uruchomienie produkcji
uruchomienie produkcji
Witam.
Koledzy okniarze. Przygotowuję się do wykonania następnego kroku w karierze okniarskiej. Zamierzam w styczniu - lutym uruchomić produkcję okien PVC. Czy czas kryzysu jak wszdzie trąbią jest dobrym czasem na taką decyzję. Dodam że moja decyzja poparta jest między innymi takimi argumanetami - w promieniu 30 km nie ma producenta - dużo dealerów, miasto 20 000 ludzi, doświadczenie z oknami 10 lat (od strony technicznej, produkcji i handlu). Co wy na to, wszystkie uwagi są dla mnie cenne. I jeszcze mała ankieta - okna najtańsze na świecie z najtańszych komponentów , czy droższe znanych dostawców.
Koledzy okniarze. Przygotowuję się do wykonania następnego kroku w karierze okniarskiej. Zamierzam w styczniu - lutym uruchomić produkcję okien PVC. Czy czas kryzysu jak wszdzie trąbią jest dobrym czasem na taką decyzję. Dodam że moja decyzja poparta jest między innymi takimi argumanetami - w promieniu 30 km nie ma producenta - dużo dealerów, miasto 20 000 ludzi, doświadczenie z oknami 10 lat (od strony technicznej, produkcji i handlu). Co wy na to, wszystkie uwagi są dla mnie cenne. I jeszcze mała ankieta - okna najtańsze na świecie z najtańszych komponentów , czy droższe znanych dostawców.
Re: uruchomienie produkcji
to ze nie ma producenta w promieniu 30km o niczym nie swiadczy...chyba jednak nie znasz do konca tematu...
DObro...drut...czy chociazby okna krakow rozwoza swoje porodukty wszedzie...
Wyobraz sobie ze w moim miescie robie ja + dosc duza firma...myslisz ze miedzy soba walczymy..??? NIE...najwiecej syfu na rynku robia wlasnie dilerzy ktorzy zanizaja ceny do granic!!
A czy jest sens uruchamiac w dzisiejszych czasach produkcje...hmm...ja chyba bym nie zaryzykowal...troche za pozno
DObro...drut...czy chociazby okna krakow rozwoza swoje porodukty wszedzie...
Wyobraz sobie ze w moim miescie robie ja + dosc duza firma...myslisz ze miedzy soba walczymy..??? NIE...najwiecej syfu na rynku robia wlasnie dilerzy ktorzy zanizaja ceny do granic!!
A czy jest sens uruchamiac w dzisiejszych czasach produkcje...hmm...ja chyba bym nie zaryzykowal...troche za pozno
Jeżeli prezesik Totalizatora Sportowego to twój kumpel i masz te 40 mln. w kieszeni , a nie chcesz z nudów umierać w ciepłych krajach, pływajac w towarzystwie młodych dziewczyn na jachcie wielkosci wieżowca i spijając najlepsze trunki tego świata ...... TO OTWIERAJ CHŁOPIE PRODUKCJĘ OKIEN PCV !
Najlepiej na ,,bezołowiowym szaleństwie ,, to i adrenalinkę bedziesz miał co dostawa , i telefony z ,,gębą,, od klientów ...... jazda lepsza niz leżenie bykiem he he . Twój wybór.

Najlepiej na ,,bezołowiowym szaleństwie ,, to i adrenalinkę bedziesz miał co dostawa , i telefony z ,,gębą,, od klientów ...... jazda lepsza niz leżenie bykiem he he . Twój wybór.
-
solidnafirma38
- Profesjonalista

- Kontakt:
Ja bym otworzył małą fabryczkę robiącą okna ….! Ale z drewna 
Produkty robione na zamówienie bardzo wysokiej jakości zawsze znajdą nabywców !!!
A jak masz już stolarnię i nie idą okna to w międzyczasie zawsze można parę trumien wystrugać
na to klientów nie braknie ! zwłaszcza przy naszej służbie zdrowia !!! 
Produkty robione na zamówienie bardzo wysokiej jakości zawsze znajdą nabywców !!!
A jak masz już stolarnię i nie idą okna to w międzyczasie zawsze można parę trumien wystrugać
Znam temat dość dobrze tak mi się wydaje. Jest w okolicy - Drutex, Oknoplast Rąbień, Dobroplast i paru innych oszołomów. Ważne jest jednak to że lokalni dealerze nie sprzedają tego tanio. Znam ceny zakupu okien w w/w firmach i wiem że średni ich narzut to 150-200 PLN na okno. Znam również ceny materiałów - profili, okuć szyby i całej galanteria i wydaje mi się że można to okno sprzedawać w nieco niższych cenach i jeszcze zarabiać jako producent. Poza tym czy klienci ie mają więcej zaufania do producentów lokalnych ?
A jak masz już stolarnię i nie idą okna to w międzyczasie zawsze można parę trumien wystrugać na to klientów nie braknie ! zwłaszcza przy naszej służbie zdrowia !!!
Na to reklamacji nie bedziesz miał

Na to reklamacji nie bedziesz miał
Jeśli ma się kasę to ja bym założył. na początku na pewno firma duża nie bedzie ale jeśli bedziesz okna dobrej jakości robił to wyjdziesz szybko na prostą. ważna jest też reklama. a co do wyboru profila i okuć to ja bym proponował po 2 rodzaje z tego jeden droższy ale leprzy a drugi tańszy ale delikatnie gorszy. Klient bedzie miał wtedy wybór.
ja tam bym nie ryzykował.
pomnóż różnice w czystym zysku ( w przypadku produkcji okien i ich sprzedaży - biorąc od innego producenta )
i zastanow sie teraz co w przypadku kiedy nie będziesz miał zlecen żeby produkcja chulała pelną parą. amortyzacja maszyn, zatrunienie..
Nie wiem o jakiej produkcji myślisz i na jaką skalę
Ale wydaje mi się że dobrze rozreklamowany punkt dealerski w dobrym położeniu to jest to
zainwestuj w reklamę i bierz od dobreo producenta dobry produkt !
pomnóż różnice w czystym zysku ( w przypadku produkcji okien i ich sprzedaży - biorąc od innego producenta )
i zastanow sie teraz co w przypadku kiedy nie będziesz miał zlecen żeby produkcja chulała pelną parą. amortyzacja maszyn, zatrunienie..
Nie wiem o jakiej produkcji myślisz i na jaką skalę
Ale wydaje mi się że dobrze rozreklamowany punkt dealerski w dobrym położeniu to jest to
zainwestuj w reklamę i bierz od dobreo producenta dobry produkt !
..bałagan i porządek - to tylko liczby...
Drodzy koledzy z waszych wypowiedzi wnioskuje że to się w ogóle nie opłaca ta cała zabawa z oknami. Jest również drugie wytłumaczenie - wypowiadają się tu głównie dealerzy którzy nie znają tej branży od strony produkcji. Z tekstów wynika że myślicie o uruchomieniu wielkiej produkcji, lecz nie taki jest zamiar. Produkcja ma być mała 2-3 osobowa produkująca około 10 okien dziennie. Oprócz okien prostych chcę produkować wszystkie nietypowe konstrukcje + drzwi wejściowe. Obok małej produkcji zamierzam otworzyć biuro sprzedaży z dużą częścią ekspozycji przedewszystkim nietypowych rzeczy. Co do reklamy to przewidziałem na nią spore finanse i na pewno nie będę ciął kosztów na niej. I to głównie ruch w kierunku klienta detalicznego bo firmy budowlane i dealerów obsługuję aktualnie i tu myślę że część mojej produkcji równiez ulokuje.
Twój plan przy 10 oknach dziennie nie ma sensu produkując 10 okien przez 25dni roboczych wyprodukujesz 250 zarabjając 100zł na oknie daje 25000 i z czym ty chcesz zaszaleć gdzie koszty stałe, reklama, pracownicy,transport, kiedy by ci się to zwróciło.fabrykant pisze:Drodzy koledzy z waszych wypowiedzi wnioskuje że to się w ogóle nie opłaca ta cała zabawa z oknami. Jest również drugie wytłumaczenie - wypowiadają się tu głównie dealerzy którzy nie znają tej branży od strony produkcji. Z tekstów wynika że myślicie o uruchomieniu wielkiej produkcji, lecz nie taki jest zamiar. Produkcja ma być mała 2-3 osobowa produkująca około 10 okien dziennie. Oprócz okien prostych chcę produkować wszystkie nietypowe konstrukcje + drzwi wejściowe. Obok małej produkcji zamierzam otworzyć biuro sprzedaży z dużą częścią ekspozycji przedewszystkim nietypowych rzeczy. Co do reklamy to przewidziałem na nią spore finanse i na pewno nie będę ciął kosztów na niej. I to głównie ruch w kierunku klienta detalicznego bo firmy budowlane i dealerów obsługuję aktualnie i tu myślę że część mojej produkcji równiez ulokuje.
100 na oknie to naprawdę duża marża jak na producenta:)
Ludzie nie dołujcie tak człowieka, jak ma troche doświadczenia i wie troche o producji to mu się uda, a czytajac wasze posty mam wrażenie że nic się nie opłaca i nic się nie udaje. A realia są troche inne. 
Wielkie dzięki dla Soni za rozluźnienie atmosfery - już myślałem że na tym forum sami pesymiści. A tak poważnie, ktoś wyżej wspomniał że lepiej być super dealerem z wielkimi reklamami, a dlaczego nie lepiej jest być małym producentem z super reklamami. Produkować towar w dobrej jakości za który bierze się pełną odpowiedzialność wiedząc co sprzedaję. Dobra marża u producenta to 100,00 PLN na oknie - nie zgodzę się z tym, akurat w tym temacie jestem bardzo dobrze poinformowany i wiem że nawet jako początkujący producent który dostanie wyższe ceny na profil, okucia itd jestem w stanie wygenerować marżę min. 150,00 PLN. Nie zamierzam konkurować z wielkimi tego świata bo wszyscy wiedzą że to donikąd nie prowadzi.
Chciałby usłyszeć opinię kogoś kto również niedawno ropzoczął swoją małą produkcję.
Chciałby usłyszeć opinię kogoś kto również niedawno ropzoczął swoją małą produkcję.
Witam,fabrykant pisze:Wielkie dzięki dla Soni za rozluźnienie atmosfery - już myślałem że na tym forum sami pesymiści. A tak poważnie, ktoś wyżej wspomniał że lepiej być super dealerem z wielkimi reklamami, a dlaczego nie lepiej jest być małym producentem z super reklamami. Produkować towar w dobrej jakości za który bierze się pełną odpowiedzialność wiedząc co sprzedaję. Dobra marża u producenta to 100,00 PLN na oknie - nie zgodzę się z tym, akurat w tym temacie jestem bardzo dobrze poinformowany i wiem że nawet jako początkujący producent który dostanie wyższe ceny na profil, okucia itd jestem w stanie wygenerować marżę min. 150,00 PLN. Nie zamierzam konkurować z wielkimi tego świata bo wszyscy wiedzą że to donikąd nie prowadzi.
nie wiem czy obecnie jesteś dealerem czy montażystą.
Mogę się z tobą zgodzić, że na oknie - jako producent - możesz uzyskać nawet 200 zł narzutu na materiały. Możesz uzyskać nawet 300 zł.
Pytanie pozostaje czy przy wielkości zaplanowanej - i co gorsze - wykonanej i sprzedanej produkcji ta kwota wystarczy na pokrycie kosztów.
Osobiście jeśli miałbym "ponownie" uruchamiać produkcję okien, to NIE zrobiłbym tego ponownie. Wolałbym zaplanowane pieniądze na tą inwestycję wrzucić w zakup lokalu handlowego. I zostać dealerem. Uruchomienie produkcji nie oznacza tylko zakup materiałów i przerobienie (zmontowanie) tychże materiałów na okna.
Oto według mnie koszty, które na wstępie musisz wziąć pod uwagę:
1. Wynajem hali do produkcji
2. Zatrudnienie pracowników
3. Wstępne badanie TYPU - wbrew pozorom bardzo kosztowne
4. Amortyzacja maszyn
5. Koszt reklamy
6. Koszt materiałów
Jeśli dalej chcesz być producentem to chętnie służę pomocą.
Pozdrawiam
Kierunek branży stolarki okiennej: Niestety jeden : DNO
O marzach jakich piszecie to raczej nie uda się osiagnąć. Ja pracowałam przez 10 lat u właściciela który miał mała produkcję z uwagi na zakupione maszyny. (piła i zgrzewarka jednogłowicowa) obecnie powrócił do dealerki. Od 6 lat zmieniłam firmę i jestem na większej produkcji. I dopiero ta się opłaca. Trzeba przyjąć wykonywanie w sezonie około 1500 jednostek na miesiąc, a zimą około 800 (Jednostka=skrzydło). Trzeba brać udział w przetargach bo tylko wtedy jesteście w stanie zapewnić ciągłosc pracy dla ludzi. Przy mniejszej producji nie wiem jak wyjdziesz. Robociznę za jednostkę kazdy zna. Ceny materiałów tez.Dopero kalkulując to wszystko można otrzymać ostateczną cenę okna i sprawdzić czy przy tej cenie jesteś w stanie je sprzedać. Zastanów sie nad moja propozyzycją kalkulacji i dopero wtedy sam ocenisz czy ci się będzie opłacało uruchamiać produkcje. Pozdrawiam.
-
solidnafirma38
- Profesjonalista

- Kontakt:
I jeszcze jedno , przy małej produkcji zysk 100 brutto to faktycznie jakieś 25 netto
Może lepiej się dogadać z kimś dużym i zająć się dilerką na małej marży , to chyba w końcu to samo …, albo i nie ? dobry wyrób sygnowany własną marką to prestiż i zadowolenie ! bo jak mówią staży górale kasa to nie wszystko …! , a jak mówią staży Indianie to jedyne co się liczy !!! Jak zwykle wybór należy do ciebie !!!

Może lepiej się dogadać z kimś dużym i zająć się dilerką na małej marży , to chyba w końcu to samo …, albo i nie ? dobry wyrób sygnowany własną marką to prestiż i zadowolenie ! bo jak mówią staży górale kasa to nie wszystko …! , a jak mówią staży Indianie to jedyne co się liczy !!! Jak zwykle wybór należy do ciebie !!!
Sonia1962 pisze:O marzach jakich piszecie to raczej nie uda się osiagnąć. Ja pracowałam przez 10 lat u właściciela który miał mała produkcję z uwagi na zakupione maszyny. (piła i zgrzewarka jednogłowicowa) obecnie powrócił do dealerki. Od 6 lat zmieniłam firmę i jestem na większej produkcji. I dopiero ta się opłaca. Trzeba przyjąć wykonywanie w sezonie około 1500 jednostek na miesiąc, a zimą około 800 (Jednostka=skrzydło). Trzeba brać udział w przetargach bo tylko wtedy jesteście w stanie zapewnić ciągłosc pracy dla ludzi. Przy mniejszej producji nie wiem jak wyjdziesz. Robociznę za jednostkę kazdy zna. Ceny materiałów tez.Dopero kalkulując to wszystko można otrzymać ostateczną cenę okna i sprawdzić czy przy tej cenie jesteś w stanie je sprzedać. Zastanów sie nad moja propozyzycją kalkulacji i dopero wtedy sam ocenisz czy ci się będzie opłacało uruchamiać produkcje. Pozdrawiam.
Sonia,
ja pisałem że może uzyskać taki narzut na materiały. Nie napisałem że na "każdym" oknie.
A to że zarówno według Ciebie jak i według mnie produkcja 10 okien dziennie się nie kalkuluje, to my wiemy. Tylko nie jestem przekonany że ten ktoś to zrozumie.
Pozdrawiam
To samo, tylko nie tak bezpośrednio , też mu doradzamsolidnafirma38 pisze:I jeszcze jedno , przy małej produkcji zysk 100 brutto to faktycznie jakieś 25 netto
Może lepiej się dogadać z kimś dużym i zająć się dilerką na małej marży , to chyba w końcu to samo …, albo i nie ? dobry wyrób sygnowany własną marką to prestiż i zadowolenie ! bo jak mówią staży górale kasa to nie wszystko …! , a jak mówią staży Indianie to jedyne co się liczy !!! Jak zwykle wybór należy do ciebie !!!![]()
![]()
Pozdrawiam
Ja dobrze rozumiem że do ceny jednostkowej okna robicie narzut o 100/200/300 zł, a nie po prostu % ?
A co do startowania, startować - startuj
, tylko co tu dużo kryć, lekko nie jest.
Na dziendobry musisz się ukierunkować co chcesz robić - tandetę i owinać to w papierek po cukieruku żeby ludzie kupili, czy jednak porządne okna które znowu nie każdy kupi
.
Pzdr.
A co do startowania, startować - startuj
Na dziendobry musisz się ukierunkować co chcesz robić - tandetę i owinać to w papierek po cukieruku żeby ludzie kupili, czy jednak porządne okna które znowu nie każdy kupi
Pzdr.
Witam. Śledzę bardzo uważnie wasze wypowiedzi i powiem szczerze że zaczynam się zastanawiać nad moim zamiarem. Ale, wiem że w Polsce jest około 4 000 producentów z czego co najmniej 40 % to firmy kilku osobowe produkujące okna w przysłowiowym garażu - czy im wszystkim się to nie opłaca. A może mają na tyle roboty i tak im dobrze idzie że żaden z nich nie ma czasu na czytanie tego forum i udzielania się na nim. 10 okien dziennie x 100 zł x 25 dni w miesiącu to 25 000 PLN . Koszty takiej firmy to 13 000 - 15 000 więc zostaje 10 000 PLN. Wszyscy wiemy że oprócz okien zarabia się na montażu, parapetach, roletkach, roletach, aluminium i innych pierdołach - min. 5000 PLN. To w sumie daje około 15 000 PLN miesięcznie. Ok, pomyliłem się niech wyjdzie 10 000 PLN. Czy to jest nie opłacalne ?
Piszecie że opłaca się tylko duża firma, niech ktoś mi powie mniej więcej jakie są jej koszty, ile z tych kosztów to błędy ludzkie nie zauważone przez właściciela, źle wycenione okna przez dział sprzedaży i wielel wiele innych.
W małej firmie to wszystko jest łątwo ogarnąć i kontrolować. Proszę o dalsze sprostowania jeśli ktoś się nie zgadza a moimi kalkulacjami.
Piszecie że opłaca się tylko duża firma, niech ktoś mi powie mniej więcej jakie są jej koszty, ile z tych kosztów to błędy ludzkie nie zauważone przez właściciela, źle wycenione okna przez dział sprzedaży i wielel wiele innych.
W małej firmie to wszystko jest łątwo ogarnąć i kontrolować. Proszę o dalsze sprostowania jeśli ktoś się nie zgadza a moimi kalkulacjami.
także i ja uważam ze troche za późno na produkcje, zważając na to jaka jest tendencja sprzedaży, takiego słabego września jeszcze nigdy nie miałem i nie tylko ja, a co do małych producentów to co mają zrobić sprzedać sprzet na targu i zwolnić ludzi ? jakoś ciągną powoli pewnie!
a ja Ci powiem ze 10 okien dziennie produkowac to wbrew pozorom nie jest tak malo...beda dni ze trafi Ci sie domek np. 15 okien..fajnie...ale wiez mi ze beda dni ze nie bedziesz mial z danego dnia zadnego zlecenia, a Ty planujesz miec 10 okien dziennie.
Krotko mowiac jak planujesz "czekac" na klienta w biurze to moszesz sie zdziwic...bez dilerki mozesz nie uzyskac sredniej 10 szt dziennie w skali miesiaca/roku
Krotko mowiac jak planujesz "czekac" na klienta w biurze to moszesz sie zdziwic...bez dilerki mozesz nie uzyskac sredniej 10 szt dziennie w skali miesiaca/roku
-
lekomin
- Fachowiec

- Kontakt:
1. Koszt 1 pracownika to około 4- 5 tys złotych miesięcznie. Sam będziesz te 10 okien dziennie robił?
2. Te 10 okien ktoś musi sprzedać. Koszt pracownika jw. Cena klienta docelowego zawiera w sobie marżę producenta i marżę dealera. Twój pomysł jest taki, żeby dać niższą cenę i mieć tylko marżę producenta. Zapominasz, że marża dealerska kryje określone koszty.
3. Zakup materiałów: ceny będziesz miał z definicji wyższe i problemy z logistyką. Nikt nie będzie woził 10 sztang profila. Ponadto zapominasz o odpadach: nie wyobrażasz sobie, jak dużo pieniędzy w stosunku do pierwszego zamówienia trzeba zainwestować.
To Twoje pieniądze, ale tego typu eksperymenty "produkcyjne" zwykle smutno się kończą. Duże firmy z naszej branży to machiny oblężnicze a nie zapominaj, że producenci tanich okien w obecnej sytuacji rynkowej będą na potęgę drenowali ceny. Nie wytrzymasz konkurencji.
pzdr
2. Te 10 okien ktoś musi sprzedać. Koszt pracownika jw. Cena klienta docelowego zawiera w sobie marżę producenta i marżę dealera. Twój pomysł jest taki, żeby dać niższą cenę i mieć tylko marżę producenta. Zapominasz, że marża dealerska kryje określone koszty.
3. Zakup materiałów: ceny będziesz miał z definicji wyższe i problemy z logistyką. Nikt nie będzie woził 10 sztang profila. Ponadto zapominasz o odpadach: nie wyobrażasz sobie, jak dużo pieniędzy w stosunku do pierwszego zamówienia trzeba zainwestować.
To Twoje pieniądze, ale tego typu eksperymenty "produkcyjne" zwykle smutno się kończą. Duże firmy z naszej branży to machiny oblężnicze a nie zapominaj, że producenci tanich okien w obecnej sytuacji rynkowej będą na potęgę drenowali ceny. Nie wytrzymasz konkurencji.
pzdr
100 % racji.lekomin pisze:1. Koszt 1 pracownika to około 4- 5 tys złotych miesięcznie. Sam będziesz te 10 okien dziennie robił?
pzdr
Szczególnie punkt 3.
Ktoś mu da cenę za "set", "standard", i jak by to nie nazwać. A na dodatkach - bez których nie zrobi okna - go skroją.
A co do punktu 1. To chyba masz na myśli "średnio miesięczne wynagrodzenie w skali roku".
Ale lekomin. My możemy mu doradzać i doradzać. Tylko co z tego wynika. Chcemy kogoś ustrzec przed tym, przez co sami przechodziliśmy kiedyś.
Pozdrawiam
-
lekomin
- Fachowiec

- Kontakt:
My licząc sobie różne koszty zakładamy, że koszt jednego pracownika to 60k rocznie. Jedna brygada 15 osobowa to 900k rocznie.. 4k miesięcznie to wariant oszczędnościowy - nie zakładam, że pracownik w małej firmie będzie zarabiał tyle co u nas. Obejmuje koszty płacy, ZUSu, ubezpieczenia, wszystkich socjałów (od ubrania po ochronę słuchu), zastępstwa w czasie urlopu.
pzdr
pzdr
nie policzyliście jeszcze do kosztów miesięcznych inwestycji na rozpoczęcie: maszyny , budynki - adaptacja od 200 koła w zwyż i to optymistycznie
pytanie leasingi czy może inwestor ma w skarpecie odłożone środki
No i kolego ten narzut materiałowy od cen wyjściowych które uda Ci sie wynegocjować od dostawców profili, okuć, szkła = ? ale jeżeli to sprzedasz dalej to gratulacje i powodzenia.
pytanie leasingi czy może inwestor ma w skarpecie odłożone środki
No i kolego ten narzut materiałowy od cen wyjściowych które uda Ci sie wynegocjować od dostawców profili, okuć, szkła = ? ale jeżeli to sprzedasz dalej to gratulacje i powodzenia.
może byś się wstrzymał aż kryzys minie - podobno od 2011 będzie jak w bajce 
jawaryn 
Jeszcze raz powtarzam nie dołujcie człowieka. Chce niech spróbuje.Koszty które wyliczacie są za wysokie. Natomiast tobie jeszcze raz radzę wylicz ile będzie u Ciebie kosztować wyprodukowanie okna wraz z robocizną (tak są kalkulowanie okna na programie stolcad) i sprawdz jak się masz do konkurencji w twojej miejscowości wtedy będziesz wiedział czy sie opłaca urucamiać produkcje.
Witam nie tak dawno temu przerabialem ten temat moge pomoc pisz na priv
-
lekomin
- Fachowiec

- Kontakt:
KNMTG,
przecież nie jest fatalnie, a z pewnością lepiej niż w zeszłym roku.
pzdr
przecież nie jest fatalnie, a z pewnością lepiej niż w zeszłym roku.
pzdr
Otwieranie produkcji dla 250 okien/m-c nie ma kompletnie sensu. Koszty materialowe bedziesz mial wyzsze niz gotowe okno u duzego producenta. Nikt nie da "garazowcowi" (a tak bedziesz przez dostawcow postrzegany) rynkowych cen na komponenty (no chyba ze masz jakies niesamowite kontakty personalne). Aby byc powaznie traktowany musialbys miec produkcje na poziomie 100 jednostek dziennie (minimum). Nawet jezeli na dzien dzisiejszy lokalni dealerzy maja wysokie ceny to musisz zalozyc, ze wchodzac im w rynek mozesz to zmienic. Co bedzie jezeli po tym jak zainwestujesz ceny okien w twoim regionie zjada nagle o 20-30% ?? W mojej okolicy juz kilkunastu malych producentow pozamykalo produkcje i przeszlo na dilerke. Jak koniecznie chcesz produkowac to pomysl nad aluminium lub drewnem - tu jest jeszcze miejsce. Życzę ci jak najlepiej, ale przy tej skali w PCV prawdopodobienstwo sukcesu jest raczej znikome.
Nie chodzi o to by czlowieka dolowac, ale uswiadomic - pakuje sie w bardzo trudne i jeszcze bardziej niepewne przedsiewziecie. Dilerka nawet jezeli nie wyjdzie to koszt zamkniecia jest niewielki (zawsze mozna punkt handlowy sprobowac sprzedac i jest spora szansa, ze kupiec sie znajdzie, ale kto kupi produkcje o skali 250 okienek/m-c - nikt).Sonia1962 pisze:Jeszcze raz powtarzam nie dołujcie człowieka. Chce niech spróbuje.Koszty które wyliczacie są za wysokie. Natomiast tobie jeszcze raz radzę wylicz ile będzie u Ciebie kosztować wyprodukowanie okna wraz z robocizną (tak są kalkulowanie okna na programie stolcad) i sprawdz jak się masz do konkurencji w twojej miejscowości wtedy będziesz wiedział czy sie opłaca urucamiać produkcje.
250 okien miesięcznie to nie jest tak mało jak mogło by się wydawac.Problemem moze byc znaleśc klientów na tyle okien na początku produkcji.
Sam jestem małym producentem okien (około 350 szt miesięcznie) i niech wszyscy mówią co chcą a ja nie narzekam.
Dobry profil dobre okucie prawie zero reklamacji, nie wydaje na reklame- klienci z polecenia
Nastaw się na wysoką jakośc.
Życze powodzenia w biznesie
Sam jestem małym producentem okien (około 350 szt miesięcznie) i niech wszyscy mówią co chcą a ja nie narzekam.
Dobry profil dobre okucie prawie zero reklamacji, nie wydaje na reklame- klienci z polecenia
Nastaw się na wysoką jakośc.
Życze powodzenia w biznesie
STOLO - takiej osoby jak ty właśnie szukałem. Chcę być producentem a nie dealerem który jest zdany na łaskę losu producenta który mu okna dowiezie albo nie dowiezie, uzna reklamację albo nie uzna. Chcę sam dbać o jakość okien i sprzedawć dobry produkt. Większość z was radzi aby zostać dealerem, ale ta większość podejrzewam to duzi producenci którzy z dealerów żyją, nie znacie specyfiki pracy małego producenta. Ja osobiście znam wielu takich producentów którzy robią dobre okna a materiały kupują w bardzo dobrych cenach, takich które pozwalają im zrobić okno w cenie atrakcyjnej dla klienta.
Nie zaczynam wszystkiego od początku w branży siedzę już kilka lat i sprzedałem tysiące okien, a nad jeszcze większą ilością sprawowałem nadzór na produkcji.
STOLO i inni mali "garażowcy" i ci więksi producenci napiszcie jeszcze coś ciekawego bo wszystkie wasze uwagi są dla mnie cenne
Pozdrawiam
Nie zaczynam wszystkiego od początku w branży siedzę już kilka lat i sprzedałem tysiące okien, a nad jeszcze większą ilością sprawowałem nadzór na produkcji.
STOLO i inni mali "garażowcy" i ci więksi producenci napiszcie jeszcze coś ciekawego bo wszystkie wasze uwagi są dla mnie cenne
Pozdrawiam
jesli bedziesz produkowal ok. 250 okien na miesiac to dasz rade...tylko pyt czy bedziesz mial tylu klientow.
Jest tu wiekszosc opinia na NIE...a to tylko dlatego ze naprawde na dzien dzisiejszy pchac sie w produkcje to duze ryzyko...
Jest tu wiekszosc opinia na NIE...a to tylko dlatego ze naprawde na dzien dzisiejszy pchac sie w produkcje to duze ryzyko...
A ile trzeba zainwestować w tą produkcję, materiały do produkcji, itd.?
Bo przecież od czegoś trzeba zacząć kalkulacje - a nie "CO BEDZIE TO BEDZIE DAWAJ KOMBAJN DO STODOŁY".
Najlepiej zrób B-nes Plan i daj do banku lub kilku, a oni ci powiedzą czy to ryzyko się opłaca.
A tak na marginesie 250 okien/miesiąc - to nie robi wrażenia nawet na innych sprzedawcach, a co dopiero na producentach okien czy dostawcach komponentów do ich produkcji.
Taki Dobroplast, Drutex, Rąbień i miej więcej 200-stu producentów robi od 500 do 5000 okien/ NA DOBĘ!
Rozumiem - szczyt sezonu, nie nadążasz mąntować -twój dostawca co robi (300) już nie wydala itp. itd.
ALE BĘDZIESZ KOSIŁ KASĘ JAK JUŻ ZOSTANIESZ PRODUCENTEM

A konkurencję normalnie wykosisz
.
Zainwestuj w porządne biura sprzedaży, dołącz się do dobrej marki, podpisz dobre umowy - bo z nini nie wygrasz - już za późno. Jeżeli chcesz wziąć sobie na głowę jeszcze produkcję - TWOJA ROZCZOCHRANA. Spradź - sprzedam maszyny na forum.
Powodzonka
Bo przecież od czegoś trzeba zacząć kalkulacje - a nie "CO BEDZIE TO BEDZIE DAWAJ KOMBAJN DO STODOŁY".
Najlepiej zrób B-nes Plan i daj do banku lub kilku, a oni ci powiedzą czy to ryzyko się opłaca.
A tak na marginesie 250 okien/miesiąc - to nie robi wrażenia nawet na innych sprzedawcach, a co dopiero na producentach okien czy dostawcach komponentów do ich produkcji.
Taki Dobroplast, Drutex, Rąbień i miej więcej 200-stu producentów robi od 500 do 5000 okien/ NA DOBĘ!
Rozumiem - szczyt sezonu, nie nadążasz mąntować -twój dostawca co robi (300) już nie wydala itp. itd.
ALE BĘDZIESZ KOSIŁ KASĘ JAK JUŻ ZOSTANIESZ PRODUCENTEM
A konkurencję normalnie wykosisz
Zainwestuj w porządne biura sprzedaży, dołącz się do dobrej marki, podpisz dobre umowy - bo z nini nie wygrasz - już za późno. Jeżeli chcesz wziąć sobie na głowę jeszcze produkcję - TWOJA ROZCZOCHRANA. Spradź - sprzedam maszyny na forum.
Powodzonka
Fabrykant nie zrozum mnie żle,to że na 10 oknach dziennie można zarobic to nie znaczy że na początku będziesz mial zyski.
Chyba że masz odlożoną dużą kase (na początek około 300 tys,i wlasną hale) Tej ilości w garażu raczej nie wyprodukujesz.
W pierwszym roku wszystkie twoje zyski jeśli bedziesz je mial pójdą na inwestycje i materiałybo ciągle czegoś będzie brakowac, a za co kupisz dzieciom chleb
Wysokiej jakosci nie uzyskasz na starych tanich maszynach a nowe kosztują kupe kasy
Jeśli chcesz zobaczyc jak wygląda (garażowa firma ) wejdz na http://www.michalskiokna.pl zadzwoń postaram się pomóc
Chyba że masz odlożoną dużą kase (na początek około 300 tys,i wlasną hale) Tej ilości w garażu raczej nie wyprodukujesz.
W pierwszym roku wszystkie twoje zyski jeśli bedziesz je mial pójdą na inwestycje i materiałybo ciągle czegoś będzie brakowac, a za co kupisz dzieciom chleb
Wysokiej jakosci nie uzyskasz na starych tanich maszynach a nowe kosztują kupe kasy
Jeśli chcesz zobaczyc jak wygląda (garażowa firma ) wejdz na http://www.michalskiokna.pl zadzwoń postaram się pomóc
Firmy nie znam, ale jak produkuje podobnie do tego jak informuje, to nie kupuję
Mnie wychodzi, że to jakiś dystrybutor kształtowników VEKA, bo o oknach to na tej stronie słabiutko, oj!
A mnie się firemka podoba chcialbym miec taką , adjj jak masz lepszą to sie pochwal ocenimy
Dzidziuś, wiem że nick zobowiązuje, ale... . Przecież napisałem, że firmy nie znam, to się nie wypowiadam. Stronę internetową mają kiepściuchną do bólu, a jak Cię widzą, tak Cię piszą i tyle.
Jakbym chciał poczytać o kształtownikach Veki to poszedłbym na stronę Veki, a ta firma podobno produkuje okna. Co mnie z tego, że one z PVC. Takich pełno. Co mnie z tego, że z Veki, takich też pełno. Co mnie z tego, że z szybą, uszczelką i okuciem, takich do bólu pełno. Więc jakie oni te okna produkują, co? Dobre? Najlepsze?! Takich też wszędzie pełno
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Timber
- Czytelnik

- Kontakt:
Tylko, żeby produkować drewno, trzeba na początku ponieść dużo wyższe nakłady niż na produkcję PCV. Żeby zacząć porządną produkcję drewna, mam na myśli porządną jakościowo, jakieś 50 do 100 okien miesięcznie, to trzeba zainwestować min 500 tyś. i to tak lekką ręką kupując używane maszyny już nie pierwszej młodości, o miejscu już nie wspominam, sama lakiernia potrzebuje dużo miejsca, zakładając że robisz 50 okien drewnianych i wszystkie są 1 skrz. to masz 100 elementów które musisz pomalować i oczywiście pomiędzy malowaniami (bo nie malujesz 1 raz, tylko min. 3 razy lepiej 4) musisz to wszystko szlifować. Oprócz tego potrzebujesz wiedzę lub musisz zatrudnić ludzi którzy tą wiedzę mają (dod. koszty) jeżeli chodzi o technologię produkcji i malowania. Dlatego uważam, że proponawanie koledze produkcji okien drewnianych jest już zupełnie nie na miejscu (chyba że ma melona na koncie, i nie wie, co z nim zrobić). Reasumując jeszcze trzeba znaleźć zamówienia na te 100 okien drewnianych miesięcznie, co jest dużo trudniejsze jak w PCV.Kaktus pisze:Jak koniecznie chcesz produkowac to pomysl nad aluminium lub drewnem - tu jest jeszcze miejsce.
Prawdziwa szkoła to warsztat pracy.
zaczynaj kolego, nie czytaj tych pi..ł tu siedzą i czytają i piszą te pi..ły sami pracownicy z firm produkcyjnych takich jak dobrop..t i co mają napisać, że zaczynaj robić jakościówkę, i tracić klientów, bo nagle zaczyna ilość przechodzić w jakość [ zaczynaj produkować jakość ]
Fabrykant -mineło ponad rok czasu jak zastanawiales sie nad uruchomieniem produkcji,napisz czy ruszyłes z produkcją czy to sie oplaca-jestem bardzo ciekawy
Witam.
Sporo czasu minęlo i co ? - produkcja działa już ponad rok i ma się coraz lepiej. Żałuję tylko że rozpoczęłem to tak późno. Wszystko idzi zgodnie z planem. Oczywiście znajdą się zaraz tacy którzy stwierdzą że "ściemniam" - bo na rynku jest kiepsko, jak ktoś chce to zawsze znajdzie robotę. A okienek chciałem robić 10 szt dziennie a robię około 15 szt w 90% w kolorach.
Sporo czasu minęlo i co ? - produkcja działa już ponad rok i ma się coraz lepiej. Żałuję tylko że rozpoczęłem to tak późno. Wszystko idzi zgodnie z planem. Oczywiście znajdą się zaraz tacy którzy stwierdzą że "ściemniam" - bo na rynku jest kiepsko, jak ktoś chce to zawsze znajdzie robotę. A okienek chciałem robić 10 szt dziennie a robię około 15 szt w 90% w kolorach.
Brawo !!! tak trzymać
-
Timber
- Czytelnik

- Kontakt:
na przekór wszystkim malkontentom udało ci się chłopie, brawo, moje gratulacje.
Prawdziwa szkoła to warsztat pracy.
-
Dawid020388
- Czytelnik

Witam jaka jest cena za wyprodukowanie m2 okna w 2025