Montaz I3

diesello
Czytelnik
Czytelnik

Montaz I3

Post autor: diesello »

Przed chwilka przeczytalem artykul

Z ciekawosci zapytam, jak to wyglada w praktyce, jako montazysci, zalecaja i stosuja Panstwo montaz trojwarstwowy?

oknoAD

Awatar użytkownika
krakus
Rozgadany
Rozgadany

Re: Montaz I3

Post autor: krakus »

przez pomyłke nie doliczyłem klientowi watu w wys trzydziestu kilkoro zł i zrezygnował z kupna okna bo za drogie ,
kazda propozycja wdrozenia lepszych materiałów kończy się odmownie
okna są tyle warte ,ile ktoś za nie jest wstanie zapłacić.
bartekokno
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: bartekokno »

Montaz i3 to jest tak zwany montaz ralowski [nie mylic z paleta barw raal] znany i stosowany na zachodzie.Montaz tym systemem polega na oklejeniu okna tasmami np illmod zew +folia paroszczelna wew produkty illbrucka.W Polsce system ten jest malo znany ze wzgledu na cene mb kosztowalby ok 60 zl .Polecam ten system klientom ale klienci licza sie z kasa obecnie w polsce systemem ralowskim zamontowalem 1 domek i 2 okna domek u kolegi a okna u matki.W N iemczech ten system jest obowiazkowy .Tak wiec polecam ten system naprawde jest wart tych pieniedzy.Pozdrawiam
Bartłomiej Zegadło
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: Bartłomiej Zegadło »

Panowi. Wszyscy, no może prawie wszyscy, wiemy, że to powinno być tak robione. W Holandii, gdzie trochę sprzedaję, montaz nie może być wykonany bez użycia materiałów głównie Illbrucka. Tam kazda wymiana okien, a tym bardziej montaż nowych, jest nadzorowana przez fachowców z branży. Taki inżynier nie pozwoli na oszukanie klienta poprzez stosowanie oszczednoiści materiałowych. Płaci sie za wysoką jakość, więc należy ją dostać. Szybkość wykonania montażu i czas oczekiwania na okna nie mają większego znaczenia.
A kto jest winny temu, że w Polsce montaże wykonuje sie nieprawidłowo? Sami klienci, którzy wymuszają na firmach oszczędności w materiałach do montażu. I tak tynk wszystko wyrowna. Jak czegoś nie widać, to w oczy nie kole i jest dobre, bo tanie.
Musimy to zmienić. Powiedzcie tylko, jak?
bartekokno
Czytelnik
Czytelnik

Musimy to zmienić. Powiedzcie tylko, jak?[/quote]
Panie Bartku ja przestalem uzywac kotew zamienilem je na torxy i place za nie z wlasnej kieszeni no a jak bym mial jeszcze kupic tasmy nie podnoszac ceny za montaz to musial bym do interesu dokladac . Klienta w polsce interesuje cena a nie jakosc ,wiec tylko nieliczni dadza sie przekonac
bartekokno
Czytelnik
Czytelnik

Był u mnie 2 tygodnie temu przedstawiciel Illbrucka ceny są już zupełnie inne. Za montaż i3 dopłata wyniesie jakieś 18-22zł na m/b. Nie jest już tak drogo jak kiedyś. Jak pierwszy raz dzwoniłem do illbrucka jakieś 12-15 miesiecy temu też usłyszałem ze sama dopłata wyniesie 60zł. Chyba, że w swoim poście miałeś na myśli cenę łączną w okolicach 60zł m/b.

Tak jest to cena za mb z obrobka ale ta cena jest zalezna od tasm jakich uzyjemy .Obecnie za illmoda 600 20/8-15 place 187 euro za 100 mb,a tasma paroszczelna EW 100 place 164 euro za 100 mb ceny netto .

adjj
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: adjj »

diesello (na forach Ciebie pełno), ale to fajnie, że chcesz wiedzieć przed szkodą :D . Wskazany artykuł jest kolejnym pojękiwaniem, tym razem doświadczonego montażysty. Montaż warstwowy wcale nie wymaga stosowania taśm rozprężnych, o których w tym artykule tyle pisze autor. Podstawową zasadą montażu warstwowego (i3 jak kto woli) jest "szczelniej od wewnątrz niż na zewnątrz" i tego należy się trzymać. Wszystkie dostępne instrukcje montażu, czyli : RAL-owska, ITB, instrukcje montażu większości sprawdzonych i porządnych firm systemowych, piszą o tej zasadzie i zalecają (nakazują) jej stosowanie.

Nie naruszając tej zasady, całkowicie dopuszczalne byłoby zamontowanie okna wyłącznie z foliami, patrząc od wnętrza:

folia paroszczelna/ pianka / folia paroprzepuszczalna

lub całkowicie bez folii

sznur polietylenowy + silikon / pianka / taśma rozprężna

lub całkowicie bez folii i pianki

bo jak już o Illbruck'u mowa, to możliwe jest również wykonanie prawidłowego montażu według tej zasady całkowicie bez użycia pianki i folii przy zastosowaniu jednej jedynej taśmy rozprężnej ilmod trio.

Nie miejsce tu na montażowe wykłady, więc zasygnalizowałem tylko temat możliwości i wyboru sposobu montażu. Pomijam całkowicie fakt istnienia innych niż Illbruck firm oferujących kompletne rozwiązania montażu warstwowego. Reszta to już tylko Twoje chęci i wiara, że są jeszcze montażyści, którzy potrafią takie cuda dobrze zrobić. A są tacy.

Pozdrawiam
kruk2
Małomówny
Małomówny

Post autor: kruk2 »

20% montaży w stanie surowym wykonuję w systemie trójwarstwowym i robię wszystko (jak dotąd z pozytywnym skutkiem), aby ten wskaźnik szedł w górę. Klient zapłaci większą kwotę, jeżeli nie zedrzemy z niego skóry, wie za co konkretnie płaci i potrafimy mu w sposób racjonalny przedstawić korzyści. Edukujmy naszych klientów, a nie będziemy musieli walczyć ceną , najtańszym produktem (czyt. Dobroplast), który tak wiele szkód czyni naszej branży, oraz najtańszą usługą, której cena odzwierciedla jakość. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
RRQ
Ekspert
Ekspert
Kontakt:

Post autor: RRQ »

Illbruck ??? a dlaczego nie bosig???

skoro to to samo to po co przepłacać?

http://www.bosig.pl/
Dwa razy koła nie wymyślisz...
diesello
Czytelnik
Czytelnik

Bardzo dziekuję za wszelkie informację.. rozpisali się forumowicze.
ADJJ... może mnie i ciut widać to tu... to tam... no ale, chciałbym być w miarę świadomy tego, na co tyle pięniążków wydaję... a będzie tego trochę :P
Decyzja już podjęta co do okien, jak i co do montażu - będą te trzy warstwy... w końcu zamontowane będą raz, na cały ich żywot w moich murach, przynajmniej mam taką nadzieję :)

Zastanawia mnie jeszcze sprawa tych nawiewników... warto.. czy nie warto... jak już gdzies pisałem, budynek budowany w latach 80-tych, nie jest ocieplony póki co. I o ile jestem skłonny do zamontowania po jednym w łazience jak i w kuchni, to mam wątpliwości co do pokoi. Ciekaw jestem Waszych sugestii...

Dokopałem się do tego wątku, może więc za radą osoby o pseudonimie "dziku", po prostu wietrzyć. Wtedy ma się przynajmniej kontrolę nad tym, z drugiej strony, człowiek leniwy jest z natury....
malyslon
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: malyslon »

O to moje zdanie na temat nawiewników . Łazienka i kuchnia w ostecznosci moga byc , sam jednak nie jestem zwolennikiem robienia dziur w ramach i skrzydłach , jakby nie było jesli wymieniamy/kupujemy do nowego domu okna to po to by były szczelne , zdecydowanie stawiam na inne formy wymiany i dostarczania powietrza . Załozyłem w moim domku instalacje mechaniczną ( klimatyzacja z pompą ciepła i opcją wymiany powietrza ) i jak dla mnie to bardzo dobrze sie sprawdza a przyjemnosc gdy przy wiekszej ilosci ludzi w pomieszczeniu jest mozliwosc szybkiej wymiany powietrza jest nie oceniona ( resztą zapłacisz kasrtą ...... :lol: ). Jest jeszcze jeden mankament nawiewników ( mysle tu nawiewnikach wystających typu Aereco itp ) bardzo łatwo je uszkodzic wczasie otwierania przy szerokich glifach i wąskich oknach . A tak na koniec przecież kazde okno jest juz wyposażone w mikowentyalcje a jeszcze moliwosc zasrosowania stopniowania uchyłu daje tez mozliwosci i kasa o wiele mniejsza.
diesello
Czytelnik
Czytelnik

Rowniez podobnie mysle, nie po to kupuje szczelne okna, by robic w nim dziury. Wilgoci jako tako w tym domu nigdy nie bylo, poza piwnica, ale tam sa przyczyny tego. Latem nie ma zadnego problemu, bo okna sa czesto u nas otwarte. Zima mozna przewietrzyc co jakis czas. Takze, osobiscie bylbym na nie, jesli chodzi o montaz nawiewnikow w oknie, jesli sie okaze, ze jednak jest taka potrzeba, przypuszczam, ze jest mozliwosc zaradzenia pozniej (nie wczytywalem sie jeszcze zbytnio). Zastanawia mnie tylko jaki ta szczelnosc bedzie miala wplyw, na piecyk kafelkowym w kuchni (na wegiel), z ktorego mama prawie codziennie korzysta.
bartekokno
Czytelnik
Czytelnik

RRQ pisze:Illbruck ??? a dlaczego nie bosig???

skoro to to samo to po co przepłacać?

http://www.bosig.pl/
Ciekawa strona RRQ nie spotkalem sie z ta firma jezeli ich produkty odpowiadaja norma DIN i zalecenia RAL to mozna tego uzywac ale czy niemiecki inwestor da sie przekonac .
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: finlandia »

Na jakimś jesiennym szkoleniu prowadzonym przez fachowca z Polskiego Związku Producentów Okien usłyszałem że montaż tradycyjny jest już uważany za nieprawidłowy..

Tylko tak ciężko przekonać Klienta że warto.. nawet przy oknach za 20-30 tysięcy złotych marudzą że 1-2 tysiące za montaż to dużo. Mam z tym problem, bo slowo o ciepłym montazu to traktowane na ogól jako próbę naciągnięcia na kasę.
malyslon
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: malyslon »

diesello pisze:Rowniez podobnie mysle, nie po to kupuje szczelne okna, by robic w nim dziury. Wilgoci jako tako w tym domu nigdy nie bylo, poza piwnica, ale tam sa przyczyny tego. Latem nie ma zadnego problemu, bo okna sa czesto u nas otwarte. Zima mozna przewietrzyc co jakis czas. Takze, osobiscie bylbym na nie, jesli chodzi o montaz nawiewnikow w oknie, jesli sie okaze, ze jednak jest taka potrzeba, przypuszczam, ze jest mozliwosc zaradzenia pozniej (nie wczytywalem sie jeszcze zbytnio). Zastanawia mnie tylko jaki ta szczelnosc bedzie miala wplyw, na piecyk kafelkowym w kuchni (na wegiel), z ktorego mama prawie codziennie korzysta.
Mała uwaga , nawiewniki higrosterowane działają gdy mamy wilgoć w pomieszczeniu , czyli same sie otwierają przy okreslonej wilgotnosci powietrza , tak wiec jesli jest pomieszczenie z piecem kaflowym to raczej wilgoci nie bedzie a to ze mozemy recznie tez go zablokowac w pozycji otwartej to zadajmy sobie pytanie czy mama bedzie wchodzic na stołek by to zrobic, wygodniej jest uchylic okno lub rozszczelnic . Osobiscie uwazam ze ze wzgledu na piec węglowy nalezy konicznie zainstalowac czujnik dymu , tlenku węgla bo to jest najwiekszym zagozeniem dla osób przybywających w takich ponieszczeniach . Sugeruje jednak by jednak skupic się na wentyalcji innej niz przez nawiewnik , nawet bardzo prozaiczne rozwiązanie czyli kratka wentylacyjna na scianie zewętrznej przez którą zrobimy otwór bedzie rozwiazaniem .
diesello
Czytelnik
Czytelnik

malyslon pisze:
Mała uwaga , nawiewniki higrosterowane działają gdy mamy wilgoć w pomieszczeniu , czyli same sie otwierają przy okreslonej wilgotnosci powietrza , tak wiec jesli jest pomieszczenie z piecem kaflowym to raczej wilgoci nie bedzie a to ze mozemy recznie tez go zablokowac w pozycji otwartej to zadajmy sobie pytanie czy mama bedzie wchodzic na stołek by to zrobic, wygodniej jest uchylic okno lub rozszczelnic .
Rozszczelnianie wydaje mi sie najgorszym pomyslem, choc tanim... ale wycinajac kawalek uszczelki efekt juz zostanie na stale. Tymczasowo, wydaje mi sie najlepiej zainstalowac szczelne okna... i wietrzyc. Przypuszczam, ze gdy okaze sie taka potrzeba, jakis nawietrznik zawsze mozna doinstalowac, rozumiem, ze juz wtedy nie w samym oknie.
Osobiscie uwazam ze ze wzgledu na piec węglowy nalezy konicznie zainstalowac czujnik dymu , tlenku węgla bo to jest najwiekszym zagozeniem dla osób przybywających w takich ponieszczeniach. Sugeruje jednak by jednak skupic się na wentyalcji innej niz przez nawiewnik , nawet bardzo prozaiczne rozwiązanie czyli kratka wentylacyjna na scianie zewętrznej przez którą zrobimy otwór bedzie rozwiazaniem .
Kratka wentylacyjna jest zarowno w kuchni jak i lazience.... jednak ten czujnik dymu to dobry pomysl.
Jaroslaw Andrzej
Fachowiec
Fachowiec

Post autor: Jaroslaw Andrzej »

o raaany - to ten mój artykulik jeszcze jest? Stare dzieje :)
A co do montażu I3
coraz więcej klientów się do niego przekonuje i zaczyna płacić. Właściwie w tym roku nie miałem ani jednego tradycyjnego montażu - sam i3 bądź lekkie jego modyfikacje
Ale by nakłonić ich do stosowania systemu kotwienia JB-D to już nie sposób - choć kilku było rozsądnych i na ich zastosowanie w ścianie 3W sie zdecydowało
hmmm.....od 10 lat w branzy
Bartłomiej Zegadło
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: Bartłomiej Zegadło »

Każde rozwiazanie ma swoje plusy jak i minusy. Każde ma swoich zwolenników i przeciwników. Wawiewnik, to rozwiazanie najmniej pracochłonne i relatywnie najtańsze. Co do pieca węglowego, to musi być zapewniony stały napływ powietrza w czasie palenia w nim, aby ograniczyć możliwość powstawania tlenku węgla. Jeżeli nie nawiewnik okienny, to radzę kratke wentylacyjną scienną Aereco z higrosterowaniem.
A nawiewnika higrosterowanego Aereco nie da sie całkowicie zamknąć. Emm 707 ma min przepływ 5m3/h nawet przy zamknięciu (pod warunkiem, że elementy okna sa prawidłowo wyfrezowane)
Chyba i ja p[ołożę większy nacisk na prawidłowy montaż. Czas już na to najwyższy.
ODPOWIEDZ