Budowlana Marka Roku
- POGROMCA OSZUSTÓW
- Profesjonalista

Budowlana Marka Roku
Co myślicie o przyznawaniu takich nagród i im podobnych, czy powinno się je przyznawać?
Czy samo badanie i analiza jego jest przeprowadzana uczciwie i co za respondenci biorą w tym udział - czy są anonimowi czy nie?
Czy 2050 respondentów wystarczy aby przyznawać takie nagrody?
Czy kiedyś ktoś zaprosił Was do wzięcia udziału w takiej ankiecie? - bo mnie nie.
Na forum powinny tak mi się wydaje znaleść się osoby co brały udział w takiej ankiecie (a konkretnie chodzi mi o KATEGORIĘ OKNA ELEWACYJNE), bo już cztery lata mijają jak te nagrody są przyznawane - czy jest na forum ktoś taki co brał udział w badaniu czy jest to ściema?
Czy taką nagrodę może dostać mała lub średnia firma czy tylko potentaci?
Budowlana Marka Roku ranking przeprowadzany przez ASM – Centrum Badań i Analiz Rynku Sp. z o.o.
Metodologia badania
Ranking Marek Budowlanych przeprowadzony został już po raz .... .
Klasyfikację utworzono w oparciu o analizę wyników badań ankietowych, zrealizowanych techniką CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing). Badaniem objęto łącznie 2050 respondentów reprezentujących firmy wykonawcze z całego kraju.
Ranking obejmował 19 kategorii. Na pytania przyporządkowane danej kategorii każdorazowo odpowiadało 350 respondentów a w przypadku modułu „kostka brukowa” wypowiedziało się 300 wykonawców.
Ranking zbudowany był w oparciu o 3 pytania, w których proszono o wskazanie marki:
a) O najwyższej jakości w danej kategorii
b) O najlepszej relacji ceny do jakości w danej kategorii
c) Stosowanej w największej ilości przez badanego wykonawcę.
Wynik końcowy opracowano na podstawie rozkładów odpowiedzi na powyższe pytania, odpowiedziom przypisując „wagi” (odpowiednio: 0,4; 0,3; 0,3).
ŹRÓDŁO:
www.rankingmarekbudowlanych.pl
Czy samo badanie i analiza jego jest przeprowadzana uczciwie i co za respondenci biorą w tym udział - czy są anonimowi czy nie?
Czy 2050 respondentów wystarczy aby przyznawać takie nagrody?
Czy kiedyś ktoś zaprosił Was do wzięcia udziału w takiej ankiecie? - bo mnie nie.
Na forum powinny tak mi się wydaje znaleść się osoby co brały udział w takiej ankiecie (a konkretnie chodzi mi o KATEGORIĘ OKNA ELEWACYJNE), bo już cztery lata mijają jak te nagrody są przyznawane - czy jest na forum ktoś taki co brał udział w badaniu czy jest to ściema?
Czy taką nagrodę może dostać mała lub średnia firma czy tylko potentaci?
Budowlana Marka Roku ranking przeprowadzany przez ASM – Centrum Badań i Analiz Rynku Sp. z o.o.
Metodologia badania
Ranking Marek Budowlanych przeprowadzony został już po raz .... .
Klasyfikację utworzono w oparciu o analizę wyników badań ankietowych, zrealizowanych techniką CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing). Badaniem objęto łącznie 2050 respondentów reprezentujących firmy wykonawcze z całego kraju.
Ranking obejmował 19 kategorii. Na pytania przyporządkowane danej kategorii każdorazowo odpowiadało 350 respondentów a w przypadku modułu „kostka brukowa” wypowiedziało się 300 wykonawców.
Ranking zbudowany był w oparciu o 3 pytania, w których proszono o wskazanie marki:
a) O najwyższej jakości w danej kategorii
b) O najlepszej relacji ceny do jakości w danej kategorii
c) Stosowanej w największej ilości przez badanego wykonawcę.
Wynik końcowy opracowano na podstawie rozkładów odpowiedzi na powyższe pytania, odpowiedziom przypisując „wagi” (odpowiednio: 0,4; 0,3; 0,3).
ŹRÓDŁO:
www.rankingmarekbudowlanych.pl
ZNAJĄCY TEMATY Z BRANŻY OKIENNEJ
Re: Budowlana Marka Roku
na razie to wszyscy sobie radzą - Ci co mają markę i Ci co jej nie mają. Na tzw Zachodzie jest tak samo - wszystko się sprzedaje - chinszczyzna też.
Budowanie marki to olbrzymie koszta i ma to odbicie w cenie towaru. Mamy kryzys = bida = niska cena. Wszystkie ceny materiałów budowlanych spadły nisko a jeśli wiosną nie ruszy rynek spadną jeszcze niżej - niestety. W tym roku nie zarobimy tyle ile w ubiegłym nie mówiąc o 2007 - to były złote lata i niestety są już historią.
Po hossie zawsze jest bessa i zawsze tak jest, że bessa jest minimum 1,5 raza dłuższa niż hossa
Budowanie marki to olbrzymie koszta i ma to odbicie w cenie towaru. Mamy kryzys = bida = niska cena. Wszystkie ceny materiałów budowlanych spadły nisko a jeśli wiosną nie ruszy rynek spadną jeszcze niżej - niestety. W tym roku nie zarobimy tyle ile w ubiegłym nie mówiąc o 2007 - to były złote lata i niestety są już historią.
Po hossie zawsze jest bessa i zawsze tak jest, że bessa jest minimum 1,5 raza dłuższa niż hossa
jawaryn 
-
finlandia
- Profesjonalista

- Kontakt:
Taaaa, mi sie szczególnie podoba punkt pierwszy w kryteriach oceny: najwyższa jakość w kategorii. Jak to odniosę do ubiegłorocznego zwycięzcy - Dobroplastu - to tracę wiarę w obiektywność takich rankingów. No chyba że oni zapunktowali w kategori "relacja ceny do jakości" 
2050 respondentów to byłaby niezła próba (do reprezentatywnych badań ogólnopolskich takie firmy jak OBOP czy CBOS potrzebują o połowę mniej ankietowanych a ryzyko błędu jest wówczas +/- 3,5%). Pytanie tylko jaka jest metodologia doboru osób ankietowanych. Bo jeśli nie jest to metoda losowa tylko znajomy znajomego bo akurat się zgodził brać udział w ankiecie to równie dobrze można by wróżyć z fusów.
Artur Bartkiewicz
Artur Bartkiewicz
-
Bartłomiej Zegadło
- Profesjonalista

- Kontakt:
Wybór ankietowanych jest taki, że dzwoni się do odbiorców hurtowych wskazanych przez firmę. W przypadku Dobroplastu, jak i innych potentatów, jest tak, że wszyscy są happy, bo maja cenę i sprzedają jak ziemniaki, więc dużo. Średnia lub mała firma nigdy nie dostanie żadnej nagrody, choćby sobie flaki wypruwała. Ja staram sie utrzymywać jakość na najwyższym poziomie, pilnuje kontroli produkcji, badań itp. Ale za wysokie schody. Trzeba by mieć ISO, placić zaa to kasę, robic płatne audyty. To wtedy ci dadzą.
Dlaczego nie zrobią tak. kupić okno, dać do labolatorium, pociąć, pomierzyć i wtedy dać. Sami sobie na to odpowiedzcie.
Dlaczego nie zrobią tak. kupić okno, dać do labolatorium, pociąć, pomierzyć i wtedy dać. Sami sobie na to odpowiedzcie.
- perfektaokna
- Profesjonalista

- Kontakt:
/.
Ostatnio zmieniony czw lut 19, 2009 4:06 pm przez perfektaokna, łącznie zmieniany 1 raz.
Najszybszą metodą podwojenia pieniędzy jest złożenie ich na pół i umieszczenie w tylnej kieszeni spodni. 
Jak nie wiadomo o co chodzi... Faktycznie taka metoda doboru ankietowanych sprawia, że uprzywilejowani są wielcy producenci, którzy dzięki "efektowi skali" mogą sobie pozwolić na zaproponowanie niższych cen hurtownikom, którzy są oczywiście wtedy najszczęśliwszymi ludźmi na świecie. Faktycznie przydałby się ranking wartościu użytkowej, a nie relacji cena/jakość - bo w takim rankingu teoretycznie nawet największy bubel jeśli dodaje się go za darmo do każdej sprzedanej bułki ma szansę na wysoką pozycję.
Artur Bartkiewicz
Artur Bartkiewicz
moim zdaniem bardzo sprawiedliwym konkursem i tytułem dającym wymierne wyniki w odbiorze na rynku Klienta indywidualnego i instytucjonalnego jest FAIR PLAY.
Scooring jest przeprowadzany rzetelnie a wymogi stawiane kandydatom są transparentne i sprawiedliwe.
Pozdrawiam
Scooring jest przeprowadzany rzetelnie a wymogi stawiane kandydatom są transparentne i sprawiedliwe.
Pozdrawiam
jawaryn 
- perfektaokna
- Profesjonalista

- Kontakt:
m
Ostatnio zmieniony czw lut 19, 2009 4:06 pm przez perfektaokna, łącznie zmieniany 1 raz.
Najszybszą metodą podwojenia pieniędzy jest złożenie ich na pół i umieszczenie w tylnej kieszeni spodni. 
z pewnością będą fachowcy potrzebni do oceny podzespołów - służę swoją skromną osobąperfektaokna pisze:ma pomysł ogłośmy konkurs na BUDOWLANY BUBEL ROKU ciekawe kto wygra jakby co to ja chcę być w komisji (pijaństwo po ogłoszeniu wyników ja skołuję flachę któryś tam ogórki przyniesie i będzie super impreza może jeszcze jakieś sarenki w miarę młode się trafią) możecie przyjechać do mnie na firmę zapraszam![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Organizator hehehehe
P.S. te sarenki mnie ujęły
jawaryn 
- perfektaokna
- Profesjonalista

- Kontakt:
n
Ostatnio zmieniony czw lut 19, 2009 4:07 pm przez perfektaokna, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Bartłomiej Zegadło
- Profesjonalista

- Kontakt:
Te sarenki to z weterynarii, czy z KUL-u?
- perfektaokna
- Profesjonalista

- Kontakt:
z
Ostatnio zmieniony czw lut 19, 2009 4:07 pm przez perfektaokna, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Bartłomiej Zegadło
- Profesjonalista

- Kontakt:
No, dzieki za zaproszenie. Z chęcia skożystam.
Widzę, że na przetargach coraz lepsza pozycja - jesli, oczywiście moje moje skojarzenie Ciebie z nazwą firmy jest prawidłowe.
Widzę, że na przetargach coraz lepsza pozycja - jesli, oczywiście moje moje skojarzenie Ciebie z nazwą firmy jest prawidłowe.
- perfektaokna
- Profesjonalista

- Kontakt:
r
Wolność mamy więc każdy może sobie ustanawiać nagrody jakie chce i za co chce.
Nie ma podstaw by kwestionować uczciwość badania.
Z doborem próby zawsze są kłopoty i co metodologia to inne zasady, a jedna jedyna i prawidłowa w tym zakresie nie istnieje.
Nikt mnie nie zapraszał i nie zaprosi, bo nie jestem wykonawcą w rozumieniu ASM, a z ciekawości zadałem to pytanie firmie ASM i dość mętnie mi wytłumaczono, że "Wykonawcy" oceniający w kategorii Profile okienne" i "Okna elewacyjne" to firmy montażowe, a o zakwalifikowaniu do grupy wykonawców decyduje nr statystyczny REGON.
W zamiarze Targów i ASM nagrodę może pewnie dostać firma dowolnej wielkości, ale nie dostanie z tej prostej przyczyny, że w kategoriach interesujących to forum, czyli "Okna elewacyjne" i "Profile okienne" same założenia badań są kiepskie.
W kategorii "Profile okienne" nagrody zawsze będą zgarniać systemodawcy z branży PVC, bo jak można porównywać ze sobą w jednym badaniu pod kątem jakości, stosunku ceny do jakości i powszechności stosowania, tak różne materiały jak profile PVC, drewniane czy aluminiowe. Według mnie tego nie można i niepowinno się robić. Dlatego uważam wynik badania za mało miarodajny, a opieranie na nim jakiekolwiek poważnych działań marketingowych to byłaby raczej przesada. Sądzę, że podobne odczucia będzie miała większość osób profesjonalnie zajmujaca się rynkiem okien, stąd prestiż tej nagrody równy jest popularności BUDMY wśród systemodawców i producentów okien.
W kategorii "Okna elewacyjne" podobnie. Nie dość, że nie istnieją w branży okiennej spójne kryteria oceny i definicja jakości, to do jednego wora wrzuca się okna wykonane z różnych materiałów. Oknoplast to PVC i aluminium, czyżby respondenci wypowiadali się o obu segmentach twórczości tej firmy? Czy należy uznać, że każde dowolne okno z dowolnego materiału byle było wyprodukowane przez firmę z Krakowa jest the best w trzech ocenianych aspektach?
Sokółka to PVC i drewno, więc jak przyjmować jej wyróżnianie? Porównywać cenę okna z PVC do jakości okna z drewna? Jedyny rozsądnie oceniony mógłby być Urzędowski ze swoim drewnem, ale stanął na III miejscu i woli się na stronie chwalić Top Builderem. Uznano to w tej firmie za bardziej prestiżowe. Chyba słusznie.
Pozdrawiam
Nie ma podstaw by kwestionować uczciwość badania.
Z doborem próby zawsze są kłopoty i co metodologia to inne zasady, a jedna jedyna i prawidłowa w tym zakresie nie istnieje.
Nikt mnie nie zapraszał i nie zaprosi, bo nie jestem wykonawcą w rozumieniu ASM, a z ciekawości zadałem to pytanie firmie ASM i dość mętnie mi wytłumaczono, że "Wykonawcy" oceniający w kategorii Profile okienne" i "Okna elewacyjne" to firmy montażowe, a o zakwalifikowaniu do grupy wykonawców decyduje nr statystyczny REGON.
W zamiarze Targów i ASM nagrodę może pewnie dostać firma dowolnej wielkości, ale nie dostanie z tej prostej przyczyny, że w kategoriach interesujących to forum, czyli "Okna elewacyjne" i "Profile okienne" same założenia badań są kiepskie.
W kategorii "Profile okienne" nagrody zawsze będą zgarniać systemodawcy z branży PVC, bo jak można porównywać ze sobą w jednym badaniu pod kątem jakości, stosunku ceny do jakości i powszechności stosowania, tak różne materiały jak profile PVC, drewniane czy aluminiowe. Według mnie tego nie można i niepowinno się robić. Dlatego uważam wynik badania za mało miarodajny, a opieranie na nim jakiekolwiek poważnych działań marketingowych to byłaby raczej przesada. Sądzę, że podobne odczucia będzie miała większość osób profesjonalnie zajmujaca się rynkiem okien, stąd prestiż tej nagrody równy jest popularności BUDMY wśród systemodawców i producentów okien.
W kategorii "Okna elewacyjne" podobnie. Nie dość, że nie istnieją w branży okiennej spójne kryteria oceny i definicja jakości, to do jednego wora wrzuca się okna wykonane z różnych materiałów. Oknoplast to PVC i aluminium, czyżby respondenci wypowiadali się o obu segmentach twórczości tej firmy? Czy należy uznać, że każde dowolne okno z dowolnego materiału byle było wyprodukowane przez firmę z Krakowa jest the best w trzech ocenianych aspektach?
Sokółka to PVC i drewno, więc jak przyjmować jej wyróżnianie? Porównywać cenę okna z PVC do jakości okna z drewna? Jedyny rozsądnie oceniony mógłby być Urzędowski ze swoim drewnem, ale stanął na III miejscu i woli się na stronie chwalić Top Builderem. Uznano to w tej firmie za bardziej prestiżowe. Chyba słusznie.
Pozdrawiam
Zawsze przed targami "Budma ", czyli na początku roku dzwonią do różnych firm . W 2008 głosowaliśmy w dwóch kategoriach :pierwsza to okna , druga to inna marka budowlana (głosowaliśmy na Cersanit).
W tym roku również był telefon i odmówiliśmy z powodu braku czasu (akurat byli klienci w biurze ). Więc nie wiem , czy to losowo wybrane firmy, czy nie ? Takie badania przeprowadza firma ASM , jak sobie dobrze przypominam.Dzwonią do firm wykonawczych z branży budowlanej.
W tym roku również był telefon i odmówiliśmy z powodu braku czasu (akurat byli klienci w biurze ). Więc nie wiem , czy to losowo wybrane firmy, czy nie ? Takie badania przeprowadza firma ASM , jak sobie dobrze przypominam.Dzwonią do firm wykonawczych z branży budowlanej.
-
finlandia
- Profesjonalista

- Kontakt:
Ok, niech dzwonią.. ale przepraszam - kto za markę roku uznał Dobroplast? Jeszcze ktoś pomysli ze nagroda za markę równa się nagrodzie za dobre okno i wkład w rozwój rynku okiennego.
Z marką jak z jakością.. może być dobra albo zła, ale zwykle jakoś to będzie.
Z marką jak z jakością.. może być dobra albo zła, ale zwykle jakoś to będzie.
-
Bartłomiej Zegadło
- Profesjonalista

- Kontakt:
Ktoś przyznając Dobroplastowi Markę roku nie wspomniał, że to ta Zła.
A co Panowie sądzicie w sprawie różnych innego typu nagród w stylu np. orły budownictwa. Bo zastanawiam się, czy to nie jest tak, że kto zapłaci dostanie tytuł
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
finlandia
- Profesjonalista

- Kontakt:
Nie myślę o żadnej konkretnej nagrodzie, ale czasem jest tak, że firma otrzymuje zaproszenie do udziału w konkursie lub na targi, tylko trzeba wykupić odpowiednią powierzchnię, ew. uiścić opłatę członkowską i wtedy jest się branym pod uwagę.
Nie mniej jednak by dostać nagrodę to trzeba być dobrym, tzn wyróżniającym się na tle innych uwzględnianych..
Nie mniej jednak by dostać nagrodę to trzeba być dobrym, tzn wyróżniającym się na tle innych uwzględnianych..
Zawsze będzie jakieś "ale" dopóki nagrody będą przyznawane przez reklamobiorców lub z ich udziałem, reklamodawcom oraz właścicieli powierzchni wystawienniczych lub z ich udziałem, wystawcom. Co wcale nie znaczy, że to "ale" realnie tam tkwi. Z drugiej strony fajnie by było gdyby elewacyjną markę roku wybierało np, ogólnopolskie stowarzyszenie kół gospodyń wiejskich i miejskich
, a w zakresie stolarki ppoż np. ogólnopolskie stowarzyszenie ochotniczych straży pożarnych. Nie ma jak zdanie finalnego odbiorcy lub użytkownika w warunkach poligonowych.
Pozdrawiam
Pozdrawiam