MACO z Torunia

ONYX2
Rozgadany
Rozgadany

MACO z Torunia

Post autor: ONYX2 »

W niedługim czasie prawdopodobnie podejmiemy współpracę z firmą metalzbyt z Torunia zmieniając dotychczasowe okucia na Maco.
W związku z tym prosiłbym aby mógł ktos przybliżyć nam w.w firmę i okucia maco.
Pewne zdanie mam juz wyrobine o maco ale niezaszkodzi coś więcej wiedzieć od osób które juz może współpracują bądź współpracowały z tą firmą i z tymi okuciami.
Z góry dziękujęmy. :?:
No to co Heyah i do przodu ;)

oknoAD

Awatar użytkownika
POGROMCA OSZUSTÓW
Profesjonalista
Profesjonalista

Re: MACO z Torunia

Post autor: POGROMCA OSZUSTÓW »

Maco jest ok. Ciesz się, że to nie SIEGENIA, któtą stosuje np. DOBROPLAST.
ZNAJĄCY TEMATY Z BRANŻY OKIENNEJ
cita90
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: cita90 »

Maco, Super okucia mam okienka na Maco i od montażu zero regulacji, wszytko działa bez zarzutu(wiadomo smarowanie raz w roku :0 ) a okna spore :0
Polecam :)
bicom1
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: bicom1 »

o maco juz powiedziano. teraz metalzbyt a raczej sellmet od niedawna. pracujemy z nimi od 3 m-cy i jestesmy zadowoleni. po drugiej stronie sa partnerzy a nie cyborgi patrzace sie tylko w ekran kompa. pewnie duzo z Was wie co mam na mysli. polecam.
Awatar użytkownika
marjan
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: marjan »

MACO ok Sellmet OK
Kaktus
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Kaktus »

POGROMCA OSZUSTÓW pisze:Maco jest ok. Ciesz się, że to nie SIEGENIA, któtą stosuje np. DOBROPLAST.
Moglbys rozwinac swoją mysl?? Nieladnie szkalowac kogos bez podania konkretow. Znam dobrze oba okucia i nie zauwazam wyzszosci Maco nad Siegenia (jak i wyzszosci Siegenii nad Maco rowniez). I coz z tego, ze stosuje je Dobroplast. Jakby tylko sie dalo to na 100% Maco bardzo chetnie zajeloby miejsce Siegenii u pani K.

Awatar użytkownika
POGROMCA OSZUSTÓW
Profesjonalista
Profesjonalista

Jakie szkalowanie kolego? Na SIEGENI montowałem setki okien. Jak poczytasz posty na temat DOBROPLASTU to tam jest napisane wiele w tym temacie. Po trosze o SIEGENI to moim zdaniem i doświadczeniem na przykładzie okien z firmy wymienionej to tak szybko zacierających sie okuć jak SIEGENIA to nie spotkałem, po paru tygodniach chodzą jak zardzewiały, skrzypiący sprzęt. MASAKRA. Jak Dobr...... robił jeszcze na ROTO to te okucia cykają do dziś bez problemu nawet jak są nie smarowane przez tyle lat. TAKA JEST RÓŻNICA KOLEGO.
aktimel
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: aktimel »

Kaktus pisze:
POGROMCA OSZUSTÓW pisze:Maco jest ok. Ciesz się, że to nie SIEGENIA, któtą stosuje np. DOBROPLAST.
Moglbys rozwinac swoją mysl?? Nieladnie szkalowac kogos bez podania konkretow. Znam dobrze oba okucia i nie zauwazam wyzszosci Maco nad Siegenia (jak i wyzszosci Siegenii nad Maco rowniez). I coz z tego, ze stosuje je Dobroplast. Jakby tylko sie dalo to na 100% Maco bardzo chetnie zajeloby miejsce Siegenii u pani K.
NIE!
tygrys
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: tygrys »

wszyscy ktorzy sprzedajemy okna wiemy ,ze okucia sigeni sa gorsze niz roto,lub mako i to niezaleznie ze stosuje je firma dobroplast a,glos ktory mowi o zamianie miejsc przez maco za sigenie swiadczy tylko o tym ze pan ktory zabral glos jest handlowcem sigeni,moze poslucha glosow uzytkownikow tj ludzi ktorzy sprzedaja i montuja okna,a nie ze ja zawsze mam racje bo sprzedaje sigenie
fajneokna.pl
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: fajneokna.pl »

tygrys pisze:wszyscy ktorzy sprzedajemy okna wiemy ,ze okucia sigeni sa gorsze niz roto,lub mako
Dlaczego są gorsze?
Awatar użytkownika
POGROMCA OSZUSTÓW
Profesjonalista
Profesjonalista

Dlatego, że funkcjonują masakrycznie moim zdaniem. W SIEGENI podoba mi się tylko rolkowy najazd skrzydła i mechanizm uchylności "lato/zima" ja to tak nazywam. Nie wiem czy to jest obecnie stosowane.
Awatar użytkownika
marjan
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: marjan »

Ludzie odbiegacie od tematu ! A pozatym każde z wymienionych okuć można postawić na jednej półce jakościowej , kazdy z nich ma swoje mocne i słabe strony.
SASIK1
Małomówny
Małomówny

Post autor: SASIK1 »

Dziwię się że komentujemy słowa jakiegoś ,,sponsora,, tym razem Maco , wszyscy w branży wiedzą że okucia Winkhausa, Siegenii, Maco,Roto są na podobnym standarcie jakościowym , wiadomo jedni mają narożniki z najazdem inni mikrowentylację lub regulowany uchył w standarcie , ale to są naprawdę porównywalne produkty.
To że Dobroplast jest tania marką z pewnością kłuje niektórych w oczy ale przecież każdy może ja sprzedawać , a co do jakości to głównym problemem jest jakość PVC oraz zastosowanych wzmocnień , okucie jest tylko dodatkową (ważną) pomocą w prawidłowym użytkowaniu.
Nie będę tutaj podawał przykładów renomowanych okuć z rdzą na elementach zasuwnic, pożółkłymi i odkształconymi zaślepkami zawiasów itp.
Co do sponsorowanych postów to Panowie, jeśli macie z tego kasę lub inne profity , napiszcie przed opluwaniem któregos z dostawców , będzie uczciwie.
Pozdrawiam. :D :D :D
Kaktus
Czytelnik
Czytelnik

tygrys pisze:wszyscy ktorzy sprzedajemy okna wiemy ,ze okucia sigeni sa gorsze niz roto,lub mako i to niezaleznie ze stosuje je firma dobroplast a,glos ktory mowi o zamianie miejsc przez maco za sigenie swiadczy tylko o tym ze pan ktory zabral glos jest handlowcem sigeni,moze poslucha glosow uzytkownikow tj ludzi ktorzy sprzedaja i montuja okna,a nie ze ja zawsze mam racje bo sprzedaje sigenie
Otoz handlowcem Siegenii nie jestem. Handluje produktem finalnym ;) A co do okuc mialem do czynienia z oknami kutymi na Siegenii i na Maco (na Roto i WH zresztą równiez). Roznicy w funkcjonowaniu nie zauwazylem i tyle.
Awatar użytkownika
POGROMCA OSZUSTÓW
Profesjonalista
Profesjonalista

No to od razu widać, że nigdy nie ubrudziliście panowie rąk mątując okna. Nie liczysię tu zaden producent, tylko okucie. Trzeba mieć w tej robocie dryg majsterkowicza i posmakować mocno rzemiosła a nie tylko poziomica, kliny, wiertarka, kołki i młotek. Z takimi "monterami" spotkałem się setki razy i nie nadawali się do niczego tylko do deptania kapusty - choć nie wiem. Jak ktoś nie widzi różnicy w tych okuciach to nie wie o czym mówi i pisze, ani nie miał nigdy doczynienia z okuwaniem okien. To, że jeden system ma coś lepszego i gorszego to normalne. Ale SIEGENIA w porównaniu z MACO, ROTO - tego się nie da porównać patrząc nie na rozwiązania techniczne tylko na walory użytkowe dla przysłowiowego Kowalskiego. Ja zwracam uwagę nawet na najdrobniejsze szczegóły-detale, nawet na takie, że z tego co pamiętam np. MACO ma uniwersalne zasuwnice, obojętne jest czy lewa czy prawa.
SASIK1
Małomówny
Małomówny

No cóż , widzę że Pogromca posmakował i skasował ?! ...... liczy się dryg majsterkowicza i pełne konto ?!
Walory okucia dla Kowalskiego ? Wg. mnie przeciętny Kowalski nie wie co to okucie , a co dopiero jego walory ?
Detale jak uniwersalne zasuwnice są być może istotne dla producenta okien ( zależy od ceny tych elementów) i marketingowców okucia, ale Kowalskiemu czy montażystom powinny przy prawidłowo wykonanym oknie ,,wisieć jak kalafior ,, więc żaden to argument .
Widzę , że kieszenie czy lewa czy prawa jednakowo głębokie . :D :D :lol:
tygrys
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: tygrys »

KOLEGO KAKTUS JESLI NIE MASZ O CZYMŚ POJECIA TO NIUE ZABIERAJ GLOSU W SPRAWIE UZYTKOWANIA I MONTAZU OKIEN Z ROZNYMI OKUCIAMI
Awatar użytkownika
POGROMCA OSZUSTÓW
Profesjonalista
Profesjonalista

Kolego SASIK1 klient to ma w nosie czy zas. jest uniwersalna czy nie. Klienta to interesuje aby jak najmniej musiał przy tym robić, a najlepiej nic nie robić. A w SIEGENI trzeba robić bardzo często - smarować i smarować bez końca aby płynnie działała. To był przykład dla montera z prawdziwego zdarzenia bo uważam, że MONTER powinien kumać czaczę od strony serwisowej a nie tylko montowania okien. Nie ma wyrobów takich aby prędzej czy puźniej lub od razu nietrzebaby było pogrzebać w okuciu. Ty pewnie wszystkie problemy kierujesz do producenta - czyli stwierdzam, że jesteś tym przyslowiowym "monterem". Naucz się jednego, że lepsza kasa jest na serwisowaniu wyrobów niż ich montowaniu i w tym jest przyszlość - ktoś musi to robić. A kieszenie mam głębokie i na dodatek pełne $. Na dodatek mam kupę roboty. Weź się za robotę to też tak bedziesz miał.
SASIK1
Małomówny
Małomówny

Kolego Pogromco ....... mam kieszenie pełne na tyle że mi wystarcza , a co do smarowania okuć to KAŻDE OKUCIE POWINNO BYĆ RAZ DO ROKU SMAROWANE , tak zalecają wszyscy okuciowcy jakich znam .
Jeszcze raz napiszę , nie widzę wielkich różnic w jakości w/w firm i nie widzę powodów żeby zle pisać akurat o Siegenii , mam wiele udokumentowanych przykładów kiepskiej jakości preferowanych przez Ciebie dostawców ...... niestety.
:D :D :D
josek73
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: josek73 »

Szanowni przdemówcy.
Znane są mi okucia Maco, Siegenia i inne.
Każde z nich ma swoje zalety i wady- chociażby:
Siegenia
Zalety:
- elementy złączne wykonane bardzo dokładnie i z jednego kawałka materiału - nie nitowane jak u niekturych
- super rolka najazdowa
- super samonastawna mikrowentylacja z takim czymś z grafitu czy czegoś tam (działała idealnie ale chyba droga bo już nie ma)
- łatwa w montażu blokada błędnego położenia klamki
itp itd
Wady:
- okucia nie tolerują błędów montażu - szczególnie gdy przy skrzydle RU wypchnie się górny róg przy zawiasie na zewnątrz i nie idzie zamknąć jak się nie dopchnie ręką
- pracuje na nich D-st najlepiej okuwająca firma w Polsce
itp itd
Maco
Zalety:
- chodzą lekko
- mają fajną reklamę
- nie pracuje na nich D-st najlepiej okuwająca firma w Polsce
Wady:
- ostatnio ich przedstawiciel przyjechał nie umytym samochodem i w dodatku był nie uczesany :D :D :D

Tak na serio wszystkie okucia mają swoje dobre (droższe) i gorsze (tańsze) rozwiązania.
Wszystko zależy od producenta okien jakie wybierze i jak wykona i okuje okna.
Za wynik końcowy odpowiada natomiast dealer, który może wybrać producenta z jego rozwiązaniami i te rozwiązania dobrze zamontować - BO TO ON ODPOWIADA ZA TO CO SPRZEDAJE I MA PEŁNE PRAWO WYBORU SPOŚRÓD TYSIĘCY PRODUCENTÓW OKIEN OD KTÓREGO JE KUPI. NIECH WIĘC MA PRETENSJE DO SAMEGO SIEBIE ŻE ŹLE WYBRAŁ - CZYTAJ NAJTANIEJ.
OT CO :!: :!:
Awatar użytkownika
Magic353
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Magic353 »

A ja postawiłem na W-H Activ Pilot. I nie narzekam,wręcz odwrotnie jestem zadowolony. Również montowałem okna kute na Roto,Maco,GU i bóg wie czym jeszcze i jak już to tylko W-H i Roto. A generalnie prawda jest taka,dobrze wykonane okno,dobrze zaszklone i prawidłowo zamontowane to każde okucie śmiga jak książka pisze.
Wszystko jest względne i zależy od punktu widzenia i siedzenia.
Kaktus
Czytelnik
Czytelnik

tygrys pisze:KOLEGO KAKTUS JESLI NIE MASZ O CZYMŚ POJECIA TO NIUE ZABIERAJ GLOSU W SPRAWIE UZYTKOWANIA I MONTAZU OKIEN Z ROZNYMI OKUCIAMI
No moj drogi tutaj sie troszke zagalopowales. Elementarne podstawy kultury osobistej bardzo byly by ci w zyciu pomocne.
Co do oceny zas moich kompetencji mysle, ze jestes ostatnia osoba ktora moglaby sie na ten temat wypowiadac.

Do kolegi pogromcy - nie spotkalem okucia w ktorym zasuwnice nie bylyby uniwersalne ;) Moge tylko wnioskowac, ze chodzilo ci o rozworki. Z tym, ze to Siegenia ma je uniwersalne a Maco niekoniecznie (w opcji mikrowentylacji w rozworce sa prawe/lewe).
JK
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: JK »

Każde okucie ma swoje dobre i złe strony. Każdy będzie chwalił to , na czym aktualnie pracuje.

Pierwszy problem będzie się pojawiał dopiero wtedy, jak któryś producent okuć zacznie pod swoją marką produkować okucia znacznie gorszej jakości pod "jednego" dużego odbiorcę. Osobiście znam w Polsce 2 przypadki. Może ich być więcej.

Drugi problem, z którym spotyka się większość producentów - i to zarówno okuć, profili, okien i innych materiałów - jest taki, że taki duży odbiorca co prawda nie generuje zysków, ale generuje stały DUŻY odbiór towarów, a co za tym idzie pokrywa dużą część kosztów stałych firmy. Jeśli taki odbiorca uzyskuje bardzo duży udział w sprzedaży producenta, to może dojść do sytuacji że to on zaczyna stawiać warunki.

PS: Mam u siebie chłopaka, który okuwa od 14 lat okna. Według niego nie "odchudzone" okucie każdego producenta spełnia swoje wymagania i różni się tylko niuansami technicznymi. Chłopak okuwał już na ROTO, MACO, SIEGENIA, AUBI, ROMB, WINKHAUS

Pozdrawiam wszystkich
Kierunek branży stolarki okiennej: Niestety jeden : DNO
Awatar użytkownika
POGROMCA OSZUSTÓW
Profesjonalista
Profesjonalista

GŁUPIE SPORY - OKUCIE MA CHODZIC BEZ PROBLEMU I TYLE. :!: :!: :!:
JK
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: JK »

POGROMCA OSZUSTÓW pisze:GŁUPIE SPORY - OKUCIE MA CHODZIC BEZ PROBLEMU I TYLE. :!: :!: :!:

Tu się chyba wszyscy zgadzamy :lol:
Kierunek branży stolarki okiennej: Niestety jeden : DNO
FRAGU
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: FRAGU »

Witajcie

Każdy piszę z was o czymś co ma znaczenia dla osoby związanej z ich działalnością.
Wszystkie systemy są podobne i każdy się zmienia. Maco, Roto, Siegenia, GU, WH etc. mają dobre systemy szczegóły są ważne ale trzeba porównywać podobne systemy i tak MULTIMATIC Maco to system z górnej półki, ale ma swoje wady jak każdy. Róbcie to co Wam pasuje, jeżeli ceny są dobre brać. Nie ma to większego znaczenie trzeba poznać wady i zalety każdego systemu i sprawdzić co komu pasuje (jedni wolą blondynki a inny brunetki itd.). Moim zdaniem SELLMET ok
fnowak77
Czytelnik
Czytelnik
Kontakt:

Post autor: fnowak77 »

moim zdaniem też stelmet.
ODPOWIEDZ