Listwa parapetowa.
- POGROMCA OSZUSTÓW
- Profesjonalista

Listwa parapetowa.
Czy listwa tzw. parapetowa - podwalinowa powinna byc zawsze montowama razem z oknem czy nie. Jak jest lepiej.
ZNAJĄCY TEMATY Z BRANŻY OKIENNEJ
Re: Listwa paraperowa.
Teoretycznie tak, ja jestem za używaniem listw podparapetowych czy jak je tam różnie nazywają. Zależy tez jak montażyści wymierzą otów i czy przewidzą miejsce na taką listwę. W wycenie zawsze biorą ja pod uwagę.
No to co Heyah i do przodu 
Też jestem za stosowaniem listwy podparapetowej.
1.Unikasz mostka termicznego oraz przewiewów przy parapecie
2.Czysty montaż a jak dołożysz jeszcze taśmę rozprężną to na całym oknie masz czyściutko bo nie ma opcji że piana wyjdzie na zewnątrz.
1.Unikasz mostka termicznego oraz przewiewów przy parapecie
2.Czysty montaż a jak dołożysz jeszcze taśmę rozprężną to na całym oknie masz czyściutko bo nie ma opcji że piana wyjdzie na zewnątrz.
Wszystko jest względne i zależy od punktu widzenia i siedzenia.
Zdecydowanie tak. Litwa a pomiędzy listwą a oknem uszczelka dzięki której nie będzie w zimie "ciągnąć" od okna. W stanie surowym powinien to być standard przy wymianach niekoniecznie bo i nie zawsze się uda listwę pozostawić.
Dwa razy koła nie wymyślisz...
- POGROMCA OSZUSTÓW
- Profesjonalista

A co w wypadku jak system nie ma listwy paraptowej np. AVANTGARDE? Bo po co w DOBROPLAŚCIE taka listwa? By musieli ceny podnieść. Firmy montują ich okna na wiotkich listwach transportowych, na których dostarczane są te okna zamiast zastosować może od innego systemu ale czy pasuje?
Widziałem wiele okien pomontowanych bez tych listew i dziwie się ludziom co tak robią. Uwalą pianą okno w dolnej części a potem skrobią czym sie da aby usunąć piankę z profila bo jak dać potem parapet np. zewnętrzny jak wręb jest zapianowany. No chyba że walnąć go na wkręty do czoła, przejechać silikonem a wkręty pomalować farbą pod kolor parapetu i bedzie GIT. Jak widzę tak wykonany mont. w domkach u ludzi gdzie ja też robiłem wycenę, tłumaczyłem itp. ale było za drogo. No to macie BA..NY tanio i płaczcie. Co do ludzi tak montujących to powinno sie im j...a pomalować i d..ę zasylikonować.
Ludzie myślcie co robicie, PINIĄDZE TO NIE WSZYSTKO.
POZDRAWIAM
Widziałem wiele okien pomontowanych bez tych listew i dziwie się ludziom co tak robią. Uwalą pianą okno w dolnej części a potem skrobią czym sie da aby usunąć piankę z profila bo jak dać potem parapet np. zewnętrzny jak wręb jest zapianowany. No chyba że walnąć go na wkręty do czoła, przejechać silikonem a wkręty pomalować farbą pod kolor parapetu i bedzie GIT. Jak widzę tak wykonany mont. w domkach u ludzi gdzie ja też robiłem wycenę, tłumaczyłem itp. ale było za drogo. No to macie BA..NY tanio i płaczcie. Co do ludzi tak montujących to powinno sie im j...a pomalować i d..ę zasylikonować.
Ludzie myślcie co robicie, PINIĄDZE TO NIE WSZYSTKO.
POZDRAWIAM
ZNAJĄCY TEMATY Z BRANŻY OKIENNEJ
to zależy, wymiana ze zmianą parapetu i stan surowy jak najbardziej trzeba ją uwzględnić (norm nie ma), lecz myślę że warto to wykorzystać, lecz gdy klient nie wymienia parapetu, a okno stawia się na starym parapecie to listwy raczej się nie montuje (zwykle nie ma miejsca)
inna kwestia to montaż na listwie transportowej, mam wrażenie że całkiem wiele firm to stosuje, zwłaszcza duże przysyłają okna na nich a montażyści starają się je wykorzystać, zwłaszcza gdy osoba zamawiająca nie zamówi listwy podparapetowej
inna kwestia to montaż na listwie transportowej, mam wrażenie że całkiem wiele firm to stosuje, zwłaszcza duże przysyłają okna na nich a montażyści starają się je wykorzystać, zwłaszcza gdy osoba zamawiająca nie zamówi listwy podparapetowej
Zgadzam się z tobą. Duzi producenci nie stosują tego jako standard z uwagi na fakt, że wiele okien montuje się bez listwy montażowej podczas wymian stolarki. listwa transportowa służy do zabezpieczenia dolnej krawędzi okna w transporcie. Klient jest poinformowany Że listwa służy tylko do transport i nie może być wykorzystywana do montażu parapetu. Ale rzeczywistość jest inna i wiele firm montuje okna z listwami transportowymi.tomi pisze:to zależy, wymiana ze zmianą parapetu i stan surowy jak najbardziej trzeba ją uwzględnić (norm nie ma), lecz myślę że warto to wykorzystać, lecz gdy klient nie wymienia parapetu, a okno stawia się na starym parapecie to listwy raczej się nie montuje (zwykle nie ma miejsca)
Co do stanu surowego wg mojej opini każdy powinien stosować taką listwę.
Pozdrawiam Wojtys
W większości wymian nie ma miejsca na listwę podokienną , co innego w surówce , bez niej trudno zrobić dobrą izolację przestrzeni podokiennej.
Re: Listwa parapetowa.
Witam .
Mam pytanie który z producentów daje kotwy przystosowane do montażu okien z listwą progową.
często spotykam ,że okna nie są kotwione w dolnej części ,bo widocznie montażysci uważają ,ze nie potrzeba bo parapet wewnętrzny podeprze okno,
kiedyś poprawiałem taki montaż bo klientce okno skrzypiało (ocierało się przy wietrze o parapet) bo nie było kotew.
Uważam ,że prawidłowo zamontowane okno po rozmieszczeniu w odpowiednich odstępach kotwy przykręcone do okna i zadyblowane dwoma kołkami
powinno wisieć na kotwach a nie stać na parapecie .
Mam pytanie który z producentów daje kotwy przystosowane do montażu okien z listwą progową.
często spotykam ,że okna nie są kotwione w dolnej części ,bo widocznie montażysci uważają ,ze nie potrzeba bo parapet wewnętrzny podeprze okno,
kiedyś poprawiałem taki montaż bo klientce okno skrzypiało (ocierało się przy wietrze o parapet) bo nie było kotew.
Uważam ,że prawidłowo zamontowane okno po rozmieszczeniu w odpowiednich odstępach kotwy przykręcone do okna i zadyblowane dwoma kołkami
powinno wisieć na kotwach a nie stać na parapecie .
Kubuś,dobra listwa pod parapetowa tj.przystosowana do danego profilu posiada normalny wrąb od spodu do założenia kotew i nie ma potrzeby stosowania specjalnych kotew montażowych .
Każdą kotwę dokręcisz do listwy wkrętem , są kotwy do takich rozwązań ale kosztują krocie.
Szerszel,ale po co dokręcać kotwę jak jest wrąb na nią?
-
Bartłomiej Zegadło
- Profesjonalista

- Kontakt:
Ludziska, żadne okno nigdy nie stoi na kotwie, czy ławie podokiennej. Zawsze ostatecznie spocznie na parapecie wewnętrznym, który powinien być osadzony pod oknem. A ława podokienna jest po to, żeby wszystko sziałało jak należy i było mniej pracy przy montażu.
Nie ma się nad czym rozwodzić, ona powinna być zawsze (choć nie zawsze da się ją zamontować).
A większość montuje na listwach transportowych, bo są tanie, a porządna ława podokienna (wielokomorowa, aby uniknąć powstania mostka termicznego) kosztuje tyle co rama okienna. Jednym słowem ceny wyciskane przez klientów lub dealerów uniemożliwiają prawidłowy montaż okien, bo taki powinien kosztować z wykończeniem jakieś 100 zyla za mb.(chcąc być zgodnym ze wszystkimi zasadami sztuki budowlanej, oczywiście).
Nie ma się nad czym rozwodzić, ona powinna być zawsze (choć nie zawsze da się ją zamontować).
A większość montuje na listwach transportowych, bo są tanie, a porządna ława podokienna (wielokomorowa, aby uniknąć powstania mostka termicznego) kosztuje tyle co rama okienna. Jednym słowem ceny wyciskane przez klientów lub dealerów uniemożliwiają prawidłowy montaż okien, bo taki powinien kosztować z wykończeniem jakieś 100 zyla za mb.(chcąc być zgodnym ze wszystkimi zasadami sztuki budowlanej, oczywiście).
Jasne , jeśli nawet mam kotwę z innej bajki to zawsze jest sposób , pozostawienie bez mocowania dolnej krawędzi okna to partactwo którego nie ma nawet jak wytłumaczyć , w drzwiach tarasowych stosuję kotwy statyczne do montażu okien w warstwie izolacji , rewelka , spróbójcie , balkon nawet nie drgnie , w oknach trochę szkoda kasy.Magic353 pisze:Szerszel,ale po co dokręcać kotwę jak jest wrąb na nią?
- perfektaokna
- Profesjonalista

- Kontakt:
przy balkonach szczególnie podwójnych lub innych wynalazkach to się zgodzę ale przy oknie to raczej nikt nie stosuje
Szerszel pisze:Jasne , jeśli nawet mam kotwę z innej bajki to zawsze jest sposób , pozostawienie bez mocowania dolnej krawędzi okna to partactwo którego nie ma nawet jak wytłumaczyć , w drzwiach tarasowych stosuję kotwy statyczne do montażu okien w warstwie izolacji , rewelka , spróbójcie , balkon nawet nie drgnie , w oknach trochę szkoda kasy.Magic353 pisze:Szerszel,ale po co dokręcać kotwę jak jest wrąb na nią?
Najszybszą metodą podwojenia pieniędzy jest złożenie ich na pół i umieszczenie w tylnej kieszeni spodni. 
- Primo Profile
- Czytelnik

- Kontakt:
Aby trochę odświeżyć temat proszę o opinie n.t. listew z uszczelką, które mają wyeliminować ewentualne przedmuchy i tym samym zwiększyć izolację całego pakietu.
W swojej ofercie posiadamy taką listwę i ciekaw jestem Waszej opinii o zasadności stosowania takiego rozwiązania.
Pozdrawiam
Grzegorz Pączek
W swojej ofercie posiadamy taką listwę i ciekaw jestem Waszej opinii o zasadności stosowania takiego rozwiązania.
Pozdrawiam
Grzegorz Pączek
- Załączniki
-
- newdoc (3).pdf
- ława podokienna z uszczelką do systemu Veka z możliwością stosowania kotwy montażowej
- (150.51 KiB) Pobrany 8284 razy
Get more with polymers
fajna propozycja.....znam
-
PROFIL SYSTEM
- Czytelnik

Kuba N. nie ma czym się chwalić
, straszny krzywus z tej listwy,
gołym okiem widać że nie pasuje do tego systemu, na Twoim miejscu usunąłbym to zdjęcie żeby klienci nie widzieli
gołym okiem widać że nie pasuje do tego systemu, na Twoim miejscu usunąłbym to zdjęcie żeby klienci nie widzieli
To zależy jakie kto ma oko i jaka krzywizna jemu przeszkadza a usuwać nic nie zamierzam bo po co. Zdjęcie może oceniać każdy - pyknąłem je telefonem.PROFIL SYSTEM pisze:Kuba N. nie ma czym się chwalić, straszny krzywus z tej listwy,
Listwa się trzyma tego systemu okiennego jak diabli - to informacja dla Twojej ciekawości a EUROCOLOR chyba wie co pasuje a co nie do danego systemu.
e-mail: [email protected]
-
PROFIL SYSTEM
- Czytelnik

Skoro tak ma być to OK 
-
Szczeblina
- Czytelnik

PROFIL SYSTEM masz racje. Listwa straszny badziew..
Wygina ją bo ścianki są za cienkie oraz tworzywo wykonane do produkcji tego jest słabej jakości(recykling=śmieci)
Wygina ją bo ścianki są za cienkie oraz tworzywo wykonane do produkcji tego jest słabej jakości(recykling=śmieci)
- Primo Profile
- Czytelnik

- Kontakt:
Zapewne jakość materiału użytego do produkcji ma wpływ na efekt końcowy - jak np. wygląd, udarność (czy jest kruchy czy elastyczny), powtarzalność wymiarów na całej długości, ale także sam proces produkcji (ekstruzji) jest ważny.
Poniżej foto listwy z uszczelką do systemu Brugmann, którą oferujemy.
Pozdrawiam
Grzegorz P.
Poniżej foto listwy z uszczelką do systemu Brugmann, którą oferujemy.
Pozdrawiam
Grzegorz P.
Get more with polymers
- Primo Profile
- Czytelnik

- Kontakt:
Zapraszam do współpracymatzen pisze:fajna propozycja.....znam
Get more with polymers
-
Szczeblina
- Czytelnik

No i to jest listwa . Zachowane proporcje ścianek. Nie muszę pisać na co zwracać uwagę , nawet laiki będzie wiedział która jest lepsza.
Jak podklinowac okno (200 kg) na tym czymś?
- Primo Profile
- Czytelnik

- Kontakt:
Nie jestem specjalista w dziedzinie montażu, chociaż ogólną wiedzę posiadam.monter17 pisze:Jak podklinowac okno (200 kg) na tym czymś?
Wydaje mi się, iż okno montuję się w sposób następujący (krótki opis):
1. Ustawianie (poziomo, pionowo, przekątna) ościeżnicy bez skrzydeł /waga na pewno nie osiąga 200kg, więc listwa nie jest narażona na zniszczenie/.
2. Montaż skrzydeł na osadzonej ościeżnicy. (listwa jest już osadzona i nie potrzebujemy jej klinować z tak dużym ciężarem)
3. Ewentualna regulacja i powinno być ok.
4. W przypadku Fixu (200kg) montujemy najpierw ościeżnicę a później dopiero szklimy (w tym przypadku także listwa nie powinna być narażona na 200kg)
jeśli się mylę, proszę mnie poprawić. Chętnie się doszkolę gdyż świadomość montaży w naszym kraju zaczyna wzrastać i się pozytywnie zmienia więc być może już coś przeoczyłem.
Listwa spokojnie wytrzyma nacisk 200 kg na długości całego okna.
Oczywiście jeśli punktowo zadziałamy na listwę (koniec listwy-naroże okna) tak dużym ciężarem, listwa może się poddać ciężarowi (200kg) i ulec odkształceniu. Dobre tworzywo nie powinno pękać tylko się poddać (załamać, ale nie pękać na kawałki). Na czas transportu tak ciężkiego okna listwa spokojnie wytrzyma, a sam montaż to już chyba indywidualna kwestia.
p.s. czy może się Pan podzielić dotychczasowymi doświadczeniami z montażu tak ciężkich okien? W jaki sposób tak ciężkie okna się montuje? W którym momencie listwa podokienna okazuje się "za słaba" przy tak dużym ciężarze okna?
Get more with polymers
Primo Profile pytanie mam, do ilu systemów produkujecie/oferujecie prezentowaną listwę ???
e-mail: [email protected]
- Primo Profile
- Czytelnik

- Kontakt:
Na dzień dzisiejszy VEKA, GEALAN, BRUGMANN, ale oferta będzie się powiększać o kolejne systemy.
Get more with polymers
-
PROFIL SYSTEM
- Czytelnik

Wszystkie są kopią oryginału ?Primo Profile pisze:Na dzień dzisiejszy VEKA, GEALAN, BRUGMANN, ale oferta będzie się powiększać o kolejne systemy.
czy macie coś z swojego projektu ?
- Primo Profile
- Czytelnik

- Kontakt:
Wszystkie profile bazują na tej samej konstrukcji.
Oczywiście jeśli ktoś chciałby inną, własną konstrukcję, to taką także możemy wykonać (zgodnie z projektem i pomysłem Klienta).
Dysponujemy własną narzędziownią i dowolne kształty czy rozwiązania są możliwe do wykonania (po wcześniejszej konsultacji z naszym Działem Technicznym).
Oczywiście jeśli ktoś chciałby inną, własną konstrukcję, to taką także możemy wykonać (zgodnie z projektem i pomysłem Klienta).
Dysponujemy własną narzędziownią i dowolne kształty czy rozwiązania są możliwe do wykonania (po wcześniejszej konsultacji z naszym Działem Technicznym).
Get more with polymers
-
PROFIL SYSTEM
- Czytelnik

ale piękna reklama firmyPrimo Profile pisze:Wszystkie profile bazują na tej samej konstrukcji.
i nie trzeba płacić oknonetowi kilka tyś zł za reklamę
- Primo Profile
- Czytelnik

- Kontakt:
Witam,
ponieważ Producenci markowych okien wciąż pytają o uniwersalną listwę podokienną z uszczelką proponujemy rozwiązanie, które gwarantuje naprawdę dobre właściwości izolacyjne.
Zalety listwy Primo:
- Trwałe połączenie elastycznego materiału gwarancją nieniszczenia i nieodrywania się uszczelki w trakcie np. transportu, wyciągania z opakowania lub w procesie cięcia.
- Tworzenie się 8 komór (po zamontowaniu profilu listwy), które są gwarancją najwyższej izolacyjności.
- Budowa uszczelki zapewnia trwały jej docisk do spodu ościeżnicy.
- Stosując proponowane rozwiązanie nie tracimy czasu np. na wklejanie taśmy rozprężnej.
- Profil możemy montować "nie myśląc" czy uszczelka ma być od zewnątrz czy od wewnątrz, co znacznie ułatwia i przyspiesza proces montażu.
- Każdorazowo położona centralnie uszczelką gwarantuje doskonałą izolację od strony zewnętrznej i wewnętrznej.
Zapraszam po próbki do przetestowania w Państwa oknach.
Z pozdrowieniami:
Grzegorz Pączek
Key Account Manager
Primo Profile Sp. z o.o.
[email protected]
GSM: +48 603 226 449
ponieważ Producenci markowych okien wciąż pytają o uniwersalną listwę podokienną z uszczelką proponujemy rozwiązanie, które gwarantuje naprawdę dobre właściwości izolacyjne.
Zalety listwy Primo:
- Trwałe połączenie elastycznego materiału gwarancją nieniszczenia i nieodrywania się uszczelki w trakcie np. transportu, wyciągania z opakowania lub w procesie cięcia.
- Tworzenie się 8 komór (po zamontowaniu profilu listwy), które są gwarancją najwyższej izolacyjności.
- Budowa uszczelki zapewnia trwały jej docisk do spodu ościeżnicy.
- Stosując proponowane rozwiązanie nie tracimy czasu np. na wklejanie taśmy rozprężnej.
- Profil możemy montować "nie myśląc" czy uszczelka ma być od zewnątrz czy od wewnątrz, co znacznie ułatwia i przyspiesza proces montażu.
- Każdorazowo położona centralnie uszczelką gwarantuje doskonałą izolację od strony zewnętrznej i wewnętrznej.
Zapraszam po próbki do przetestowania w Państwa oknach.
Z pozdrowieniami:
Grzegorz Pączek
Key Account Manager
Primo Profile Sp. z o.o.
[email protected]
GSM: +48 603 226 449
Get more with polymers
-
Oknomaniak1989
- Czytelnik

A ja instalowałem okna posadzone na profilu podobnym jak na pierwszym zdjęciu, gdzie ktoś chyba źle dobrał rodzaj profilu do ramy okna.
Montowane przez nas okna Brugmana były wyposażone w solidną listwę, dobrze wpiętą, prostą - naprawdę niezły produkt.
Co ciekawe pasowały do niej kotwy których używamy do mocowania okien w ościeży, więc montaż był ułatwiony.
Dostawca okien twierdził, że używa tych profili od jakiegoś czasu i inni montażyści są z niego również zadowoleni. Zastanawia mnie ta gumowa półeczka od wewnętrznej strony. Trochę kolidowała z parapetami, które mieliśmy do zainstalowania bo mieliśmy gruby na 25mm. Na szczęcie była łatwa do usunięcia, choć myślę że gdyby była na innej wysokości lub gdybyśmy mieli parapety 20mm to ładnie by ten parapet podpierała.
Czy ktoś z Was już uzywal tych listew?
Montowane przez nas okna Brugmana były wyposażone w solidną listwę, dobrze wpiętą, prostą - naprawdę niezły produkt.
Co ciekawe pasowały do niej kotwy których używamy do mocowania okien w ościeży, więc montaż był ułatwiony.
Dostawca okien twierdził, że używa tych profili od jakiegoś czasu i inni montażyści są z niego również zadowoleni. Zastanawia mnie ta gumowa półeczka od wewnętrznej strony. Trochę kolidowała z parapetami, które mieliśmy do zainstalowania bo mieliśmy gruby na 25mm. Na szczęcie była łatwa do usunięcia, choć myślę że gdyby była na innej wysokości lub gdybyśmy mieli parapety 20mm to ładnie by ten parapet podpierała.
Czy ktoś z Was już uzywal tych listew?
-
RadioReeper
- Czytelnik

Montowana od razu z oknami, najlepsze wyjście moim zdaniem i sam za każdym razem tak robie 
-
finlandia
- Profesjonalista

- Kontakt:
Troche z innej beczki -
chyba juz mało gdzie są stosowane oryginalne listwy - rynek zdominowaliu producenci "uniwersalni".
Ale.. te listwy są słabej jakości - gną się pod ciężarem okna, więc jak się dobrze zaklinuje okno z góry, to całość zwyczajnie "siada"na listwie.
chyba juz mało gdzie są stosowane oryginalne listwy - rynek zdominowaliu producenci "uniwersalni".
Ale.. te listwy są słabej jakości - gną się pod ciężarem okna, więc jak się dobrze zaklinuje okno z góry, to całość zwyczajnie "siada"na listwie.