No to zaczynaja sie jaja

Gość

No to zaczynaja sie jaja

Post autor: Gość »

No to zaczynaja sie jaja ...
teraz zaczyna sie padaczka ... Ceny okien sa zdolowane do niemal kosztow zakupu materialu .
Znam producentow co dzialaja na marzy 30 zl na oknie . To jest smieszne . Czesc producentow zaczyna dostawac padaczki , zaczynaja tracic inni juz upadli albo upadaja . Czesc dostawcow zaczyna sie chwiac bo producenci przestali placic . Ja stawiam ze rok gora dwa lata i ta branza sie oczysci . Jezeli ktos teraz dokupuje maszyn to chyba jest nie spelna rozumu i nie wie co czyni . Teraz trzeba wyciszyc i poczekac az znow z tego zrobi sie biznes bo to co teraz jest to sa poprostu jaja . Dobrzy dealerzy okien wiecej zarabiaja niz wlasciciele duzych firm okiennych . Znam dealerow ktorzy sprzedaja po 300-400 okien miesiecznie i maja na oknie po 100-110 zl ... zysk - 45 tys zl - koszta ok 10-11 tys - na czysto spokojnie 30 tys zl . Ktory wlasciciel firmy okiennej produkujacej okna moze po zakonczonym miesiacu wyjac spokojnie 30 tys (oczywiscie nie wyjmując pieniedzy z obrotu tylko samego zysku) zeby firma nie ucierpiala na tym wogole ?? Mialem w zeszlym roku dealera ktory wyjal 100 tys zl , dal mi i powiedzial ze za to chce miec nizsze ceny za to . W zeszylm roku kupil sobie mieszkanie samochod i starczy mu na dobre zycie .
Realna cena za O34 zeby kazdy mial pieniadze nie moze spasc w hurcie ponizej 550 zl netto . Wtedy bedzie z tego jakas kasa , a ludzie i tak zaplaca bo nie beda mieli wyjscia 4 lata temu norma byla cena za O34 739 zl ... to byla dobra cena a teraz ?? 440 zl ?? prawie o 50% spadly ceny a DM jak byla zamieniane na EURO to euro kosztowalo 3,6 a teraz kosztuje 4,5 .... daje do myslenia nie ??

oknoAD

Gość

Re: No to zaczynaja sie jaja

Anonymous pisze:No to zaczynaja sie jaja ...
teraz zaczyna sie padaczka ... Ceny okien sa zdolowane do niemal kosztow zakupu materialu .
Znam producentow co dzialaja na marzy 30 zl na oknie . To jest smieszne . Czesc producentow zaczyna dostawac padaczki , zaczynaja tracic inni juz upadli albo upadaja . Czesc dostawcow zaczyna sie chwiac bo producenci przestali placic . Ja stawiam ze rok gora dwa lata i ta branza sie oczysci . Jezeli ktos teraz dokupuje maszyn to chyba jest nie spelna rozumu i nie wie co czyni . Teraz trzeba wyciszyc i poczekac az znow z tego zrobi sie biznes bo to co teraz jest to sa poprostu jaja . Dobrzy dealerzy okien wiecej zarabiaja niz wlasciciele duzych firm okiennych . Znam dealerow ktorzy sprzedaja po 300-400 okien miesiecznie i maja na oknie po 100-110 zl ... zysk - 45 tys zl - koszta ok 10-11 tys - na czysto spokojnie 30 tys zl . Ktory wlasciciel firmy okiennej produkujacej okna moze po zakonczonym miesiacu wyjac spokojnie 30 tys (oczywiscie nie wyjmując pieniedzy z obrotu tylko samego zysku) zeby firma nie ucierpiala na tym wogole ?? Mialem w zeszlym roku dealera ktory wyjal 100 tys zl , dal mi i powiedzial ze za to chce miec nizsze ceny za to . W zeszylm roku kupil sobie mieszkanie samochod i starczy mu na dobre zycie .
Realna cena za O34 zeby kazdy mial pieniadze nie moze spasc w hurcie ponizej 550 zl netto . Wtedy bedzie z tego jakas kasa , a ludzie i tak zaplaca bo nie beda mieli wyjscia 4 lata temu norma byla cena za O34 739 zl ... to byla dobra cena a teraz ?? 440 zl ?? prawie o 50% spadly ceny a DM jak byla zamieniane na EURO to euro kosztowalo 3,6 a teraz kosztuje 4,5 .... daje do myslenia nie ??

Z TAKIM PROBLEMEM POWINIENEŚ IŚĆ KOLEGO DO ...PSYCHIATRY A.P.
sprzedawca

Post autor: sprzedawca »

To sprzedaj 300-400 okien w miesiącu, a nie wypominaj że ktoś jest bardziej obrotny.
PS. 4 lata temu płaciłem w hurcie za O34 600zł, a pod koniec '99 550 zł.
Gość

Wy chyba nie rozumiecie w czym jest sprawa . Ta branza jest chora i wymaga "uleczenia" . Jezeli sadzicie ze normalna jest sytulacja ze właściciel firmy produkującej nie ważne co z obrotu miesięcznego np. 10 mln zl zostaje mu 800-900 tyś zł zysku netto do tego dochodza koszta zwiazane z wyprodukowaniem tego "wyrobu" oplaceniem ludzi leasingow benzyny swiatla reklamy telefonow itd itd itd ...
To jest smieszne znam dwoch wlascicieli firm . Jednej z branzy okiennej drugiego z branzy wody pitnej . Osiagaja podobny miesieczny obrot . Pierwszy wzdycha ze przydaloby sie gdyby mial tak z 1,5 mln zl to by dokupil maszyn do lini produkcyjnej ale nie na kredyt tylko w gotowce .
Drugi kupil sobie BENTLAY'a za 0,5 mln EURO (czyli co. 2 mln zl) . I jednoczesnie wiem ze ten drugi ma prawie nowy transport samochodowy (Mercedesy ACTROS - TIR chyba z 5 i wszystkie splacil w tym roku a kupil je 2 lata temu nowe) . Ktorego właściciela produkującego stać na zakup ponad 80 (!!!) Fiatow Sieciento ?? Roznica pomiedzy tymi dowoma przedsiebiorcami jest ogromna . To pokazuje jak w tej branzy spadly zyski do niemal 0 .
Ciagle chce zaznaczyc ze mowimy o firmach osiagajacych podobny obrot .
Wiekszosc z was patrzy z poziomu tzw. dilerki czyli sprzedam tu troche przytne tu cos nakrece sprzedam 300 okien i jestem BOGIEM . Ja mowie o produkcji np. 600 czy 800 okien DZIENNIE . Dla was to ceny nizsze wyzsze to nie ma problemu . Ale wy nie ogarniacie problemu ktory dotyczy calej branzy okiennej .
Gość

He he... Żeby ten znajomy od wody to nie był kolejny Urzędowski... Ta firma też kupiła samochodów tyle, że całe Ziębice miały by czym jeździć... Problem pojawił się, jak trzeba było za nie płacić :)
Gość

Watpie ... gwarantuje ze gdybym podal nazwe to byscie go znali jego wode . Bogaty czlowiek , ale bardzo przyjemny . Dlugi splaca w miare regularnie i z tego co ja wiem duzych nie ma (jak na mozliwosci swoje) . Tak jak mowilem wzial samochody typu TIR cos z 5 szt do tego troche tych mniejszych Sprinterow wszystko nowki szt i dostal wielka znizke na S-ke u Zasady . Tylko tak jak mowilem to sa inne przebitki . On nie ma 8 czy 7% zysku netto z obortu .

Gość

Watpie ... gwarantuje ze gdybym podal nazwe to byscie go znali jego wode . Bogaty czlowiek , ale bardzo przyjemny . Dlugi splaca w miare regularnie i z tego co ja wiem duzych nie ma (jak na mozliwosci swoje) . Tak jak mowilem wzial samochody typu TIR cos z 5 szt do tego troche tych mniejszych Sprinterow wszystko nowki szt i dostal wielka znizke na S-ke u Zasady . Tylko tak jak mowilem to sa inne przebitki . On nie ma 8 czy 7% zysku netto z obortu .
Gość

Anonymous pisze:Watpie ... gwarantuje ze gdybym podal nazwe to byscie go znali jego wode . Bogaty czlowiek , ale bardzo przyjemny . Dlugi splaca w miare regularnie i z tego co ja wiem duzych nie ma (jak na mozliwosci swoje) . Tak jak mowilem wzial samochody typu TIR cos z 5 szt do tego troche tych mniejszych Sprinterow wszystko nowki szt i dostal wielka znizke na S-ke u Zasady . Tylko tak jak mowilem to sa inne przebitki . On nie ma 8 czy 7% zysku netto z obortu .

O CO TOBIE CHODZI... ALE TAK KONKRETNIE... NAPISZ W TRZECH ZDANIACH... A.P.
ODPOWIEDZ