CENY OKIEN NA 18.02.2009
- POGROMCA OSZUSTÓW
- Profesjonalista

CENY OKIEN NA 18.02.2009
Witam.
Producenci zawsze twierdzili, że cena za okna uzależniona jest od kursu EURO, dopuszczali niewielkie rozbieżności w kursie tej waluty.
Więc jak to jest?, że przykładowo:
BYŁO
OKNO O36 - cena zakupu 450zł przy kursie EURO 3,20zł
JEST
OKNO O36 - cena zakupu 500zł przy kursie EURO 4,90zł
JEST TO PRZYKŁAD BO U JEDNEGO PRODUCENTA KUPI SIĘ O36 ZA 380ZŁ A U KOLEJNEGO ZA 500ZŁ ALE NIE O TO CHODZI
CHODZI O TO, ŻE CENY WYROBÓW OFEROWANYCH OBECNIE PRZY OBECNYM KURSIE EURO NIE ZMIENIAJĄ SIĘ
MOŻE KTOŚ TO WYJAŚNI?
Producenci zawsze twierdzili, że cena za okna uzależniona jest od kursu EURO, dopuszczali niewielkie rozbieżności w kursie tej waluty.
Więc jak to jest?, że przykładowo:
BYŁO
OKNO O36 - cena zakupu 450zł przy kursie EURO 3,20zł
JEST
OKNO O36 - cena zakupu 500zł przy kursie EURO 4,90zł
JEST TO PRZYKŁAD BO U JEDNEGO PRODUCENTA KUPI SIĘ O36 ZA 380ZŁ A U KOLEJNEGO ZA 500ZŁ ALE NIE O TO CHODZI
CHODZI O TO, ŻE CENY WYROBÓW OFEROWANYCH OBECNIE PRZY OBECNYM KURSIE EURO NIE ZMIENIAJĄ SIĘ
MOŻE KTOŚ TO WYJAŚNI?
ZNAJĄCY TEMATY Z BRANŻY OKIENNEJ
Re: CENY OKIEN NA 18.02.2009
Cena zależy od ego jakim zasobem magazynowym dysponuje dany producent.
Jeżeli kupił dajmy na to TIR'a plastiku pod cenie 3,20 to dziś nie podkręca ceny okna i robi Ci taką mała promocję
jak się wyzbędzie materiału i zacznie kupowa po 4,80 za euro to ceny skoczą
..podobnie z okuciami...
Jeżeli kupił dajmy na to TIR'a plastiku pod cenie 3,20 to dziś nie podkręca ceny okna i robi Ci taką mała promocję
jak się wyzbędzie materiału i zacznie kupowa po 4,80 za euro to ceny skoczą
..bałagan i porządek - to tylko liczby...
- POGROMCA OSZUSTÓW
- Profesjonalista

Czy producenci co robią ogromne ilości okien mają takie ogromne stany magazynowe - niesądze.
Wiem, że ci producenci mają dostawy profila przynajmniej raz w tygodniu, i mowa tu również o producentach, którzy mają w swojej ofercie wiele rodzajów okien tzn. kilka rodzajów profila a przynajmniej 7-10 do tego kilka wariantów skrzydeł i kolorystyka duża paleta ok. 12-15 różnych kolorów. A są tacy. Więc oni mają takie ogromne zapasy magazynowe?
Wiem, że ci producenci mają dostawy profila przynajmniej raz w tygodniu, i mowa tu również o producentach, którzy mają w swojej ofercie wiele rodzajów okien tzn. kilka rodzajów profila a przynajmniej 7-10 do tego kilka wariantów skrzydeł i kolorystyka duża paleta ok. 12-15 różnych kolorów. A są tacy. Więc oni mają takie ogromne zapasy magazynowe?
ZNAJĄCY TEMATY Z BRANŻY OKIENNEJ
no ja Ci mówię, że jest taka opcja....bo sam kupiłem dużo po kursie 3,20. niektórzy producenci mają zapewnioną tzw. gwarancję ceny. np. na dany kwartał mają ramę po 2,14 euro
Albo np. taki Wymar sprzedaje w złotówkach
Albo np. taki Wymar sprzedaje w złotówkach
..bałagan i porządek - to tylko liczby...
-
Bartłomiej Zegadło
- Profesjonalista

- Kontakt:
3,20 to było, bodajże w czerwcu - to już 8 miechów i nikt nie ma tak długo towaru na magazynie. Mnie TIR profila na tydzień w sezonie nie starczał, choć niewielką firmę mam. A kupuję w WYMARZE, więc ceny od 3 lat nie zmieniłem.
koledzy
nie ma na rynku dużych producentów, którzy mają na magazynie profile kupowane po euro 3,20 (kursy z sierpnia). No chyba ze im się rynek we wrześniu załamał.
Prawda jest taka:
1. producenci którzy nie podnoszą obecnie cen albo nie potrafią liczyć, albo czekają na reakcję rynku (podwyżki już sie zaczeły i wg mnie będą trwały zwłaszcza że huty już zaczynają podnosić ceny)
2. producenci którzy nie podnoszą obecnie cen mają nadzieję, że oferując tani produkt zarobią na koszty stałe (kredyty leasingi trzeba spłacać nawet wtedy, gdy nie ma roboty na jedną zmianę) ale to jest droga na "cmentarz"
3. przy obecnej wartości złotego, cena wsadu materiałowego do okna PCV wzrosła około 35%, i wzrośnie jeszcze więcej, gdyż szybiarze już pukają z podwyżkami
4. ruchy cenowe w górę nie są obecnie znaczące, gdyż mamy "prawdziwą" zimę (ostatnia taka była bodajże na przełomie 2005-2006) jaką pamięta każdy który jest w branży od 2000 roku. Produkcja na miesiące "zimowe" nakręcana była wówczas sprzedażą detaliczną z grudnia, kiedy to Kowalski potrzebował FV do odliczeń z PIT.
5. Bartłomieju na tego Wymara to bym tak nie liczył, jeżeli płacisz w PLN to Wymar w końcu i tak podniesie ci cenę (i nie sądzę żeby była to podwyżka kosmetyczna rzędu 1-2%) bo w końcu Wymar Polska, czy jak tam oni się zwą, kupuje te profile za rzeczone euro i nie będą wiecznie dokładali do interesu.
nie ma na rynku dużych producentów, którzy mają na magazynie profile kupowane po euro 3,20 (kursy z sierpnia). No chyba ze im się rynek we wrześniu załamał.
Prawda jest taka:
1. producenci którzy nie podnoszą obecnie cen albo nie potrafią liczyć, albo czekają na reakcję rynku (podwyżki już sie zaczeły i wg mnie będą trwały zwłaszcza że huty już zaczynają podnosić ceny)
2. producenci którzy nie podnoszą obecnie cen mają nadzieję, że oferując tani produkt zarobią na koszty stałe (kredyty leasingi trzeba spłacać nawet wtedy, gdy nie ma roboty na jedną zmianę) ale to jest droga na "cmentarz"
3. przy obecnej wartości złotego, cena wsadu materiałowego do okna PCV wzrosła około 35%, i wzrośnie jeszcze więcej, gdyż szybiarze już pukają z podwyżkami
4. ruchy cenowe w górę nie są obecnie znaczące, gdyż mamy "prawdziwą" zimę (ostatnia taka była bodajże na przełomie 2005-2006) jaką pamięta każdy który jest w branży od 2000 roku. Produkcja na miesiące "zimowe" nakręcana była wówczas sprzedażą detaliczną z grudnia, kiedy to Kowalski potrzebował FV do odliczeń z PIT.
5. Bartłomieju na tego Wymara to bym tak nie liczył, jeżeli płacisz w PLN to Wymar w końcu i tak podniesie ci cenę (i nie sądzę żeby była to podwyżka kosmetyczna rzędu 1-2%) bo w końcu Wymar Polska, czy jak tam oni się zwą, kupuje te profile za rzeczone euro i nie będą wiecznie dokładali do interesu.
Pozdrawiam Wojtys
minimalna cena po podwyżkach 60,00 PLN netto za 1,1 - od 02 marca 
jawaryn 
-
Bartłomiej Zegadło
- Profesjonalista

- Kontakt:
Wymar Polska jest oddziałem Wymar z Belgii. Owszem, ma własna księgowość, ale jak oni z Belgami się rozliczaja, to już nie wiem. Na poczatku roku dostawałem ceny (nie poszły w górę nigdy) na każdy rok. Już temat cen pojawił się w moich rozmowach z Wymarem i jak narazie nie ma żadnych zapowiedzi podwyżek. To jest duży koncern i decyzje wchodzą w życie kilka miesięcy. Spodziewam sie, że zrobia jakieś korekty cenowe, ale będę o tym wiedział dużo wczesniej. No i na pewno mam gwarancję, że profile na złożone oferty będę miał w cenach z dnia jej składania. I to mi się u nich podoba. Nigdy nie dostaniesz strzała w plecy.
Euro trzyma sie w granicach 4,8, więc może to już początek końca tego wariactwa. Mam nadzieję.
Euro trzyma sie w granicach 4,8, więc może to już początek końca tego wariactwa. Mam nadzieję.