DNO Branży czy proażka producentów a`la markowych?
-
andrzejkowalik
- Czytelnik

DNO Branży czy proażka producentów a`la markowych?
Witam Serdecznie
Od jakiegoś czasu obserwuję ruchy różnych producentów, ich posunięcia. Nie wiem co się dzieje ale dzieje się w branży coś niedobrego do niedawna jeszcze taki np. producent JARBETAL produkował na KBE (nie najlepszy system) opowiadał jak to inne systemy są fatalne a dziś nie Wiem czy sytuacja finansowa się pogorszyła Panu Jarkowi, że Sam zaczął produkcję na "chłamie" jakim jest system Ge...n z recyklatuco trzeba malować zgrzewy itp. itd Taki system, który w ręku się wygina, który ma ciągłe problemy z kolorami, uszczelkami i no i z całością co niby za sobą wnoszą do firm. Smutne jest to co dzieje się w branży, bowiem niedługo będziemy mieli tylko okna z Dob...stu i z recyklatu ze Rzgowa. Czy takie mają być okna przyszłości?
Od jakiegoś czasu obserwuję ruchy różnych producentów, ich posunięcia. Nie wiem co się dzieje ale dzieje się w branży coś niedobrego do niedawna jeszcze taki np. producent JARBETAL produkował na KBE (nie najlepszy system) opowiadał jak to inne systemy są fatalne a dziś nie Wiem czy sytuacja finansowa się pogorszyła Panu Jarkowi, że Sam zaczął produkcję na "chłamie" jakim jest system Ge...n z recyklatuco trzeba malować zgrzewy itp. itd Taki system, który w ręku się wygina, który ma ciągłe problemy z kolorami, uszczelkami i no i z całością co niby za sobą wnoszą do firm. Smutne jest to co dzieje się w branży, bowiem niedługo będziemy mieli tylko okna z Dob...stu i z recyklatu ze Rzgowa. Czy takie mają być okna przyszłości?
-
lekomin
- Fachowiec

- Kontakt:
Re: DNO Branży czy proażka producentów a`la markowych?
Jest dokładnie odwrotnie. Tani producenci szukają czegoś jeszcze tańszego, bo im tanie nie idzie. Tańsze tym bardziej nie będzie, ale to już inna sprawa. Druga metoda, to kupienie droższego profilu i próba sprzedaży "markowych" okien. Też skończy się tragicznie, bo takie okna sprzedaje sie zupełnie inaczej. Wszyscy na potęgę zmieniają profile na inne, tak jakby to był Święty Graal.
Podejrzewam, że dla większości "markowych" producentów (a serio nie ma ich dużo) rok nie będzie zły.
Podejrzewam, że dla większości "markowych" producentów (a serio nie ma ich dużo) rok nie będzie zły.
nie wydaje mi się zeby GEALAN był złym systemem wręcz uważam, że jest nowocześniejszym niż KBE a jego 6 komorowy set jest mocno nowoczesny.
Z punktu widzenia marketingu to wręcz jest wskazana zmiana systemu co parę lat - wiekszość tak zrobiła przechodząc np. z VEKI na SCHUCCO czy nawet w obrebie systemu wykupują licencję na swoją markę tak jak to OKNOPLAST Kraków poczynił.
Z pewnością względy finansowe też odgrywają swoją rolę - recyklad jest wszędzie i będzie go coraz więcej. Tyle okien jest wprawionych z profili recykladowych, bezołowiowych, ołowiowych i nie ma żadnych problemów
Z punktu widzenia marketingu to wręcz jest wskazana zmiana systemu co parę lat - wiekszość tak zrobiła przechodząc np. z VEKI na SCHUCCO czy nawet w obrebie systemu wykupują licencję na swoją markę tak jak to OKNOPLAST Kraków poczynił.
Z pewnością względy finansowe też odgrywają swoją rolę - recyklad jest wszędzie i będzie go coraz więcej. Tyle okien jest wprawionych z profili recykladowych, bezołowiowych, ołowiowych i nie ma żadnych problemów
jawaryn 
Podejrzewam że winę za ten stan rzeczy ponosi generalnie zubożenie społeczeństwa połączone z chęcią pokazania że ja też mam "coś co mój sąsiad" a że nie stać na markowe to szukają ceny jak najniższej i spirala się nakręca a producent który miał do pewnego momentu tanio okazuje się za drogi i robi wszystko żeby być jeszcze tańszy i się utrzymać na rynku. Mam tu na myśli producentów produkujących dla przeciętnego "Kowalskiego".
Wszystko jest względne i zależy od punktu widzenia i siedzenia.
Jeżeli firma J..al czy też inna sprzedaje profile, a nie okna, to za każdym razem gdy będzie zmieniała dostawcę będzie psioczyć na byłego i chwalić obecnego (to taka tania reklama w stylu naszych polityków). Jeżeli nie potrafią produkować okien to winę zawsze zwalą na dostawcę - najczęściej profili.
Szanowni forumowicze - OKNO to nie tylko profil - to także inne elementy jak okucia, wzmocnienia, szyby, wkręty, uszczelki, podkładki itd - ale przede wszystkim WYKONANIE, DOSTAWA i SERWIS - INNYMI SŁOWY PRODUCENT.
Jeżeli więc firma XYZ sprzedaje profile to niech się zajmie ich dystrybucją lub produkcją, a produkcję OKIEN zostawi PRODUCENTOM OKIEN.
Pozdrawiam PRODUCENTÓW OKIEN.
Szanowni forumowicze - OKNO to nie tylko profil - to także inne elementy jak okucia, wzmocnienia, szyby, wkręty, uszczelki, podkładki itd - ale przede wszystkim WYKONANIE, DOSTAWA i SERWIS - INNYMI SŁOWY PRODUCENT.
Jeżeli więc firma XYZ sprzedaje profile to niech się zajmie ich dystrybucją lub produkcją, a produkcję OKIEN zostawi PRODUCENTOM OKIEN.
Pozdrawiam PRODUCENTÓW OKIEN.
z tego co wiem to JARBETAL nigdy nie należał do najtańszych producentów okien - nie wiem skąd ta opinia o w zasadzie firmie warszawskiej gdzie koszta czegokolwiek sa najwyższe w Polsce.
Jesli mnie pamięć nie myli to od zawsze produkowali na KGB a sięgam swoim memory do `98 roku ubiegłego wieku.
JARBETAL to także jeden z liczących się producentów ślusarki aluminiowej na Warszawie - "parę" metrów fasad mają juz za sobą.
Z tego co słyszałem to weszli też w produkcję mebli.
P.S to nie jest reklama Jarbetalu tylko odpowiedź prostująca post niejakiego "andrzeja kowalika"
Jesli mnie pamięć nie myli to od zawsze produkowali na KGB a sięgam swoim memory do `98 roku ubiegłego wieku.
JARBETAL to także jeden z liczących się producentów ślusarki aluminiowej na Warszawie - "parę" metrów fasad mają juz za sobą.
Z tego co słyszałem to weszli też w produkcję mebli.
P.S to nie jest reklama Jarbetalu tylko odpowiedź prostująca post niejakiego "andrzeja kowalika"
jawaryn 
Panie andrzejukowalik myśle że posta powiniem Pan zacząć reprezentuje firme x i robimy na profilu y lub sprzedaję/montuję x lub y i wtedy opluwac inne firmy pod kątem ich profili czym gealan lub kbe jest gorszy od ..... oczywiście wg pana bo tylu ilu uzytkownikó tyle opinii
)) powraza nam temat działu otwartego. jeżą mnie takie bezpodstawne ataki.
-
Bartłomiej Zegadło
- Profesjonalista

- Kontakt:
I tu się zgadzam w 100%. Postąpiłem wg metody 2 i ma w tym roku wzrost nie gorszy od roku popraedniego.lekomin pisze:Jest dokładnie odwrotnie. Tani producenci szukają czegoś jeszcze tańszego, bo im tanie nie idzie. Tańsze tym bardziej nie będzie, ale to już inna sprawa. Druga metoda, to kupienie droższego profilu i próba sprzedaży "markowych" okien. Też skończy się tragicznie, bo takie okna sprzedaje sie zupełnie inaczej. Wszyscy na potęgę zmieniają profile na inne, tak jakby to był Święty Graal.
W syumie najlepszy okres w firmie zaczął się po zmianie profilu na ten "droższy". Słyszałem od wielu, że jestem niespełna rozumu postępując w ten sposób. Ale miałem już dość tego że za każdym rogiem był do nabycia produkt identyczny i zawsze za niższą cenę. To taki paradoks, że najtańszym jesteś tylko przez chwilę, bo jak cena wychodzi w świat, to zaraz jest ktoś tańszy. Ale faktem jest, że bardzo dużo pracy kosztowało wprowadzenie produktu na rynek i przekonanie klientów, że cena nie jest najważniejsza. No i export. Tam ..... się nie przyjmuje, a jeżeli już ktoś się połakomi, to reszta klientów tych samych błędów nie popełni.
Ja też nie twierdzę, że wziąłem ślub z którymkolwiek z moich dostawców, ale o zmianach nie myślę. Po co zmieniać coś co jest dobre dla mojej firmy i moich klientów.
Pozdro.
Pozwolę sobie nie zgodzić sie z andrzejkowalik , KBE a dzisiaj wszystkie systemy Profine reklamowane jako Bezołowiowe sprzedawane głównie w recyklacie ?!!!
Jeśli do tego dodać kiepską sztywność ( cienkie ścianki ) ,nagminnie zdarzające się zmatowione i porysowane powierzchnie profili , problemy z uszczelkami ........ oraz brak wiedzy i niekompetencję działu technicznego Profine (recepcjonistka i filozof bez praktyki jako szefostwo działu ?!) to nie dziwie się właścicielowi że poszukał czegoś innego . Gealan przynajmniej nie oszukuje klientów bezołowiowością i ma kompetentną kadrę techniczną . Jeżeli jeszcze warunki współpracy zaoferowali dobre to wcale sie nie dziwię i życzę sukcesów !

PANIE ADRZEJU NIE WIEM KIM PN JEST A NA PEWNO JEST PAN MŁODYM CZŁOWIEKIEM . SADZE ZE POŁOWE PANA ZYCIA SIEDZE W BRANZY OKIEN I PRZETWORSTWA PCW . TO CO PAN ROBI JEST NIE SMACZNE . BRAK PANU ODWAGI BY SIE PRZEDSTAWIC I W TEDY NIECH PAN MOWI CO CHCE BYLE TO BYLO POPARTE WIEDZA I DOSWIADZCENIEM
JA PRODUKUJE OKNA NA GEALANIE I PONZIO ,OKUCIACH ROTO I NIGDY NIKOGO NIE OPLULEM JAK PAN TO CZYNI
KAZDY CHWYT DOZWOLONY TAK PAN MYSLI
ALE CZY WARTO
JA Z KONKURENCJA WOLE ISC NA PIWO NIZ PLUC NA NICH
JA PRODUKUJE OKNA NA GEALANIE I PONZIO ,OKUCIACH ROTO I NIGDY NIKOGO NIE OPLULEM JAK PAN TO CZYNI
KAZDY CHWYT DOZWOLONY TAK PAN MYSLI
ALE CZY WARTO
JA Z KONKURENCJA WOLE ISC NA PIWO NIZ PLUC NA NICH
Brawo !!! Jak się czyta posty w stylu "co sądzicie o.." to wstyd przed klientami, którzy też tutaj zaglądają .Internet daje anonimowość i bezkarność.Cieszy mnie że jest dyskusja ( i poparcie) nad jawnością danych.kola pisze:JA Z KONKURENCJA WOLE ISC NA PIWO NIZ PLUC NA NICH
- okna wrocław
- Czytelnik

- Kontakt:
U nas odwrotnie.
Z Aluplast na Schuco.
i jest różnica
na dobre oczywiście.
-----------------------------------------------------------
~~Okna Wrocław~~
Z Aluplast na Schuco.
i jest różnica
-----------------------------------------------------------
~~Okna Wrocław~~