z VEKI na ...

jerk
Czytelnik
Czytelnik

z VEKI na ...

Post autor: jerk »

Witam
Jestem producentem PCV, do tej pory robie okna na profilu VEKA (soft i perf), ale zastanawiam sie nad przejscie na inny profil. Powod?? CENA!!
I pyt. do was...czy robil ktos na VECE i przeszedl np. na Aluplasta?? Chodzi mi o porownanie tych dwoch profili...przy wiekszych gabarytach jest roznice w stabilnosci itd?? Jaka jest roznica w cenie?? Oczywiscie jestem umowiony za jakis czas z przedstawicielem aluplasta, ale juz teraz chcialbym wiedziec czy jest to roznica "odczuwalna" rzedu kilku czy kinkunastu euro centow

Pozdrawiam

oknoAD

Awatar użytkownika
POGROMCA OSZUSTÓW
Profesjonalista
Profesjonalista

Re: z VEKI na ...

Post autor: POGROMCA OSZUSTÓW »

Z VEKI na ALUPLAST. Różnica w cenie jest, ale VEKA jest dużo bardziej statyczna niż ALUPLAST.
ZNAJĄCY TEMATY Z BRANŻY OKIENNEJ
jerk
Czytelnik
Czytelnik

POGROMCA OSZUSTÓW pisze:Z VEKI na ALUPLAST. Różnica w cenie jest, ale VEKA jest dużo bardziej statyczna niż ALUPLAST.
domyslam sie ze roznica w "jakosci" profila jest...bo musi byc...skoro jeden jest tanszy a drugi drozszy...ale czy jest to ogromna roznica, takaz ze np. balkon wys. 2300 szer. 950 bez poprzeczki to na aluplascie strach robic...??
Awatar użytkownika
POGROMCA OSZUSTÓW
Profesjonalista
Profesjonalista

Kwestia dobrego wzmocnienia też sie liczy, znam producenta robiącego na ALUPLAŚCIE co kładzie stal jak by to powiedzieć - ta stal posiada przetłoczenia, karbowania, a ma je po to aby była bardziej sztywna. Jestem ciekaw jak jest gruba ta stal bo mocna nie jest. Wkręty typu karton-gips przechodzą przez nią bez wiercenia - poważnie sprawdzałem osobiście. Ja na ALUPLAŚCIE bez poprzeczki bym tego nie robił.
Bartłomiej Zegadło
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: Bartłomiej Zegadło »

Blacha 1,25 +/- 0,15 i chwalą się, że ma sztywność gładkiej 1,5 mm. Ale spróbuj wkręcać to wzmocnienie na dwuwrzecionowym automacie, porażka. Wkręty się pochylają, bo wpadają w te przetłoczenia i czasami wypadają z wiertnic. Dzieki za taki luksus.
jerk
Czytelnik
Czytelnik

tak sie sklada ze tez ta stal perforowana pakowalem do veki...cena stali jest "fajna" ale rzeczywiscie wkrety wchodza "leciutko" :wink:

Co do aluplasta to jest chyba jest jedno wyjscie...kupic z 2 laski profila...zrobic jakis balkon + okno i na wlasnej skorze przetestowac ;)

Pozdrawiam

Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Kuba N. »

Ostatnio widziałem ALUPLARTA w którym listwy przyszybowe ledwo się trzymały po zaszkleniu, odstawały, prawie bym je mógł wyjąć gołą ręką jak bym miał długie paznokcie. Widziałem to nie pierwszy raz więc coś w tym jest, no i robią coex. Czy ma to wpływ na statykę - ten coex?
Bartłomiej Zegadło
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Aluplast segreguje profile w zależności z którego ekstrudera idą. Stąd problemy z tolerancjami wymiarów i takimi zongami z listwami przyszybowymi. A coex to syf. Toż to materiał z przemiału i nadaje się na miednice dla gospodyń domowych lub w ostateczności na parapety wewnętrzne, a nie do tak zmiennych warunków na jakie są okna narażone.
Ja bym Veki na Aluplasta nie zmienił. No chyba że materiał tylko z Niemiec by mi zagwarantowali, bo jak 4 lata temu, gdy z ich materiału produkowałem, przyjechał towar od szkopa to super się robiło.
Ale coex, nigdy!!!!!!!!!!!!!!!!
Jak chcesz zmienić to na wyższą półkę przyjdź, a nie będziesz w jakieś wynalaski dla kilku groszy właził. I tak to jest, że Dobroplasta powalonego, czy chinola nie pobijesz. No to lepiej mieć dobry towar niszowy w dobrej jakości i na nim dobrze zarobić, bo na rynku dla każdego jest klient. Co wolisz: sprzedać 1000 okien tanich, żeby zarobiś np. 10 000, czy może wolałbyś ich dla takiego zysku zrobić 100. Ja tam wolę to drugie.
Pozdrawiam i życzę rozsądnych wyborów.

P.S. Era tanich okien i tak się w Polsce kończy.
klajster
Fachowiec
Fachowiec

Post autor: klajster »

skoro jesteśmy w temacie coex to może usłyszę opinię na temat bruegmana coex??? jestem bardzo ciekaw jak się sprawuje okno (wzmocnienie 1,5) z góry dzieki za info. Pozdrawiam.
Bartłomiej Zegadło
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Qurde, czy już wszyscy niedugo zaczną ten coex tłoczyć. Mam nadzieję, że Wymar nigdy, bo bym musial produkcje zamknąć nie mając z czego produkować.
A, coex to przemiał, więc co za różnica kto go robi. Fizyki i chemii nie da się oszukać.
jerk
Czytelnik
Czytelnik

Bartłomieju Zegadło....
na samym poczatku mojego posta napisalem...CENA!! Ty mi proponujesz przejsc na "połke wyzej"...fajnie...ale znajdz mi profil jepszy od VEKI a cena zeby byla zdecydowanie odczuwalna. Piszesz ze lepiej probowac sprzedac dobry produkt klientowi aby byl zadowolony itd. Zgadza sie...TYLKO...(domyslam sie ze jestes producentem i masz wlasne biuro firmowe)...odpowiedz mi na pytanie...na 100 klientow ilu sie pyta na czym robisz??? Bo u mnie to max 5 osob...ja uslyszy VEKA + WINKHAUS to sie ciesza...a pozostale 95....czemu tak drogo (i z gory mowie ze nie mam narzutu 70%...bo w zyciu bym zadnego okna nie sprzedal)
Niestety ale dla Polakow jedynym wyznacznikiem jest CENA!!
Mysle o aluplascie z tego wzgledu ze jest to profil tanszy od VEKI a po 2 wydaje mi sie ze biorac pod uwage ile firm w Polsce na tym robi...ile dziesiatek tysiece dziennie sie tego sprzedaje...wiec nie moze byc to totalny syf...bo aluplast juz dawno by poplynal.... Nie twierdze ze jest on porownywalny z VEKA...ale jesli klient chce miec taniej...to przy aluplascie bedzie mial
Bartłomiej Zegadło
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Kolego jerk. Dzwoń do Wymara. Dostaniesz cenę w PLN i nie będziesz na kursy walut patrzył.
Nigdy nie rozmawiam z klientem z poziomu ceny. Gdyby tak było nigdy bym okien nie sprzedał. Kładę nacisk na pochodzenie profila, wyposażenie okucia (full antywłam, mikro, blokada zasuwnicy i podnośnik skrzydła w standardzie) Trzeba trochę poopowiadać i da się sprzedać. Tylko bez bajerów. kiedyś próbowałem być najtańszy i wcale nie szło lepiej. Teraz jest lepiej, a niby profil droższy (teraz już chyba nie najdroższy, bo reszta podrożała) Podtrzymuje, cena to nie wszystko. Może najpierw zmniejszyć koszty produkcji?
jerk
Czytelnik
Czytelnik

Powiem Ci tak...zgadzam sie z Toba w 100% ze lepiej jest probowac sprzedawac rzecz dabra i pewna bo po 1. bedzie klient zadowolony a po 2. Ty (My) jako producenci bedziemy spac spokojniej...ALE...niestety tak to juz jest ze kazdy chce kupic jak najtaniej (to jest oczywiste)...kupuja odemnie rozni klienci (+ oczywiscie dilerzy), jak widze ze przychodzi do mnie bedna babulinka ktora ma nedzna emeryturkre i chce wymienic sobie 1szt. okna w kuchni bo jej wieje...to nawet nie probuje podejmowac rozmowy na temat tego co sprzedaje...z gory dam jej kilka zloty wiecej rabatu...niech sie cieszy...bo na takim kliencie to zarabiasz na papier do drukarki i dlugopisy do biura....jesli wchodzi konkretny gosc, rzuca mi na biurko projekt...tam 20-30 okien + drzwi i mowi ze buduje pensjonat to mowie mu o zaletach mojego produktu. Ale szlak mnie trafia jak klient wyciaga oferte od konkurencji, tam cena wrecz nierealna a okazuje sie ze jest to "okno" z drutexu albo z dobroplastu. I jak mam z nim walczyc jak on jedyne co widzi to cyferki!! Mowie ze jest to gorszy profil, moga byc problemy z nim itd. a Pan inwestor swoje...cyferki
Jesli Tobie udaje sie znalezc odbiorcow na swoje okan (a fadujesz antywlam + inne bajery) to tylko pozazdroscic :) albo mieszkasz w bogatym regionie Polski albo masz niezla bajere ;) a co do obnizenia konsztow produkcji...no chyba mi nie powiesz ze masz 1-2 pracownikow a robisz dziennie 50szt okien.

Pozdrawiam
cobra_max
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: cobra_max »

z Veki na Wymar to dobra strategia ! Myślę, że wówczas więcej powalczysz.
Bartłomiej Zegadło
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Jak ci gość kładzie Drutex, Dobroplast, Rąbienia albo chinola, to zadna zmiana profilu cię nie urządzi. Nie spotkałem się z systemem, w którym materiałówka jest tańsza niż 300 zyla (chyba, że chinol, bo podobno po 3 eurasy za seta chcą - w co nie wierzę). No to jak można gotowe okno loco dealer za 280, powiedzmy, sprzedać. Niech mi ktoś przedstawi rzetelną kalkulację, to może uwierzę.
Z nimi nie wygrasz ceną. Szkoda twoich starań.
Jak tak walczysz o taniznę, to zamknij produkcję i bierz okna u Kaczyńskich (bo oni taniej sprzedają niż wynoszą twoje koszty wytworzenia), tylko potem nie narzekaj, że nie masz wpływu na terminy i jakość i że klienci chcą cię zabić.

A może, jeżeli masz teraz dobry profil, skieruj się na Niemcy, Austrię. Veka ma tam dobre notowania (bo to niemiecki produkt), a przy tak słabej złotówce masz w strefie Euro bardzo dobre ceny (zawsze lepiej zarobisz niż w Polsce). A, i Słowacja jeszcze.
jerk
Czytelnik
Czytelnik

szczerze powiedziawszy to mi nie chodzi o przejecie wszystkich klientow w moim regionie...bo to jest niemozliwe. Teraz robie na VECE + WINKHAUS i jakos produkuje, kokosow nie ma ale da sie zyc. Chodzi mi o to ze jesli przejde na troche tanszy to automatycznie bede mial tansze okna ----> kilku klientow w miesiacu wiecej.
Walczyc z drutexem, dobroplastem i innymi "wielkimi" to chyba bylby w stanie Pan Kulczyk gdyby zajoby sie jeszcze oknami ;) otworzylby fabryke...dal ceny dampingowe przez 1rok czasu i oprocz niego nikt by na rynku nie pozostal.
Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Kuba N. »

POWINNO ZAOSTRZYĆ SIĘ PRZEPISY ODNOŚNIE STOSOWANIA WZMOCNIEŃ DO OKIEN PCV I WAGI, PRZYKŁADOWO POWINNO SIĘ OKREŚLIĆ ILE POWINIEN WAŻYĆ 1m OŚCIEŻNICY, OŚCIEŻNICY ZE SKRZYDŁEM Z ODPOWIEDNIM WZMOCNIENIEM I DO TEGO OKREŚLIĆ MAX. UGIĘCIE DANEGO PROFILA PRZY DANYM OBCIĄŻENIU. I TO POWINNO BYĆ NAGMINNIE SPRAWDZANE.
cobra_max
Czytelnik
Czytelnik

No przestań z tą waga ! Polak potrafi więc do ościeżnicy bedą wsypywali piasek i ościeżnica zaraz bedzie tak cieżka, jakby stal w standardzie miała 2 mm :)))
Bartłomiej Zegadło
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Jerk, zauważ jedną ważną rzecz. Zarabiasz kalkulująs zysk procentowo od wartości materiału plus robociznę (ja materiał plus robocizna razy procent), jak robią wszyscy, no może z jakimiś wyjątkami. Masz drogie materiały (ale dobre) masz więcej kasy z kazdego procenta. Relatywnie, jeżeli weźmiesz o 10% tańszy materiał (jakość niższa - obsługa gwarancyjna droższa), to sam obetniesz sobie kasę. No i żeby zarobiś tyle samo pieniążków, będziesz musiał sprzedać powiedzmy 20% więcej w obrocie. Ja osobiście wolę się mniej narobić. No, ale każdy liczy po swojemu.
Taki przykład. Aluplast i ppwiedzmy Deceuninck. Aluplast ze 400 klientów, Deceuninck oceniam na 120 do 150. A zyski? Aluplast ma mniejszy.
A ile roboty mają, żeby tych klientów obsłużyć. Po co być najtańszy? Żeby mniej zarobić? - Pytanie retoryczne.
pebe
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: pebe »

Veka Efectline - wyjdzie taniej niż Perfectline a uszczelka juz w zestawie i nadal 5 komór...
Bartłomiej Zegadło
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

I formery uszczelki do zgrzewarki. No chyba, że wychodzi dobrze bez formerów jak u mnie na Wymarze.
Awatar użytkownika
POGROMCA OSZUSTÓW
Profesjonalista
Profesjonalista

VEKA - TYLKO KLASA "A" TAK SIĘ REKLAMOWALI
TO PO CO TA LINIA EFECTLINE, PONOĆ TO NIE JEST "A"?
Bartłomiej Zegadło
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Z tego co mwiem, to tańsza jest. Po to. Obrót trzeba robić, a tańszego trochę więcej się sprzeda.
ale ja sie nie znam
Małomówny
Małomówny

Post autor: ale ja sie nie znam »

jerk pisze:Witam
Jestem producentem PCV, do tej pory robie okna na profilu VEKA (soft i perf), ale zastanawiam sie nad przejscie na inny profil. Powod?? CENA!!
I pyt. do was...czy robil ktos na VECE i przeszedl np. na Aluplasta?? Chodzi mi o porownanie tych dwoch profili...przy wiekszych gabarytach jest roznice w stabilnosci itd?? Jaka jest roznica w cenie?? Oczywiscie jestem umowiony za jakis czas z przedstawicielem aluplasta, ale juz teraz chcialbym wiedziec czy jest to roznica "odczuwalna" rzedu kilku czy kinkunastu euro centow

Pozdrawiam
Kolego! Jak chcesz zmieniać - zrób to ale nie kieruj się ceną!!! Nigdy nie będziesz najtańszy jak byś się nie napinał i liczył ZAWSZE ktoś połozy niższą cenę - takie jest życie - koledzy już to sugerowali - zrób wywiad w okolicy w której działasz i znajdz profil którego nie ma!!! Jedyną strategią na uzasadnienie klientowi wyższej ceny jest wyrób różny od konkurencji - tylko wtedy masz argumenty - bo jezeli w Twoim mieście jest 5 delerów na zestaw aluplast + rotro czy winkhaus + szkło 1,0 + TY to co powiesz klientowi? Poszukaj, wymar jest dobryma pomysłem, moze schuco /potrafili wywalić aluplast z kilku duzych firm/ może rechau a może nawet Foris bo ich to już w ogóle nigdzie nie widać.
Pozdrawiam
Bartłomiej Zegadło
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Foris, to Garbaliński. Coś niedobrego tam się dzieje, słyszałm. Więc z tym ostrożnie. Ale Wymar, Schucko, Rehau jak najbardziej. Produkt inny niż wszystkie, to i argumentów więcej. Wyższą cenę zwsze klintowi mozna logicznie uzasadnić.
ale ja sie nie znam
Małomówny
Małomówny

Post autor: ale ja sie nie znam »

Bartłomiej Zegadło pisze:Foris, to Garbaliński. Coś niedobrego tam się dzieje, słyszałm. Więc z tym ostrożnie. Ale Wymar, Schucko, Rehau jak najbardziej. Produkt inny niż wszystkie, to i argumentów więcej. Wyższą cenę zwsze klintowi mozna logicznie uzasadnić.
a było tam kiedyś dobrze? :lol: to był tylko przykład nietypowych niszowych produktów na rynku...zresztą Garbalinski z właścicielem Wymara to kumple więc uwazaj...żebyś nie miał sezonowej promocji Bartłomieju
pozdrawiam
Bartłomiej Zegadło
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Owszem, znajaą się. Ale to nie ma nic wspólnego z biznesem. Kiedyś współpracowali, ale to było dawno. Promocji, w góre rozumiem, nieplanowanej, lub bez uprzedzenia na pewno od Wymara nie dostanę. Tam nigdy tak nie było i nie będzie dopuki bedzie dyrektorem obecny boss. Jeżeli ktoś zna tego człowieka to wie o tym bardzo dobrze, że ma nieszablonowe podejście do klienta. Tak, że się o siebie i swoją przyszłość z Wymarem nie obawiam.
Myslę, że ten rok zrobi troche czystki na rynku profili z korzyścią dla klienta.
cobra_max
Czytelnik
Czytelnik

Też tak myslę Panie Bartłomieju, niech wyczyszczą się te wszystkie aluplasty i inne dziwne systemy niszczące rynek :)
jerk
Czytelnik
Czytelnik

Bartłomiej Zegadło...
rozumiem ze robisz na Wymarze...szczerze powiem ze tylko o tym slyszalem...wiec pyt...jak to sie sprawuje w praktyce?? Jesli da sie przyrownac do jakiegos profilu to tak pi razy drzwi do ktorego?? No i jeszcze rzecz dosc istotna ;) cena...
Czy robiles kiedys na innym profilu? jesli tak to na jakim i jak to sie ma do wymaru

Pozdrawiam
POLAK MALY
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: POLAK MALY »

A może, jeżeli masz teraz dobry profil, skieruj się na Niemcy, Austrię. Veka ma tam dobre notowania (bo to niemiecki produkt), a przy tak słabej złotówce masz w strefie Euro bardzo dobre ceny (zawsze lepiej zarobisz niż w Polsce). A, i Słowacja jeszcze.[/quote]

Na Słowacje bym nie liczył bo Veki tam nie uznają wolą Salamander albo nawet lepiej Aluplast i to wiem z pewnego zródła bo jestem tam raz w tygodniu.
A jeśli chodzi o wybór profila to niema idealnych profili pewnie veka tez ma skuchy a jak ktoś umie zrobic okno to na aluplascie też zrobi dobre okno wszystko zależy od stali i wymiarów.
Bartłomiej Zegadło
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Słowacja byle czego jeszcze 2 lata temu nie brała, a teraz Decco i Dobroplast im leży. Następnych porąbało.
ODPOWIEDZ