Klasa okien

Awatar użytkownika
Magic353
Profesjonalista
Profesjonalista

Klasa okien

Post autor: Magic353 »

Witam,mam pytanie do koleżanek i kolegów z branży. Chciałbym w najbliższym czasie usiąść do rozmowy z moim dostawcą stolarki i skalkulować okno z pakietem szybowym 6-16-4 lub 6-16-6 na ciepłej ramce i okuciach W-H activPilot. I zastanawiam się czy ma to sens jeżeli chodzi o wprowadzenie takich okien w standardzie do sprzedaży(mam na myśli oferowanie tylko takiej klasy okien).Pozdrawiam serdecznie i proszę o wypowiedzenie się o moim zamiarze w sposób rzetelny.
Ps.W połączeniu z profilami Aluplast Ideal 4000 i 7000.
Wszystko jest względne i zależy od punktu widzenia i siedzenia.

oknoAD

Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista

Re: Klasa okien

Post autor: Kuba N. »

A dlaczego taki pomysł z takim pakietem szybowym? Co to daje? I po co to? Ja tego nie kumam.
Awatar użytkownika
Magic353
Profesjonalista
Profesjonalista

Już uzupełniam swoją myśl,taki pakiet w celu podniesienia K całego okna oraz klasy okna. A najbardziej rozchodzi się o wyróżnienie się od konkurencji.
Teraz kumasz Kuba.N w czym problem?
Awatar użytkownika
perfektaokna
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: perfektaokna »

dla mnie bomba fajnie jest mieć coś innego niż ma konkurencja tylko komu to sprzedaż jak wszyscy gonią za tanizną, na taki towar musi być już konkretny klient który chce akurat to i to nie liczy się z flotą. Sens wprowadzenia czegoś odmiennego do oferty jest zawsze tylko czy będą na klienci rozumiem że za 600 PLN-ów (O34) nie oddasz takiego okna klientowi. :D
Najszybszą metodą podwojenia pieniędzy jest złożenie ich na pół i umieszczenie w tylnej kieszeni spodni. :)
Awatar użytkownika
Magic353
Profesjonalista
Profesjonalista

Perfekta,zgadza się że nie będzie to tanie,ale też można to skalkulować trochę inaczej i wyjdzie dobry produkt za rozsądne pieniądze z przyzwoitym zyskiem. Na dzień dzisiejszy jest to pomysł na coś innego a generalnie klienta który zaczyna pytania o towar od wysokości rabatów odsyłam do "konkurencji" sprzedającej totalną taniznę w wiadomej jakości. Prywatnie to wolę mniej sprzedać ale systematycznie zwiększać sobie grono klientów zadowolonych z jakości towaru i usługi.
U kamieniarzy jak ustalałem wystawkę parapetów z kamienia to z góry prosiłem o coś innego niż wszyscy dookoła mają.
Prawda jest taka że klient zawsze szuka czegoś innego i wyróżniającego,a to że państwo Iksińscy mają takie same okna jak Ygrekowscy to świadczy o braku wyboru.
ONYX2
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: ONYX2 »

Wymiana szyby 4 na 6 raczej K ci niepodniesie, rozszerzenie ramki i to na ciepło ok. ale lepiej chyba wypełnic standardowy rozmiar kryptonem albo zastosuj szybę z Ug = 0,3W/m2K (Quatro thermo) z Ostrołęki PST.
IDŹ NA CAŁOŚĆ :D
No to co Heyah i do przodu ;)

Szerszel
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Szerszel »

Określ grupę docelową do której skierujesz swoją ofertę , moim zdaniem to za mało na domki bo klasy energetycznej nie poprawisz w ten sposób , a na inwetycje wyjdzie za drogo.
Aby wstawić pakiety 3 szybowe chyba powinieneś zmienić profil bo aluplast nie wydaje się do tego najlepszy.
adjj
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: adjj »

Magic353 fajnie, że pomyślałeś o tym, by wyróżnić jakoś swój produkt. Kierunek myślenia słuszny, tylko dlaczego akurat przenikalność cieplna okna? Ta właściwość okna powinna być "szyta na miarę", tak jak izolacyjność akustyczna. Jak się szyje na miarę, to według mnie zdecydowanie lepiej sprawdza się sprzedaż, w której wraz z klientem i przy nim szyjesz obie te właściwości na poczekaniu. Po pierwsze pytaniami angażujesz go w "proces sprzedaży", po drugie trudno mu wykręcać się od zakupu okna, które sam stworzył pod swoje potrzeby, po trzecie w ten sposób pokazujesz, że jesteś profesjonalistą, nie lekceważącym indywidualnych potrzeb klienta, zawsze gotowym po partnersku i "na poczekaniu" doradzić, jak on może zaoszczędzić na energii cieplnej.
Jeśli Twoje okna mają mieć na stałe jakieś określone właściwości, to nie lepiej pokombinować z nieco innymi? Masz ich w końcu do wyboru 23 szt :D , a niektóre pięknie wpadają w ucho nabywcom :D

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Magic353
Profesjonalista
Profesjonalista

Tak po kolei odpowiadając na wasze pytania,grupa do celowa - klient indywidualny z rozsądnym myśleniem,co do inwestycji to też dla logicznie myślących inwestorów. Co do pakietu 3 szybowego to myślałem o typowej 2 i stąd padło pytanie odnośnie takich a nie innych parametrów i ewentualne sugestie wziąć do przemyślenia i kalkulacji. Adjj,co do szycia na miarę to proste pytanie i jeszcze prostsza odp,czy Ty wszystko szyjesz na miarę? Odp.już znasz. A co do pytania dlaczego przenikalność cieplna,już odpowiadam mieszkam w regionie czysto rolniczym-dużo pól,do tego brak osłon naturalnych i dzięki temu dużo wiatrów które wychładzają budynki. Wiadomo jakie są ceny opału i nie zanosi się na zniżki cen. I z tego powodu ten kierunek myślenia. A wątek rozpocząłem aby uzyskać opinię ewentualnie poradę jak to zrobić najrozsądniej i najkorzystniej dla klienta jeżeli chodzi o jego zadowolenie i satysfakcję z użytkowania okien.
Awatar użytkownika
CICHY
Małomówny
Małomówny

Post autor: CICHY »

Zapraszam na PW
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

jedno jest pewne- przy szybie 6/16/6 producent zabije cię za listwy przyszybowe, a chłopaki będą klęlii na czym świat stoi że takie cieżkie okno trzeba wnosić do klienta (ciężar jak przy trzyszybowym standardzie) Jak byś to przeżył to pamiętaj ze przenikalność światła przez szyby 6 mm jest też trochę inna niż 4
Ale się wyróżniasz
PS pomyśl czy nie lepiej w standardzie stosować szyby ornamentowe-efekt będzie o wiele większy a pakiet 4/16/4 pozostanie:)
Awatar użytkownika
Magic353
Profesjonalista
Profesjonalista

Komarko,mój dostawca okien obiecał że mnie nie zabije za listwy przyszybowe i zainteresował się tym tematem.
Jak znam życie to początek będzie ciężki ale też efekt końcowy może być ciekawy. A szczególne pokłony przesyłam dla Cichego za jego ofertę która dała mi dużo do myślenia i zarazem do podjęcia próby współpracy handlowej.Jeżeli ktoś ma jeszcze ciekawe sugestie chętnie przeczytam i przeanalizuję je z moim dostawcą stolarki.Pozdrawiam i miłego weekendu.
solidnafirma38
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: solidnafirma38 »

Według mnie wyróżnianie się szybami nic nie da ! Można się wyróżniać, reklamą , jakością obsługi klienta, perfekcyjnym montażem i serwisem , czasem realizacji ,np. okna z montażem w 48 H :) . Klient masowy patrzy na cenę , wyedukowany będzie chciał okna o parametrach jakie on poda, dla żadnego z nich pakiet z szybą 6mm nic nieznaczny !
Z mojego punktu widzenia nowoczesny marketing nie polega na zaspakajaniu potrzeb jak nam to wbijano do głowy przez lata, lecz na zaspokajaniu pożądania , to pożądanie kieruje decyzją o zakupie , potrzeba znajduje się tam przy okazji ! :mrgreen:
Awatar użytkownika
Magic353
Profesjonalista
Profesjonalista

Solidnafirma,trochę źle zrozumiałeś mój wątek. Pakiet szybowy miał być dodatkiem podnoszącym wartość użytkową produktu. Co do pozostałych argumentów na temat wyróżniania się zgadzam się z Tobą w 100% a klient masowy nie tylko patrzy ceną bo gdyby tak było to w każdym domu były by okna z łąka na ramie lub jak kto woli najbardziej ukwiecone okna w Polsce.
A co do pożądania i potrzeb to najpierw trzeba wzbudzić to pierwsze żeby zaspokoić drugie.
Awatar użytkownika
CICHY
Małomówny
Małomówny

Post autor: CICHY »

Magic353 pisze:
A co do pożądania i potrzeb to najpierw trzeba wzbudzić to pierwsze żeby zaspokoić drugie.
:D :lol: BRAWO !!!
kol_dar
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: kol_dar »

Witam mam pytanie, sprzedawca w sklepie z oknami polecił mi okna na profilu Ideal 7000 powiedział, że jest to profil klasy A z koleji z tego co mi wiadomo to tylko Veka jest w tej klasie.Czy ktoś wi gdzie mogę znaleźć jakieś dokumenty bądź aprobaty potwierdzające słowa sprzedawcy
Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Kuba N. »

Nie tylko VEKA jest w klasie "A"
bystry
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: bystry »

kiedy kupowałem okna w firmie okno-pol w krakowie zapytałem czy ma własnie jakis materiały na temat ich okien i wtedy sprzedawca przedstawił mi aktualne badania określające klase okien , dostałem wydruk około 90 stron aprobaty technicznej i byłem pewien że kommerling jest w klasie "A"
krzysztofp
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: krzysztofp »

Magic353 pisze:Witam,mam pytanie do koleżanek i kolegów z branży. Chciałbym w najbliższym czasie usiąść do rozmowy z moim dostawcą stolarki i skalkulować okno z pakietem szybowym 6-16-4 lub 6-16-6 na ciepłej ramce i okuciach W-H activPilot. I zastanawiam się czy ma to sens jeżeli chodzi o wprowadzenie takich okien w standardzie do sprzedaży(mam na myśli oferowanie tylko takiej klasy okien).Pozdrawiam serdecznie i proszę o wypowiedzenie się o moim zamiarze w sposób rzetelny.
Ps.W połączeniu z profilami Aluplast Ideal 4000 i 7000.
Witam.
Pomysł (idea) fajny. Ale to co napisałeś w kolejnym poście (odpowiadając adjj) zbiło mnie z tropu.
Z Twojego pierwszego postu niezbicie wynika, że chciałeś wyróżnić swoje okna podwyższonym współczynnikem tłumienia dźwięku.
No bo standardowe Rw wynosi dla; 4/16/4 30 dB, 6/16/4 34 dB, 6/16/6 35 dB. I to jest niezły pomysł wobec klientów mieszkających
przy ruchliwych ulicach, skrzyżowaniach, trasach przelotowych i autostradach. Natężenie hałasu z roku na rok rośnie proporcjonalnie
do wzrostu liczby samochodów. W kolejnym poście okazuje się, że chodzi o jednak o zwiększenie ochrony cieplnej, czyli U.
W takim przypadku, nie tędy droga. Pokazuje Ci to ONYX2. Tak więc musisz co nieco jeszcze przemyśleć.
Generalnie - próbuj. Warto wyróżnić swój produkt, że przytoczę choćby "tytanowe okna" MS.
A listwą do szerokiego pakietu się nie przejmuj. 28 mm to nie jest problem dla żadnego normalnego dostawcy.
Uprzesz się, to w niektórych systemach zaszklisz ta listwą 29, a nawet 30 mm.
Przeanalizuj, jakiej cechy okna klient w Twoim regionie najbardziej pożąda, dostosuj produkt do tych wymagań
i ozdób go odpowiednią nazwą handlową.

I powodzenia życzę
ODPOWIEDZ