Obrót dilera
Obrót dilera
Witam,
Prześledziłem ostatnio jeden wątek gdzie mowa była o złym traktowaniu mniejszych a lepiej większych dilerów (partnerów) przez producenta. I tutaj pytanie do producentów - mniej wiecej w jakim zakresie obrotu uważacie dilera za "dobrego" oraz do dilerów - w jakich przedziałach obrotowych czujecie że producent traktuje was lepiej niż innych (lub lepiej niż jak robiliście mniejszy obrót). Chodzi o oriętacyjne kwoty i możecie też zdradzić o jakiego producenta chodzi. Jeżeli nie chcecie zdradzać stanu obecnego to napiszcie może o byłych doświadczeniach w tym temacie.
Hej
Prześledziłem ostatnio jeden wątek gdzie mowa była o złym traktowaniu mniejszych a lepiej większych dilerów (partnerów) przez producenta. I tutaj pytanie do producentów - mniej wiecej w jakim zakresie obrotu uważacie dilera za "dobrego" oraz do dilerów - w jakich przedziałach obrotowych czujecie że producent traktuje was lepiej niż innych (lub lepiej niż jak robiliście mniejszy obrót). Chodzi o oriętacyjne kwoty i możecie też zdradzić o jakiego producenta chodzi. Jeżeli nie chcecie zdradzać stanu obecnego to napiszcie może o byłych doświadczeniach w tym temacie.
Hej
Ostatnio zmieniony sob kwie 24, 2010 12:31 am przez angelside, łącznie zmieniany 1 raz.
-
monciak
- Profesjonalista

- Kontakt:
Re: obrót na dilera
od banieczki, zaczynasz być Panem sytuacji a dobre oferty napływają z każdej strony.
Tak słyszałem, może kiedyś tego doczekam
Tak słyszałem, może kiedyś tego doczekam
- procrastinatio
- Czytelnik

Re: Obrót dilera
Pewnie każdy producent ma swoją wizję i swoje plany co do regionu, w którym chce istnieć. Dla niektórych producentów diler, który kupuje rocznie za 200 tys. zł będzie witany jak król, a dla innych takie powitania zaczynają się od mln zł tak jak napisał Monciak. Osobną sprawą jest to czy producent pozwoli sobie na tak duży wzrost jednego dilera w terenie, bo może się obawiać, że diler zacznie stawiać warunki.. Wszystko jest uzależnione od indywidualnych ustaleń na linii diler-producent (kwestie wyłączności etc.).
-
ekodomgizycko
- Zaangażowany

dzisiaj możesz byc"mały"za miesiąc,dwa 'wielki"więc kazdego powinno się szanować kto na Ciebie pracuje lub kto z Tobą współpracuje.Szkoda tylko ,że nie wszyscy pamiętają o tak podstawowych zasadach i o tym że to własnie diler(handlowiec)pozwala(przyczynia) się w głównej mierze na to ,że dana firma wciąż funkcjonuje dzięki własnie jego sprzedaży.Pozdrawiam
zbyflo - powinno tak być, ale z tego co czytałem w innych wątkach to tak nie jest. Raz rozmawiałem z jednym "opiekunem" regionu z jednej z dużych firm i z rozmowy wywnioskowałem że podchodzą dość pogardliwie do "dilerów" którzy zamawiaja 10 okien w miesiącu, jest to faktycznie mało, ale nawet nie ukrywał niechęci do takich. Innych doświadczeń nie mam, a jestem ciekaw jakie oczekiwania z tego górnego progu mają producenci...?
-
monciak
- Profesjonalista

- Kontakt:
Upieram się przy swoim po obrocie ponad bańkę jest inna bajka nie mówiąc o 5 mln i 10 mln bo znam takich. Przy tych obrotach tak są ze sobą powiązane dwie strony że współpraca gra jak ta lala. U mojego dostawcy jest takie coś jak lista klientów VIP, pracują na całkiem innych zasadach niż reszta. przecież to marzenie dla producenta jak dwa razy w tyg. w jedno miejsce jeździ TIR okien i jest pewność z kasą. Do tego jedną zważnych spraw to lojalność tzn. bycie ze sobą na dobre i na złe. Niestety rynek pokazuje że jest inaczej pośrednicy skaczą z producenta na producenta i oczekują cudów, takie rzeczy to tylko w erze.
Dla przykładu podam iż specjalnie dla mnie producent drzwi zew. dostosował produkt tak abym zrobił mega promocję na towar który będę miał tylko ja.
Pozdrawiam!!!
Dla przykładu podam iż specjalnie dla mnie producent drzwi zew. dostosował produkt tak abym zrobił mega promocję na towar który będę miał tylko ja.
Pozdrawiam!!!
-
monciak
- Profesjonalista

- Kontakt:
Tajemnica handlowa!!!! Znam 2 szt.
W zasadzie po x latach na rynku jest to możliwe, no chyba że ma się kapitał na start co raczej mało prawdopodobne 
-
monciak
- Profesjonalista

- Kontakt:
Tutaj kapitałem jest długoletni staż firmy, kapitał dzisiaj nie pomoże. To wszystko za daleko się już poukładało, mali będą małymi a wielcy coraz większymi. Jak ktoś ma kupę siana to są setki innych rzeczy na których można zrobić a nie babranie się w np. typówki w bloku.
Zgadzam się, ale są też różne strategie dotarcia do klienta, jeden jeździ z ulotkami, wkłada dużo pracy ale mało kapitału a drugi wynajmuje wielkie biuro w centrum Warszawy wywala dużą reklamę i też ma klientów. W jednym przypadku kapitałem jest praca a w drugim pieniądze, oczywiście można też połączyć te dwa kapitały. Więc myślę że kasa jest w jakimś tam stopniu potrzebna do osiągnięcia dobrego rezultatu (jeżeli chcemy go osiągnąć szybko).