na wstępie chciałbym nadmienić o co mi chodzi, a mianowicie o to że jak już ktoś użył na tym forum słów "żal d... ściska" jak patrzę na to wszystko. Postaram się po krotce przedstawić temat jak również postaram się nie rozpisywać. A........ wszystko jak w bajce zaczęło się miesiąc temu. Był to jeden z tych dni kiedy to w zasadzie nic się nie dziej kiedy to nawet mucha która od czasu do czasu lecąc po sklepie leniwie macha skrzydełkami. Aż tu nagle wpada klient około 16 po krótkiej pogawędce przedstawieniu oferty jest ustawka na pomiar. Punk 17 melduję się u typa na chacie, ku mojemu zadowoleniu jest cała chata do zrobienia okienka typowe glify wąskie więc tylko brać. Po krótkim namyśle wiozłem obmiary i już na drugi dzień z rana zabrałem się za wycenę dorzucając kolesiowi kilka rzeczy za free do okien. Suma summarum wyszedłem całkiem przyzwoicie nie najdrożej i nie najtaniej za całość 10,000. Mimo że gość miał kilka wycen z okolicy. Nie chcę tutaj się wymądrzać na temat jakości tego co wybrał jednak jakiś fachman z wioski powiedział mu że okna z konkurencji "za rogiem" (tak naprawdę to ona nie jest za rogiem tylko na sąsiedniej pipidówie) która zaopatruje się w firmie znanej już chyba na całym świecie d..... są lepsze od tych oferowanych przeze mnie. W tym momencie należało by parsknąć śmiechem. Jednak mnie to wkurw..... Aby było śmieszniej klient był bezczelny do tego stopnia że zamówił u mnie drzwi ale nie sam osobiście tylko wysłał gońca
chwila refleksji i zastanowienia nad sensem
- perfektaokna
- Profesjonalista

- Kontakt:
chwila refleksji i zastanowienia nad sensem
Witam,
na wstępie chciałbym nadmienić o co mi chodzi, a mianowicie o to że jak już ktoś użył na tym forum słów "żal d... ściska" jak patrzę na to wszystko. Postaram się po krotce przedstawić temat jak również postaram się nie rozpisywać. A........ wszystko jak w bajce zaczęło się miesiąc temu. Był to jeden z tych dni kiedy to w zasadzie nic się nie dziej kiedy to nawet mucha która od czasu do czasu lecąc po sklepie leniwie macha skrzydełkami. Aż tu nagle wpada klient około 16 po krótkiej pogawędce przedstawieniu oferty jest ustawka na pomiar. Punk 17 melduję się u typa na chacie, ku mojemu zadowoleniu jest cała chata do zrobienia okienka typowe glify wąskie więc tylko brać. Po krótkim namyśle wiozłem obmiary i już na drugi dzień z rana zabrałem się za wycenę dorzucając kolesiowi kilka rzeczy za free do okien. Suma summarum wyszedłem całkiem przyzwoicie nie najdrożej i nie najtaniej za całość 10,000. Mimo że gość miał kilka wycen z okolicy. Nie chcę tutaj się wymądrzać na temat jakości tego co wybrał jednak jakiś fachman z wioski powiedział mu że okna z konkurencji "za rogiem" (tak naprawdę to ona nie jest za rogiem tylko na sąsiedniej pipidówie) która zaopatruje się w firmie znanej już chyba na całym świecie d..... są lepsze od tych oferowanych przeze mnie. W tym momencie należało by parsknąć śmiechem. Jednak mnie to wkurw..... Aby było śmieszniej klient był bezczelny do tego stopnia że zamówił u mnie drzwi ale nie sam osobiście tylko wysłał gońca
za co oczywiście go skroiłem ale to szczegół. Gość który robił mu wycenę zaoferował 11000 czyli o 1000 więcej od mojej oferty i wcisnął mu lipę. Nie pozostaje mi nic innego jak głosić że moja konkurencja firma x to banda oszustów i naciągaczy. Nie chcę walczyć z konkurencją ale jak ktoś ludzi w chu.... robi i do tego pazernie żeruje na ich naiwność to ma ode mnie w papę. To nie koniec całej historii. Nie tak dawno jak w czwartek klient wpada do mnie na sklep z awanturą że nie ma jeszcze drzwi. To było apogeum całej sytuacji. Podbudowany poprzednią akcją i własnymi przemyśleniami (użyję teraz nie wulgarnego słownictwa) nakrzyczałem na niego i wygarnąłem mu. A dokładnie chodziło o to że dla niektórych 21 dni roboczych to jest 3 tygodnie. No cóż ciemnota nadal w Polsce istnieje.
Najszybszą metodą podwojenia pieniędzy jest złożenie ich na pół i umieszczenie w tylnej kieszeni spodni. 
Re: chwila refleksi i zastanowienia nad sensem
TROHĘ Z INNEJ BAJKI .PRZYCHODZI KLIENT 32 OKNA DO ZAMÓWIENIA(MAŁY BLOK POD WYNAJEM) ,SPORO OKIEN DUŻYCH OKOŁO SZER.2000 WYS.2000 KILKA KÓŁ NIEOTWIERANYCH MOJA WYCENA ALUPLAST + WINK HAUS Z FIRMY Z ŁOMŻY (DOMEL) Z MONTAŻEM 24.000 A KONKURENCJA OCZYWISCIE Z D.........U UWAGA 19.500,-NO I OCZYWIŚCIE TEKSTY DO KLIENTA JAKA TO SUPER FIRMA TEN D........T ŻE OBSŁUGUJE PRAWIE WSZYSTKICH DEWELOPERÓW W POLSCE . NIEWIEM JAKI JEST SENS SPRZEDAŻY Z 8% NARZUTEM DLAMIE POPROSTU PATOLOGIA.POZDRO.
Wszystko co napisałeś perfecta w tym wątku to oczywista oczywistość .Klient to taki zwierz, który posługuje się róznymi opiniami i metodami.
Dziwi mnie tylko twoje podejście do tematu. Przecież też miałeś przygodę (współpracę) z firmą d.......
Po za tym w czym problem skoro konkurent to : "banda oszustów i naciągaczy" a ty : "oczywiście go skroiłem". Rozumiem ,że obaj zarobiliście.
Dziwi mnie tylko twoje podejście do tematu. Przecież też miałeś przygodę (współpracę) z firmą d.......
Po za tym w czym problem skoro konkurent to : "banda oszustów i naciągaczy" a ty : "oczywiście go skroiłem". Rozumiem ,że obaj zarobiliście.
Nie chcąc bronić Perfekty, mieć przygodę a tkwić w bagnie to dwie różne rzeczy. No cóż nie uczciwość konkurencji w kwestii rzetelnej informacji o produkcie też mi działa na nerwy tyle że nie potrzebuję jeszcze nervosolu. I powiem wprost takich czarusiów to powinno się na wczasy do pod Strzegom wysyłać.Piękne widoki w kamieniołomach by mieli i czas na przemyślenie że warto konkurować uczciwie.
Wszystko jest względne i zależy od punktu widzenia i siedzenia.
Witam
Myślę że klienta bardziej odstraszył czas oczekiwania na okna, jeśli u Ciebie trzeba czekać 3-tygodnie na drzwi to pewnie i podobny czas na okna.Firma D.... robi zapewne teraz w 7 dni.Sam produkuję i wiem że klioenci są gotowi czasami przepłacić żeby mieć towar 1dzień wcześniej, taka natura Polaka.
Myślę że klienta bardziej odstraszył czas oczekiwania na okna, jeśli u Ciebie trzeba czekać 3-tygodnie na drzwi to pewnie i podobny czas na okna.Firma D.... robi zapewne teraz w 7 dni.Sam produkuję i wiem że klioenci są gotowi czasami przepłacić żeby mieć towar 1dzień wcześniej, taka natura Polaka.
-
solidnafirma38
- Profesjonalista

- Kontakt:
Moje zdanie jest takie, z oknami jest tak ………….perfektaokna pisze:Witam,
na wstępie chciałbym nadmienić o co mi chodzi, a mianowicie o to że jak już ktoś użył na tym forum słów "żal d... ściska" jak patrzę na to wszystko........
Jak jesteś dobry i masz ugruntowaną pozycję na rynku , to klient przychodzi do ciebie kupić okno i nie szuka dalej, nie pyta się z jakiej firmy są twoje okna , przedstawia swoje wymagania , ty powinieneś przedstawić ofertę która je spełnia i to koniec , finał , następuje dill
Nie ma takiej możliwości żeby zgarnąć 100% klientów to jest jeden fakt!
Jednak, jeżeli przegrywasz duży odsetek pojedynków to znaczy że konkurencja jest od ciebie lepsza , lub co gorsze ty jesteś taki cienki że sobie nie radzisz ! i jeszcze długa droga przed tobą ! Duża ilość postów na forum to nie wszystko , mędrkowanie i wygłaszanie teorii w necie to też niewiele , to jak gra w pokera na zapałki ! to że się ma przysłowiowe jaja trzeba udowodnić w życiu !
Są różne podejścia do biznesu , jak mówił jeden ze słynnych strategów wojskowych , który po odejścia na emeryturę zajął się handlem i miał taką dewizę – Nie ważne co sprzedajesz ,sprzedajesz ważne jak to robisz !- i to chyba strategia twojej konkurencji !
Drugą strategię mają starzy górale – wygrywanie to nie wszystko , to jedyne co się liczy !
Lub strategia jednej moim zdaniem z fajniejszych firm w tej branży – Nie trzeba być najlepszym , wystarczy być lepszym od konkurencji !!!!! – i nad tym się zastanów !
Więc przestań się mazać , chłopaki nie płaczą
solidnafirma38 pisze:Moje zdanie jest takie, z oknami jest tak ………….perfektaokna pisze:Witam,
na wstępie chciałbym nadmienić o co mi chodzi, a mianowicie o to że jak już ktoś użył na tym forum słów "żal d... ściska" jak patrzę na to wszystko........
Jak jesteś dobry i masz ugruntowaną pozycję na rynku , to klient przychodzi do ciebie kupić okno i nie szuka dalej, nie pyta się z jakiej firmy są twoje okna , przedstawia swoje wymagania , ty powinieneś przedstawić ofertę która je spełnia i to koniec , finał , następuje dill, najlepiej jeszcze jeżeli twój salon został polecony przez rodzinę lub znajomych ! , a jeszcze lepiej jeżeli chodzą słuchy na mieście że jesteś debeściak i to tam inteligentni i rozważni dokonują zakupu okien, Klient nie ma do Ciebie przychodzić szukać okien tylko je kupić
Nie ma takiej możliwości żeby zgarnąć 100% klientów to jest jeden fakt!
Jednak, jeżeli przegrywasz duży odsetek pojedynków to znaczy że konkurencja jest od ciebie lepsza , lub co gorsze ty jesteś taki cienki że sobie nie radzisz ! i jeszcze długa droga przed tobą ! Duża ilość postów na forum to nie wszystko , mędrkowanie i wygłaszanie teorii w necie to też niewiele , to jak gra w pokera na zapałki ! to że się ma przysłowiowe jaja trzeba udowodnić w życiu !
Są różne podejścia do biznesu , jak mówił jeden ze słynnych strategów wojskowych , który po odejścia na emeryturę zajął się handlem i miał taką dewizę – Nie ważne co sprzedajesz ,sprzedajesz ważne jak to robisz !- i to chyba strategia twojej konkurencji !
Drugą strategię mają starzy górale – wygrywanie to nie wszystko , to jedyne co się liczy !
Lub strategia jednej moim zdaniem z fajniejszych firm w tej branży – Nie trzeba być najlepszym , wystarczy być lepszym od konkurencji !!!!! – i nad tym się zastanów !
Więc przestań się mazać , chłopaki nie płaczątyko znajdź argumenty jak zatrzymać klientów bo sprzedając markowe wyroby masz ich wiele !
w sumie to nic dodac nic ując... jezeli w wycenie uwzgledniles okna z fresco - to argumentom masz od groma
..bałagan i porządek - to tylko liczby...
- perfektaokna
- Profesjonalista

- Kontakt:
wiesz na czym polegała różnica ano na tym że ja mu sprzedałem dobry towar a nie bubel i wziąłem za to pieniądze takie jak powinienem bez naciągactwa. Denerwują mnie goście typu "złota rączka" którym się wydaje że wszystko wiedzą na każdy temat. W każdej dziurze występuje taki typ jest czymś w rodzaju "guru" dla swoich sąsiadów jak również całej wioski. Wygląd takiego koleżki to przeważnie kudłate włoski, czerwony nos, gumiaki, czasami beret z antenką, a do tego jeszcze spodnie ogrodniczki. Kiedyś około 2 lata temu miałem reklamacje więc wsiadamy w auto i jedziemy na miejscu zamieszanie jak przyjechaliśmy to ktoś krzyknął leć po Mietka. Mietek jak się okazało montował kiedyś okna i drzwi i murarkę też robił wspomnę jeszcze że dachy potrafił kryć ciągnik naprawić i Bóg wie co jeszcze. Stwierdził ku naszemu zdziwieniu że okna nie są zamontowane w pionieNemesis pisze: Po za tym w czym problem skoro konkurent to : "banda oszustów i naciągaczy" a ty : "oczywiście go skroiłem". Rozumiem ,że obaj zarobiliście.
Ps. oczywiście nie piję tu do żadnego z szanownych forumowiczów i forumowiczek
Najszybszą metodą podwojenia pieniędzy jest złożenie ich na pół i umieszczenie w tylnej kieszeni spodni. 
Re: chwila refleksji i zastanowienia nad sensem
Użycie wyrażenia skroiłem go, raczej rodzi podejrzenie oszustwa, cwaniactwa itp. a nie zwykłego zarobku, co oczywiście niemówię że ty jesteś oszystwem, ale w tym przypadku przychylam się do postu kolegi Nemezisa.
Po za tym jeżeli gośc wcisnął gorsze okna za wyższą cenę, to źle świadczy ale nie o nim ale trochę o Tobie jako sprzedawcy oczywiście bez przesady wszystkich nienauczysz rozumu, no i niemiałeś puźniej mozliwości udowodneinia rożnicy jakościowej jak sądze.
Warto zastanowić się też dlaczego jakis gość polecił "Twojemu" klientowi okna Dobroplastu, czyżby był zadowolony z jakości usług i towaru?
Dlaczego się denerwujesz wkońcu sam też sprzedawałeś bądź sprzedajesz okna z Dobroplastu chociaż trudno za tobą nadążać bo na forum raz piszesz że tak innym razem że nie, ale to jest już Twoja sprawa. W związku z tym dziwi mnie tez że nieużywasz pełnej nazwy zresztą nie tylko Ty.
Zamiast płakac może lepiej pomyśl nad tym żeby zatrudnić gościa który potrafił sprzedać "gorsze " okna za wyższą cenę.
Po za tym jeżeli gośc wcisnął gorsze okna za wyższą cenę, to źle świadczy ale nie o nim ale trochę o Tobie jako sprzedawcy oczywiście bez przesady wszystkich nienauczysz rozumu, no i niemiałeś puźniej mozliwości udowodneinia rożnicy jakościowej jak sądze.
Warto zastanowić się też dlaczego jakis gość polecił "Twojemu" klientowi okna Dobroplastu, czyżby był zadowolony z jakości usług i towaru?
Dlaczego się denerwujesz wkońcu sam też sprzedawałeś bądź sprzedajesz okna z Dobroplastu chociaż trudno za tobą nadążać bo na forum raz piszesz że tak innym razem że nie, ale to jest już Twoja sprawa. W związku z tym dziwi mnie tez że nieużywasz pełnej nazwy zresztą nie tylko Ty.
Zamiast płakac może lepiej pomyśl nad tym żeby zatrudnić gościa który potrafił sprzedać "gorsze " okna za wyższą cenę.
No to co Heyah i do przodu 
Re: chwila refleksji i zastanowienia nad sensem
Bo D.... jest tani i ładnie wygląda jak zabawki "made in china". Akurat rozumiem rozgoryczenie Perfekty ponieważ sam mam problem z kolesiem który sprzedaje okna na profilu Veki,ale wciskanie klientom bajek że Veka jest najlepsza na świecie a reszta to g....o to już gruba przesada i szkoda że zapomina dodać że jego okna są w trapezie zamiast w prostokącie i żeby dobrze je zamontować i prawidłowo funkcjonowały to trzeba mieć studia wyższe i dobre pojęcie o okuciach. Sam montowałem te okna tak więc wiem co mówię.
Wszystko jest względne i zależy od punktu widzenia i siedzenia.
-
krzysiek.i
- Małomówny

No to masz gotowy wzorzec osobowy, pozostaje tylko kwestia "inwestycji w siebie". Największy problem stnowi nos, ale jest na to sposób. Problem można rozwiązać dwojako - częste szczypanie kinola (1), tyle efekt będzie krótkotrwały i cokolwiek bolesny. Ewentualnie należy wsadzić nos do zamrażarki (2a) (lub przyłożyć do niego woreczki z lodem <2b>) do czasu odmrożenia - wtedy czerwoność nosa może osiągnąć stan PERFEKCYJNY. Staniesz się miejscowym guru, reszta zrobi się sama. Po latach doświadczeń napiszesz pamiętnik i zarobisz dodatkowo z tytułu praw autorskich. Sukces gwarantowanyperfektaokna pisze: Denerwują mnie goście typu "złota rączka" którym się wydaje że wszystko wiedzą na każdy temat. W każdej dziurze występuje taki typ jest czymś w rodzaju "guru" dla swoich sąsiadów jak również całej wioski. Wygląd takiego koleżki to przeważnie kudłate włoski, czerwony nos, gumiaki, czasami beret z antenką, a do tego jeszcze spodnie ogrodniczki.
Ps. Bez obrazy i pozdrawiam
pozdrawiam