Witam,
Drodzy Forumowicze - mam do Was pytanie i prośbę o opinie:
Jaki program do projektowania stolarki PCV i aluminium polecacie małej firmie budowlanej.
Proszę również o informację cenową o danym produkcie.
Serdecznie Pozdrawiam
Program do projektowania stolarki
Re: Program do projektowania stolarki
Stolcad jest bardzo dobry, pracuję na nim od wielu lat. Pracowałam również na WHOKNA ale jest kiepski. To do stolarki PCV, a do aluminium pracowałam na firmowym programie Yawal'a ale jest dostosowany tylko do tych profili.
Re: Program do projektowania stolarki
Jeśli chodzi o programy do stolarki aluminiowej to większość systemów (YAWAL , ALUPROF , REYNAERS , ALIPLAST , SAPA i wiele innych których nie pamiętam) opracowane są przez FIKABO SOFTWARE , czyli zasada działania , wygląd taki sam - pozostaje kwestia znajomości danego systemu. Inaczej ma się WICONA , SCHUCO , ale to też inna półka systemów.
Program powinien dostarczyć ci (może to być odpłatnie lub też nie) dostawca systemu. Niestety nie wszystko można w tych programach opracować , dlatego warto wspierać się jeszcze AUTOCAD-em.Wersja LT jest cenowo w miarę przestępna , gorzej już z pełną wersją i modelowaniem 3D która dobrze się sprawdza przy skomplikowanych połączeniach w np. ogrodach zimowych.
Pozdrawiam.
Program powinien dostarczyć ci (może to być odpłatnie lub też nie) dostawca systemu. Niestety nie wszystko można w tych programach opracować , dlatego warto wspierać się jeszcze AUTOCAD-em.Wersja LT jest cenowo w miarę przestępna , gorzej już z pełną wersją i modelowaniem 3D która dobrze się sprawdza przy skomplikowanych połączeniach w np. ogrodach zimowych.
Pozdrawiam.