rozpoczęcie produkcji

Awatar użytkownika
RRQ
Ekspert
Ekspert
Kontakt:

Re: rozpoczęcie produkcji

Post autor: RRQ »

teraz to lepiej wpłać te 60 tyś na lokate
Dwa razy koła nie wymyślisz...

oknoAD

Bartłomiej Zegadło
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Re: rozpoczęcie produkcji

Post autor: Bartłomiej Zegadło »

Lepiej sie jeszcze trochę powahaj. 1000 okien rocznie to da jakieś120 do 150 szt miesięcznie w sezonie. Kokosów z tego nie będzie. poza tym, nawet mnie przy kilkunastu tysiacach rocznie trudno teraz o klienta, mimo, że na rynku jestem już dziewiaty rok. Wiekszośc firm zawiesza teraz inwestycje, bo nie wiadomo co będzie za 2 miesiace. A przecież rozpoczęcie produkcji to inwestycja na kilka lat. Konkurencją dla nikogo z takim poziomem produkcji nie będziesz, a budowa rynku, marki też kosztuje - 60 000 zł. to za mało, chcąc zaistnieć na rynku w dobie kryzysu. Ja bym tę kasę włożył w rozwinięcie sieci sprzedaży, czyli w to co istnieje, jeśli już.
Jeżeli podejmiesz decyzję, że uruchamiasz, to:
- Nigdy najtańszy profil, bo od poczatku zła opinia u klientów (nauczyś się trzeba na czyms porządnym, gdzie łatwo utrzymać parametry technologiczne. No i najtańszy nigdy nie będziesz. Walka cena na początku skazana na porażkę)
- Porzadna zgrzewarka min. 2-głowicowa (w miarę szybkie zgrzewanie i poprawność zachowania kątow)
- Dobra zaczyszczarka naroży (jakość obróbki, na to każdy patrzy)
- Frezarka do odwodnien (ręcznie to strata czasu i efekt końcowy do bani)
- Dobry byłby profil z uszczelka zintegrowaną (mniej pracochłonny)
- Temperatura na hali produkcyjnej min 18 st.C (ja trzymam 20), no i temp. profili.
- Przy tym poziomie planowanej produkcji nie przesadzić z ilością pracowników na produkcji, bo to największe koszty (na 150 okien miesięcznie powinno wystarczyć 4 osoby)
Ale i tak myślę, że to kiepski pomysł. NIE TERAZ.
ODPOWIEDZ