OTWIERANIE PUNKTU HANDLOWEGO

APOLLO
Czytelnik
Czytelnik

OTWIERANIE PUNKTU HANDLOWEGO

Post autor: APOLLO »

Witam wszystkich forumowiczów.
W branży okiennej przez pewien czas pracowałem i znam ją bardziej od strony technicznej niż handlowej.
Przez pewien czas niebyło mnie w niej a że chciałbym otworzyć własny punkt handlowy z tąd moje poniższe pytania:
1 Otwierając taką działalność lepiej rozliczać się ze skarbówką poprzez ryczałt czy książkę rozchodów i przychodów?
2. Ile teraz, oczywiście około, liczycie za demontaż , montaż i obróbkę klientom?
3. Ile doliczacie średnio na okno O34 do ceny netto oczywiście, porostu ile pasowało by zarobić na jednym oknie i mieć ceny zbliżone do innych.
4. Jaka jest średnia cena netto okna O34(białe), w swoim mieście już sprawdziłem, jestem ciekawy jak jest dalej.
5. W jakim okresie jest najlepiej otwierać taką działalność, myślę że wiosną, bo w zimę a szczególnie na początku roku to raczej małe jest zainteresowanie.
6. Co z innymi konstrukcjami jak drzwi zewnętrzne czy wewnętrzne jakie polecacie?
Z góry dziękuję za wszystkie rzetelne i fachowe odpowiedzi.

oknoAD

daniell
Czytelnik
Czytelnik

Re: OTWIERANIE PUNKTU HANDLOWEGO

Post autor: daniell »

witam.
też o tym myślę i wg luty to najlepszy okres żeby rozpocząć działalność
daniell
meraś
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: meraś »

APOLLO pisze:Witam wszystkich forumowiczów.
W branży okiennej przez pewien czas pracowałem i znam ją bardziej od strony technicznej niż handlowej.
Przez pewien czas niebyło mnie w niej a że chciałbym otworzyć własny punkt handlowy z tąd moje poniższe pytania:
1 Otwierając taką działalność lepiej rozliczać się ze skarbówką poprzez ryczałt czy książkę rozchodów i przychodów?
2. Ile teraz, oczywiście około, liczycie za demontaż , montaż i obróbkę klientom?
3. Ile doliczacie średnio na okno O34 do ceny netto oczywiście, porostu ile pasowało by zarobić na jednym oknie i mieć ceny zbliżone do innych.
4. Jaka jest średnia cena netto okna O34(białe), w swoim mieście już sprawdziłem, jestem ciekawy jak jest dalej.
5. W jakim okresie jest najlepiej otwierać taką działalność, myślę że wiosną, bo w zimę a szczególnie na początku roku to raczej małe jest zainteresowanie.
6. Co z innymi konstrukcjami jak drzwi zewnętrzne czy wewnętrzne jakie polecacie?
Z góry dziękuję za wszystkie rzetelne i fachowe odpowiedzi.

1.hoho...zalezy ile chcesz zarobić ;)
2.18-20 netto za montaz / demontaż-montaż-obróbka ubytków 40 netto
3. Tutaj chyba nie ma reguly / zależy od klienta i ilości zamówien w poczekalni;)
4. Mamy telefony, można zadzwonić do konkurencji.
5. A ja myślę że zacznij już teraz, żebyś na wiosnę ruszył.
6. Nie wypowiem się z braku doswiadczenia :)

Nie ma sprawy !
Powodzenia w sprzedaży dobrego produktu :)
..bałagan i porządek - to tylko liczby...
APOLLO
Czytelnik
Czytelnik

Dotyczy skarbówki:
W książce trzeba cały czas szukać kosztów.
W końcu możliwości mogą się wyczerpać czy się mylę?
Jak jest u was książka czy ryczałt, chciałbym skorzystać z doświadczenia innych.
Jeszcze raz dziękuję.
Awatar użytkownika
perfektaokna
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: perfektaokna »

.
Ostatnio zmieniony czw lut 19, 2009 4:04 pm przez perfektaokna, łącznie zmieniany 1 raz.
Najszybszą metodą podwojenia pieniędzy jest złożenie ich na pół i umieszczenie w tylnej kieszeni spodni. :)
meraś
Profesjonalista
Profesjonalista

hmm..co do wystawki to polecam wrzucić jak najwięcej :) balkony z niskim rogiem i poszerzeniem skrzydla, przesuweczkę jakies spoko szyby...i raczej nie w białym kolorze :) każdy wie jak wygląda ;)

APOLLO
Czytelnik
Czytelnik

Dopiero po roku?
a to zdzierstwo.
To pierwszy rok robisz po bandzie żeby w ogóle się utrzymać i mieć co do garnka włożyć :?
Myślałem że może różnice vatu zwracają do 60dni.
No tak wszystko ok. tylko jak zwykle podatki zdzierają.
Na książce podatek jest 19% tak? i to jest podatek dochodowy? a na ryczłcie 3,5%?
Dzięki za informacje.
pomocnik
Małomówny
Małomówny

Post autor: pomocnik »

Zwroty VAT-u? To chyba za tanio sprzedajecie. Ja przepisuję VAT na podatek dochodowy. I czasami jeszcze muszę zapłacić VAT.
Awatar użytkownika
perfektaokna
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

1
Ostatnio zmieniony czw lut 19, 2009 4:04 pm przez perfektaokna, łącznie zmieniany 1 raz.
Najszybszą metodą podwojenia pieniędzy jest złożenie ich na pół i umieszczenie w tylnej kieszeni spodni. :)
APOLLO
Czytelnik
Czytelnik

Tak podstawa to jednak dobra księgowa na początek żeby się niepogubić, ale wielkie dzieki za wszystkie sugestie, jak by ktos jeszcze mial jakieś uwagi to z miłą chęcią poczytam je.
Jeszcze raz wielkie dzięki.
APOLLO
Czytelnik
Czytelnik

Jeszcze jedno pytanie.
Co powinno być zamieszczone w dobrej umowie z producentem okien żeby były jasności np. w sprawach reklamacyjnych i w innych też. na co ócić uwagę?
Awatar użytkownika
perfektaokna
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

d
Ostatnio zmieniony czw lut 19, 2009 4:05 pm przez perfektaokna, łącznie zmieniany 1 raz.
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: finlandia »

Zdecydowanie trzeba zaczynać już. Luty - marzec to miesiące, gdzie punkt powinien być czynny pełną parą. Oczywiście o ile liczysz na rynek okien do domów. Klienci są rozsądni i już zbierają i porównują oferty by w marcu mieć montaż.
Ja sam zaczęłem się "organizować" w kwietniu - zamawianie wystaw, odświeżenie lokalu itp, a na dobre wystartowałem w czerwcu. W rezultacie straciłem jeden,dobry rok.
solidnafirma38
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: solidnafirma38 »

To niech jeszcze ktoś powie jaki będzie ten rok , co będzie decydować o zakupie ? Jakość ? czy ze względu na kryzys Cena ? :?: :roll:
Awatar użytkownika
perfektaokna
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

b
Ostatnio zmieniony czw lut 19, 2009 4:05 pm przez perfektaokna, łącznie zmieniany 1 raz.
meraś
Profesjonalista
Profesjonalista

domy domy i jeszcze raz domy :)
dobre okna za dobre pieniądze :)

dziś puściłem 5 HSów :)
Bartłomiej Zegadło
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: Bartłomiej Zegadło »

Rok będzie tragiczny dla gospodarki. Rząd, tak naprawdę, nic nie robi. Tną koszty w ministerstwach i myślą tylko o budowie dróg i stadionów na Euro 2012. A tu jak raz miejsca dla nas nie ma. Ludzie tracą pracę i dodatkowo przezjeżdża sporo z zagranicy, bo tam też kicha i to jeszcze większa niż u nas.

Co do prowadzenia działalności.
Pracuję na księdze przychodów i rozchodów. Vat ze awrotów odbieram na bieżąco. Kontrole ze skarbówki mam 3 razy dom roku. Księgowość zleciłem firmie zewnętrznej i na razie wszystko jest ok.
Ryczałt, to nie przy tej branży. Przy ryczałcie - 3,5% od przychodu, to kupa kasy. Wolę książkę + wszystkie koszty (paliwa, zakupy materiałów, ubrania robocze..............no i delegacje nakażdą podróż służbową moich pracowników, nie mówiąc o noclegach itp.

Ceny?
To już kwestia każdego sprzedawcy. Zawsze trzeba waczyć z klientem o jak najlepszy zarobek. I nie ma tu znaczenia region Polski
solidnafirma38
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Mimo mniejszej sprzedaży w tym roku konkurencja będzie rosła , gdyż dużo firm zyski z poprzedniego roku inwestuje w otwieranie nowych punktów handlowych . :idea:
Bartłomiej Zegadło
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: Bartłomiej Zegadło »

Soory, ale w czasie kryzysu się nie inwestuje. Teraz wszystkie firmy, nawet największe, albo pozostawiają wszystko bez zmian, albo wręcz ograniczają koszty stałe. ,Gdzieś trzeba oszczędzić gdy bieżace obroty przy niskich cenach nie dają wystarczającego zysku na pokrycie tych kosztów. Trzeba by być wariatem, żeby wydawać kasę na coś, co nie daje pewności przyniesienia zysku. To jak zachowa się klient indywidualny wiosną jest tak przewidywalne jak kurs euro. Choćbyktoś teraz sprzedawał okna, niech bdzie to nieszczęsne O34, po 100 zyla i tak nie nawawlczy, bo klientów nie ma i już.
Olbrzymie firmy okienne w 2008 roku zakupiły w leasingu po kilka linii CNC i samochody do rozwózki okien za ciężkie miliony złotych. Inwestycja wydawało by się w najlepszym okresie. Bum budowlany. I co teraz? Trzeba płacić setki tysięcy miesięcznie rat leasingowych, a sprzedaż równa się prawie zero (bo dla Okna Rąbień zamówienia rzędu, dajmy na to, 1000 okien miesięcznie, to jakby zero, przy ich możliwościach. Więc jeżeli inwestycja w czasach prosperity okazała się porażką, to kto namówiłby planistów z tych firm na takie , a nawet mniejsze, inwestycje teraz.
Ja wstrzymałem wszystkie wydatki inwestycyjne i czekam na rozwój wypadków. Mówi się, że kryzys potrwa do 2010 roku. Dali bóg, żeby tak krótko.
solidnafirma38
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Może masz i rację , ale umowy na wynajem lokali zostały podpisane już w tamtym roku , więc pozostają decyzje albo stracić kaucje , albo otworzyć punkt i liczyć na to że zarobi .
Szkoły są dwie albo się zwijać albo rozwijać . Jedno jest pewne dla najlepszych zawsze jest miejsce . Ja wiem jedno że na fali kryzysu też można daleko zajechać ,zwłaszcza jest to otwarcie dla małych elastycznych dobrze zarządzanych firm które wtedy bez trudu radzą sobie z konkurencją ze strony skostniałych molochów. Według mnie pozostaje jeszcze jeden rynek, rynek produktów luksusowych tu nikt się nie bije o 5 zł , tu trzeba mieć towar który spełnia oczekiwania klienta i już ! A kryzys może tak szybko odejdzie jak przyszedł , ja pamiętam lata gdy w styczniu nie miałem ani jednej umowy , a w tym roku jest całkiem nieźle :evil:
czyżyk 303
Małomówny
Małomówny

Post autor: czyżyk 303 »

solidnafirma38 pisze:To niech jeszcze ktoś powie jaki będzie ten rok , co będzie decydować o zakupie ? Jakość ? czy ze względu na kryzys Cena ? :?: :roll:
Nieważne czy rynek przeżywa kryzys czy nie, jednego możesz być pewien że na solidny i markowy towar zawsze znajdziesz klienta.
Nie wydaje mi się żeby prowadzenie wojny cenowej z konkurencją miało sens.
Choćbyś nie wiem jak się starał i tak w twoim mieście znajdzie się ktoś kto ma taniej od ciebie.
Z drugiej strony dobry (czytaj drogi) towar trzeba umieć sprzedać, co w tej branży wymaga wiedzy i doświadczenia.
Tak czy inaczej życzę powodzenia.
grzegorz37b
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: grzegorz37b »

Sorki kolego muszę Cię zmartwić nie otwieraj kolejnego punktu z oknami.
To nie jest praca łatwa ani przyjemna a do tego obecnie słabo płatna.
Skoro masz tak malo wiedzy na tematy handlowe nie rób sobie klopotu.
Bedziesz kolejnym, który walczy ceną.
i taki mój przykład
"Jesli ktoś obniży ceny i wskutek tego zabiegu odbije sie finansowo, to z niego kozak
i mówiac po sląsku "wyciuloł" wszystkich, lecz jesli sam nie zarobi a drugiemu nie da to z niego wstretny sk..."
Moja rada nie wchodź w to.
ODPOWIEDZ