EKO-OKNA sprzedają linie szkła brak kasy czy rozumu???

misiek1111
Czytelnik
Czytelnik

EKO-OKNA sprzedają linie szkła brak kasy czy rozumu???

Post autor: misiek1111 »

Pan Mateusz K. postanowił sprzedać linie szkła którą tak chwalił firmie od której kupuje szyby zespolone dla mnie ta sytuacja jest chora ba na tej samej lini firma będzie produkować wkłady i sprzedawać je drożej eko zarobku na maszynach przypuszczam nie bedzie napewno za pół darmo je sprzeda a jeszcze lepiej bo w ciągu roku przynosza te maszyny tyle oszczędności firmie ile są one warte ja nie kapuje tego gościa. Pozdrawiam wszystkich może ktoś w tym widzi logike myślenia bo ja nie. :roll:

oknoAD

ale ja sie nie znam
Małomówny
Małomówny

Re: EKO-OKNA sprzedają linie szkła brak kasy czy rozumu???

Post autor: ale ja sie nie znam »

Oj kolego daj spokój z tanią sensacją. To jak najbardziej rozsądny krok. Linia sama nie robi szyb, kilka osób musi być tam zatrudnionych, cena zakupów poszczególnych składników /szkło, ramki, thiokol, butyl etc/ są na odpowiednim poziomie ponieważ z całym szacunkiem ale ilości zamawiane są w skali ogólnej dostawców wręcz śladowe. I najważniejsze koszty wyprodukowania - optymalizacja, odpad, szprosy przy takich ilościach są naprawdę trudne do osiągnięcia racjonalnego poziomu, a pomyśl jakie musisz mieć koszty w postaci stanów magazynowych np nietypowych sprosów, ornamentów itp. Więc reasumując ta akurat decyzja jest w 100% rozsądna i należy się szacunek dla właściciela, że ją podjał. Szkoda tylko, że dał się namówić na taką inwestycję ale cóż K.M. ciągneło do lasu - przecież kupę czasu spędził w fabryce szkła.
Pozdrawiam
Saperos
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: Saperos »

I spoko podpiszą umowę z Glaspolem będą mieli ciepłą ramkę swisspacer bez dopłaty ,będa czołowym odbiorcą wkładów z Glaspolu i wszyscy sie będziemy cieszyć!!!
Rąbień dostał zadyszki odkąd przeszedł na PresGlass:)
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: finlandia »

ale ja sie nie znam pisze:Oj kolego daj spokój z tanią sensacją. To jak najbardziej rozsądny krok. Linia sama nie robi szyb, kilka osób musi być tam zatrudnionych, cena zakupów poszczególnych składników /szkło, ramki, thiokol, butyl etc/ są na odpowiednim poziomie ponieważ z całym szacunkiem ale ilości zamawiane są w skali ogólnej dostawców wręcz śladowe. I najważniejsze koszty wyprodukowania - optymalizacja, odpad, szprosy przy takich ilościach są naprawdę trudne do osiągnięcia racjonalnego poziomu, a pomyśl jakie musisz mieć koszty w postaci stanów magazynowych np nietypowych sprosów, ornamentów itp. Więc reasumując ta akurat decyzja jest w 100% rozsądna i należy się szacunek dla właściciela, że ją podjał. Szkoda tylko, że dał się namówić na taką inwestycję ale cóż K.M. ciągneło do lasu - przecież kupę czasu spędził w fabryce szkła.
Pozdrawiam
OOoo.. .bardzo madra wypowiedź. Linia jeść niby nie chce, ale kosztuje nawet wtedy kiedy stoi. A jej sprzedaż wzmocni finanse.
misiek1111
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: misiek1111 »

Nadal uważam iz decyzja Pana Mateusza K jest śmieszna, bo sam nie wie czego chce, i ludzi zamiast wcześniej o tym poinformować to nabija ich w butelke.
lekomin
Fachowiec
Fachowiec
Kontakt:

Post autor: lekomin »

To się nazywa specjalizacja. Jeśli ktoś chce produkować okna, to niech produkuje okna, jeśli ktoś chce produkować szyby, to niech produkuje szyby. To jest dobra decyzja właściela Eko-Okien.

Mając własne linie do szyb zyskuje się może kilka procent na cenie szyb.. czas realizacji zlecenia u szybiarzy to od 24 do 48h na normalne pakiety, więc na krótszym terminie realizacji też nie zyskuje.

Szyby to tzw. pikuś, zobaczycie ile będzie w przyszłym roku kombajnów do produkcji okien drewnianych do kupienia :)

finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Lekomin, masz na mysli Witraż i jemu podobnych? Zadzwia mnie, że ktoś, kto od lat spcjalizuje się np. w PCW "łapie się" za produkcję drewna myśląc że to żyła złota i łatwy zbyt. Białystok "stoi" od lat drewnianymi oknami, więc liczenie, że uda się opanować deweloperkę też może być złudne. Faktem jest, że kryzys może wyczyścić rynek ze slabych ekonomicznie firm( na co mam nadzieję!)
Ach, wracajac do wątlku.. EKO OKNA to następna firma która chce wejść w rynek okien trójszybowych - w tym kontekscie decyzja o sprzedazy linii ma jeszcze większy wydźwięk.
Po prostu się nie opłaca poświęcać czasu na samodzielne klejenie szyb :D
inka
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: inka »

EKO-OKNA optymalizują produkcję nowego zakładu w Kornicach. Firma planuje zakup centr obróbczych i koncetruje produkcję okien i drzwi. Linia produkcji szyb zostanie sprzedana aktualnemu partnerowi - firmie Press - Glas.

Przeniesienie produkcji do nowej hali wiąże się z szeregiem decyzji biznesowych, których cel jest jeden - wzrost produkcji i poprawa jakościowa samego procesu. Zmiany, które wprowadzamy w związku z przeprowadzką dotyczą wielu sfer, w tym zatrudnienia 200 nowych osób, kontraktów i wielu innych. Decyzja o sprzedaży linii produkcyjnej szyb wynika właśnie z powyższych czynników. Co więcej, planujemy zakup nowoczesnych centr obróbczych, które znacznie przyczyniają się do zwiększenia wydajności pracy zakładu - mówi Mateusz Kłosek, prezes EKO - OKIEN.
EKO-OKNA produkowały szyby tylko na potrzeby swojego zakładu. Nietypowe zamówienia realizowała firma Press - Glas, której EKO-OKNA sprzedają obecnie swoją linię produkcyjną.
Zakład produkcyjny firmy EKO-OKNA w Kornicach rozpoczyna prace w styczniu 2009 roku
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: KNMTG »

wszystko super, wszystko extra tylko, że okna stanęły dęba - kicha przeokropna na rynku i nie rokuje w najbliższym czasie poprawy sytuacja. Słyszałem, że kryzys konsumpcyjny opętał Polaków a banki dostały sraczki kredytowej.
Ale może się mylę i wiosna będzie nasza ?
jawaryn :)
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

No własnie. Okna stanęły. Przynajmniej znaczna część tego rynku.
Wolałbym słodką niewiedzę niż reklamowanie zwiększania mocy produkcyjnych. W obliczu zwolnienia rynku inwestycje w produkcję mogą być przestrzelone. A może to zwiększy konkurencyjność fabryki? Tak czy inaczej kibicuję wszystkim racjonalnym zachowaniom producentów.
Pączek
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Pączek »

Tomsi pisze:
KNMTG pisze:Słyszałem, że kryzys konsumpcyjny opętał Polaków a banki dostały sraczki kredytowej.
Zatwardzenia KNMTG dostały....zatwardzenia.

Z tego co wiem to Effector także zatwardzenia dostał i to potężnego, więc lepiej najpierw na własne podwórko spojrzeć. :lol:
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Kochamy polskie seriale. Zawiść i opluwanie się.
Pączek- piękny wpis. Tak daleko sięgasz wzrokiem?
Pączek
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Pączek »

Oj Tomsi, nie wiesz o czym piszesz. Na pewno nie zalegam kasy Effectorowi (nie chce mieć z tą firmą nic do czynienia) i na pewno nie zostałem zwolniony za nieróbstwo. Ale Ty jak zwykle masz swoją wizje, jak przy większości wypowiedzi.

finlandia - tutaj nie trzeba sięgać daleko wzrokiem. To fakty, a jestem blisko w temacie.
ODPOWIEDZ