No cóż, trochę się porobiło w tym wątku bałaganu. Jedno co pewne, to że firma Eurocolor posiada garstkę sprzedawców aktywnych i lojalnych. To już sukces marketingowy. Rzekłbym tak trzymać. Dać im jeszcze do rąk i głów nieco lepsze argumenty, a świat może się zrobić bardziej eurocolorowy.
Kuba N. Żaden z producentów okien w systemach Geneo lub Econo nie miał, nie ma i nie będzie miał badań innych jak wstępne badania typu (ITT), dla których dokumentem odniesienia jest PN-EN 14351-1:2006. Pisanie zatem przez Ciebie z jakimś wyjątkowym nabożeństwem, że EC posiada badania "i to CE", świadczy nie najlepiej o Twojej znajomości tego zagadnienia. Po prostu innych badań mieć nie może i tyle. Wydaje się, że to powinna być wskazówka dla EC, w jakich zagadnieniach sprzedawców podszkolić, aby stali się bardziej wiarygodnymi obrońcami marki. Kubo N w następnym zdaniu piszesz tak: "I na zaprezentowane okno na targach też będzie" (znaczy badania będą). Pisanie o tym w czasie przyszłym niestety sugeruje, że obecnie EC takimi badaniami nie dysponuje, ale będzie dysponowało

. To mnie pociesza, bo mam je obiecane
PH EC pewnie niewiele rzeknie, bo o czym tu gadać. Albo się coś ma, albo się czegoś nie ma. Albo się coś obiecuje i dotrzymuje przedstawiając dokumenty, albo się tego nie przedstawia, tracąc image. W tym wypadku chodzi o zwykłe wyniki badań ITT zlecone przez EC dla okien produkowanych przez EC z GENEO i ECONO. W zasadzie bez tych badań EC nie powinno rozpoczynać szerszej i powszechnie dostępnej produkcji okien w obu systemach. Nie ma co się rozwodzić o jakości, medalach i sukcesach, kiedy taki drobiazg jak brak badań (bo korzystanie lub powoływanie się na tzw. badania kaskadowe, to śmiech na sali

) powodować może, że okna wprowadzane są do obrotu z rażącym naruszeniem prawa, żeby nie powiedzieć nielegalnie. Medal za okno wprowadzane do obrotu z naruszeniem przepisów ustawy o wyrobach budowlanych i rozporządzenia o oznakowaniu CE, to by dopiero była reklama! A może i wstyd?
A tak przy okazji i na wszelki wypadek, uprzedzając głosy "adwokatów", proszę mnie nie łączyć z jakąkolwiek działalnością konkurencyjną dla rynkowych poczynań EC, bo to strzał kulą w płotek