OKNA Z KRAKOWA OKNOPLAST Z DOBROPLASTU?
OKNA Z KRAKOWA OKNOPLAST Z DOBROPLASTU?
Szykuje nam się wielka fuzja Oknoplast Kraków z Dobroplast. Jadąc dzisiaj samochodem zauważyłam ciekawy samochód Oknoplastu Kraków pełen okien AVANTGARDE.Nasuwa się pytanie czy dealer Oknoplastu w Chrzanowie lub Olkuszu , bo tak był oklejony samochód, sprzedaje pod marką "OKIEN Z KRAKOWA" OKNA DOBROPLASTU?
W załącznikach fotografie (słaba jakość bo wykonane telefonem).
W załącznikach fotografie (słaba jakość bo wykonane telefonem).
Re: OKNA Z KRAKOWA OKNOPLAST Z DOBROPLASTU?
Cwana morda z tego dealera okna z krakowa czy z zambrowa co to za róznica zwykłe przejęzyczenie szczególnie że dla niektórych przejęzyczenie
występuje wtedy gdy język ześliżnie się z łechtaczki na odbyt
występuje wtedy gdy język ześliżnie się z łechtaczki na odbyt
heheh...to sie porobilo, kolesiowi nie ida okna na vece to zaczyna "przygode" z dobro... 
Zwykła "uczciwość i rzetelność" kupiecka,tak jak można Hasau sprzedawać jako Ideal 4000 RL. Strzegom i kamieniołomy powinni takim fundować.
Wszystko jest względne i zależy od punktu widzenia i siedzenia.
no brawo ! ciekawe jaka dealer ów podpisał umowę bo domniemam że to może posłużyć jako materiał dowodowy i nieźle pojadą gostka 
Nic nowego , ten sam myk stosują w mazowieckim , Oknoplast i Dobroplast brzmi podobnie no to ciemny lud kupuje okna z krakowa o nazwie avangarda . Zdjątka rewelka , zobaczyłeś różnicę !
Ja na miejscu Dobroplastu podał bym Oknoplast Kraków do Sądu za używanie ich marki
Jakoś nie spotkałem nigdy Dealera Dobroplastu sprzedającego "OKNA Z KRAKOWA" Wychodzi na to że Dobroplast ma lojalnych Odbiorców czego nie można powiedzieć o Oknoplascie:)
Trafiła kosa na kamień ! w końcu ktoś się odważył poruszyć temat polskiego „superproducenta okien" którego większość własnych dealerów robi w bambuko, większość ich biur sprzedaje różnorakie „badziewie” a co niektórzy ich dealerzy nawet się z tym wcale nie kryją(http://www.mariot.pl/) reklamując się niby to ich dobrą marką… ja bym to nazwał „Dobroplast – Kraków , zobaczysz przecznicę” albo „ Drutex – Kraków , wszystkie okna z jednej stodoły ” ale co tam, ciemny lud i tak wierzy że kupi „ Łokna z Krakowa”
-
solidnafirma38
- Profesjonalista

- Kontakt:
No już tak z mety nie krytykujcie gościa , może koledze po fachu grzecznościowo przewoził okna ! Facet jest dobry i chciał komuś pomóc a wy jak nasz rząd, jak ktoś podarował chleb biedakom to go trzeba dowalić VAT-em i doprowadzić do bankructwa !
Jak chce się kogoś oskarżać to trzeba mieć dowody takie stu procentowe , bo inaczej to są tylko głupie ploty i nic więcej .
Mówię tak bo jak miałem problem z autem to sam pożyczyłem woza od kolegi który handluje Oknoplastem
Jak chce się kogoś oskarżać to trzeba mieć dowody takie stu procentowe , bo inaczej to są tylko głupie ploty i nic więcej .
Mówię tak bo jak miałem problem z autem to sam pożyczyłem woza od kolegi który handluje Oknoplastem
dokładnie to chciałem napisać...no może poza tym że mam kolegę co handluję oknoplastem 
..bałagan i porządek - to tylko liczby...
patrząc na tak załadowane auto aż trudno uwieżyc że to przypadek , a pozatym nie ma mowy o plotkach widać dowód namacalny. Mimo wszystko uważam że dealer może mieć problemy został złapany na gorącym uczynku i już.
-
solidnafirma38
- Profesjonalista

- Kontakt:
Dowodem na złapanie może być tylko faktura zakupu lub sprzedaży okien konkurencyjne firmy , Lub zeznanie świadka, i nic więcej , fotka auta wiozącego okna konkurencyjnej firmy to żaden dowód.marjan pisze:patrząc na tak załadowane auto aż trudno uwieżyc że to przypadek , a pozatym nie ma mowy o plotkach widać dowód namacalny. Mimo wszystko uważam że dealer może mieć problemy został złapany na gorącym uczynku i już.
Oczywiście przedstawiciel Oknoplastu dla formalności może zapytać dilera czyje to okna i nic więcej , nie ma uprawnień do kontrolowania dokumentów firmy .
A tak nawiasem diler nie może sprzedawać konkurencyjnych okien , ale kto mu zabroni montować jak ma wolne moce przerobowe !!!!!!!!!!!!!
Więc widzisz że fotka to żaden dowód !!!!!!!!!!!!!!!!!
O CO KRZYK? ZNAM KILKU DEALERÓW OKNOPLASTU KTÓRZY SPRZEDAJĄ OKNA INNYCH FIRM (SLUŻĘ ZAINTERESOWANYM ADRESAMI). W interesie oknoplastu jest aby coś tam sprzedawali (kilku z handlujących oknoplastem poradziło sobie zakładając dwie firmy)
Natomias inną sprawą jest sprzedawanie i wmawianie klientowi że kupuje okna z krakowa a kupuje np okna druteksu .
A oknaq z krakjowa? - są firmy które bardziej dopieszczają swój wyrób, okna z dobroplastu - też są wieksi knociarze niż rzeczona firma.
Natomias inną sprawą jest sprzedawanie i wmawianie klientowi że kupuje okna z krakowa a kupuje np okna druteksu .
A oknaq z krakjowa? - są firmy które bardziej dopieszczają swój wyrób, okna z dobroplastu - też są wieksi knociarze niż rzeczona firma.
Czy ktorys z was ma podpisana lojalke z producentem ???
Dealer do niezalezny podmiot gospodarczy. To, ze gosc okleil SWOJ samochod reklama Oknoplastu nie znaczy, ze nie wolno mu juz handlowac innymi oknami. Nie bardzo rozumiem o co afera.
Dealer do niezalezny podmiot gospodarczy. To, ze gosc okleil SWOJ samochod reklama Oknoplastu nie znaczy, ze nie wolno mu juz handlowac innymi oknami. Nie bardzo rozumiem o co afera.
no wreszcie szanowne grono "specjalistów w naszej branży" właśnie obnazyliście cała prawdę o rozdmuchanej walce cenowej producentów, g.... prawda że to oni się ścigają NIE! to wy "dealerzy" jesteście temu winni "jutro biore tam albo tam bo mam taniej" kowalski nie kłóci się aż tak o cenę on chce mieć dobrze i fachowo wykonaną usługę to WY chcąc sprzedać za wszelką cenę ja zaniżacie i egzekwujecie na swoich dostawcach !!! Jest oczywiście pewna grupa zaliczająca się do wyjątku i działająca żetelnie ale tak jak w innym temacie na forum napisał lekomin 1/2 dealrów powinna paść i to natychmiast 
marjan pisze: ale tak jak w innym temacie na forum napisał lekomin 1/2 dealrów powinna paść i to natychmiast
Marjan, tylko uważaj bo lekomin napisał też, że 1/3 producentów powinna paść
Kierunek branży stolarki okiennej: Niestety jeden : DNO
spoko spoko nie jestem producentem
)
Ale ja TAK

-
lekomin
- Fachowiec

- Kontakt:
Sorry Panowie,
ale pokrzywdzonym w całej sytuacji jest Oknoplast. Ja się z takim samym problemem zmagam na codzień. My i Oknoplast wydajemy miliony złotych na reklamę, budowanie marki. W naszym przypadku wyposażenie salonu sprzedaży okien to koszt od 20 do 60 tysięcy złotych. Reklama ściąga klienta do salonu, a sprzedawca w tym salonie sprzedaje inne okna. Czemu ten diler Oknoplastu nie otworzy sobie innego punktu z wielkim banerem DOBROPLAST? Pytanie retoryczne z dość oczywistą odpowiedzią..
W naszym przypadku głównym problem są okna innych producentów sprzedawane spod lady jako nasze. Oknoplast ma pewnie ten sam problem.. Dawno dawno temu, poszedłem incognito do pewnego sprzedawcy Oknoplastu i spytałem się o okna inne niż ich. Sprzedawca wyciągnął oferty chyba wszystkich większych firm na rynku.
U nas zasada jest bardzo prosta: w reklamach pojawiają się adresy wyłącznie punktów działających na wyłączność. Jeśli punkt działający na wyłączność złapiemy za rękę, na sprzedaży okien innych producentów, to kończymy współpracę. Mamy jeszcze dziesiątki punktów handlowych, które nie mają wyłączności, ale ta liczba się zmniejsza. Albo my rozwiązujemy umowy, albo przechodzą one na wyłączność.
W każdym razie po publikacji takich zdjęć, jeśli ten diler kupuje "na wyłączność" w Oknoplaście, to ja był go wyrzucił ze swojej sieci z dnia na dzień. A znając umowy OK, to facet idzie z torbami.
pzdr
ale pokrzywdzonym w całej sytuacji jest Oknoplast. Ja się z takim samym problemem zmagam na codzień. My i Oknoplast wydajemy miliony złotych na reklamę, budowanie marki. W naszym przypadku wyposażenie salonu sprzedaży okien to koszt od 20 do 60 tysięcy złotych. Reklama ściąga klienta do salonu, a sprzedawca w tym salonie sprzedaje inne okna. Czemu ten diler Oknoplastu nie otworzy sobie innego punktu z wielkim banerem DOBROPLAST? Pytanie retoryczne z dość oczywistą odpowiedzią..
W naszym przypadku głównym problem są okna innych producentów sprzedawane spod lady jako nasze. Oknoplast ma pewnie ten sam problem.. Dawno dawno temu, poszedłem incognito do pewnego sprzedawcy Oknoplastu i spytałem się o okna inne niż ich. Sprzedawca wyciągnął oferty chyba wszystkich większych firm na rynku.
U nas zasada jest bardzo prosta: w reklamach pojawiają się adresy wyłącznie punktów działających na wyłączność. Jeśli punkt działający na wyłączność złapiemy za rękę, na sprzedaży okien innych producentów, to kończymy współpracę. Mamy jeszcze dziesiątki punktów handlowych, które nie mają wyłączności, ale ta liczba się zmniejsza. Albo my rozwiązujemy umowy, albo przechodzą one na wyłączność.
W każdym razie po publikacji takich zdjęć, jeśli ten diler kupuje "na wyłączność" w Oknoplaście, to ja był go wyrzucił ze swojej sieci z dnia na dzień. A znając umowy OK, to facet idzie z torbami.
pzdr
Lekomin.
Zgadzam się z tobą, że koszt wyposażenia salonu jest dla nas producentów dużym kosztem. Niestety to my, producenci, nauczyliśmy dealerów dostawania wszystkiego "za darmo".
Mój kolega powiedział mi na wiosnę następująco : "Jarek, nie mam pomysłu na biznes, więc zostanę dealerem okien. Punkt wynajmę za 600 zł, wystawki i materiały reklamowe dostane od producentów. Jakoś to będzie. "
Niestety, ale musiałem się z nim zgodzić. Branża stolarki budowlanej, jest jedną z nielicznych branż, gdzie praktycznie bez wkładu własnego możesz zaczynać od razu działać.
PS: Lekomin, nawet przy umowie OK. Jeśli dany dealer w sądzie będzie się bronił na podstawie art 5 KC, to się mu za dużo nie stanie. Takie są niestety realia naszego kraju.
Pozdrawiam
Zgadzam się z tobą, że koszt wyposażenia salonu jest dla nas producentów dużym kosztem. Niestety to my, producenci, nauczyliśmy dealerów dostawania wszystkiego "za darmo".
Mój kolega powiedział mi na wiosnę następująco : "Jarek, nie mam pomysłu na biznes, więc zostanę dealerem okien. Punkt wynajmę za 600 zł, wystawki i materiały reklamowe dostane od producentów. Jakoś to będzie. "
Niestety, ale musiałem się z nim zgodzić. Branża stolarki budowlanej, jest jedną z nielicznych branż, gdzie praktycznie bez wkładu własnego możesz zaczynać od razu działać.
PS: Lekomin, nawet przy umowie OK. Jeśli dany dealer w sądzie będzie się bronił na podstawie art 5 KC, to się mu za dużo nie stanie. Takie są niestety realia naszego kraju.
Pozdrawiam
-
jureczek.d
- Czytelnik

To, że OKNOPLAST kupuje w Dobroplaście to normalna sprawa - i sami odbierają
A może OKNO-PLAST I Dobroplast tworzą swoje konsorcjum przeciwko PENCIE
Lekkomin 20-60 tyś w punkt?? .. (chyba 2-6 tyś) ale nie wiem jak zrobiłeś tę kalkulację więc się nie kłócę. I raczej nie ma "my i Oknoplast" a raczej Oknoplast i nic nic nic nic nic (czyli tak gdzieś 140 mln różnicy obrotu) i dopiero Jezierski
Moje przemyślenia są takie, że jeśli powtórzy się taki rok jak ten możemy zapomnieć o lojalkach wyłącznościach i innych bo każdy chce sprzedawać. Skończyły się czasy gdy wybiera się z klientów tego swojego do którego ma się ofertę a reszta "to tam za rogiem tam mają takie okna"... Teraz dealer sprzedaje wszystko i wszystkim a pod widmem bankructwa żadna lojalka go nie zwiąże.
Moje przemyślenia są takie, że jeśli powtórzy się taki rok jak ten możemy zapomnieć o lojalkach wyłącznościach i innych bo każdy chce sprzedawać. Skończyły się czasy gdy wybiera się z klientów tego swojego do którego ma się ofertę a reszta "to tam za rogiem tam mają takie okna"... Teraz dealer sprzedaje wszystko i wszystkim a pod widmem bankructwa żadna lojalka go nie zwiąże.
Dwa razy koła nie wymyślisz...
Jureczek
No piękne zdjątko.
Gratulacje.
Jeżeli macie coś jeszcze zachęcam do zamieszczania.

A tak na marginesie widziałem produkt obu fabryk (zamontowany w budynku) - różnicy nie było- widziałem lepsze.
No piękne zdjątko.
Gratulacje.
Jeżeli macie coś jeszcze zachęcam do zamieszczania.
A tak na marginesie widziałem produkt obu fabryk (zamontowany w budynku) - różnicy nie było- widziałem lepsze.
Lekomin,dobrze zrobił kalkulację,wystarczy policzyć wszystkie koszta pośrednie o których się nie mówi takie jak koszta telefonów,transportu i szkoleń i już się ładnych parę złotych zbiera,do tego drobnostki wystrojowe w stylu meble,art.biurowe i etc.i mamy kolejny grosz. Co do lojalki,ma to swoje plusy i minusy kwestia podejścia i skalkulowania co jest dla mnie korzystniejsze. Jedyne co mnie pociesza na dzień dzisiejszy to fakt że nie zniżyłem się do poziomu sprzedawania chłamu. Chociaż nieraz korciło żeby mieć coś taniego i wiadomej jakości. Pozdrawiam.
Wszystko jest względne i zależy od punktu widzenia i siedzenia.
Zgadzam się że producent podejmuje duże ryzyko wytwarzając okna,reklamę itp itd Dealer jest tym mięsem armatnim które bezpośrednio pracuje z klientem,robi montaż (a wiec sprzedaje) okno producenta. W ocenie kto daje więcej należy wrócić na ziemię - i producent i sprzedawca jadą NA JEDNYM wózku i jeden bez drugiego nie istnieje (pomijam producentów garażowych którzy od razu prowadzą sprzedaż , a producentów posiadających wyłącznie własne salony , z własną obsługą-pracownikami nie znam) Cóż niektórym przyjdzie za rok sprzedawać chryzantemy, a innym dane będzie produkować ziemię do kwiatów. Brak lojalności istnieje również u producentów jak i u dealerów. Oczywiście nie uwszystkich.
Najwidoczniej masz rację , to samo też zrozumieli dealerzy OK i kupują gdzie się dajosek73 pisze:A tak na marginesie widziałem produkt obu fabryk (zamontowany w budynku) - różnicy nie było- widziałem lepsze.
Jakoś nikt z Oknoplastu się na ten temat nie chce się wypowiedzieć chyba im bez różnicy że pod ich marką (uważaną przez wielu za najlepsze okna) sprzedawane są inne wyroby jak tu wielu pisało "oknopodobne". Jeden z moich kolegów zmierzył ich ściankę w Avantgarde i wyszło mu 2,12mm czy to reklamowana przez Oknoplast A-KLASA nie wydaje mi się 
-
lekomin
- Fachowiec

- Kontakt:
RRQ,
co do obrotu.. khm.. albo uważasz OK za dużo większą firmę niż jest, albo nas za dużo mniejszą niż jesteśmy.
Co do punktów: wyposażenie punktu z prawdziwego zdarzenia kosztuje NAS od 20 do 60k. Sama wystawka to od 8 do 16k w zależności od tego, czy jest HKS czy HS. Kaseton z podświetlanymi, wystającymi literami w standardzie jaki dajemy w dużych salonach firmowych to ponad 1k za m2. A zdarzają się takie po 15m2..
Zresztą, jeśli otworzysz mi salon, gdzie moim kosztem jest 2-6k, a który zrobi 1-1,5 mln obrotu z jednego punktu w naszych produktach, to cię ozłocę hehe
pzdr
co do obrotu.. khm.. albo uważasz OK za dużo większą firmę niż jest, albo nas za dużo mniejszą niż jesteśmy.
Co do punktów: wyposażenie punktu z prawdziwego zdarzenia kosztuje NAS od 20 do 60k. Sama wystawka to od 8 do 16k w zależności od tego, czy jest HKS czy HS. Kaseton z podświetlanymi, wystającymi literami w standardzie jaki dajemy w dużych salonach firmowych to ponad 1k za m2. A zdarzają się takie po 15m2..
Zresztą, jeśli otworzysz mi salon, gdzie moim kosztem jest 2-6k, a który zrobi 1-1,5 mln obrotu z jednego punktu w naszych produktach, to cię ozłocę hehe
pzdr
moje wyposażenie biura kosztowało mnie - stolarka czyli dwa tarasy podnośno przesuwne drewno i pcv ,uchylno przesuwne ,drzwi wej alu i pcv adeco,trzy okna i drzwi balonowe w ful opcji , jedno łukowe,kamieniczne drewniane, parapety, nawietrzaki,przekroje okien , klamki ,oczywiście okna w kolorach to wydatek po rabatach około 37 tyś złotych dotego dochodzi wyposażenie biura czyli meble na zamówienie (jestem ograniczony metrażem ) komputer, fax, program stolkad ,oświetlenie i inne pierdoły ale potrzebne to wydatek około 20 tys zł , jako sznujacy sie diler posiadam auto w firmowych barwach ,działam na rynku już przeszło 15 i nigdy nie przyszło mi do głowy robić tego rodzaju przekręty choć nie ukrywam było czasami ciężko .już wolał bym otworzyc dodatkowy punkt i tam chandlowac badziewiem
okna są tyle warte ,ile ktoś za nie jest wstanie zapłacić.
Lekkomin
co do obrotu Jezierski 80 tyś OK 220 czyli 140 różnicy - takie dane na początku roku bezpośrednio lub pośrednio podawaliście.
Wynik Oknoplast http://oknonet.pl/okna/typy_okien/typow ... 12613.html co do Jezierskego to pewnie bym znalazł ale wiesz lepiej niż ja.
to słowa Twoich dealerów nie moje.RRQ pisze:Lekkomin 20-60 tyś w punkt?? .. (chyba 2-6 tyś)
co do obrotu Jezierski 80 tyś OK 220 czyli 140 różnicy - takie dane na początku roku bezpośrednio lub pośrednio podawaliście.
Wynik Oknoplast http://oknonet.pl/okna/typy_okien/typow ... 12613.html co do Jezierskego to pewnie bym znalazł ale wiesz lepiej niż ja.
-
lekomin
- Fachowiec

- Kontakt:
RRQ,
serio wyposażenie naszego punktu kosztuje PPH Jezierski od 20 do 60 tysięcy PLN. Podpisuje te faktury więc wiem o czym mówię. Zresztą, możemy się założyć o dobre wino. Zapraszam do mnie, weźmiemy teczki 3-4 ostatnio otwartych punktów i zobaczysz faktury. Ale weź ze sobą wino
Co do sieci firmowych: sorry, ale nie zgadzam sie z opiniami, że to jest rynek sprzedającego (czytaj: dilera). Tak to może wyglądać z perspektywy dilerów sprzedajacych tańsze produkty, działających pod własnym szyldem. Rzeczywiście producent okien musi się wtedy naginać, bo diler może kupić okna od producenta na D.., R.., czy znowu D.., czy też E.. Jest mu to obojętne bo i klientowi jest obojętne. Jedyną obroną dla producenta jest takie budowanie świadomości marki wśród swoich docelowych klientów, aby nie było im obojętne co kupują. My jako firma nie mamy ambicji, żeby sprzedawać wszystkim, my mamy ambicję, żeby być cały czas na fali na rynku okien do domków jednorodzinnych i rosnąć razem z tym rynkiem. Ani za wolno, ani za szybko. Wejść na ten rynek wcale nie jest proste. Wiele firm w tej chwili próbuje doszłusować na ten rynek. Problem polega na tym, że nie jest to kwestia rozpoczęcia współpracy z Schuco czy Salamandrem ale fundamentalnej zmiany w sieci sprzedaży, produkcji i drastycznym zwiększeniu wydatków reklamowych. Wiem ile nas to jako firmę kosztowało czasu i pieniędzy, a robiliśmy to w sytuacji boomu rynkowego. Jeśli mam być szczery nie wyobrażam sobie udzwignięcia takich wydatków na rynku jaki jest dzisiaj.
Co do tego co się teraz sprzedaje: wczytajcie się w opinie Winkhausa, oni są firmą sprzedającą do setek różnych klientów, od małych do średnio dużych (nie mają jednego głównego odbiorcy, który im robi 50-60% obrotu) co czyni ich dobrym barometrem koniunktury. A oni mówią, że dobrze idzie tym firmom, które sprzedają "markowy" produkt i z najwyżej półki. Znając klientów WH, domyślcie się o kogo chodzi
serio wyposażenie naszego punktu kosztuje PPH Jezierski od 20 do 60 tysięcy PLN. Podpisuje te faktury więc wiem o czym mówię. Zresztą, możemy się założyć o dobre wino. Zapraszam do mnie, weźmiemy teczki 3-4 ostatnio otwartych punktów i zobaczysz faktury. Ale weź ze sobą wino
Co do sieci firmowych: sorry, ale nie zgadzam sie z opiniami, że to jest rynek sprzedającego (czytaj: dilera). Tak to może wyglądać z perspektywy dilerów sprzedajacych tańsze produkty, działających pod własnym szyldem. Rzeczywiście producent okien musi się wtedy naginać, bo diler może kupić okna od producenta na D.., R.., czy znowu D.., czy też E.. Jest mu to obojętne bo i klientowi jest obojętne. Jedyną obroną dla producenta jest takie budowanie świadomości marki wśród swoich docelowych klientów, aby nie było im obojętne co kupują. My jako firma nie mamy ambicji, żeby sprzedawać wszystkim, my mamy ambicję, żeby być cały czas na fali na rynku okien do domków jednorodzinnych i rosnąć razem z tym rynkiem. Ani za wolno, ani za szybko. Wejść na ten rynek wcale nie jest proste. Wiele firm w tej chwili próbuje doszłusować na ten rynek. Problem polega na tym, że nie jest to kwestia rozpoczęcia współpracy z Schuco czy Salamandrem ale fundamentalnej zmiany w sieci sprzedaży, produkcji i drastycznym zwiększeniu wydatków reklamowych. Wiem ile nas to jako firmę kosztowało czasu i pieniędzy, a robiliśmy to w sytuacji boomu rynkowego. Jeśli mam być szczery nie wyobrażam sobie udzwignięcia takich wydatków na rynku jaki jest dzisiaj.
Co do tego co się teraz sprzedaje: wczytajcie się w opinie Winkhausa, oni są firmą sprzedającą do setek różnych klientów, od małych do średnio dużych (nie mają jednego głównego odbiorcy, który im robi 50-60% obrotu) co czyni ich dobrym barometrem koniunktury. A oni mówią, że dobrze idzie tym firmom, które sprzedają "markowy" produkt i z najwyżej półki. Znając klientów WH, domyślcie się o kogo chodzi
-
finlandia
- Profesjonalista

- Kontakt:
Trochę dyskusja uciekła z głównego wątku (tzn. wg mnie z mało istotnego) - założę się że auto ze zdjęcia należy do "wolnych" montazystów którzy udostępnili tylko swój pojazd jako nośnik reklamy. I po godzinach.. montują co wpadnie. A swoją drogą - jak są tak bardzo przekonani że mają jedyne najlepsze okna to po co dotykają to tanie?...
A lojalność sprzedawców.. temat na pracę dyplomową
Sam się "opieram" kuszeniu zrobienia wyłączności.. I mógłbym zdjąć okno które jest powodem rozbieżności zdań a stanowi dla mnie margines procent przychodów.. Ale czasem go potrzebuję dla bardzo ograniczonych finansowo klientów i wiem że nic lepszego nie kupią... Tylko nie uśmiecha mi się sprzedawanie okien spod lady. Wolę "cierpieć" gorsze warunki niż udawać że przystałem na propozycję.
A lojalność sprzedawców.. temat na pracę dyplomową
Sam się "opieram" kuszeniu zrobienia wyłączności.. I mógłbym zdjąć okno które jest powodem rozbieżności zdań a stanowi dla mnie margines procent przychodów.. Ale czasem go potrzebuję dla bardzo ograniczonych finansowo klientów i wiem że nic lepszego nie kupią... Tylko nie uśmiecha mi się sprzedawanie okien spod lady. Wolę "cierpieć" gorsze warunki niż udawać że przystałem na propozycję.
Jak bardzo się z większością twoich opinii zgadzam, to z tą się zgodzić nie mogę.lekomin pisze:Co do tego co się teraz sprzedaje: wczytajcie się w opinie Winkhausa, oni są firmą sprzedającą do setek różnych klientów, od małych do średnio dużych (nie mają jednego głównego odbiorcy, który im robi 50-60% obrotu) co czyni ich dobrym barometrem koniunktury. A oni mówią, że dobrze idzie tym firmom, które sprzedają "markowy" produkt i z najwyżej półki. Znając klientów WH, domyślcie się o kogo chodzi
Na każdym jednym kryzysie w ostatnich 50 latach w całej globalnej gospodarce najbardziej wyrosły produkty - tak zwane "No Name".
Jeśli chcesz rozwinąć ten wątek, to z miłą chęcią możemy tutaj na forum lub przy winie podyskutować.
PS: Inna z teorii mówi, że zarówno ty jak i ja jesteśmy bardziej uzależnieni od naszych dostawców niż od naszych odbiorców.
Pozdrawiam
Tak biedny dealer raz jedyny pomógł koledze (jeszcze pewnie z konkurencji) i ot zły przechodzień zrobił fotkę i go oczernia na forum... to nie ludzie to wilki
-
lekomin
- Fachowiec

- Kontakt:
JK,
molochy produkujące tanie produkty wyrosły na fali boomu po 2004 r. Wtedy można było sprzedać wszystko, liczyła się tylko cena i możliwość wyprodukowania. Pamiętaj że bogaty w kryzysie staje się tylko odrobinę mniej biedny, a biedny staje się żebrakiem. Zresztą obserwuj sobie statystyki pozwoleń na budowę - około 7% spadku pozwoleń na budowę domów i kilkadziesiąt procent spadku pozwoleń na budowę mieszkań. Rozpoczęto budowę dwa razy większej ilości domów niż mieszkań (w zeszłym roku stosunek był 1:1). A domy budują jednak bardziej zamożni..
Z "propagandy szeptanej" wiadomo jak komu idzie. I z tego co ja wiem, rynek zmienia się w zastraszającym tempie. Plotki jakie chodzą o tym, kto z kim ma się łączyć, kto z kim umowę podpisał to khmm.. rewolucja.
molochy produkujące tanie produkty wyrosły na fali boomu po 2004 r. Wtedy można było sprzedać wszystko, liczyła się tylko cena i możliwość wyprodukowania. Pamiętaj że bogaty w kryzysie staje się tylko odrobinę mniej biedny, a biedny staje się żebrakiem. Zresztą obserwuj sobie statystyki pozwoleń na budowę - około 7% spadku pozwoleń na budowę domów i kilkadziesiąt procent spadku pozwoleń na budowę mieszkań. Rozpoczęto budowę dwa razy większej ilości domów niż mieszkań (w zeszłym roku stosunek był 1:1). A domy budują jednak bardziej zamożni..
Z "propagandy szeptanej" wiadomo jak komu idzie. I z tego co ja wiem, rynek zmienia się w zastraszającym tempie. Plotki jakie chodzą o tym, kto z kim ma się łączyć, kto z kim umowę podpisał to khmm.. rewolucja.
lekomin pisze:JK,
Pamiętaj że bogaty w kryzysie staje się tylko odrobinę mniej biedny, a biedny staje się żebrakiem.
Lekomin,
ale nie zapominaj również, że w normalnych krajach to klasa średnia w większości utrzymuje tych biedaków i przyczynia się do - jak to ująłeś - małego spadku zamożności bogatego.
Nie zapominaj również o tym, że większość z tych pozwoleń nie jest od ludzi pracujących i mieszkających w Polsce, ale od ludzi pracujących i mieszkających w innych krajach UE.
Będę mógł się z tobą zgodzić, że sytuacja się zmienia na korzyść budowy domów, jak ten trend się utrzyma przez 4-5 lat.
Pozdrawiam
oddaje to obraz dzisiejszej sytuacji na rynku okiennym !!! - dzisiaj nie ma lojalnych dealerów. Bierzesz żonę z Krakowa, a przywożą ci .... z Dobroplastu !!! Ha, ha, ha, hi, hi hi !!!!
-
finlandia
- Profesjonalista

- Kontakt:
Anko, masz na myśli siebie? Bo ja ani myślę zaliczać się do gorna o którym piszesz.
-
lekomin
- Fachowiec

- Kontakt:
JK,
trend w kierunku domów jednorodzinnych trwa już od dobrych 4-5 lat. Jest to kopia sytuacji z Europy Zachodniej z lat 70tych i fachowo nazywa się deurbanizacją. Ludzie, wraz z lepszą dostępnością środków transportu, większą dostępnością usług i mediów na wsi (wieś - teren poza bezpośrednim centrum miasta) takich jak szkoły, kultura, kanalizacja, elektryczność, itpitd, i większą zamożnością społeczeństwa, będą przenosić się na wieś.
CO do tego, że to Polacy pracujący zagranicą finansują budowę domów w PL, to nie spotkałem się ze statystykami potwierdzającymi taką regułę. Uważam, że jest wręcz odwrotnie, bo większość domów budowana jest w kredycie hipotecznym, a żeby go otrzymać praktycznie zawsze trzeba mieć stałe zatrudnienie w Polsce.
Trend jest taki jaki jest. Oprócz statystyk GUSowskich, są też statystyki tzw. poboczne. Dla przykładu, nie znam nikogo, kto buduje dom nie kupując Muratora. A jak sobie popatrzysz na sprzedaż tego miesięcznika za pierwsze półrocze w porównaniu z latami ubiegłymi to wzrosty są drastyczne.
trend w kierunku domów jednorodzinnych trwa już od dobrych 4-5 lat. Jest to kopia sytuacji z Europy Zachodniej z lat 70tych i fachowo nazywa się deurbanizacją. Ludzie, wraz z lepszą dostępnością środków transportu, większą dostępnością usług i mediów na wsi (wieś - teren poza bezpośrednim centrum miasta) takich jak szkoły, kultura, kanalizacja, elektryczność, itpitd, i większą zamożnością społeczeństwa, będą przenosić się na wieś.
CO do tego, że to Polacy pracujący zagranicą finansują budowę domów w PL, to nie spotkałem się ze statystykami potwierdzającymi taką regułę. Uważam, że jest wręcz odwrotnie, bo większość domów budowana jest w kredycie hipotecznym, a żeby go otrzymać praktycznie zawsze trzeba mieć stałe zatrudnienie w Polsce.
Trend jest taki jaki jest. Oprócz statystyk GUSowskich, są też statystyki tzw. poboczne. Dla przykładu, nie znam nikogo, kto buduje dom nie kupując Muratora. A jak sobie popatrzysz na sprzedaż tego miesięcznika za pierwsze półrocze w porównaniu z latami ubiegłymi to wzrosty są drastyczne.
takiego boomu jaki był w 2007/2008 w budowlance to już nie będzie. 
jawaryn 
-
lekomin
- Fachowiec

- Kontakt:
KNMTG,
jesteśmy o połowę biedniejsi od Niemców a mamy trzy razy mniej domów na 100 tysięcy mieszkańców. To jest nierównowaga..
Boom będzie ale w określonych segmentach rynkowych.
jesteśmy o połowę biedniejsi od Niemców a mamy trzy razy mniej domów na 100 tysięcy mieszkańców. To jest nierównowaga..
Boom będzie ale w określonych segmentach rynkowych.
Chyba źle mnie zrozumiałeś - miałem na myśli klientów kupujących okna. Ale jak to mówią - uderz w stół, a nożyce się odezwą ???finlandia pisze:Anko, masz na myśli siebie? Bo ja ani myślę zaliczać się do gorna o którym piszesz.
- POGROMCA OSZUSTÓW
- Profesjonalista

Wszyscy handlują DOBROPLASTEM, no może prawie wszyscy przynajmniej u mnie w mieście. Są to sklepy mające umowy na wyłączność. Z takimi producentami jak: VETREX, PLASTIMET, RĄBIEŃ i nie mają żadnych problemów jakie by im stwarzał dany producent. Koleś co handluje OKNOPLASTEM i zarazem URZĘDOWSKIM trzyma się ich mocno i jak narazie nie odskoczył od peletonu, ale są też tacy co handlują AVANTGARDĄ, ale się nie reklamują tym. Oni poprostu sprzedają ŁOKNA 5cio KUMOROWE i tyle. Wyłapują leszczy co nie kumają nic, pazerniaków ludzi, którzy nie nauczyli się jeszcze, że KUPUJĄC TANIO KUPUJĄ 2 RAZY. Społeczeństwo w POLSCE się jeszcze tego nie nauczyło i cierpi przez to na własne życzenie.
Co do zdjęć to są zajefajne. Publikujcie więcej takich fotek.
Co do zdjęć to są zajefajne. Publikujcie więcej takich fotek.
ZNAJĄCY TEMATY Z BRANŻY OKIENNEJ