Jak długo między szybami będzie znajdował się gaz?

Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista

Jak długo między szybami będzie znajdował się gaz?

Post autor: Kuba N. »

Jak długo między szybami będzie znajdował się gaz :?: oczywiście w pakietach zespolonych.
Jaką żywotność ma argon :?: a jaką krypton :?: w szybach zespolonych.
Czy są na to jakieś badania (na żywotność):?:
Czy w pakietach trzyszybowych lub jak kto woli dwukomorowych gaz znajduje się w obu komorach :?:

oknoAD

josek73
Rozgadany
Rozgadany

Re: Jak długo między szybami będzie znajdował się gaz?

Post autor: josek73 »

Dotąd aż wyleci :D
Zapytaj szybierzy. Jest na to norama. Napenie komory międzyszybowej argonem powinno być o ile się nie mylę min 96%. Mówi się tam o zjawisku dyfuzji to znaczy, że co roku zmniejsza się jego zawartość o ileś %. Wszystko zależy o producenta szyb zespolonych - jak dokładnie produkuje pakiety, jakiej jakości używa tych mazideł do klejenia, jakie warunki panują na produkcji itd.
Szybiarze wiedzą.
Szerszel
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Szerszel »

20 lat ?
Awatar użytkownika
uKrawczyka
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: uKrawczyka »

Gaz ucieka nawet z butli z gazem, ucieka z instalacji lotniczych itd - pracowałem w tej branży 2 lata. - Ponadto, gazy zmienieją swoją objętość / ciśnienie i parametry w zależności od wielu czynników, jednym z nich, najważniejszym - jest temperatura otoczenia i tym samym gazu.

Ile czasu gaz pozostanie w oknie / szyby ? - Nikt na to nie da jednoznacznej odpowiedzi, odpowiedź zależy od wielu czynników m.in od tego jaki gaz zastosowaliśmy, pod jakim ciśnieniem, i najważniejsze: gdzie ten gaz zastosowaliśmy - jakie materiały go otaczają / izolują i czy okno zrobiono z należytą starannością.

Wyobraź sobie, że ze stalowych butli z tklenem gaz ucieka a ich najsłabszym punktem są membrany w zaworach.

Producent, który stosuje gaz w oknach, powinien podać przybliżony czas , o który pytasz.

Nie zapominajmy też o ważnej sprawie: Budynek, mury - okna - pracują... niedużo potrzeba , by okno troszeczkę się rozszczelniło, albo delikatnie osłabiło szczelność....gaz wykorzysta to bezwzględnie...

Pamiętajmy też, że o ile gaz w szybach może być dobrym chwytem reklamowym, o tyle też... może być świetnym straszakiem...
Okna Nr.1 - www.ukrawczyka.pl
Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista

"Nie zapominajmy też o ważnej sprawie: Budynek, mury - okna - pracują... niedużo potrzeba , by okno troszeczkę się rozszczelniło, albo delikatnie osłabiło szczelność....gaz wykorzysta to bezwzględnie..."

No to moje pytanie jest takie:
Skoro mówisz, że gaz ucieknie przy minimalnym rozszczelnieniu szyby (bo to normalne) to czy szyba zaparuje od wew :?: czy może być taka sytuacja, że rozszczelnienie będzie tak niewielkie, że gaz ucieknia ale na tyle jest ono małe (rozszczelnienie), że nie dopuści do zaparowania szyb wewnątrz pakietu :?:
Awatar użytkownika
uKrawczyka
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Tak. Gaz / ucieknie a para / też w sumie gaz, nie zdoła wejść.

Nie zapominaj też, że ciśnienie w oknie będzie wyższe aniżeli np. w kuchni.

Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista

A czy jest może jakiś przyrząd do sprawdzania wartości U szyby w oknie u klienta :?: Jestem ciekaw.
Awatar użytkownika
uKrawczyka
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Lepiej, by nie było takiego :lol:

Klient zmierzy... i :lol: nie dostaniesz zapłaty, bo nie zmieści się w normie. :lol:
Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista

:D :D :D
Lepiej czasem uderzyć w gaz niż go mierzyć. :lol:
Awatar użytkownika
uKrawczyka
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Nie tylko - czasami :lol:
josek73
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: josek73 »

Kuba N. pisze:A czy jest może jakiś przyrząd do sprawdzania wartości U szyby w oknie u klienta :?: Jestem ciekaw.
Do badania zawartości argonu jest - widziałem, ale jest bardzo drogie. Jest też do badania czy syba ma miękką powłokę - to jest tanizna.
Jeżeli więc jest powłoka, jest argon i jest ramka min 16mm to pakiet ma 1,1 lub jak kto woli 1,0
wojtys
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: wojtys »

Zależy jeszcze ile tego gazu tam jest, przyjmuje się że powinno być co najmniej 90%.
Pozdrawiam Wojtys
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: KNMTG »

jeśli komora jest wypełniona na 100% to po 100 latach "ucieknie". Resztę sobie można samemu wyliczyć. Oczywiście to są uśrednione wartości - ważone, fachowo ujmując.
jawaryn :)
pphu dekar
Małomówny
Małomówny

Post autor: pphu dekar »

Witam
Rozmawiałem niedawno z szefem produkcji dużej firmy ,, szybiarskiej'' i on powiedział że tak naprawdę wszystko zależy od butylu na ramce jeśli on puści to silikon na wierzchu już nie jest przegrodą mimo że wypełnia całą tą przestrzeń pomiędzy ramką a szybą i wizualnie jest go dużo.
pozdrawiam
waldek
waldek 71
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: waldek 71 »

Dlatego przed wkładaniem powinno się szyby oglądać i jeśli są smugi w warstwie butylowanej odstawiać tylko to żmudne a po 30 szybie każda wydaje się jest taka sama
Awatar użytkownika
uKrawczyka
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Ja także rozmawiałem na ten temat z szefem produkcji w poważnej firmie i odpowiedź brzmiała... : Na pewno, nie mniej niż 5 lat , bo na tyle dajemy gwarancję na okna 8)

Dobra odpowiedź 8)

Okna z gazem są świeżą sprawą i zakładany czas , musi wynikać z obliczeń teoretycznych, dopiero lata praktyki pokażą jak jest naprawdę - wg. mojej oceny, gaz będzie utrzymywał się w oknie b.długo, myślę ,że minimum 20 lat a nie ździwę sie jesli dużo dłużej , aż do rozszczelnienia. Warunkiem jest dobra produkcja i brak uszkodzeń w transporcie , montażu i użytkowaniu.

Tylko nie mów klientom , że ten gaz ich przeżyje... jeśli już to: Pani wnuki jeszcze na tym skorzystają 8)
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: monciak »

Też twierdzę że zależy to od jakości produkcji. Pierwsze okna z argonem sprzedawałem od 99 r. To był bajer i fajna dopłata dla klienta za wypas.
Awatar użytkownika
uKrawczyka
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

w 99r. ludzie brali PCV jako szczyt zachodniej cywilizacji i większość z nich, brała kredyty na okna, dzisiaj mało kto pyta o kredyt, wolą gotówką, w tym roku, tylko jedna pani chce na kredyt - pielęgniarka z mojej przychodni, a tak, wszyscy za kesz...

Wtedy Rehau to był koszt dla przeciętnego Polaka... 2000zł robiło wrażenie...
ekodomgizycko
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: ekodomgizycko »

Kuba N. pisze:A czy jest może jakiś przyrząd do sprawdzania wartości U szyby w oknie u klienta :?: Jestem ciekaw.
Tak jest i posiada go kazdy producent szyb zespolonych,a przynajmniej taki mieć powinien.
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: KNMTG »

o, a jak nazywa się ten przyrząd do mierzenia/sprawdzania wartości współczynnika "U" w szybie zepsolonej ? co niby każdy jej producent ma u siebie .
Bo szczerze powiem to nawet rzeczywistej ilości argonu czy kryptonu w szybie zespolonej nie jest w stanie producent szybek sprawdzić :lol:
jawaryn :)
ekodomgizycko
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: ekodomgizycko »

KNMTG pisze:o, a jak nazywa się ten przyrząd do mierzenia/sprawdzania wartości współczynnika "U" w szybie zepsolonej ? co niby każdy jej producent ma u siebie .
Bo szczerze powiem to nawet rzeczywistej ilości argonu czy kryptonu w szybie zespolonej nie jest w stanie producent szybek sprawdzić :lol:
oby nie przeciagac tematu polecam wszystkie zapytania w tym temacie kierowac do producenta szyb GUARDIAN,przyjada i sprawdza tylko nie wiem za ile :)
ODPOWIEDZ