JAKIE USZCZELKI LEPIEJ ZAMAWIAĆ BIAŁE CZY CZARNE

kamilstar
Czytelnik
Czytelnik

JAKIE USZCZELKI LEPIEJ ZAMAWIAĆ BIAŁE CZY CZARNE

Post autor: kamilstar »

Są różne opinie na temat uszczelek, pośród klientów. Opinie te, są opiniami sprzedawców okien, którzy wciskają swoje ideologie w wiadomym celu......... Proszę o wydanie jak najbardziej obiektywnej opinii na ten temat.

oknoAD

Saperos
Zaangażowany
Zaangażowany

Re: JAKIE USZCZELKI LEPIEJ ZAMAWIAĆ BIAŁE CZY CZARNE

Post autor: Saperos »

Ja się mogę ustosunkować w ten sposób .
W samochodach za grubą kasę , kolor nadwozia wybierzesz sobie jaki chcesz , a uszczelki masz zawsze czarne (prawie) chyba mają lepsze własności od tych zabarwionych ale to moja opinia.
A zewnętrzna uszczelka w oknach szara czy biała strasznie się brudzi :D
virgo2
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: virgo2 »

Czarna uszczelka jest znacznie miększa niż szara - nie ma tylu modyfikatorów, które zmieniają jej właściwości mechaniczne (żeby powstał szary kolor) więc lepiej pracuje, zachowuje swój nadany kształt nawet po długim czasie odkształcenia (czyli przy długo zamkniętym oknie), a szara może się po kilku latach "kruszyć", może utracić swój pierwotny kształt i nie dolegać tak do plastiku jak to zostało technologicznie zaplanowane. Poczytajcie sobie o kauczukach EPDM bo w większości to z takiego kauczuku zrobione są uszczelki okienne. A jeśli chodzi o estetykę to tylko i wyłącznie wybieram uszczelkę czarną, bo szara po paru latach (po deszczach) wygląda jakby ktoś na nią na...gał i ciężko ją domyć, a na czarnej po prostu nie widać :)
Awatar użytkownika
POGROMCA OSZUSTÓW
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: POGROMCA OSZUSTÓW »

Czarna górą.
ZNAJĄCY TEMATY Z BRANŻY OKIENNEJ
kamilstar
Czytelnik
Czytelnik