Program do obliczania przenikalności okien
Program do obliczania przenikalności okien
Szukam dobrego i prostego programu do wyliczania przenikalności okien dla dealera i kompatybilnego z bazami danych WH-Okno. Co proponujecie ciekawego?
Wszystko jest względne i zależy od punktu widzenia i siedzenia.
Re: Program do obliczania przenikalności okien
U mnie oprogramowanie dostarczone przez producenta - EUROCOLOR samo oblicza U całego okna przy jego konstruowaniu. Jak to działa szczegółowo - nie wiem.
e-mail: [email protected]
- uKrawczyka
- Profesjonalista

- Kontakt:
Działa tak, jak ten program zaprogramowano, - producent Eurolor , zna wartości dla swoich profili , szyb itp. i w związku z tym, gdy budujesz oknow programie do wyceny okien - automatycznie wyświetla ci się m.in wartość energetyczna dla danego okna / jego kombinacji - możesz to pokazać klientowi i wykazać ile zaoszczędzi węgla , albo energii elektrycznej przy tak niewielkiej różnicy cen...
Okna Nr.1 - www.ukrawczyka.pl
Taką teorię to ja znam - wiem że oblicza się to głównie z danych przenikalności jakie posiadają dane profile czy szyby (powierzchni jaka zajmują) + znaczenie majątu odpowiednie metody obliczeniowe oparte na odpowiednich normyach i inne, a o szczegółowe działanie (tu wyraziłem się nie precyzyjnie) to chodziło mi o to czy da się powiązać te programy. Wydaje mi się, że nie (STOLCAD z WH OKNA). Myślałem, że WH OKNA ma taką opcję obliczania U.
- uKrawczyka
- Profesjonalista

- Kontakt:
Z reguły w dziedzinie komputerowej / programy , wszystko się da - pytanie o koszty przedsięwzięcia pozostaje.
Zapomniałem ale kiedyś to mnie klient przećwiczył jak mu powiedziałem, że się czegoś nie da zrobić po jego myśli - to na to mi odpowiedział, że nie da to się palca w du..e złamać.
, a drugi chciał odzyskiwać drewniane parapety ze starych okien zbite z ościeżnicą na ogromne gwoździory i na dodatek porozsychane z przerwami po 5mm - ten mądry to stwierdził, że jedynie co się nie da to tylko zmartwychwstać. Na dodatek zrobić mu to za FREE. Więc może i by się dało połączyć te programy ale i po co - najlepiej zmienić program na taki co ma te opcje i będzie to mniejszy problem.
WH wylicza przenikalność, po co drugi program ?
w branży od 1994r.
Darol,a wersja dealerska też? Bo ja używam takiej. Jeżeli wiesz jak to uruchomić to proszę,podpowiedz jak.
-
pphu dekar
- Małomówny

Witam
Ktoś musi uzupełnić Ci dane, wtedy będzie program wyliczał, przyciśnij swojego opiekuna w firmie.
pozdrawiam
Waldek
Ktoś musi uzupełnić Ci dane, wtedy będzie program wyliczał, przyciśnij swojego opiekuna w firmie.
pozdrawiam
Waldek
Zasięgnąłem informacji u źródła,wyliczanie przenikalności będzie można prowadzić dopiero na wersji 5 WH-Okno pod warunkiem że informatyk producenta wklepie wszystkie parametry używanych do produkcji materiałów. Mój dostawca wprowadzi najnowszą wersję za rok dopiero,szkoda trochę ale każdy liczy swoją monetę uważnie.
Aktualizacje powinny być robione na bierząco bo to istotna sprawa. Ja mam kilka a nawet kilkanaście zmian, uaktualnień i ulepszeń w ciągu roku. Takim sposobem doprowadza się oprogramowanie do perfekcji.
Owszem,masz rację. Bazy danych mam aktualizowane średnio co 40 dni ale dla wersji 4.0 a nie 5.0 WH-Okna i tu jest pies pogrzebany.
Witam
Ja używam wersji 4.2 i liczona jest przenikalność, wystarczy aby ktoś bazy uzupełnił danymi
Ja używam wersji 4.2 i liczona jest przenikalność, wystarczy aby ktoś bazy uzupełnił danymi
Program PSF Wycena Okien liczy współczynnik przenikalności Uw. Jest prosty i intuicyjny. Jest kierowany do niezależnych sprzedawców okien. Liczenie Uw odbywa się na podstawie współczynników cząstkowych (Uf, Ug, Psi). Domyślne wartości tych współczynników wpisuje się w ustawieniach programu. W trakcie generowania zamówień na okna można je modyfikować dla każdego użytego profilu. Kolejne użycie danego profilu, nie wymaga już modyfikacji tych współczynników. Niedługo będzie dostępna wersja demo na stronie:
http://www.pvc-pl.prosysinfo.com
http://www.pvc-pl.prosysinfo.com
Ostatnio zmieniony ndz lut 21, 2010 2:46 pm przez andrp, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobry pomysł, chyba wstawię tę opcję do swojej wyceniarki.
Wykorzystaj internet do sprzedaży okien: http://oknosalon.pl
Nasz program oblicza współczynnik U dla każdego okna, które jest konstruowane, dokładnie według wzoru takiego, jak powinno się to obliczać:
Ag x Ug + Af x Uf +lg x PSIg podzielone przez Ag + Af,
gdzie:
Ag - powierzchnia oszklenia
Ug - wspólczynnik U szyby
Af - powierzchnia ramy
Uf - współczynnik U ramy
lg - długość obwodu oszklenia
PSIg - liniowy współczynnik przenikania ciepła
Dzięki zastosowaniu w każdym oknie (każdym pakiecie szybowym) rewelacyjnej technologii SUPERSPACER, szczególnie ten ostatni współczynnik wychodzi na tyle korzystnie, że nasze okno w technologii Superspacer będzie miało średnio o dwie dziesiątki lepszy współczynnik Uw (U dla całego okna) w porównaniu do identycznego okna od np. konkurenta (identyczny profil, identyczne wymiary, identyczne zbrojenie, w obu szyby o takich samych współczynnikach U dla pakietu szybowego).
Może nie temu służy to forum, ale pochwalę się, że firma, której jestem przedstawicielem, dzięki produkcji okien w technologii Superspacer udziela 10 - letniej gwarancji nie tylko na profil, okucia, uszczelki, ale również na szkło Energo. Czy to nie jest rewelacja?
Ag x Ug + Af x Uf +lg x PSIg podzielone przez Ag + Af,
gdzie:
Ag - powierzchnia oszklenia
Ug - wspólczynnik U szyby
Af - powierzchnia ramy
Uf - współczynnik U ramy
lg - długość obwodu oszklenia
PSIg - liniowy współczynnik przenikania ciepła
Dzięki zastosowaniu w każdym oknie (każdym pakiecie szybowym) rewelacyjnej technologii SUPERSPACER, szczególnie ten ostatni współczynnik wychodzi na tyle korzystnie, że nasze okno w technologii Superspacer będzie miało średnio o dwie dziesiątki lepszy współczynnik Uw (U dla całego okna) w porównaniu do identycznego okna od np. konkurenta (identyczny profil, identyczne wymiary, identyczne zbrojenie, w obu szyby o takich samych współczynnikach U dla pakietu szybowego).
Może nie temu służy to forum, ale pochwalę się, że firma, której jestem przedstawicielem, dzięki produkcji okien w technologii Superspacer udziela 10 - letniej gwarancji nie tylko na profil, okucia, uszczelki, ale również na szkło Energo. Czy to nie jest rewelacja?
- uKrawczyka
- Profesjonalista

- Kontakt:
Rewelacja.
Nie można zaprzeczyć, nawet, jeśli jest się konkurentem Eurocoloru i mam nadzieję, że konkurencja zdejmie kapelusze z głów i napisze to samo , co napisałem ja, na początku tego postu.
Od początku wiedziałem, że Eurocolor to koń , na którego należy postawić, dlatego też, w niesamowite mrozy zaprzągłem stalowego rumaka i udałem się na Budmę 2010 do Poznania, temp. - 22 na trasie.
Miałem rację, postawiłem więc wszystko na jedną kartę i postanowiłem zdobyć Europę z Eurocolorem - i wiem, że to się uda, bo - mam czym walczyć !
Zwycięstwo jest tylko kwestią czasu i czynników zewnętrznych, niezależnych od nas.
Eurocolor jest główną bronią Systemu Krawczyk & Muller , co daje poczucie przewagi i kreuje piękną przyszłość.
Cywilizacja Europy pokłada nadzieję właśnie w takich firmach i w takich ludziach - jedynie one/i mogą stawić czoła i obnażyć mizerię wszelakiej tandety i chińszczyzny.
Zwycięstwo leży w interesie wszystkich, nawet konkurentów - lepiej pracować dla EU aniżeli być niewolnikiem w chińskim świecie
Allelujah!
Nie można zaprzeczyć, nawet, jeśli jest się konkurentem Eurocoloru i mam nadzieję, że konkurencja zdejmie kapelusze z głów i napisze to samo , co napisałem ja, na początku tego postu.
Od początku wiedziałem, że Eurocolor to koń , na którego należy postawić, dlatego też, w niesamowite mrozy zaprzągłem stalowego rumaka i udałem się na Budmę 2010 do Poznania, temp. - 22 na trasie.
Miałem rację, postawiłem więc wszystko na jedną kartę i postanowiłem zdobyć Europę z Eurocolorem - i wiem, że to się uda, bo - mam czym walczyć !
Zwycięstwo jest tylko kwestią czasu i czynników zewnętrznych, niezależnych od nas.
Eurocolor jest główną bronią Systemu Krawczyk & Muller , co daje poczucie przewagi i kreuje piękną przyszłość.
Cywilizacja Europy pokłada nadzieję właśnie w takich firmach i w takich ludziach - jedynie one/i mogą stawić czoła i obnażyć mizerię wszelakiej tandety i chińszczyzny.
Zwycięstwo leży w interesie wszystkich, nawet konkurentów - lepiej pracować dla EU aniżeli być niewolnikiem w chińskim świecie
Allelujah!
- uKrawczyka
- Profesjonalista

- Kontakt:
- Powyższy tekst Mike 1974 jest gotowcem do reklamy, czego więcej może sobie życzyć klient?
Okien o wymiarach 1435 x 1465 za 300 zł z montażem ??
-Niech nie zapomni zapisać kontaktu do Nas - wróci!
Okien o wymiarach 1435 x 1465 za 300 zł z montażem ??
-Niech nie zapomni zapisać kontaktu do Nas - wróci!
Mike 1974 no to teraz ale macie parcie w Gdańsku
Po prostu niemiecka jakość, polskie ceny!!!
A tak poważniej Mike, jakie wartości Uf przyjmuje Wasz program dla okien wielodzielnych? Jak ustalacie wartość Psi? Czy wartość Psi jest stała czy zmienna w zależności od konstrukcji okna? A może Pan Krawczyk odpowie? Tak w ramach parcia na jakość, niemiecką oczywiście
( cokolwiek to znaczy)

A tak poważniej Mike, jakie wartości Uf przyjmuje Wasz program dla okien wielodzielnych? Jak ustalacie wartość Psi? Czy wartość Psi jest stała czy zmienna w zależności od konstrukcji okna? A może Pan Krawczyk odpowie? Tak w ramach parcia na jakość, niemiecką oczywiście
Panowie.
program do liczenia Uw można sobie zrobić samemu w 5 min. tworząc kilka formuł w Excelu i opierając się na danych.
Tu naprawdę nie trzeba na nowo odkrywać Ameryki, liczyć monety w kieszeni itd.
Troczę wyobraźni - potrzeba matką każdego wynalazku.
A odnośnie programów do projektowania to prawie każdy posiada tę funkcję, trzeba tylko ją aktywować i wprowadzić dane.
program do liczenia Uw można sobie zrobić samemu w 5 min. tworząc kilka formuł w Excelu i opierając się na danych.
Tu naprawdę nie trzeba na nowo odkrywać Ameryki, liczyć monety w kieszeni itd.
Troczę wyobraźni - potrzeba matką każdego wynalazku.
A odnośnie programów do projektowania to prawie każdy posiada tę funkcję, trzeba tylko ją aktywować i wprowadzić dane.
Mike1974,
Liczymy w setnych lub 1 dziesiątej - gdzie złapałeś 2 dziesiętne i przy jakim współczynniku?
pozdrawiam
Liczymy w setnych lub 1 dziesiątej - gdzie złapałeś 2 dziesiętne i przy jakim współczynniku?
pozdrawiam
to samo potwierdzają producenci szkła zespolonego, różnicę można uzyskać jedynie na bardzo dużym przeszkleniu
Mike1974 pochwal się wszystkim użytkownikom forum na jakim oknie obliczyliście taką różnice współczynnika.
Przedstaw proszę badanie, że zastosowanie tej ramki redukuje hałas o 2dB ponieważ norma dotycząca deklarowania akustyki pomija rodzaj ramki dystansowej jako element mający wpływ na wynik badań.
Mike1974 pochwal się wszystkim użytkownikom forum na jakim oknie obliczyliście taką różnice współczynnika.
Przedstaw proszę badanie, że zastosowanie tej ramki redukuje hałas o 2dB ponieważ norma dotycząca deklarowania akustyki pomija rodzaj ramki dystansowej jako element mający wpływ na wynik badań.
Pozdrawiam Wojtys
Nie wiem, czy się dobrze rozumiemy. Miałem na myśli to, że jeżeli okno od konkurenta, z pakietem na zwykłej ramce będzie miało współczynnik Uw =1,20, to nasze będzie miało Uw = 1,0.tomasz77 pisze:Mike1974,
pozdrawiam
Jest coś takiego jak okno referencyjne (bodajże dwuskrzydłowe o wym. 1280 x 1280), bo wiadomo, że dla każdego okna współczynnik będzie inny.wojtys pisze:to samo potwierdzają producenci szkła zespolonego, różnicę można uzyskać jedynie na bardzo dużym przeszkleniu
Mike,
rozumiemy się doskonale. Tylko że te 0,2 pewnie uzyskałeś na witrynie 1,5*2,0.
Jeżeli porównujesz dwa produkty, no to podobnej klasy - czyli okno konkurencji o podobnym standardzie wyposażenia(ciepła ramka).
Stąd moje pytanie o współczynniki Psi.
rozumiemy się doskonale. Tylko że te 0,2 pewnie uzyskałeś na witrynie 1,5*2,0.
Jeżeli porównujesz dwa produkty, no to podobnej klasy - czyli okno konkurencji o podobnym standardzie wyposażenia(ciepła ramka).
Stąd moje pytanie o współczynniki Psi.