INSPEKTOR

JPJ
Czytelnik
Czytelnik

INSPEKTOR

Post autor: JPJ »

witam,mam takie pytanko,czy inspektor nadzoru budowlanego może wystawić opinie na piśmie na temat wymiarowania i montażu okien (czy okno jest odpowiednie do otworu)
i czy taka opinia jest wiarygodna i coś warta.

oknoAD

adjj
Zaangażowany
Zaangażowany

Re: INSPEKTOR

Post autor: adjj »

Może. :D

Reszta to już kwestia wiary, poczucia wartości czytelników opinii, a przede wszystkim konkretnej sprawy i zagadnienia, z którym jest związana oraz celu dla którego powstała :D

Sorry, ale jakie pytanie, taka odpowiedź :D
JPJ
Czytelnik
Czytelnik

określe to inaczej,pan chce wymienić okno w mieszkaniu, wymiary wewnątrz szer-150 wys-140 zewnątrz szer-145 wys-142(brak tynku na nadprożu) wymiar nowego okna pcv szer-147 wys-137 ,po zamontowaniu okna pan twierdzi że jest za małe bo 1,5cm brakuje do starego(wew parapet lastryko zew beton) stary poniemiecki blok (nie kamienica)
i teraz pytanie,pan se zawołał inspektora który to opisał (mnie przy tym nie było ) niewiem jeszcze co jest napisane 1.czy jego opinia będzie wiarygodna 2. jak mogę podważyć jego opinie 3.czy są jakieś konkretne normy określające montaż
Szerszel
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Szerszel »

Zmień lepiej pomiarowca i daj szkołę montażystom , poszukaj lepiej sposobu polubownego załatwienia sprawy.
adjj
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: adjj »

Każda opinia wydana przed rozpoczęciem sporu sądowego, będzie w ewentualnym procesie traktowana jako tzw. opinia prywatna. Sąd dla rozstrzygnięcia sporu powinien powołać biegłego z listy biegłych właściwego miejscowo Sądu Okręgowego.

Każdą opinię można "podważyć", a przynajmniej rozsądnie z nią polemizować, jeśli się ma argumenty.

Nie wiem jak to zamontowałeś, ale jeśli "standardowo" kotwy (dyble) pianka, to już możesz szykować się do wymiany :D.
Widzę, że kolega zielony jak jabłuszko więc podpowiem, szukaj argumentów na swoją obronę w instrukcji montażu producenta okien (chyba że to Ty sam) wtedy daj na mszę :D

Polskich norm dotyczących montażu okien nie ma, a nawet gdyby były to ich stosowanie tak jak każdej innej normy nie jest obligatoryjne :D.
JPJ
Czytelnik
Czytelnik

czemu mam wymieniać jakim cudem mam zrobić większe okno od otworu , szczeliny na piane są w normie na szerokości po 1,5 cm od góry 1 cm od dołu 1,5 cm
( w stolarce siedze od 4 lat i nigdy nie miałem takiego problemu )

Awatar użytkownika
Magic353
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Magic353 »

Po mojemu twój klient albo szuka osiołka który mu zrobi za free usługę budowlaną albo szuka możliwości zwrotu kasy za okno żeby mieć je jak najtaniej.
Masz kartę pomiarów na której klient się podpisuje? Jeżeli tak to jesteś do przodu a inspektorem klienta głowy sobie nie zawracaj albo weź swojego inspektora.
Wszystko jest względne i zależy od punktu widzenia i siedzenia.
JPJ
Czytelnik
Czytelnik

problem w tym że jest podpisana umowa ,protokołu nie chciał podpisać,faktury niechciał odebrać a najlepsze jest to że zamontowałem mu 2 okna i niechce zapłacic nawet za to jedno ,nawet niechce napisać reklamacji na piśmie ,wiadomo konsument ma szereg praw my jako wykonawcy mamy g..wno niewiem do kogo iść po opinie żeby mu uświadomić że jest dobrze zrobione i zacząć wysyłać wezwania do zapłaty
JPJ
Czytelnik
Czytelnik

powiatowy inspektor budowlany powiedział że sie tym nie zajmue i żeby iść do jakiegoś biura projektowego oni tam wystawią opinie
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: pchelek »

wymiar okna jest w porzadku - nowe okna musza byc nizsze bo stawia sie je na listwach progowych i do tych listew dochodza parapety zewnetrzne.
jak gosc uwaza ze sa za niskie o te 2 cm to niech pokaze podstawe tego swojego roszczenia. jak luzy sa w porzdku to po prostu nie che zaplacic. A inspektorzy to pisza casami rozne dzine rzeczy.
Awatar użytkownika
marjan
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: marjan »

hmmm myslę że ta sprawa śmierdzi na próbę wyłudzenia z tego co piszesz montaż i pomiar wykonany zgodnie z ogólnymi instrukcjami montażu. Wal na policję i zgłoś oficjalnie próbę wyłudzenia. Dostanie wezwanie na złożenie wyjaśnień i zaraz mu rura zmięknie.
Szerszel
Profesjonalista
Profesjonalista

pchelek pisze:wymiar okna jest w porzadku - nowe okna musza byc nizsze bo stawia sie je na listwach progowych i do tych listew dochodza parapety zewnetrzne.
jak gosc uwaza ze sa za niskie o te 2 cm to niech pokaze podstawe tego swojego roszczenia. jak luzy sa w porzdku to po prostu nie che zaplacic. A inspektorzy to pisza casami rozne dzine rzeczy.
Jasne że muszą być niższe , tylko 5 cm luzu robi się w stanie surowym , a nie przy wymianie gdzie nie rusza się starych parapetów , oczywiście sprawa teraz wygląda na wyłudzenie i klient rozgrywa to bardzo perfidnie , co nie zmienia faktu że ma słuszne prawo być niezadowolonym bo doświetlenie pomieszczenia zostało mocno ograniczone raz przez szersze ramy nowych okien , dwa przez błąd w wymiarowaniu. Klient najpierw był wkurzony , potem pogrzebał w necie i już wie jak walczyć , i już wie że jak sprawa trafi do sądu to na nim będzie ciążył obowiązek udowodnienia że usługa wymiany okna została przeprowadzona niezgodnie z wytycznymi bo zapewne minie już okres w którym to wykonawca ma obowiązek udowodnić że zrobił wszystko OK. I tu bardzo przyda się opinia inspektorka.
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

ja nie widze bledu przy wymiarowaniu - okno jest nizsze bo nizsze byc musi - z uwagi na listwe progowa - i nie jest wazne czy okno jest stare wymieniane czy nowe wstawiane - w oknach drewnianych parapet zewnetrzny dochodzi do wyciecia w ramie - w oknie z PVC wyciecia w ramie nie ma i parapet stary czy nowy podchodzic musi pod okno.
A ze ramy okien z PVC zabieraj wiecej swiatla - juz takie sa.
Awatar użytkownika
Magic353
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Magic353 »

Jeżeli nawet zostaje parapet zewnętrzny a niema możliwości zmiany jego położenia,np.zły stan techniczny danego parapetu(np.lastryko) to pomiędzy parapetem a dolną krawędzią odwodnień powinna zostać przerwa min.2 cm a różnicę poziomą wypełnia się zaprawą tynkarską. A wszystko to wiąże się automatycznie ze zmianą wielkości okna. Grunt to rozsądna argumentacja klientowi lub w najgorszym wypadku przed sądem..
Wszystko jest względne i zależy od punktu widzenia i siedzenia.
Szerszel
Profesjonalista
Profesjonalista

[quote="pchelek"]ja nie widze bledu przy wymiarowaniu - okno jest nizsze bo nizsze byc musi - z uwagi na listwe progowa - i nie jest wazne czy okno jest stare wymieniane czy nowe wstawiane - ... jest ważne i to bardzo , a swiadczy o tym przykład kolegi JPJ który ma problem z klientem.
Ciekawe że klient akurat tego się uczepił a nie np. odcienia szyby , uszczęśliwianie na siłę często kończy się brakiem kasy.
Wymiar otworu rzadko kiedy jest wymiarem starego okna , pod warstwą tynku przeważnie jest jeszcze rama , taka była technika montażu jeszcze kilkanaście lat temu , i trzeba to sprawdzić np. wkrętakiem , trzeba też otworzyć okno i sprawdzić różnice w wysokości zewnętrznej i wewnętrznej bo to zewnętrzny parapet musi wejść pod okno , z wewnętrznym nie zawsze tak się uda. Mogę się założyć że okna brakuje do wewnętrznego parapetu.
I jeszcze jedno: jeżeli wysokość calkowita to 142 cm , a okna 137 cm to szanowny Panie Pchelek nie pisz takich głupot że nie widzisz błedu w wymiarowaniu , powiem więcej jako ktoś kto lata mierzył i jeszcze to robi , wysokość otworu była jeszcze większa ok.144 cm , tylko trzeba było odkuć tą betonową czapę na zewnątrz , bo w drewnianych oknach są podcięcia a różnicę z wysokości pod parapetem fachmani najczęściej wypełniali zaprawą , spoko starczyłoby miejsca na zewnętrzny i wszystko byłoby OK , klient byłby zadowolony a JPJ dawno by już wydał zarobiony kesz. Coś mi się zdaje z lekko podwymiarowa typówka byłaby idealna.
Utwierdzaniem JPJ że wszystko zrobił OK , robicie mu krzywdę , bo jestem pewny że lepiej na tym wyjdzie jeśli przyzna się do błedu i spróbuje dogadać się jakoś z klientem bo na drodze sądowej polegnie , a gościu szykuje się na taką ewentualność.
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

chrzanisz
JPJ
Czytelnik
Czytelnik

szerszel po pierwsze od kiedy to sie okno wkłada od zewnątrz, po drugie niewiem jak u ciebie ale u mnie niema opcji co kolwiek kłuć bo by mnie z domu koleś wywalił cieszyć się należy jak okno można otwożyć bo w więkrzości przypadków to gwożdziami jes pozabijane
ogólnie już po sprawie opinia biegłego wyjaśniła wszystko(nie ma norm określających montaż okien,szczeliny dylatacyjne są w normie ,dokładnie zwymiarowac można tylko po zdemontowaniu istniejącej stolarki itp.Mając na uwadze powyższe uznaje się że usługa została wykonana zgodnie ze sztuką budowlaną i nie budzi zastrzeżeń co do zwymiarowania i montażu)
pan grzecznie przyniósł monete :mrgreen:
Awatar użytkownika
marjan
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: marjan »

brawo !!
Szerszel
Profesjonalista
Profesjonalista

No i SUPER , GRATULACJE , nie ważne co było , ważne że się skończyło.
ODPOWIEDZ