Liczenie mbo przy zestawie balkonowym

Mn1s1ek
Czytelnik
Czytelnik

Liczenie mbo przy zestawie balkonowym

Post autor: Mn1s1ek »

Witam
Ostatnio trafił mi się klient, który w dniu montażu zarzucił mi oszustwo, które dotyczyło policzonych mu mbo przy obróbkach tynkarskich.
Klient twierdzi, że miejsce styku okna z drzwiami balkonowymi powinno zostać odjęte od mbo bo w tym miejscu nie ma obróbek.
Starałem się mu wytłumaczyć, że i owszem w tym miejscu faktycznie nie ma obróbek ale cena za obróbki jest tak skalkulowana i uśredniona aby uwzględnić takie przypadki i nie musieć bawić się w odejmowanie miejsc styków okien itd. On mi na to, że nie interesują go moje uśrednienia i, że jak nie skoryguję tego to nie zapłaci.
Dodałem, iż ilość mbo wraz z ceną miał wyraźnie określone na zamówieniu, które podpisał - ale grochem o ścianę. Powiedział, że nie zapłaci i skieruje sprawę do Federacji Konsumentów.
Nadmienię, że spór rozbija się o ok. 120 zł brutto.

Czy ktoś obiektywnie mógłby się do tego ustosunkować ? Czy Federacja Konsumentów może w takich przypadkach nakazać mi obniżenie ceny ?

Osiem lat handluję oknami i pierwszy raz trafił mi się taki cudak...

oknoAD

kruk2
Małomówny
Małomówny

Re: Liczenie mbo przy zestawie balkonowym

Post autor: kruk2 »

na styku okien faktycznie nie ma obróbek, ale jest demontaż i montaż. W skład montażu wprawdzie nie wchodzi pianka, ale montaż kompaktu balkonowego jest trudniejszy (zespolenie i ustawienie) i bardziej pracochłonny, a co za tym idzie bardziej czasochłonny. Ja w związku z tym aby nie utrudniać liczenia, ale i nie naciągać klienta, liczę metry na styku tylko 1x, ale mnożę przez pełne DMO. Jest to uczciwe obliczenie kosztu montażu. A nawiązując do pytania, jeżeli klient podpisał umowę na konkretną kwotę, to ma obowiązek ją zapłacić jeżeli usługa została wykonana zgodnie z zamówieniem, niezależne od sposoby wyliczenia tej kwoty. Umowa jest na końcową kwotę, a metry się zgadzają, klient podważa tylko sposób ich wyceny. Na przyszłość polecam nie wpisywać na umowie metrów montażu (informacja do niczego nie potrzebna), tylko końcową kwotę, jest to uczciwe policzenie kwoty montażu, ale klienci nie muszą wnikać w składowe tej kwoty (przecież nie rozgraniczamy na ofertach jaka część kwoty montażu to materiał, a jaka robocizna).
Pozdrawiam
kruk2
Małomówny
Małomówny

Post autor: kruk2 »

jeszcze jedno, cena jest umowna i Federacja Konsumentów nie ma prawa wnikać w kwotę na którą jest podpisana umowa. Jeżeli klient podpisał protokół odbioru proszę wysłać mu wezwanie do zapłaty.
Mn1s1ek
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Mn1s1ek »

kruk2 pisze:(...)polecam nie wpisywać na umowie metrów montażu (informacja do niczego nie potrzebna), tylko końcową kwotę(...)
Niestety nasz program Okna2000 nie przewiduje ukrycia MBO na formularzu zamówienia.
meraś
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: meraś »

Witam,

Nie lepiej jest odpuścić ? przecież się już zarobiłeś na tym zleceniu - chce Ci się droczyć z nieugiętym klientem ? na przyszłość będziesz wiedział jak rozegrać sprawę montażu, a tym czasem szkoda chyba Twoich nerwów....
..bałagan i porządek - to tylko liczby...
ekodomgizycko
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: ekodomgizycko »

jezeli w umowie masz rozbiete pozycje na;
- okna 20szt.= ...zł
- mbo x 40zł = ...zł
To klient ma prawo byc 'zniesmaczony"to tak jak bysmy mieli zapłacic glazurnikowi za połozenie 30m2 tarakoty a pod np.waną i brodzikiem nie kładziemy wiec ...?chciał nas "naciągnąć'bo my to policzyliśmy mimo że jemu wychodzilo wiecej własnie o ten brodzik i wannę.
Jeżeli natomiast w umowie jest napisane ;okna + demontaż+montaż+obróbki tynkarskie = 12,450,00 zł to jest to umowa z której klient powinien się wywiązac tzn. w tym przypadku zapłacić wszystko a doliczać i wyjasniać takie sprawy to przed podpisaniem umowy,takie jest moje zdanie.

KAT
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: KAT »

Panowie ,trzeba sie zwijac z tego popieprzonego rynku usług, bo klient chciałby nas zagłodzić , a żyć trzeba.Widzę po sobie nic w tym roku nie zarobiłem jeszcze a opier.....ny przez szanownych klentow byłem ze sto razy.
niech se sami ci klenci montuja za półdarmo i liczą mbo lub nie. a jak ci nie zaplaci te 120zł to będziesz trzy lata to odzyskiwał
a on reklamacjami (także nieuzasadnionymi )cię zagnębi do spółki z rzecznikiem jego praw.
to tak jak z pracownikiem -ma prawa a ty obowiązki.
Tomsi3
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Tomsi3 »

Klient jest skrupulatny i tyle. Ponieważ nie zgadza się ilośc mbo to on ma rację. Stara zasada "klient ma zawsze rację" a Twoją rolą jest tak mu sprzedać żeby zapłacił. Podobno uczymy się na błędach.
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: finlandia »

Też w tym przypadku też bym ustąpił. Nie warto jest to kłótni, chociaż liczę dokładnie tak samo jak autor postu.
Chociaż trzeba uważać, bo wiele jest przypadków, które można podważać w taki sam sposób - np. obróbka dołu okna - jeśli są nieruszane parapety.
ODPOWIEDZ