Witam wszystkich,
czy ktoś z Państwa wie może jak przelicza się jednostki okienne (jednostki PCV)?
Chodzi mi o to ile jednostek okiennych ma okno typowe, balkon, witryna, okno jednoskrzydłowe, trzyskrzydłowe, okno z otwieraczem naświetla itp.
Wiem że kiedyś VEKA opublikowała taką tabelę z przeliczeniami poszególnych okien ale w tej chwili nie mogę się do tego dobrzebać.
Liczę więc na wasze propozycje, sugestie jak Wy to u siebie liczycie.
Pozdrawiam,
Marek.
Jednostki okienne PCV
Re: Jednostki okienne PCV
W dawnych czasach, to liczyło się jednostki okienne mniej więcej tak: jedna zgrzana rama ościeznicy niezależnie od ilości słupków lub skrzydła to 0,5 jednostki okiennej. Czyli fix to 0,5 jednostki, okno jednorzędowe - jednodzielne to 1 jednostka okienna, okno jednorzędowe dwudzielne (np. 034 to 1,5 jednostki okiennej) itd. itp. Normy i przepisu na to nie ma.
Miłego liczenia i kalkulowania.
Pozdrawiam
Miłego liczenia i kalkulowania.
Pozdrawiam
-
Bartłomiej Zegadło
- Profesjonalista

- Kontakt:
Każda zgrzana ramka to 0,5 jednośtki, słupek, poprzeczka 0,2 j.ok. O30 to 1,0 j.ok.; O34 to 1,7 j.ok. itd.; okno szkolne np. 7-mioskrzydłowe to 9,4 j.ok. itd.
Proponuję następujący sposób obliczania jednostek okiennych;
a) okna typowe 1 szyba – 1 jednostka
b) skosy – 5 jednostek
c) łuk 1 skrzydłowy – 10 jednostek
d) łuk stałe szklenie w ramie – 5jednostek
e) łuk 2 skrzydłowy – 20 jednostek
f) drzwi – 5 jednostek
g) drzwi 2 skrzydłowe – 7,5 jednostki
h) suwanki – 6 jednostek
i) harmonijki – 2,5 jednostki za skrzydło
Elementy dodatkowe;
a) zamek Geze – 0,5 jednostki
b) samozamykacz – 1 jednostka
c) frezowanie otworów pod nawiewniki – 0,5 jednostki za komplet ( rama skrzydło)
d) szpros naklejany – 0,3 jednostki za pole
f) montaż progu – 1 jednostka
g) montaż rolety -1 jednostka
a) okna typowe 1 szyba – 1 jednostka
b) skosy – 5 jednostek
c) łuk 1 skrzydłowy – 10 jednostek
d) łuk stałe szklenie w ramie – 5jednostek
e) łuk 2 skrzydłowy – 20 jednostek
f) drzwi – 5 jednostek
g) drzwi 2 skrzydłowe – 7,5 jednostki
h) suwanki – 6 jednostek
i) harmonijki – 2,5 jednostki za skrzydło
Elementy dodatkowe;
a) zamek Geze – 0,5 jednostki
b) samozamykacz – 1 jednostka
c) frezowanie otworów pod nawiewniki – 0,5 jednostki za komplet ( rama skrzydło)
d) szpros naklejany – 0,3 jednostki za pole
f) montaż progu – 1 jednostka
g) montaż rolety -1 jednostka
-
finlandia
- Profesjonalista

- Kontakt:
Pracujecie nad jakąś nową tabelą dla GUS`u?
U mojego pracodawcy który z powodów statystyczych chciał chwalić się jednostkami (pewnie by miarodajniej nagradzać produkcję) tuproszczeniu przyjmowało się przez lata, że jedno wyprodukowane okno to 1,6 jednostki. Tak statystycznie wychodziło. A liczenie polegało na tym, że okno kazdy punkt szklenia to 1 jednostka (czyli okno jednoskrzydłowe - 1 jednostka, okno dwuskrzydłowe lub balkon z poprzeczką - 2 jednostki, trzyskrzydłowe - 3 jednostki). Dla marketingowego oszacowania skali produkcji to wystarczyło, ale jak ktoś potrzebuje to zawsze można to robić dokładniej.
U mojego pracodawcy który z powodów statystyczych chciał chwalić się jednostkami (pewnie by miarodajniej nagradzać produkcję) tuproszczeniu przyjmowało się przez lata, że jedno wyprodukowane okno to 1,6 jednostki. Tak statystycznie wychodziło. A liczenie polegało na tym, że okno kazdy punkt szklenia to 1 jednostka (czyli okno jednoskrzydłowe - 1 jednostka, okno dwuskrzydłowe lub balkon z poprzeczką - 2 jednostki, trzyskrzydłowe - 3 jednostki). Dla marketingowego oszacowania skali produkcji to wystarczyło, ale jak ktoś potrzebuje to zawsze można to robić dokładniej.