Jak zorganizowac "export" do UE ?
-
[email protected]
- Czytelnik

Jak zorganizowac "export" do UE ?
Witam Wszystkich!
Szukam osób chcących podzielić się wiedza i doświadczeniem na temat zorganizowania exportu do krajów UE.
Chodzi mi miedzy innymi o uwarunkowania normowe, transportowe, ubezpieczenia.
Bardzo wdzięczny będę za każdą otrzymana pomoc.
Szukam osób chcących podzielić się wiedza i doświadczeniem na temat zorganizowania exportu do krajów UE.
Chodzi mi miedzy innymi o uwarunkowania normowe, transportowe, ubezpieczenia.
Bardzo wdzięczny będę za każdą otrzymana pomoc.
Ostatnio zmieniony pt cze 25, 2010 11:05 am przez [email protected], łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Jak zorganizowac export do UE ?
1. Znak CE zgodnie z wymogami EN. Należy mieć podstawy do oznaczenia tym znakiem czyli przeprowadzone badania wstępne wyrobu. Bez tego nie ma nawet co zaczynać. podczas badań wstępnych laboratorium dokładnie poinformuje na temat wymogów normatywnych, które zmieniają się wraz z krajem do którego towar jest dostarczany, a jednocześnie mogą być nałożone wymogi specjalne.
2. Faktura wewnątrzwspólnotowa.
3. Transportowe. samochód przystosowany do towaru
4. Ubezpieczeniowe. Wskazane ubezpieczenie i tu zakres jest szeroki. ubezpieczyć można wszystko. Wskazane jest OC w zależności od zakresu działalności.
2. Faktura wewnątrzwspólnotowa.
3. Transportowe. samochód przystosowany do towaru
4. Ubezpieczeniowe. Wskazane ubezpieczenie i tu zakres jest szeroki. ubezpieczyć można wszystko. Wskazane jest OC w zależności od zakresu działalności.
-
[email protected]
- Czytelnik

Re: Jak zorganizowac export do UE ?
dobra juz cos mam
czyli wziasc sie za te normy - ok bende dzialal
Jak wygląda transport czy ktos juz wysylal?
Prawdopodobnie trzeba to pakowac w drewniane skrzynie. Tak jest w porzadku jezeli stolarka jest w podobnych wymiarach a co jeżeli sa zróżnicowane. Jakie macie doświadczenia?
Pnadto jak dostosowac strukture wew firmy, chodzi mi o schemat organizacyjny.
Jakie firmy polecacie do ubezpieczenia kontraktu?
czyli wziasc sie za te normy - ok bende dzialal
Jak wygląda transport czy ktos juz wysylal?
Prawdopodobnie trzeba to pakowac w drewniane skrzynie. Tak jest w porzadku jezeli stolarka jest w podobnych wymiarach a co jeżeli sa zróżnicowane. Jakie macie doświadczenia?
Pnadto jak dostosowac strukture wew firmy, chodzi mi o schemat organizacyjny.
Jakie firmy polecacie do ubezpieczenia kontraktu?
-
Bartłomiej Zegadło
- Profesjonalista

- Kontakt:
Re: Jak zorganizowac "export" do UE ?
Zakładam, że masz odbiorcę na terenie UE. No i jeszcze NIP unijny oraz możliwość wystawiania faktur w EURO (do niedawna nie wszystkie programy miały taką opcję).
Musisz mieć CE, choć w niektórych krajach mają CE "w nosie" (Dania - gdzie trzeba wyłożyć ok. 80 000 zł. na ichni certyfikat - koszty zależne od kursów walut)
Jak pakować okna? - to zależy jak się umówisz z klientem.
Transport - nie musi być specjalistyczny (ja często korzystam z firm spedycyjnych, a te mają pełne info o zasadach ubezpieczenia towaru).
Struktura organizacyjna firmy (dziwne pytanie), ma zapewnić wyprodukowanie dobrego jakościowo wyrobu.
Pozdrawiam
Musisz mieć CE, choć w niektórych krajach mają CE "w nosie" (Dania - gdzie trzeba wyłożyć ok. 80 000 zł. na ichni certyfikat - koszty zależne od kursów walut)
Jak pakować okna? - to zależy jak się umówisz z klientem.
Transport - nie musi być specjalistyczny (ja często korzystam z firm spedycyjnych, a te mają pełne info o zasadach ubezpieczenia towaru).
Struktura organizacyjna firmy (dziwne pytanie), ma zapewnić wyprodukowanie dobrego jakościowo wyrobu.
Pozdrawiam
-
[email protected]
- Czytelnik

Znak CE - jest
Zakładowa kontrola jakości - jest
NIP unijny - jest
Odnośnie transportu - chodzi mi o to żeby jak najwięcej naładować na TIRa i żeby towar sie nie uszkodzil. Podglądalem w jednej z firm - oni pakują po kilka sztuk w drewniane skrzynie. Szukam możliwości. Jakie macie doświadczenia w tym wzgledzie. Każda firma nabiera doświadczen i wie po pewnym czasie jak najlepiej to zrobić.
Struktura organizacyjna exportu - chodzi mi o to jak w waszych firmach rozdzieliliscie obowiazki pracowników do obsługi klienta zagranicznego.
Umowa kontraktu - jakie doświadczenia macie w tej kwestii?
Dziękuję za każdą odpowiedź
Zakładowa kontrola jakości - jest
NIP unijny - jest
Odnośnie transportu - chodzi mi o to żeby jak najwięcej naładować na TIRa i żeby towar sie nie uszkodzil. Podglądalem w jednej z firm - oni pakują po kilka sztuk w drewniane skrzynie. Szukam możliwości. Jakie macie doświadczenia w tym wzgledzie. Każda firma nabiera doświadczen i wie po pewnym czasie jak najlepiej to zrobić.
Struktura organizacyjna exportu - chodzi mi o to jak w waszych firmach rozdzieliliscie obowiazki pracowników do obsługi klienta zagranicznego.
Umowa kontraktu - jakie doświadczenia macie w tej kwestii?
Dziękuję za każdą odpowiedź
-
[email protected]
- Czytelnik

Czy jest sens ubezpieczenia kontraktu z krajami wewnątrzunijnymi jak Dania, Slowacja, w. Brytania?
Doświadczenia z akredytywa w bankach zagranicznych?
Doświadczenia z KUKE?
Dziekuje za kazda odpowiedz
Doświadczenia z akredytywa w bankach zagranicznych?
Doświadczenia z KUKE?
Dziekuje za kazda odpowiedz
-
[email protected]
- Czytelnik

Mam pytanko odnośnie rynku duńskiego, Jakie wymagania trzeba spełnić żeby tam wejść. Może ma ktoś jakieś doświadczenia?