czy wszędzie taka lipa na rynku?

Projekt 3D
Czytelnik
Czytelnik

czy wszędzie taka lipa na rynku?

Post autor: Projekt 3D »

Powiedzcie, czy w całym kraju nie ma roboty, czy tylko w łódzkim. Rozumiem, że kryzys odbija się w budownictwie z pewną bezwładnością i widać go później niż w innych branżach, ale skoro tak, to i później się skończy i potrwa do wiosny 2011. Wytłumaczcie mi to pliiis, mam nadzieję że się mylę.
Pozdrowienia dla Klientów

oknoAD

jaroz
Fachowiec
Fachowiec

Re: czy wszędzie taka lipa na rynku?

Post autor: jaroz »

Projekt 3D pisze:Powiedzcie, czy w całym kraju nie ma roboty, czy tylko w łódzkim. Rozumiem, że kryzys odbija się w budownictwie z pewną bezwładnością i widać go później niż w innych branżach, ale skoro tak, to i później się skończy i potrwa do wiosny 2011. Wytłumaczcie mi to pliiis, mam nadzieję że się mylę.
Nie mylisz się.
grzegorz197308
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: grzegorz197308 »

powiem tak w zachodnio pomorskim jest nie wesolo a w szczegulnosc w malych miastach 30000 40000tys mieszkancow i po 5 fabryk powoli sa zamykane lub stoja a ludzie na wolnym w tej chwili to dopiero odczowam kryzys dilerka pada na ryj pozdrawiam
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: monciak »

:D
Ostatnio zmieniony wt cze 22, 2010 12:04 pm przez monciak, łącznie zmieniany 1 raz.
pcv-pcv
Małomówny
Małomówny

Post autor: pcv-pcv »

a ja powiem ze robota jest...pod jednym warunkiem

ze oddasz okna za free lub nawet doplacisz...

takiej rzezi to jeszcze chyba swiat nie widzial...teraz to juz ciezko sprzedac okno z D. i nie mowie tutaj ze klijent wybrzydza co do jakosci...on wybrzydza bo jak zwykle za drogo/ lub "tam" mu sprzedadza 5zl taniej!

Trzymajmy sie ramy a sie nie posramy!

Pozdro
meraś
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: meraś »

potwierdzam. rewelacji nie ma

przeżyjemy - zobaczymy
..bałagan i porządek - to tylko liczby...

Awatar użytkownika
marjan
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: marjan »

lipa to mało powiedziane, mało zapytań. Nie wiem czy nawet przy dopłacie klienci bedą chcieli coś kupić. Trzymaja kase i boja sie wydawać.
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: KNMTG »

patrząc na elewacje blokowisk w duzych miastach to zdecydowanie wymienionych jest 90% okien
jawaryn :)
jaroz
Fachowiec
Fachowiec

Post autor: jaroz »

marjan pisze:lipa to mało powiedziane, mało zapytań. Nie wiem czy nawet przy dopłacie klienci bedą chcieli coś kupić. Trzymaja kase i boja sie wydawać.
Wart spróbować. Przecież przy dopłacie nie kosztuje to nic. Sprawa jest inna, aby był zakup musi być potrzeba, a potem kasa. Jeśli będzie potrzeba lub konieczność to nawet brak kasy nie powstrzyma klienta. Rozwiązanie jest proste. http://www.youtube.com/watch?v=qNseEVlaCl4
meraś
Profesjonalista
Profesjonalista

2 klientów w tym tygodniu mieliśmy w firmie, którzy już praktycznie byli dogadani, a jednak widmo utraty pracy drugiej połowy w rodzinie sprawiła, że nie zdecydowali się termomodernizację.

Ludzie się boją... boją się wydawać
Szerszel
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Szerszel »

Nie jest tak żle , trochę mało surówek ale wróciły wymiany , właśnie zakończyłem wymianę u indywidualnego za 55 tyś , jutro jadę po nastepnego za 25 tyś.
Tylko że w tym roku nie sprzedaję się lipa , trzeba było przez ostatnie dwa lata pracować z dobrym produktem a nie latać za przetargami czy deweloperką to byście teraz nie narzekali. W tym roku rynek nie szuka badziewia , sprzedaje się top produkt , jak już ktoś wydaje kasę to mądrze.
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Ostatnio zmieniony wt cze 22, 2010 12:04 pm przez monciak, łącznie zmieniany 1 raz.
Projekt 3D
Czytelnik
Czytelnik

Szerszel pisze:...w tym roku nie sprzedaję się lipa , trzeba było przez ostatnie dwa lata pracować z dobrym produktem a nie latać za przetargami czy deweloperką to byście teraz nie narzekali. W tym roku rynek nie szuka badziewia , sprzedaje się top produkt , jak już ktoś wydaje kasę to mądrze.
Zaoponuję.
Lipa się sprzedawała, i będzie się sprzedawać, niestety. Teoretycznie powinieneś mieć rację, bo zamożniejsi klienci są mniej wrażliwi na wahania koniunktury i co mają zaplanowane w to i tak zainwestują, ale...
Developerzy, korzystając z hossy w nieruchomościach w ostatnich 5-ciu latach nabudowali tyle apartamentowców i ekskluzywnych osiedli kapiących od marmurów, ze złoconymi windami do nieba, z wypasionymi oknami i drzwiami (nie badziewiem), w założeniach po kilkanaście, albo kilkadziesiąt tysi za m2, że tego towaru wystarczy im na długo po tym jak nas zleją na (naszych) stadionach EURO 2012. A ponieważ ci developerzy których rynek nie pozamiata będą musieli coś robić, to na pewno obniżą standardy i będą szukali tanich produktów. Dobrego produktu będą szukać tylko indywidualni na domki i może niektóre instytucje.
To co się teraz dzieje tłumaczy zwykła statystyka. Mniej pieniędzy i kredytów = mniej inwestujemy. Tylko kiedy to przejdzie?!!!
pcv-pcv
Małomówny
Małomówny

Post autor: pcv-pcv »

Szerszel pisze:W tym roku rynek nie szuka badziewia , sprzedaje się top produkt , jak już ktoś wydaje kasę to mądrze.
cuda na kiju wymyslasz...albo mieszkasz w otoczoniu samych milionerow..

nie wiem czy macie jakikolwiek kontakt z rynkiem zachodnim...ale jak juz niemcy kupuja nie zaglebiajac sie w jakosc a w cene wiec ja nie wierze ze dajecie rade sprzedawac towar z najwyzszej polki w duzych ilosciach!!!

Dla mnie to jest czysta propaganda...!!
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Ostatnio zmieniony wt cze 22, 2010 12:05 pm przez monciak, łącznie zmieniany 1 raz.
Projekt 3D
Czytelnik
Czytelnik

monciak pisze:Patrzymy różnymi kategoriami, dla jednych 2 zlecenia to dużo. U mnie dzisiaj do 15stej mało 9 umów a powinno z 15 porównując rok do roku.
To jasne. Pytanie czy tyle ile sprzedajesz/montujesz teraz pozwoli ci się utrzymać i jak długo?
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Jak na razie spoko, wyrabiam. Na produkty ARO wystarczy ale nie o to chodzi zima coraz bliżej i co będzie jak nie da Nam się zrobić górki finansowej.
Szerszel
Profesjonalista
Profesjonalista

Widzę że większość płacze a tylko nieliczni dają radę :D bravo monciak.

Trudno żeby tandeta nagle przestała się sprzedawać jak na każdym rogu jest coś na D... a handlarzyny badziewiem licytują się między sobą ogłupiając jeszcze klientów , co mądrzejsi szukają czegoś innego tylko trzeba im to zaproponować i przekonać . U mnie to działa. Kto nie chce nie musi wierzyć .

uKrawczyka o tym krzyczał i zobaczcie , musi mieć facio dużo roboty bo dawno tu nie zaglądnął :D :D :D :D
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Piszesz bravo a ja załamany! Jak sprzedałeś na wysokiej marży te dwa zlec. przy małych kosztach to spoko z 10 masz i można czekać na następnych.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
POGROMCA OSZUSTÓW
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: POGROMCA OSZUSTÓW »

Jak będziecie się bawić w same okna to powodzenia Wam życzę - branża masakryczna.
ZNAJĄCY TEMATY Z BRANŻY OKIENNEJ
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: KNMTG »

to dziwne bo wszystkie zakłady GLASPOL-u produkujące szyby zespolone jadą na full - pełne obłożenie produkcji a to wszystko do okien PVC.
jawaryn :)
meraś
Profesjonalista
Profesjonalista

właśnie taką też informację dostałem od handlowca z glasspolu :)

p.s. coś się od poniedziałku ruszyło :)

Panowie ! budowa rezydencji ! to jest biznes :)
AP!
Czytelnik
Czytelnik
Kontakt:

Post autor: AP! »

pcv-pcv pisze:
Szerszel pisze:W tym roku rynek nie szuka badziewia , sprzedaje się top produkt , jak już ktoś wydaje kasę to mądrze.

nie wiem czy macie jakikolwiek kontakt z rynkiem zachodnim...ale jak juz niemcy kupuja nie zaglebiajac sie w jakosc a w cene wiec ja nie wierze ze dajecie rade sprzedawac towar z najwyzszej polki w duzych ilosciach!!!

Dlaczego od razu propaganda? Wiem, że zabrzmi to troszkę głupio, ale wg mnie wystarczy sprzedawać klientowi pełne "zadowolenie" :) -> nie tylko okna..
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Szklarze jadą ostro bo wielu producentów okien opiera się na eksporcie około 70% całości obrotu.
Szerszel
Profesjonalista
Profesjonalista

AP! pisze:
pcv-pcv pisze:

Dlaczego od razu propaganda? Wiem, że zabrzmi to troszkę głupio, ale wg mnie wystarczy sprzedawać klientowi pełne "zadowolenie" :) -> nie tylko okna..
Dokładnie tak , każdy spec od markietingu wie że nie sprzedaje się produktu tylko korzyści z jego zakupu.
ODPOWIEDZ