JAKIE USZCZELKI LEPIEJ ZAMAWIAĆ BIAŁE CZY CZARNE
JAKIE USZCZELKI LEPIEJ ZAMAWIAĆ BIAŁE CZY CZARNE
Są różne opinie na temat uszczelek, pośród klientów. Opinie te, są opiniami sprzedawców okien, którzy wciskają swoje ideologie w wiadomym celu......... Proszę o wydanie jak najbardziej obiektywnej opinii na ten temat.
Re: JAKIE USZCZELKI LEPIEJ ZAMAWIAĆ BIAŁE CZY CZARNE
Ja się mogę ustosunkować w ten sposób .
W samochodach za grubą kasę , kolor nadwozia wybierzesz sobie jaki chcesz , a uszczelki masz zawsze czarne (prawie) chyba mają lepsze własności od tych zabarwionych ale to moja opinia.
A zewnętrzna uszczelka w oknach szara czy biała strasznie się brudzi
W samochodach za grubą kasę , kolor nadwozia wybierzesz sobie jaki chcesz , a uszczelki masz zawsze czarne (prawie) chyba mają lepsze własności od tych zabarwionych ale to moja opinia.
A zewnętrzna uszczelka w oknach szara czy biała strasznie się brudzi
Czarna uszczelka jest znacznie miększa niż szara - nie ma tylu modyfikatorów, które zmieniają jej właściwości mechaniczne (żeby powstał szary kolor) więc lepiej pracuje, zachowuje swój nadany kształt nawet po długim czasie odkształcenia (czyli przy długo zamkniętym oknie), a szara może się po kilku latach "kruszyć", może utracić swój pierwotny kształt i nie dolegać tak do plastiku jak to zostało technologicznie zaplanowane. Poczytajcie sobie o kauczukach EPDM bo w większości to z takiego kauczuku zrobione są uszczelki okienne. A jeśli chodzi o estetykę to tylko i wyłącznie wybieram uszczelkę czarną, bo szara po paru latach (po deszczach) wygląda jakby ktoś na nią na...gał i ciężko ją domyć, a na czarnej po prostu nie widać 
- POGROMCA OSZUSTÓW
- Profesjonalista

Więcej proszę.............