producent zarabia na produkcie a MONTER? ...

ziobrowski
Zaangażowany
Zaangażowany
Kontakt:

producent zarabia na produkcie a MONTER? ...

Post autor: ziobrowski »

PRODUCENT NIE MONTUJE OKIEN ..........................
Jasne jest ze producent zatrudni taką ekipę do montażu ze o ile producent zarobi....to Monter za stawkę 11 zl z metra bieżącego lub 15 zł dorobi się niestety garba na starość......
a na barki trzeba konstrukcje dźwigać szkło itd
szkło hartowane,szyby dwukomorowe itd.
idę do producenta a producent mówi mi ze może mnie przyjąć dając mi zarobek 11 zł z metra bieżącego.
dźwigaj konstrukcje z szybami dwukomorowymi na 4 piętro,montuj konstrukcje w blokach...
i łącz ostatnia wypłatę z następną
normalny montaż to jest około 20 % wartości produktu a rzeczywistość ......
ale nie można dać pracownikowi dobrze zarobić bo będzie go stać na więcej ..
on musi być NIEWOLNIKIEM

oknoAD

komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Re: producent zarabia na produkcie a MONTER? ...

Post autor: komarko1 »

To policzmy 2 szt okien o34 * 2 szt = 11,6 mb * 11 zł =127zł razy 22 dni roboczych = 2794 zł
Do tego urlop i ubranko robocze
Niewiele tego ale policzmy tak
0 35 = 400 zł*2* 20% = 80 zł (vatu nie liczę bo to państwa) * 22 dni = 1760 zł
2794-1760 = 1034 zł
o tyle (plus ubranko) zarabiasz za dużo.
To żart oczywiście , natomiast możesz podjać ryzyko produkcji okien . pamiętaj że najpierw trzeba kupić materiał, zatrudnić ludzi do produkcji i wyprodukować, znaleźć klienta który chce okno kupić i zamontować przez Ciebie. Niestety na końcu lańcucha pokarmowego jesteś Ty i dlatego zarabiasz 2794 zł co i tak jest o 1034 zł za dużo.
PS
ludzie w Toschibie i LG koło Wrocławia też zarabiaja 2794 zł - za dwa miesiące pracy
ziobrowski
Zaangażowany
Zaangażowany
Kontakt:

tylko policzyć jeszcze trzeba tzw ryzyko zawodowe przychodzi zima..może być klops ....
nie możesz liczyć na następna wypłatę bo to zależny czy będzie robota ..
wbrew pozorom nie ma spokoju .......
zarobisz pieniądze i np stop ..a nie jest to praca jak budowanie domu ze robisz ja stale przez jakiś czas
dwa dni i okna po-montowane i może być nagle stop..

a zus trzeba płacić i to od razu z górnej polki ...abonament....

podatek to rozumiem zarobisz oddasz podatek -wporządku
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Niestety ZUS płacić musi też producent. Po za tym zlikwidowanie firmy w przypadku montera powoduje że idzie na bezrobotne na okres zimy (wykonując "fuchy" bez faktur w okresie bezrobotnego) Potem zakłada firmę i znowu działa. (Ponosi koszt zalożenia "nowej" firmy tj koszt wpisu bo nip i pieczątki już ma.
Producent likwidując firmę musi zrobić remanent i zapłacić za ewentualnie zostawione materiały (np okna które wykonał i nie sprzedał) Potem idzie na bezrobotne.
Zrozum że tak naprawdę to producent więcej może zarobić - większy jest jednak stopień jego ryzyka. Ty ryzykujesz swoją pensją czyli te 2700 miesięcznie ;)
backspace
Ekspert
Ekspert

Post autor: backspace »

ziobrowski pisze:Jasne jest ze producent zatrudni taką ekipę do montażu ze o ile producent zarobi....to Monter za stawkę 11 zl z metra bieżącego lub 15 zł dorobi się niestety garba na starość......normalny montaż to jest około 20 % wartości produktu a rzeczywistość ......
Montaż może być żyłą złota, zarówno dla producenta, jak i montażysty. Są tylko dwa, no może trzy warunki. Obaj muszą wiedzieć jak to się robi, to po pierwsze. Po drugie obaj muszą montaż s p r z e d a w a ć ! Po trzecie za 11 czy 15 zł prawidłowy montaż jest nie wykonalny, zatem ani ten producent nie wie co to montaż, ani Ty. Skąd te 11 - 15 zł? 1/3 montażu, to 1/3 jego ceny, tak w uproszczeniu. Jak znam życie branżowe, to cenę montażu z klientem ustala z reguły Ziuta z biura, która często nawet nie widziała jak to się robi, na pewno nie widziała obiektu, dla którego wyznaczyła cenę montażu i na pewno ma gdzieś, to co Ty możesz zrobić za te 11 zeta od metra na budowie. Dla niej montaż to montaż. Każdy jest taki sam. To głupie, ale Ziuta tak już ma, za wiedzę i jej wykorzystanie Ziucie nie płacą. Większość Ziut dostaje kasę za bycie i gadanie co szef każą. Gorzej jak szef Ziuty także jest Ziuta, wtedy o montażu klientowi mówi Ziuta to, co kazała jej inna Ziuta :lol: Znaczy plotki i pogłoski :lol: Co by nie mówić, najgorzej wychodzi na tym i tak ten co miał zaszczyt z takimi Ziutami. Jak nie od razu po montażu, to na pewno za jakiś czas. Bankowo. :(
Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Kuba N. »

Dokładnie taka jest prawda.
Ziuta lub Ziutek zna 4 ceny za M-10PLN, D+M 15PLN i D+M+O 20PLN - po co im więcej wiedzieć.
Mają pojęcie o montażu takie, że są kotwy i kołki i wszystko się trzyma. Nie robią rozeznania co jest do wykonania i jak to zrobić. Byle tanio i szybko.
Tak działa większość punktów handlowych - BRAK KOMPETENCJI I WIEDZY JEST PRZERAŻAJĄCY. Zatrudniani lub w większości na czarno robią ludzie z łapanki. I oni są nazywani MONTERAMI. Taka jest Polska rzeczywistość. Brak ludzi kompetentnych i chcących się nauczyć dobrej roboty. No ale za te stawki jak można WYHODOWAĆ DOBRE OKNO i PRACOWNIKA. Gdzie się nie wejdzie do punktu handlowego to wszyscy mają najlepsze produkty i najtańsze. No i najlepiej jak Ziuta i Ziutek mają do wyboru 5 komorowe 70 ze skrzydłem prostym lub półzlicowanym - więcej nie jest potrzebne bo będzie problem.
Branża okienna to bagno w którym musimy brodzić nie ze swojej winy. Zero selekcji, wymogów do wykonawców. Każdy MONTER powinien mieć papier, że się zna na robocie i to taki, pod którym się podpisze osoba odpowiadająca swoimi LOS COJONES. A tak będzie s.f taki jak jest.

Po przetargu, który ostatnio miałem a do którego nie podchodziłem z racji tej, bo wiedziałem, że znajdzie się oszołom, który położy tylko cenę i nic więcej no i się nie omyliłem. Robota w TBS kamienice, stare bloki itp.
Wygrał kolo to OK. niech robi ale zainteresowałem się czyn obrabia okienka i co to za okna. Moje przypuszczenia się sprawdziły był to tynk maszynowy gipsowy o nazwie MP marki ....... nakładany ręcznie. Ok. od środka to rozumiem ale od ZEWNĄTRZ :shock:
Zapytałem kolesia dlaczego tym robi a on na to, że tak wszyscy robią bo to się dobrze klei, łatwo zaciąga i nie odpada. A ja mu na to, że przecież to jest na bazie gipsu i pociągnie wodę. A kolo na to już miał odp. brzmiącą "NO TO NIECH SE WŁAŚCICIEL POMALUJE FARBĄ ELEWACYJNĄ LUB EMALIĄ TO NIE BEDZIE CIĄGŁO"
O samych oknach się nie wypowiadam. Mało tego "wypoziomowane" czym się da i co było pod ręką - kawałek listwy z wyrwanej obróbki, kawałek płyty karton/gips tam na kawałku gruzu stoi, zamocowane "O-34" max 5-6 kotew - byle stało bo jak się opianuje to będzie ok.
Montażysta godnie nie zarobi za takie stawki bo nie urobi zbyt dużo mb. A oszołom "zarobi" bo natrzaska mb - tylko o tym myśli wykonując swoje ruchy mb.mb.mb.mb.mb.mb.mb.mb.
Znam jednego takiego co montyje okna, rolety a wieczorem rozwozi PIZZE w jednej z sieci. :D
Każdy niech zarabia jak umie byle by wykonywał swoją robote dobrze.
W moim mieście jest ok. 80.000 mieszkańców i około 65 punktów z oknami, a do zamknięcia nadaje się 80% bo to właśnie te oszo..my mający tanio i wycinający się jeszcze cenami (bo w ich świadomości wygrywa ten kto da taniej) i dla których okno to okno.
POZDRAWIENIA - TYLKO DLA PROFESJONALISTÓW

monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: monciak »

Tylko się cieszyć że tak jest, następnym razem czyli za około 5 lat klient kupi ponownie okna u Was za większą cenę. Oni pracują na to żeby była robota za parę lat.
Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista

Monciak nie tak szybko z tą wymianą. Ludzie za komuny wstawiali drewno od razu wiedząc, że jest nieszczelne i upychali czym się dało. Tu będzie podobnie zanim zdecydują się wymienić. No chyba, że mają PLNy. :D
ziobrowski
Zaangażowany
Zaangażowany
Kontakt:

i to jest właśnie sedno ....

'NO TO NIECH SE WŁAŚCICIEL POMALUJE FARBĄ ELEWACYJNĄ LUB EMALIĄ TO NIE BĘDZIE CIĄGŁO"
he.........he..

ale tu właśnie jest sendo ...dużo sytuacji w tym typie.

wchodzę do budynku gdzie okna ledwo co po montowane parę kotew piana jeszcze nie zastygła ,spod okien po wyjmowane kliny podkładki
żenada...
Pliszka
Fachowiec
Fachowiec

Post autor: Pliszka »

Hmmm.... za stawki jakie tu podano mój podwykonawca samochodu nie odpali, bo mu sie to nie opłaca :)

Generalnie jest tak, ze wszyscy sobie strzeliliśmy samobuja w branży.

Klient chce wysoka jakośc za niska cena...a jak juz o montaz chodzi to nawet sie nie zastanawia jak to bedzie wykonane.

Jedynym argumentem jest to, że "tamta" Firma dała cenę o połowę tańszą ....

Zdaje sobie sprawę, że w różnych rejonach Polski stawki montażowe są rożne i te same montaże maja rozbierzność nawet 30-40%. Zastanawia mnie drobny szczegół - w tych różnych rejonach Polski nie kupimy tego samego materiału w takich różnicach cenowych ....
Znajomy z Warszawy mi powiedział, żebym sie nie dziwił, bo robocizna np. w Warszawie do jakiejś tam Górki Wyzynnej jest o 100% większa itp...bo w takiej Gorce Wyzynnej to robia za miske ryzu jak u chinczyków, bo nikt nie chce dac za montaz więcej .....
... Rozumiem ze jka ktos nie ma wiecej pieniedzy, to będzie szukal oszczędnosci jak sie da - ale jezeli świadomie "kupujemy" montaz okien za wartoścmiski ryzu - to chyba dobrego montazu sie nie mozemy spodziewac, a co zatym idzie potem sa takie opinie w branzy jak sa ... :(

Smutne, ale niestety takie mamy w Polsce realia
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

To jest troche inaczej i wynika z kosztów.
W warszawie monter musi dojechać do klienta robiąc często 20 km w jedną strone. Również zakup materiałów podobny. Po za tym trend jest taki że nie podwozi się okien polonezem (bardzo dobry samochód) tylko Łałdi Q7 - a koszty paliwa i ubezpieczenia tego też inne. W tej Górce to monter przewozi bądż przenosi okna do klienta i po matreiał skacze na drugą ulicę. Pracę jaką znajdzie (inną) monter to jest bied-ronka czy pobliskie LG za 1200 zł więc jak zarobi jako monter 1800 żł za miesiąc to jest zadowolony. W warszawie więcej płacą w bied-ronce wiec i monter woła na rekę 3 kzł minimum. Z tąd się biorą różnice
Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista

Przerażają Was podane stawki :lol: :lol: :lol:
No to się przejdźcie po konkurencyjnych punktach.
Ja tak zrobiłem i musiałem się wieczorem napić % dla rozluźnienia. To co opowiadają ludziom aby ich "ZŁAPAĆ NA ZLECENIE" to się w głowie nie mieści.
Bardzo przykre jest również to, że klienci nie są świadomi tego co kupują. Nie interesują się tym co kupują traktując okna jako zapchajdziury byle taniej. Ci co poczytają i chcą iść z postępem to dołożą na domku parę tysięcy i czują się z tym dobrze a i ja jestem zadowolony, że klient jest zadowolony. Ten co sprzedaje ..... jest też zadowolony, ale z tego, że ustrzelił ŁOSIA i zarobił. Nabywca jak to nabywca cieszy się na początku, że wydusił cenę u sprzedawcy a potem :shock: i okazuje się, że była tylko cena i nic innego dobrego. A produkt jak to produkt papiery ma więc jest ok.
Ciekawe czy jeden z drugim przyklejają płytki na klej za 10zł - nie sądzę, czy jeżeli chcą coś zjeść dobrego to idą do restauracji czy jedzą z budy hot-doga z parówą mięsopodobną, buta też nie kupią "śmierdzącego marketa" tylko muszą mieć ADIDA.. . Okna, okna co to jest :?: Przeca to wszystkie takie same plastikony - taką mają wiedzę i świadomość w temacie.
Kilka dni temu miałem do czynienia z Panią co podjechała nową E klasą, wypasioną na max i pachniała perfumem na 10 metrów i co :?: Pani wali prosto z mostu, że ona to szuka dobrego i taniego, stwierdzając, że estetyka ma dla niej ogromne znaczenie. Miała ze sobą kilka wycen konkurencji i pokazuje najtańszą na AVANT....... i mówi, że jak jej sprzedam okna EC w tej cenie to weźmie od razu za gotówkę, którą dla podkręcenia atmosfery ściskała w dłoni. ROZBAWIŁA MNIE DO ŁEZ. Nie owijała w bawełnę. Ja jej na to, że szukam takiego merca jak jej bo mi się podoba. I wysunąłem propozycję, że sprzedam jej okna EC nawet taniej niż AVANT..... a na co się uśmiechnęła z zadowolenia :D i może zrobię jej promocję, że jako dziesiąty klient dziś dostanie okna GRATIS - no tu wyczuła podstęp i mina troszkę się zmieniła :? , ale jak sprzeda mi merca z tyle ile kosztuje DACIA - no i posmutniała :( . Nie przybiła sztamy - poszła dalej poszukać szczęścia.
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Zmień dostawcę,sprzedaż dużo taniej bardzo dobre okna na konkretnym zarobku a tak sprzedajesz i sponsorujesz innych. W ostatnich porównaniach tych samych produktów 100 zł na sztuce. Sprzedaż 3 tys. szt. okien x 100 zł i masz wypasioną E klasę.
Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista

:D - dobre rozwiązanie. Może na PETECKIEGO :?:
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Nie koniecznie. Prawda jest taka że nie da się kwestionować dobrej jakości okien EC ale są potwornie drodzy, mają ceny z kosmosu.
Ostatnio zmieniony pt gru 31, 2010 11:49 am przez monciak, łącznie zmieniany 1 raz.
Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista

:?: każdy powinien mieć coś drogiego i taniego w ofercie. EC również zaczyna stawiać na tych co mają mniejszy zasób portfela.
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Z najtańszym 034 za 525.00 zł netto.
Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista

Tu przesadziłeś :D
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Tak czy inaczej są bardzo drodzy.
Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista

Wspominałem już, że w ofercie są już produkty dal ludzi o mniej zasobnym portfelu - zresztą każdy kupuje to na co go stać i co chce mieć. U nas każdy coś znajdzie dla siebie.
wojtys
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: wojtys »

Kuba N. pisze::D - dobre rozwiązanie. Może na PETECKIEGO :?:
chyba kwestia Piotrkowa Trybunalskiego jest u nas zamknięta...
podchodzimy do współpracy na zasadach partnerskich
nie tworzymy konkurencji dla naszych stałych, sprawdzonych odbiorców
Pozdrawiam Wojtys
meraś
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: meraś »

W
wojtys pisze:
Czego w nowym roku życzę wszystkim producentom. pozdrawiam Wojtys
..bałagan i porządek - to tylko liczby...
Szerszel
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Szerszel »

komarko1 pisze:To jest troche inaczej i wynika z kosztów.
W warszawie monter musi dojechać do klienta robiąc często 20 km w jedną strone. Również zakup materiałów podobny. Po za tym trend jest taki że nie podwozi się okien polonezem (bardzo dobry samochód) tylko Łałdi Q7 - a koszty paliwa i ubezpieczenia tego też inne. W tej Górce to monter przewozi bądż przenosi okna do klienta i po matreiał skacze na drugą ulicę. Pracę jaką znajdzie (inną) monter to jest bied-ronka czy pobliskie LG za 1200 zł więc jak zarobi jako monter 1800 żł za miesiąc to jest zadowolony. W warszawie więcej płacą w bied-ronce wiec i monter woła na rekę 3 kzł minimum. Z tąd się biorą różnice
Skoro tak to wytłumacz mi dlaczego okna w W-wie są tańsze niż na prowincji ? Mam na pieńku z dwoma takim firmami sprzedającymi to samo , różnica w cenie zakupu max 2% , rabat dla kilenta końcowego 10 % na dzieńdobry a jak klient pokaże kasę to i jeszcze z 5 oczek , bywało że nawet 8 . Ich marża to 10 - 12 % , myślałem że odbijają sobie na montażu ale 18 - 20 zeta w surówce i 40 wymiana ? :( Prawie 200 mb montażu poza światłem otworu na konsolach JBD z foliami i kilkoma złożeniami na łącznikach 90 stopni wycenili na blisko 9 koła. Na konsole , folie i wszystkie izolacje wydałem ponad 4 koła , nie licząc kosztów montażu , paliwa , ZUS itp ,
nie uwzględniając straconego czasu na przejazdy. W tym durnym mieście jak Ci czegoś zabraknie to tracisz 2h żeby to zdobyć .
Prawdę mówiąc , nigdzie nie widywałem tak skopanych montaży jak w W-wie :D :D
Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista

meraś pisze:W
wojtys pisze:
Czego w nowym roku życzę wszystkim producentom. pozdrawiam Wojtys
Wojtys nigdy nie mów nigdy.
Ja tak nie robię i tak nie mówię o czym np. EC wie bo tego nie ukrywam. Liczą się uczciwe zasady. Trzeba umieć się liczyć ze zdaniem wszystkich - co powinno działać w dwie strony.
Panie Wojciechu nie oczekuję na propozycję współpracy w Piotrkowie T. choć kiedyś propozycję taką od "Peteckiego" miałem ale nie na Piotrków. Na dobrą sprawę to robienie drugiego punktu tego samego producenta w tak małym mieście to chore i nie potrzebne.
Wasz punkt przedstawicielski w P.T. widzę kilka razy dziennie. A właściciela P.Darka widuje rzadziej niż dostawy do innych producentów pod punktem :wink: . Tak działają firmy i nie ma się tu co dziwić. Nie można być uzależnionym od jednego dostawcy - takie jest moje zdanie.
A jestem ciekaw czy monciak też własnym transportem odbiera okna w siedzibie Peteckiego jak OKNO z P.T. :?: Zawsze mnie to dziwiło czemu tak jest.
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

usunięto
Ostatnio zmieniony ndz sty 02, 2011 1:22 pm przez Andrzej Parzonka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Post usunięty na prośbę "monciak" - szkoda ciekawy był
wojtys
Profesjonalista
Profesjonalista

Kuba N. pisze: A jestem ciekaw czy monciak też własnym transportem odbiera okna w siedzibie Peteckiego jak OKNO z P.T. :?: Zawsze mnie to dziwiło czemu tak jest.
Nie wiem skąd u ciebie przeświadczenie o tym, że nasi odbiorcy sami odbierają okna z fabryki
OKNO P.T. również ma dostawy z fabryki...
chciałbym abyś już nie używał tego kłamliwego argumentu...

Kuba N. pisze: Wojtys nigdy nie mów nigdy.
jak zauważyłeś na początku napisałem "chyba"
Pozdrawiam Wojtys
Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista

Wojtys nie sądzę abym kiedykolwiek używał kłamliwych argumentów - to nie w moim stylu.

To nie jest kłamliwy argument, to wiedza zaczerpnięta z wiarygodnych źródeł jakimi jest rozmowa.
Więc nie rozumiem skąd u Ciebie zdenerwowanie, przecież to nic złego, że odbierają:?:
Może i dostawy firmowe mają w co nie wątpię ale, że sami odbierają to nie jest kłamstwo zapewniam.
Oczywiście to nic złego jeżeli za tym się kryje większy rabacik na towar dla szefa - ale montażyści jeżdżący po okna i marnujący po kilka godzin nie są zadowoleni z tego faktu - uwierz w to wojtys. Zaraz powiecie, że pracownik ma robić to co mu się karze co nie oznacza, że będzie z tego nagminnego faktu zadowolony.
A tak na marginesie DOSIEGO ROKU. Wojtys róbmy to co umiemy robić najlepiej - czyli EUROCOLOR i PETECKI okna a ja z monciakiem resztę.
Może się będziemy mieli okazję kiedyś spotkać i wymienić argumentami przy kawie a nie na forum.
Może na BUDMIE albo w Łodzi na INTERBUD czas pokaże czy nasze drogi się zejdą bo góra z górą się nie zejdzie ale człowiek z człowiekiem ma szanse.
POZDRAWIAM :D
Andrzej Parzonka
Site Admin
Site Admin

Post autor: Andrzej Parzonka »

Chętnie przy tej okazji zaproszę na BUDMĘ na nasze stoisko (paw. 5 stoisko 163) lub na naszą galę (centrum prasowe środa 12 stycznia godzina 13:00) do dyskusji face to face.
wojtys
Profesjonalista
Profesjonalista

Kuba N. pisze: Może na BUDMIE albo w Łodzi na INTERBUD czas pokaże czy nasze drogi się zejdą bo góra z górą się nie zejdzie ale człowiek z człowiekiem ma szanse.
POZDRAWIAM :D
zapraszam na INTERBUD, nie wiem czy uda mi sie wyrwać na budmę
Pozdrawiam Wojtys
ODPOWIEDZ