Jeden Włściciel trzy zakałdy ...
Jeden Włściciel trzy zakałdy ...
Opowiem wam o standardowej wizycie ekipy handlowców :
1) Poniedziałek :
Przyjechał do Mnie Handlowiec nr I firmy E. z Kornic i przedstawił mi atrakcyjną ofertę na Gealana – poinformowałem go, że nie sprzedaje recyklatu ale ofertę mimo to zostawił.
2)Środa:
Przyjechała do mnie przedstawicielka firmy D. z Raciborza i po porównaniu moich cen z Gealanem z firmy E. Dała mi jeszcze atrakcyjniejsze ceny na profilu Brugman...
3)Piątek :
Przyjechał do mnie były pracownik firmy E. z Kornic z duma informując mnie o tym , że jest teraz PH w firmie P. w Wrocławiu i że zaoferował jeszcze lepsze ceny od firm: E z Kornic i D. z Raciborza na profilu aluplast . Warunkiem ma być cytuje zamawianie „po cichu” przed konkurencją.
Niby nic dziwnego ale z barwnych w/w handlowców dowiedziałem się o tym, że właścicielem wszystkich trzech firm jest Pan Mateusz K.!
Próbuje zrozumieć jaki to wszystko ma sens ?
Kto wpadł na tak nowatorski pomysł?
I wiecie co za cholerę nie mogę zrozumieć logiki myślenia pomysłodawców nowej strategi marketingowej.
Nie wiem czy jako klient mam się z tych cen cieszyć czy płakać nad głupotą...
Proszę pomóżcie mi to zrozumieć!
1) Poniedziałek :
Przyjechał do Mnie Handlowiec nr I firmy E. z Kornic i przedstawił mi atrakcyjną ofertę na Gealana – poinformowałem go, że nie sprzedaje recyklatu ale ofertę mimo to zostawił.
2)Środa:
Przyjechała do mnie przedstawicielka firmy D. z Raciborza i po porównaniu moich cen z Gealanem z firmy E. Dała mi jeszcze atrakcyjniejsze ceny na profilu Brugman...
3)Piątek :
Przyjechał do mnie były pracownik firmy E. z Kornic z duma informując mnie o tym , że jest teraz PH w firmie P. w Wrocławiu i że zaoferował jeszcze lepsze ceny od firm: E z Kornic i D. z Raciborza na profilu aluplast . Warunkiem ma być cytuje zamawianie „po cichu” przed konkurencją.
Niby nic dziwnego ale z barwnych w/w handlowców dowiedziałem się o tym, że właścicielem wszystkich trzech firm jest Pan Mateusz K.!
Próbuje zrozumieć jaki to wszystko ma sens ?
Kto wpadł na tak nowatorski pomysł?
I wiecie co za cholerę nie mogę zrozumieć logiki myślenia pomysłodawców nowej strategi marketingowej.
Nie wiem czy jako klient mam się z tych cen cieszyć czy płakać nad głupotą...
Proszę pomóżcie mi to zrozumieć!
- POGROMCA OSZUSTÓW
- Profesjonalista

Re: Jeden Włściciel trzy zakałdy ...
Znam gościa co ma również trzy zakłady produkcyjne pod różnymi nazwami ale takich numerów z cenami nie robi.
ZNAJĄCY TEMATY Z BRANŻY OKIENNEJ
-
fajneokna.pl
- Zaangażowany

Ciekaw jestem jakie warunki współpracy oferuje firma D i E nowym dealerom.
Chyba się zorientowali o tej bezsensownej polityce bo dostałem telefon od firmy D. z Raciborza, że skoro handluje już z zakładem E. z Kornic to mój rabat max. może być tylko na poziomie 25 % . Teraz to już zupełnie nie wiem o co chodzi...
-
fajneokna.pl
- Zaangażowany

25%? Kpina...
To nawet nie o to chodzi , że mało chodzi o to, że oni sami między sobą walczą . Jeden właściciel trzy fabryki, trze profile i trzech handlowców... Galimatias ...
Ja nie krytykuje tylko naprawdę chcę się dowiedzieć o co chodzi ? Jest to dla mnie interesujące jako sprzedawcy.
Ja nie krytykuje tylko naprawdę chcę się dowiedzieć o co chodzi ? Jest to dla mnie interesujące jako sprzedawcy.
No czekałem kiedy to wyjdzie w ten sposób
)))
Rózne profile, różne okucia fajnie mieć tylu dobrych znajomych ...
Rózne profile, różne okucia fajnie mieć tylu dobrych znajomych ...
Weź dobroplast lub Druty oni przbiją wszystkich. Podobno dobroplast daje 61%. Czy mozliwe są takie ceny???
dobroplast daje 58% mimo wszystko jedna z lepszych ofert
marjan - rozwiń ta wypowiedź jak wiesz coś więcej. Bierzesz od wszystkich trzech fabryk jednego właściciela ???
nie kolego nie biore bo nie mam takiej potrzeby, ale słyszałem o tym pomyśle Pana K. i ciekawy jestem co szanowne grono ma na ten temat do powiedzenia. Moim zdaniem ma to sens dla np. skonsolidowania zakupów u np . dostawcy szkła czy okuć, już nieraz w branży powstawaly tzw. "spółdzielnie" które zamierzały wspólnie negocjować
i na pomysłach się kończyło polska gorrrąca krew 
Musiałem odpowiedziec na ten post, czemu ktoś rozgłasza podobne bzdury !!
Firma D. z Raciborza napewno nie jest własnością Pana M.K. niedowiarków prosze o sprawdzenie najpierw takich wiadomości.
www.dekorstyl.biz
Firma D. z Raciborza napewno nie jest własnością Pana M.K. niedowiarków prosze o sprawdzenie najpierw takich wiadomości.
www.dekorstyl.biz
Mój drogi przedmówco . Mam podchwytliwa naturę i podpytałem handlowców jego firm, którzy powiedzieli mi, że Pan MK robi to by nie mieć problemów z zakazem konkurencji (jaki ma) w umowie z Gealanem . Powiedzieli , że we Wrocławiu firma P należy do mamy MK a w Raciborzu do jego żony i częściowo jakiegoś Foltyn.
On sam jednak ma pod stołem inne umowy , które dokładnie ujmują , że właścicielem tych firm jest jedna osoba czyli MK! Mogę podać imion i nazwiska handlowców z którymi na ten temat rozmawiałem. Mówisz, że oni kłamią? Nie sądzę i wszyscy w branży o tym wiedzą. Ot taki nowoczesny tandetny chwyt sprzedażowy lub przebłysk geniuszu...
On sam jednak ma pod stołem inne umowy , które dokładnie ujmują , że właścicielem tych firm jest jedna osoba czyli MK! Mogę podać imion i nazwiska handlowców z którymi na ten temat rozmawiałem. Mówisz, że oni kłamią? Nie sądzę i wszyscy w branży o tym wiedzą. Ot taki nowoczesny tandetny chwyt sprzedażowy lub przebłysk geniuszu...
Pamiętaj również, że zarząd a właściciel to dwie różne rzeczy...
Prezes przecież nie zawsze jest właścicielem firmy...
-
Bartłomiej Zegadło
- Profesjonalista

- Kontakt:
Jak piszecie o tych rabatach, to mi się serce śmieje. Może dojdą do 100%, szybciej sie wykonczą i będzie więcej miejsca dla rozsądnych ludzi na ryku w tej chorej branży.
A co do wątku, to jakieś chore. Kto takie bzdety wymyśla? Trzy firmy, jeden właściciel i do tego sam sobie konkurencję robi. Sorry, ale jakiś poje..ny.
A co do wątku, to jakieś chore. Kto takie bzdety wymyśla? Trzy firmy, jeden właściciel i do tego sam sobie konkurencję robi. Sorry, ale jakiś poje..ny.
C.D. Nastąpił . Kolega dostał podwyżkę rabatów na Eko Gealana z Kornic o 4 % a mi za karę (tak podejrzewam) , że udzieliłem się na forum nic nie dołożyli
. Ciekawe co zrobi drugi i trzeci zakład właściciela odpowiednio na aluplaście i brugmanie też podwyższą rabaty ? Tak na dobrą sprawę to i tak sprzedaje coś innego ale było tak śmiesznie ... Meldujcie co u was zrobiło trio trzech fabryk jednego właściciela...
Aaaa Foltyn - z Rybnika - firma jaśmin-teb - jeden z najbardziej zaufanych dealerów
no i co każdy orze jak może
Od jakiegos czasu czytam wasze wypowiedzi .Jak nie znacie tematu to nie piszcie bzdur.Wlascicielem FirmyD.z Raciborza jest P.Foltyn.Podjalem wspolprace z to firma i jestem bardzo zadowolny.bardzo dobre ceny(porownywalne do innych firm ktore robia okna z bardzo lichych profili)super wykonanie i bardzo dobra jakosc okien.Terminowe dostawy i mila obsluga.Przecie zo to wlasnie chodzi zeby okna byly jak najlepszej jakosci i w dobrej cenie.Oni nam to gwarantuja.Moi klienci sa bardzo zadowoleni i przybywa mi nowych......
Chyba udało nam się wciągnąć w wir rozmów na temat' ' trzech fabryk' jednego z "właścicieli":-) w cudzysłowiu . Taki malowany chłopak jak się patrzy
Oj kolejny Andersen nam tandetnym piórem kryptoreklamy pisze na forum. Cóż życzyć mi pozostało może przeszkolenia handlowców by uwierzyli wreszcie, że pracują dla Pana Foltyna a nie dla Pana Kłoska obojętnie w której fabryce...
PS. Poprzednik zmusił mnie do śledztwa . Biorę się więc do pracy i wkrótce przedstawię jakieś dowody. Trzymajcie kciuki ludziska obalamy fałsz...
Oj kolejny Andersen nam tandetnym piórem kryptoreklamy pisze na forum. Cóż życzyć mi pozostało może przeszkolenia handlowców by uwierzyli wreszcie, że pracują dla Pana Foltyna a nie dla Pana Kłoska obojętnie w której fabryce...
PS. Poprzednik zmusił mnie do śledztwa . Biorę się więc do pracy i wkrótce przedstawię jakieś dowody. Trzymajcie kciuki ludziska obalamy fałsz...
Dzien Dobry P.Petit.Na wstepie to nie jestem zadnym z wlascicieli tylko zwylym smiertelnikiem ktory prowadzi sprzedaz okien.W swoim zyciu mialem do czynienia z roznymi firmami i ich produktami.Wspolpraca ukladala sie roznie ale zawsze bladla ,gdy trzeba bylo pojechac i zrobic reklamacje.Obecnie mam w swojej ofercie produkty z 3 firm(miedzy innymi z D.)i jestem zadowolony.Ja nie wiem co cie tak obruszylo ze prowadzisz sledztwo,czyzbys byl jednym z producentow ktorym spadla sprzedaz? Dobry produkt trzeba zachwalac bo obecnie jest u nas na rynku kiepsko z jakoscia.
Klient zawsze wraca tam gdzie jest dobry towar.Tak jest w kazdej branzy.
Pozdrawiam.
Klient zawsze wraca tam gdzie jest dobry towar.Tak jest w kazdej branzy.
Pozdrawiam.
Drogi przedmówco spada mi owszem sprzedasz na salonie . Choć spada mi również logika zrozumienia trzech konkurujących ze sobą fabryk .Chwała Bogu również , że nie mam na głowie dużej fabryki i dużych kosztów bo zima zapowiada się długa i sroga!
Co do mojego śledztwa to jakbyś uważnie przeczytał pierwszy wątek wiedziałbyś o co chodzi:-)
Skoro jednak nie jesteś właścicielem D. ani inną osobą na kluczowym stanowisku to przyjmijmy zakład ja udowodnię ci, że właścicielem bezpośrednim w/w fabryk jest jedna osoba a Ty sfinansujesz mi kampanie reklamową (ulotki, radio) w moim mieście na miesiąc . Szacunkowy koszt ok 5 700 ,00zł netto Co Ty na to?
Co do mojego śledztwa to jakbyś uważnie przeczytał pierwszy wątek wiedziałbyś o co chodzi:-)
Skoro jednak nie jesteś właścicielem D. ani inną osobą na kluczowym stanowisku to przyjmijmy zakład ja udowodnię ci, że właścicielem bezpośrednim w/w fabryk jest jedna osoba a Ty sfinansujesz mi kampanie reklamową (ulotki, radio) w moim mieście na miesiąc . Szacunkowy koszt ok 5 700 ,00zł netto Co Ty na to?
P.Petit bardzo podrawiam ale mnie niczego nie musi Pan lub Pani udowadniac.Jezeli chodzi o reklame to ja sobie Pan lub Pani doskonale zrobil............Zycze milego dnia.....Pozdrawiam pozostalych piszacych....
heh to sie kolorowy kolega wystrachał :-p
powodzenia w "sledztwie"
powodzenia w "sledztwie"
- POGROMCA OSZUSTÓW
- Profesjonalista

..Oj, Biznesmeny od siedmiu boleści...
Pomysł nie jest, ani nowy, ani oryginalny. Właściciel , inaczej akcjonariusz, inwestuje swoje pieniądze w różne przedsięwzięcia i
nie ma w tym nic dziwnego, że są one akurat z jednej branży. Aby miało to sens, powinny być spełnione pewne warunki: - lokalny obszar działania, podmioty oddalone na tyle, aby nie konkurować o tego samego klienta, chyba że posiadają mocno zróżnicowaną ofertę; dobry zarząd (zresztą jak w każdym przedsięwzięciu) - uważam jednak, że nie powinien być w żaden sposób powiązany z Właścicielem (np. rodzinnie) ze względu na konieczność konsekwentnego egzekwowania wskaźników dla firmy.
Powiem więcej, z wieloletniej obserwacji naszego rodzimego rynku okiennego, uważam że to bardzo dobry kierunek rozwoju. Korzyści: znacznie lepsza lokalna logistyka (stała bolączka gigantów). Lepsza organizacja i kontrola np. kosztów każdego przedsięwzięcia z osobna. Łatwiejsze wprowadzenie nowego produktu i możliwość eksperymentowania z rozwiązaniami w mniejszej skali i z mniejszym ryzykiem. Podmioty również mogą ze sobą współpracować, specjalizując się w innych rozwiązaniach i udostępniając je sobie nawzajem. Można również pokusić się o swego rodzaju pełnomocnika, który w imieniu wszystkich podmiotów, prowadziłby negocjacje ze wspólnymi kontrahentami. No i oczywiście mniejsze ryzyko, w przypadku niepowowdzenia inwestycji, rozłożone na kilka przedsięwzięć. To jest bardzo dobry przykład starego jak świat przysłowia: "Myśl globalnie, działaj lokalnie.."
Pozdrawiam i życzę powodzenia..
Pomysł nie jest, ani nowy, ani oryginalny. Właściciel , inaczej akcjonariusz, inwestuje swoje pieniądze w różne przedsięwzięcia i
nie ma w tym nic dziwnego, że są one akurat z jednej branży. Aby miało to sens, powinny być spełnione pewne warunki: - lokalny obszar działania, podmioty oddalone na tyle, aby nie konkurować o tego samego klienta, chyba że posiadają mocno zróżnicowaną ofertę; dobry zarząd (zresztą jak w każdym przedsięwzięciu) - uważam jednak, że nie powinien być w żaden sposób powiązany z Właścicielem (np. rodzinnie) ze względu na konieczność konsekwentnego egzekwowania wskaźników dla firmy.
Powiem więcej, z wieloletniej obserwacji naszego rodzimego rynku okiennego, uważam że to bardzo dobry kierunek rozwoju. Korzyści: znacznie lepsza lokalna logistyka (stała bolączka gigantów). Lepsza organizacja i kontrola np. kosztów każdego przedsięwzięcia z osobna. Łatwiejsze wprowadzenie nowego produktu i możliwość eksperymentowania z rozwiązaniami w mniejszej skali i z mniejszym ryzykiem. Podmioty również mogą ze sobą współpracować, specjalizując się w innych rozwiązaniach i udostępniając je sobie nawzajem. Można również pokusić się o swego rodzaju pełnomocnika, który w imieniu wszystkich podmiotów, prowadziłby negocjacje ze wspólnymi kontrahentami. No i oczywiście mniejsze ryzyko, w przypadku niepowowdzenia inwestycji, rozłożone na kilka przedsięwzięć. To jest bardzo dobry przykład starego jak świat przysłowia: "Myśl globalnie, działaj lokalnie.."
Pozdrawiam i życzę powodzenia..
Działania moga być niezrozumiałe dla wszystkich. Natomiast jedno chyba dotrze do wszystkich - kogoś stać na taką formę funkcjonowania firm (firmy?) ,robi to na własny koszt i ryzyko. Dziwne? ale działa.
Drogi Komarko!
Zgodę się, że na własne ryzyko natomiast co do własnych środków ...hm wybacz ale to są bardziej środki bankowe( kredyty).
Kierowcy to świetne źródło informacji
Zastanów się dlaczego czołowi gracze na rynku (Drutex, Oknoplast K.; Jezierski, itp.) nie idą drogą Pana MK? Odpowiedź jest prosta firmy w/w analizują +/- każdej potencjalnej decyzji . Natomiast Pan MK najpierw coś zrobił a teraz chyba będzie analizował
Zgodę się, że na własne ryzyko natomiast co do własnych środków ...hm wybacz ale to są bardziej środki bankowe( kredyty).
Kierowcy to świetne źródło informacji
Zastanów się dlaczego czołowi gracze na rynku (Drutex, Oknoplast K.; Jezierski, itp.) nie idą drogą Pana MK? Odpowiedź jest prosta firmy w/w analizują +/- każdej potencjalnej decyzji . Natomiast Pan MK najpierw coś zrobił a teraz chyba będzie analizował
A skoro analizujemy - to wg mnie strategia na busines jest taka: Jak wiadomo każdy dealer ma w swej ofercie między 2,a 4 różne systemy okienne w sprzedaży - mniej więcej najtańszy, tani, średni i bardziej lepszy lub superowy. I tu wkracza nasz bohater próbując zmonopolizować punkty dealerskie, które nie chcą podpisać wyłączności
Czyly: Dam dobrą cenę ale handluj: Aluplastem (wszak bardzo popularny), Gealenem, Brugmanem ( w tym luxusowy Salamander) - i co pełen wypas - na każdy system damy narożniki a jak obrocik to wystawkę. Są 4 systemy i 3 firmy do współpracy.... i żegnaj Gienia świat się zmienia, a kasiorka leci do 1-go prawdziwego właściciela. Chyba, że faktycznie dał swobodę w działaniu swoim ludziom
Nie zapomnij tylko o jednym :
zarówno :
-brugmana, aluplasta jak i gealana sprzedaje w bardzo niskiej cenie,
- wszystkie w/w produkty to jest recyklat - czyli de facto ta sama półka oferowana klientowi
- firmy zarządzane są w/g tych samych(tak myślę) , wzorców zaczerpniętych z pierwszego zakładu . Wzorce te niekoniecznie są dobre
-ludzie , którzy to sprzedają (PH) do tej pory sprzedawali 'cenę' więc i w nowych zakładach tak rozpowszechniają swoją ofertę
- nio i najważniejsze PH konkurują wzajemnie w kręgu trzech fabryk
Warto jednak dodać, że tak naprawdę my dealerzy i tak w swojej ofercie mamy produkty :
- tanie(gealan, aluplast, brugman)
- średnia półka
- nio i mercedesy
Tak więc wydaje mi się , że Pan Mk i tak sam sobie zabiera swój kawałek tortu
zarówno :
-brugmana, aluplasta jak i gealana sprzedaje w bardzo niskiej cenie,
- wszystkie w/w produkty to jest recyklat - czyli de facto ta sama półka oferowana klientowi
- firmy zarządzane są w/g tych samych(tak myślę) , wzorców zaczerpniętych z pierwszego zakładu . Wzorce te niekoniecznie są dobre
-ludzie , którzy to sprzedają (PH) do tej pory sprzedawali 'cenę' więc i w nowych zakładach tak rozpowszechniają swoją ofertę
- nio i najważniejsze PH konkurują wzajemnie w kręgu trzech fabryk
Warto jednak dodać, że tak naprawdę my dealerzy i tak w swojej ofercie mamy produkty :
- tanie(gealan, aluplast, brugman)
- średnia półka
- nio i mercedesy
Tak więc wydaje mi się , że Pan Mk i tak sam sobie zabiera swój kawałek tortu
sorry, troche juz z handlowego obiegu wypadlem - myslalem ze chociaz Brugmann+Salamander bedzie wyzsza polka. To ja juz nie wiem o co kaman i w zasadzie.... nie ważne
Mówimy o recyklacie ...
wiem co to recyklat - jeden jest szary i badziewny a drugi biały i tylko po chropowatości sznyty można poznać, że środek jest z innego materiału. Po prostu teraz już nie rozumiem strategii biznesowej naszego bohatera. a poza tym nie mam czasu, żeby sobie głowę tym zawracać. Może chodzi żeby się zabezpieczyć, gdyby coś się stało na rynku i któryś zadłużony zakład miałby paść to wtedy inny zakład może wykupić za śmieszne pieniądze nowe maszyny/samochody jeszcze przed wprowadzeniem komornika? tak jak Francuzi z Okfensem zrobili??? Różne są strategie na pozyskanie kapitału
))
cześć jestem nowy w tej branży, od niedawna montuję okna i szukając dostawcy znalazłem ten portal, a moim dostawcą jest ta firma PT z Wrocławia to chyba najnowsza firma tego gościa po którym tak ostro jedziecie, napiszcie coś o nim wiecej bo nie wiem czy warto dać mu zarabiać, chciałbym też wiedzieć czy robi jakieś numery swoim klientom bo jak na razie to jestem bardzo zadowolony ze współpracy. Acha a czemu w tej branży są takie duże rabaty (ja mam teraz jakiś zimwy 54%)? W hurtowniach czy u producentów budowlanych to góra kilkanaści procent można uzyskać, dziwna jest ta branża okienna!!!!
-
fajneokna.pl
- Zaangażowany

Kupując towar z pierwszej ręki masz większe rabaty niż u pośrednika. Co w tym dziwnego?
Odbiegając od mojego wątku ciekawe kto na rynku daje najwyższe rabaty ?
Firma Eko-Okna w/g zaprzyjaźnionego ze mną dostawcy parapetów max rabat oferuje na poziomie 56 %
Firma Eko-Okna w/g zaprzyjaźnionego ze mną dostawcy parapetów max rabat oferuje na poziomie 56 %
Byłam się przekonać osobiście w PT POL - FAJNY PRODUKT, SUPER CENA I ZIMOWY RABAT - 54, OBSŁUGA SZYBKA I MIŁA !
a świstak siedzi ... 
-
finestra xyz
- Czytelnik

mrówka -kobietamrówka pisze:Byłam się przekonać osobiście w PT POL - FAJNY PRODUKT, SUPER CENA I ZIMOWY RABAT - 54, OBSŁUGA SZYBKA I MIŁA !
p/s
patrz wątek KNS - REKLAMACJE
tak waszą dyskusje dluzszy czas sledzę i dochodze do wniosku,ze zazdrosc was zzera, wykorzystujecie czas na kto z kim i dlaczego?
A może taki ktos jak MK moze sobie dla kaprysu fabryki otworzyć, bo ma rozne pomysły , ktore predzej czy pozniej sa roznie komentowane.
To, że z rabatami sie posunal to super, bo lepiej mi sie handluje.
A może taki ktos jak MK moze sobie dla kaprysu fabryki otworzyć, bo ma rozne pomysły , ktore predzej czy pozniej sa roznie komentowane.
To, że z rabatami sie posunal to super, bo lepiej mi sie handluje.
Miron ma rację,wy się panowie zastanawiajcie o co chodzi,a my sobie pohandlujemy-bo rabaty mają teraz całkiem niezłe. 
dekor