PROBLEM Z USZCZELKĄ PRZYSZYBOWĄ

KML15
Czytelnik
Czytelnik

PROBLEM Z USZCZELKĄ PRZYSZYBOWĄ

Post autor: KML15 »

Witam,
Jestem nowym uczestnikiem forum. Od killku lat śledzę dyskusje na nim i dochodzę do wniosku,
że czasem można się dowiedzieć czegoś nowego i przydatnego.
W związku z tym mam pytanie:
Zamontowałem u klienta okna w znanym niemieckim systemie w kolorze obustronny szary z szarą uszczelką.
Problem z uszczelką przyszybową polega na tym, że nie licuje ona z krawędzią profilu skrzydła tworząc 1 mm
uskok, w którym zbierają się zabrudzenia i woda spływająca po szybie. Oczywiście przedstawiciele producenta profili twierdzą, że wszystko jest ok i zgodnie z ich wytycznymi (w tolerancji).
Klient niezadowolony - reklamuje ten uskok,
producent profili i uszczelek twierdzi, że tak ma być.
Moje pytanie brzmi:
Czy ktoś z forumowiczów miał podobny przypadek i jak ewentualnie go rozwiązał?
Czy w ogóle taki 1 mm uskok może podlegać reklamacji?
Jak wyjaśnić klientowi, że 1 mm uskok w którym zbiera się woda z zabrudzeniami i który jest trudny do wyczyszczenia
jest zgodny z normami producenta profili i aprobatą ITB?
Zaznaczam, że włożona jest właściwa uszczelka o właściwym numerze katalogowym do właściwego profilu.

oknoAD

Awatar użytkownika
perfektaokna
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Re: PROBLEM Z USZCZELKĄ PRZYSZYBOWĄ

Post autor: perfektaokna »

C E N Z U R A
Ostatnio zmieniony czw lut 19, 2009 4:27 pm przez perfektaokna, łącznie zmieniany 1 raz.
Najszybszą metodą podwojenia pieniędzy jest złożenie ich na pół i umieszczenie w tylnej kieszeni spodni. :)
turkuc
Małomówny
Małomówny

Post autor: turkuc »

Witam uszczelka w profilu wciagana czy termozgrzewana?
KML15
Czytelnik
Czytelnik

Uszczelka wciągana ale podkreślam, że zgodna z katalogiem co do czego nie ma nawet wątpliwości dostawca systemu. (Dokonał wizji lokalnej).
Awatar użytkownika
perfektaokna
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: perfektaokna »

C E N Z U R A
Ostatnio zmieniony czw lut 19, 2009 4:28 pm przez perfektaokna, łącznie zmieniany 1 raz.
Najszybszą metodą podwojenia pieniędzy jest złożenie ich na pół i umieszczenie w tylnej kieszeni spodni. :)
turkuc
Małomówny
Małomówny

Post autor: turkuc »

Witam ponownie pytam bo jesli wciagana a klijent sie piekli :twisted: to moze warto zainwestowac w uszczelke i ja wymienic to jeszcze zalezy w ilu oknach pojawia sie ten "problem" z okniarskimpozdrowieniem :D

Bartłomiej Zegadło
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: Bartłomiej Zegadło »

Miełem takie pierepały na szarej uszczelce w Aluplaście. Taki był profil uszczelki (miała od zewn. strony takie wgłębienie przy szybie).
Jest to zgodne z aprobatą.
Moja rada, pokaż klientowi dokumenty i niech nie robi cyrku z rządaniem usuniecia czegoś, co wg ITB jest OK. (przy okazji, zakładam, że masz badania okien na zgodność z aprobatą lub z unijną normą zharmonizowaną PN-EN-14351)
U siebie mam teraz profil z uszczelka termozgrzewalną w kolorze szarym (innych do białego nie wciągają) i tych problemów brak.
Niech się gościu odczepi.

Pozdrawiam i powodzenia.
SASIK1
Małomówny
Małomówny

Post autor: SASIK1 »

KML15 napisał :Zamontowałem u klienta okna w znanym niemieckim systemie w kolorze obustronny szary z szarą uszczelką.
Problem z uszczelką przyszybową polega na tym, że nie licuje ona z krawędzią profilu skrzydła tworząc 1 mm
uskok, w którym zbierają się zabrudzenia i woda spływająca po szybie. Oczywiście przedstawiciele producenta profili twierdzą, że wszystko jest ok i zgodnie z ich wytycznymi (w tolerancji).
Klient niezadowolony - reklamuje ten uskok,
producent profili i uszczelek twierdzi, że tak ma być.

Niestety, jest to błąd konstrukcyjny systemu lub ekstruzyjny uszczelki( w przypadku ekstrudowanej) , uszczelka powinna licować z profilem , jak napisałeś , zbiera się tam woda a w profilach kolor/biały widoczny jest biały korpus profila wzdłuż uszczelki .
Nie ma niestety na to rady, chyba że jest tzw. uszczelka naprawcza , która nie ma tego felera , u producenta nic nie wskórasz , nikt nie przyzna się do tego błędu .
Bartłomiej Zegadło
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Załącz no fotkę, która pokaże przekrój profila wraz z uszczelką, bo ja i sasik1 mówimy o dwóch odmiennych problemach.
KML15
Czytelnik
Czytelnik

W załączeniu zdjęcie z budowy. Zdjęcie od zewnątrz. Wyraźnie widać uskok, który tworzy uszczelka przez to,
że jest poniżej lini skrzydła.
Załączniki
ZDJĘCIE
ZDJĘCIE
Bartłomiej Zegadło
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Dla mnie uszczelka żle wyprodukowana. Wg mnie nic nie wywalczysz u systemodawcy.
Co to za profil, może pomogę.
SASIK1
Małomówny
Małomówny

Post autor: SASIK1 »

Jeżeli wyglada to tak na całej długości przylgi to przychyliłbym się do błędu konstrukcyjnego, jeżeli wystepuje to miejscowo to raczej problem ekstruzji ...... tak czy siak , poza próbą wymiany uszczelki na reparacyjną niewiele wskórasz , nie ma na to norm ( może wewnętrzne producenta , ale nie do zdobycia). Pozdrowienia.
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: pchelek »

uszczelek sie nie bada - tylko cale okna - powinna nieco wystawac by wlasnie woda sie tam nie gromadzila - woda jak woda [wyschnie[ gorzej z brudem co sie bedzie gromadzil - lecz nie powinno tak byc - w kazdym z systemow ktore znam uszczelka wystaje minimalnie - ta zastosowana moze byc za niska [albo jest za malo zgnieciona i za malo wystaje]. Mysle ze to wada technologiczna [jak to uszczelka koekstrudowana]. Reklamuj profile - sprawdz z rysunkami z aprobaty, dokumentacji lub zazadaj rysunek przekroju od producenta [na tym przekroju uszczelka na pewno wystaje - wszystkie wystaja.
To chyba Gealan.
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: pchelek »

A jesli jest to uszczelka wciagana to nie jest oryginalna - tylko podrobka. Uszczelki dostarcza producent profili - czasami kupuje je taniej u innego dostawcy.
Wyglada ze nie jest systemowa.
ODPOWIEDZ