Pekniete ramy

jaca509
Małomówny
Małomówny

Pekniete ramy

Post autor: jaca509 »

mam taki problem, pekniete ramy w okolicy zgrzewu.
Dwa razy przydazylo sie w Vece Effectline i teraz peklo skrzydlo w Alphaline.
Producent stanal na wysokosci zadania i bez problemow wymienil uszkodzone elementy.
Czym moze to byc spowodowane? Uszkozenia w czasie transportu/montazu odpada.
z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6c7 ... be73f.html

oknoAD

SASIK1
Małomówny
Małomówny

Re: Pekniete ramy

Post autor: SASIK1 »

Widok uszkodzenia na zdjęciu wskazuje na zbyt długie listwy przyszybowe , działają na naroże jak klin .
Na 99% to jest przyczyna pęknięcia, ram nie widziałem więc w temacie zmilczę ...... przydał by się dobry technik do ustawienia zgrzewarki również . :D :D :D
bkrukl
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: bkrukl »

listewki? e przeciez tam jest skrzydło wiec gdziez tam listewki. ja bym powiedział że okno im spadło. nawet i na produkcji lub właśnie przy transporcie.
Awatar użytkownika
krakus
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: krakus »

napewno strzeliło na etapie szklenia , jest to wina zbyt długich listew przyszybowych lub zimnego zgrzewu :shock: a gdzie kontrola jakości?
okna są tyle warte ,ile ktoś za nie jest wstanie zapłacić.
klajster
Fachowiec
Fachowiec

Post autor: klajster »

Listwa nic do tego nie ma bo rama nie jest szklona tylko skrzydło wg mnie jest to sabotaż albo lot ze stojaka na samochodzie
Stulp
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Stulp »

Czy Ty Klajster myślisz o czym piszesz?

klajster
Fachowiec
Fachowiec

Post autor: klajster »

No myślę że myślę napisz co masz na myśli pytając się cz myślę :) ????
Awatar użytkownika
krakus
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: krakus »

jeśli chodzi o skrzydło to winię za to listwy , niestety ramiak jeśli jest w otworze i jest pękniety to wina montazu , ale jesli odkryto to na etapie rozładunku to panowie ktoś wam robi świństwo :oops:
Ostatnio zmieniony czw paź 08, 2009 10:30 pm przez krakus, łącznie zmieniany 2 razy.
okna są tyle warte ,ile ktoś za nie jest wstanie zapłacić.
SASIK1
Małomówny
Małomówny

Sorry, ja wypowiadam się o uszkodzeniu które widzę na załączonym zdjęciu ..... i widzę peknięty zgrzew w skrzydle.
Jeżeli ktoś widzi ramę , radzę odłożyć butelkę :D .
Proszę zamieścić fotki tych uszkodzonych ram, będę mógł coś więcej napisać.
jaca509
Małomówny
Małomówny

Ramy byly pekniete w okolicach zgrzewu, (bylo to ponad dwa miesiace temu) w odstepie okolo 2 tygodni,
zdjec niestety nie ma, zastanawialiśmy sie czy to nie jest jakas wada profila.
Natomiast skrzydło to swieza sprawa, myślicie ze to sprawka listew, czy zadługa listwa ma tyle energii zeby zlamac skrzydlo, czy raczej sama peknie?
Skrzydlo jest zaszklone pakietem 4-18-4-18-4, listwa ma okolo 5 mm grubosci.
dzidziuś
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: dzidziuś »

Przy takim pakiecie 48 mm listewka ma około 10 mm wątpie by miała taką sile aby rozerwac skrzydlo.
Pęknięcie moglo nastąpic w fazie produkcji upadło pekniecie bylo niewidoczne podczas szklenia ktoś nie dopatrzyl
Ztego co widac na zdjęciu zgrzew wygląda na dobry
Szerszel
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Szerszel »

Trochę duże to pęknięcie jak na listewki przyszybowe :D Coś innego boli to okienko.
Szerszel
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Szerszel »

[quote="Szerszel"]Trochę duże to pęknięcie jak na listewki przyszybowe , boję się że coś innego boli te okna.

Albo pęka albo się wygina , coś słaba ta Veka ostatnio !
Awatar użytkownika
marjan
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: marjan »

Ja stawiam że to ludkowie na produkcji i nic więcej no chyba że maczał w tym palce Turbodymomen :-)))))
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: pchelek »

to przy szkleniu klin listwy przyszybowej "rozcial" zgrzew - sie zdarza bo sila rozpierania przez ostry klin listwy jest bardzo wysoka, zaczelo pekac i sie rozjechalo w duza szczeline - jak peka to idzie po calosci - jak w badaniach zgrzanych narozy
ONYX2
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: ONYX2 »

Możliwe powody:
1.Słaby zgrzew, nawet ciut przy długie listwy dobry zgrzew wytrzyma. Zabrudzony profil, lustro zgrzewarki, niska temp. słaby docisk, krótki docisk itp.
2.Bardziej niz ciut przydługie listwy. :D
3.Uszkodzenie przy transorcie, przenoszeniu itp.
No to co Heyah i do przodu ;)
SASIK1
Małomówny
Małomówny

Pchelek mądrze pisze , dodatkowo zgrzew też nie musiał być optymalny .... a czy technik sprawdzał parametry zgrzewania w tej firmie ? Próbki naroży były złamane w ciągu ostatniego roku ?
Takie ,,kwiatki,, mogą sie niestety zdarzać. :D :D :D
Bartłomiej Zegadło
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: Bartłomiej Zegadło »

Taki przebieg pęknięcia świadczy o prawidłowym zgrzewie. Gdyby pękło na całej długości zgrzewu, no to wiadomo, że zgrzew jest nieprawidłowy (niedogrzany lub przypalony). Gdyby to była wina listwy, to musiałyby one być za długie o ponad 3mm na stronę.
Wg mnie to jest jakieś uszkodzenie wskazujące udział osób trzecich. Ktoś to zbyt drastycznie potraktował fizycznie.
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: www »

Bartłomiej Zegadło pisze:Taki przebieg pęknięcia świadczy o prawidłowym zgrzewie. Gdyby pękło na całej długości zgrzewu, no to wiadomo, że zgrzew jest nieprawidłowy (niedogrzany lub przypalony). Gdyby to była wina listwy, to musiałyby one być za długie o ponad 3mm na stronę.
Wg mnie to jest jakieś uszkodzenie wskazujące udział osób trzecich. Ktoś to zbyt drastycznie potraktował fizycznie.
amen.
ze swojej strony dodam jeszcze że niepokojące jest uszkodzenie?? widoczne w lewym górnym rogu na skrzydle chyba że się tak folia tylko ułożyła. Tak pęknięty zgrzew zdecydowanie świadczy o uderzeniu. Przy słabym zgrzewie przy zabijaniu listew uszkodzenie powstaje równo z linią zgrzewania.
Awatar użytkownika
Gargamel
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Gargamel »

Szerszel pisze:
Szerszel pisze:Trochę duże to pęknięcie jak na listewki przyszybowe , boję się że coś innego boli te okna.

Albo pęka albo się wygina , coś słaba ta Veka ostatnio !
I tu masz racje ze coś innego boli te okna , jakbys upadł na buzke tez by Cie zabolało :twisted: Ja stawiam na to , ze poprostu okno poleciało ze stojaka lub ineczej na skrzydło i przy okazji trafiło na coś na podłodze o czym swiadczy uszkodzenie w górnej częsci naroznika skrzydła na zgrzewie , listwy napewno troche za długie i to sie skumulowało i poprostu pękło przy uderzeniu. A dlaczego twierdze ,ze okno padło na skrzydło ? tez dosc proste , jakby wysuneło sie z reki i uderzyło o podłoże w pionie to rama by tak własnie pękła.
Awatar użytkownika
Gargamel
Czytelnik
Czytelnik

Aha jeszcze mała uwaga !! nie mówcie ze skrzydło pękło po zamontowaniu okna !! na fotce widac ze okno jest zafoliowane a ja nie znam montazysty ( normalnego ) co montuje okno w całosci w folii nie zdejmując skrzydeł , a tym bardziej nie znam takiego co potem owija całe okno dookoła i dopiero pianuje .
Awatar użytkownika
Gargamel
Czytelnik
Czytelnik

jaca509 pisze:Ramy byly pekniete w okolicach zgrzewu, (bylo to ponad dwa miesiace temu) w odstepie okolo 2 tygodni,
zdjec niestety nie ma, zastanawialiśmy sie czy to nie jest jakas wada profila.
Natomiast skrzydło to swieza sprawa, myślicie ze to sprawka listew, czy zadługa listwa ma tyle energii zeby zlamac skrzydlo, czy raczej sama peknie?
Skrzydlo jest zaszklone pakietem 4-18-4-18-4, listwa ma okolo 5 mm grubosci.
Hmmmm ciekawe !!!!! pakiet 4-18-4-18-4 dla profila Veka ? pięciokomorowego ?
z tego co wiem to najgrubszy pakiet moze miec 36 mm a tu wychodzi 48 mm nie znam takich listew które da sie zapiac w takim pakiecie w Vece perfektline , dla profila 6-komorewgo max grubosc pakietu 45 mm. Poprawcie mnie jak sie myle
dzidziuś
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: dzidziuś »

Gargamel twoja diagnoza wydaje sie najbardziej trafna,ale najważniejsze że firma swój błąd naprawi.Takie rzeczy mogą sie przytrafic kazdemu
jaca509
Małomówny
Małomówny

Gargamel pisze: Hmmmm ciekawe !!!!! pakiet 4-18-4-18-4 dla profila Veka ? pięciokomorowego ?
z tego co wiem to najgrubszy pakiet moze miec 36 mm a tu wychodzi 48 mm nie znam takich listew które da sie zapiac w takim pakiecie w Vece perfektline , dla profila 6-komorewgo max grubosc pakietu 45 mm. Poprawcie mnie jak sie myle
w pierwszym poscie napisalem ze ramy byly Effectline natomiast skrzydlo (na zdjeciu) to Alphaline 6 komor 90 mm,
listwa 107.208 dokladnie 6 mm grubosci + uszczelka, wchodzi pakiet 48-50 mm.
Awatar użytkownika
Gargamel
Czytelnik
Czytelnik

[
w pierwszym poscie napisalem ze ramy byly Effectline natomiast skrzydlo (na zdjeciu) to Alphaline 6 komor 90 mm,
listwa 107.208 dokladnie 6 mm grubosci + uszczelka, wchodzi pakiet 48-50 mm.[/quote]

No i człowiek sie całe zycie sie uczy , potwierdzam ze masz racje , znalazłem taka listwe i opisw jakim prfilu mozna ją zastosowac.
Pozostaje wiec jedynie tylko co napisałem wczesniej to są uszkodzenia wynikłe z udezenia lub upadku okna na skrzydło . A tak przy okazjto jestem ciekaw jaki wymiar tego okna bo zdaje się ze troche waży . :|
jaca509
Małomówny
Małomówny

Wymiary 850x2030 troche wazy ale mielismy juz ciezsze :lol:
Awatar użytkownika
Gargamel
Czytelnik
Czytelnik

jaca509 pisze:Wymiary 850x2030 troche wazy ale mielismy juz ciezsze :lol:
czyli balkonik , to musiało pieknie leciec :lol: no chyba ze nie stało w pionie tylko lezało na boku , to wtedy mniejszy efekt :twisted: a ze szyba nie pękła to skłaniam sie do tego drugiego
ODPOWIEDZ