POMOCY!!! WARIACI!!!
POMOCY!!! WARIACI!!!
Witam
Trafiłem klienta wariata. Chce mnie podawać do sądu za to, że do otworu 1500mm x 1500mm zamówiłem okna 1465 x 1435 pod zarzutem, że okna są za małe! Łącznie w budynku jest kilkanaście otworów. Które przepisy regulują to zagadnienie? Jaka szczelina powinna zostać na pianę wg przepisów?
Trafiłem klienta wariata. Chce mnie podawać do sądu za to, że do otworu 1500mm x 1500mm zamówiłem okna 1465 x 1435 pod zarzutem, że okna są za małe! Łącznie w budynku jest kilkanaście otworów. Które przepisy regulują to zagadnienie? Jaka szczelina powinna zostać na pianę wg przepisów?
Wśród homo sapiens Ludzie stanowią mniejszość
Pozdrawiam
Poweselam
Powodzenia
Pozdrawiam
Poweselam
Powodzenia
Re: POMOCY!!! WARIACI!!!
witam,
te kwestie reguluje instrukcja montażu producenta do których kieruje polska norma i przepisy prawa budowlanego. Dodatkową instrukcją jest sposób użycia pianki montażowej. Tutaj oczywiście zalecana jest przestrzeń między murem a ościeżnicą około 2 cm , to samo od góry. Dół to przestrzeń potrzebna dla prawidłowej izolacji + grubość parapetu.
Może niech klient poda jakiej wielkości, jego zdaniem , ma być okno?
pozdrawiam
te kwestie reguluje instrukcja montażu producenta do których kieruje polska norma i przepisy prawa budowlanego. Dodatkową instrukcją jest sposób użycia pianki montażowej. Tutaj oczywiście zalecana jest przestrzeń między murem a ościeżnicą około 2 cm , to samo od góry. Dół to przestrzeń potrzebna dla prawidłowej izolacji + grubość parapetu.
Może niech klient poda jakiej wielkości, jego zdaniem , ma być okno?
pozdrawiam
A czy jest jakiś konkretny przepis mówiący ile tej przestrzeni zostawić? Ile dla okna 565x535 albo jaki powinien być wymiar okna montowanego w otworze np.: 2700 x 2300?
Pozdrawiam
Poweselam
Powodzenia
Pozdrawiam
Poweselam
Powodzenia
zażądaj od klienta złożenia reklamacji na piśmie odnośnie wymiarów okien z uzasadnieniem wg jakich norm i wytycznych kwestionuje wymiary stolarki, lub chociaż dokonania takiego wpisu na protokole odbioru. Określenie ,,uważam że są za małe" to za mało aby nie nie odebrać prac - przecież nie odpowiadamy za wyobrażenia klienta, jeżeli coś mu się nie podoba niech przedstawi merytoryczne zarzuty i udowodni, że jest to nie zgodne ze sztuką budowlaną. A producenta stolarki poproś o dostarczenie wytycznych do montażu. Jeżeli wystąpi do sądu to on będzie musiał przedstawić opinie biegłego. Myślę, że może to być raczej próba przeciągnięcia płatności lub wytargania dodatkowego rabatu, a nie ma do tego podstaw. Pozdrawiam
Instrukcja montażu okien RAL mówi, że dla profili BIAŁYCH powinno się przyjąć następujące MINIMALNE odległości na stronę:Umberto pisze:A czy jest jakiś konkretny przepis mówiący ile tej przestrzeni zostawić? Ile dla okna 565x535 albo jaki powinien być wymiar okna montowanego w otworze np.: 2700 x 2300?
do 1,5 m - 10 mm na stronę
do 2,5 m - 15 mm na stronę
do 3,5 m - 20 mm na stronę
do 4,5 m - 25 mm na stronę
W przypadku profili kolorowych nastepująco:
do 1,5 m - 15 mm na stronę
do 2,5 m - 20 mm na stronę
do 3,5 m - 25 mm na stronę
do 4,5 m - 30 mm na stronę
Tak więc dla okienka 565x535 w białym bez listwy podparapetowej wymiar otworu powinien wynosić MINIMUM 585x555 (kolor biały) lub 595x565 (kolorowe)
Okno dla otworu 2700 x 2300 powinno odpowiednio mieć MAKSYMALNY wymiar 2660 x 2270 mm (kolor biały) lub 2650 x 2260 (kolorowe)
A tak na marginesie to każdy systemodawca podaje odległości od muru dla swoich profili.
PS: Jeśli zastosowałeś do otworu 1500 x 1500 okno o wymiarach 1465 x 1435 z listwą podparapetową to zastosowałeś odpowiednie okno
Jeśli jesteś pewny że zrobiłeś to prawidłowo to pisz klientowi wezwanie do odbioru, później wezwanie do zapłaty i wyprzedź go z wnioskiem do sądu o zapłatę
Pozdrawiam
Kierunek branży stolarki okiennej: Niestety jeden : DNO
A czy 40mm/stronę szczelina dla okna PVC 2700 w kolorze to jest za duża szczelina? Jaka jest max. dopuszczalna szczelina?
Pozdrawiam
Poweselam
Powodzenia
Pozdrawiam
Poweselam
Powodzenia
Umberto pisze:A czy 40mm/stronę szczelina dla okna PVC 2700 w kolorze to jest za duża szczelina? Jaka jest max. dopuszczalna szczelina?
Według mnie jest to "odrobinę" za duża szczelina. Ale bardzo dużo zależy od następujących rzeczy:
1. Kolor
2. Zastosowany profil
3. Zastosowane wzmocnienie
4. Usytuowanie w budynku (węgarek, strona świata, itd)
5. Ilość otworów wyrównujących ciśnienie
6. Jaki typ okna (3skrzydłowe, Patio, HKS)
Bardzo dużo rzeczy ma wpływ na to czy 40 mm / stronę to dużo czy odpowiednio.
Pozdrawiam
Kierunek branży stolarki okiennej: Niestety jeden : DNO