważam że nie jest tak źle, jeżeli ma się wszystko poukładane , towar przyzwoitej jakości (czyt. nie walczę ceną) i usługę na wysokim poziomie, a cwaniaków nigdy nie brakowało którzy próbują coś WYRWAĆ - tylko pogratulować , że to pierwsza taka sprawa.
Szybkość sprawy nie zależy od wysokości kwoty, gorzej jeżeli po zadowalającym wyroku gość nie zapłaci dobrowolnie, tylko będzie musiał wkroczyć komornik. Tych to często trzeba pilnować i nękać pytaniami - kiedy, bo jak raz nie będzie pieniędzy na koncie klienta do ściągnięcia to niektórzy potrafią odpuścić i następną próbę podjąć za parę miesięcy.
Pozdrawiam i życzę powodzenia
Szybkość sprawy nie zależy od wysokości kwoty, gorzej jeżeli po zadowalającym wyroku gość nie zapłaci dobrowolnie, tylko będzie musiał wkroczyć komornik. Tych to często trzeba pilnować i nękać pytaniami - kiedy, bo jak raz nie będzie pieniędzy na koncie klienta do ściągnięcia to niektórzy potrafią odpuścić i następną próbę podjąć za parę miesięcy.
Pozdrawiam i życzę powodzenia
ewidentnie Klient chce przetrzymać forsę - widocznie remontuje kamienicę.
Sprawa okolo roku - badź bezwzględny.
Sprawa okolo roku - badź bezwzględny.
jawaryn 
Cześć
tak jak na inwestycji powinien być zapis w umowie ,że zgłaszasz do obioru pisemnie jeśli klient się nie stawia w umówionym czasie dokonujesz odbioru jesdnostronnego. Wystawiasz FV i jeśli nie płaci wysyłasz 2 wezwania do zapłaty.Jeśli nadal nie płaci idziesz do sądu - trwa to dość długo ale .. to jest Polska.
pozdrowionka
Ps a jaki ten koleś biznes prowadzi może też zrób u niego zakupy
tak jak na inwestycji powinien być zapis w umowie ,że zgłaszasz do obioru pisemnie jeśli klient się nie stawia w umówionym czasie dokonujesz odbioru jesdnostronnego. Wystawiasz FV i jeśli nie płaci wysyłasz 2 wezwania do zapłaty.Jeśli nadal nie płaci idziesz do sądu - trwa to dość długo ale .. to jest Polska.
pozdrowionka
Ps a jaki ten koleś biznes prowadzi może też zrób u niego zakupy
Dwa razy koła nie wymyślisz...
Oj chyba klienci czytają te same poradniki pt. " Jak zgodnie z prawem nie zapłacić ". A może jest jakieś forum , gdzie wymieniają się pomysłami ?
Numer z niepodpisaniem protokołu odbioru ," bo mi się nie chce" , oraz z interwencją policji -przerabiałem niedawno. A kasy jak nie było, tak nie ma .
Takie sprawy nie powinny trafiać do sądów cywilnych , bo klienci się śmieją w oczy , to jest parodia (we wtorek idę na trzecią rozprawę i pewnie dalej nic ). Tylko powinno być doniesienie do prokuratury o popełnieniu przestępstwa -czyli wyłudzeniu towaru z premedytacją ! Tak to powinno być załatwiane , przecież korzysta się z cudzej własności.
Numer z niepodpisaniem protokołu odbioru ," bo mi się nie chce" , oraz z interwencją policji -przerabiałem niedawno. A kasy jak nie było, tak nie ma .
Takie sprawy nie powinny trafiać do sądów cywilnych , bo klienci się śmieją w oczy , to jest parodia (we wtorek idę na trzecią rozprawę i pewnie dalej nic ). Tylko powinno być doniesienie do prokuratury o popełnieniu przestępstwa -czyli wyłudzeniu towaru z premedytacją ! Tak to powinno być załatwiane , przecież korzysta się z cudzej własności.
- perfektaokna
- Profesjonalista

- Kontakt:
jak znam życie to będziesz miał problem ze ściągnięciem kasy zabezpiecz się na następny raz konstruując inaczej umowę lub coś w tym stylu unikniesz problemów i rozczarowań. Skorzystaj z porady prawnika i nigdy nie ufaj klientom choćby byli twoimi najlepszymi przyjaciółmi.
Wyrazy głębokiego współczucia naprawdę przykro mi że są tacy ludzie na świecie najlepiej wyślij gościowi skierowanie do psychiatry albo przylep mu na drzwiach klepsydrę lub też możesz posłać mu wiązankę z napisem ostatnie pożegnanie
Wyrazy głębokiego współczucia naprawdę przykro mi że są tacy ludzie na świecie najlepiej wyślij gościowi skierowanie do psychiatry albo przylep mu na drzwiach klepsydrę lub też możesz posłać mu wiązankę z napisem ostatnie pożegnanie
Najszybszą metodą podwojenia pieniędzy jest złożenie ich na pół i umieszczenie w tylnej kieszeni spodni.