Współczynnik "U" a nawiewniki
Współczynnik "U" a nawiewniki
Witam
Co sądzicie o stosowaniu nawiewników higrosterowanych w kontekście galopujących rozwiązań dążących do obniżenia współczynnika "U"? Przecież jedno z drugim kompletnie się kłóci.
Gdy zastosujemy nawiewnik to o dobrym "U" możemy zapomnieć.
Czekam na konstruktywne wypowiedzi.
Pozdrawiam
Co sądzicie o stosowaniu nawiewników higrosterowanych w kontekście galopujących rozwiązań dążących do obniżenia współczynnika "U"? Przecież jedno z drugim kompletnie się kłóci.
Gdy zastosujemy nawiewnik to o dobrym "U" możemy zapomnieć.
Czekam na konstruktywne wypowiedzi.
Pozdrawiam
Re: Współczynnik "U" a nawiewniki
ty kojot chyba chcesz przed świętami w pysk dostać od producentów nawiewników bo taki temat podnosisz:)
W domach pasywnych wymiana powietrza następuje w inny sposób niż poprzez nawiewniki, natomiast naiwność niektórych klientów polega na tym że kupują okna z pakietami trzyszybowymi i montują nawiewniki - maja lepsze okna niż sąsiad
W domach pasywnych wymiana powietrza następuje w inny sposób niż poprzez nawiewniki, natomiast naiwność niektórych klientów polega na tym że kupują okna z pakietami trzyszybowymi i montują nawiewniki - maja lepsze okna niż sąsiad
Dobry temat.
Poprzez frezowanie otworów w oknie i montaż nawiewników na tych otworach obniżamy znacząco to nasze U całego okna. Dlatego producenci nawiewników powinni zaprojektować owe nawiewniki (więcej rodzajów) zakładane na ościeżnicę tak jak np. ja mam taki nawiewnik zakładany na ościeżnicę "ClimaBox" i temat się sprawdza znakomicie.
Poprzez frezowanie otworów w oknie i montaż nawiewników na tych otworach obniżamy znacząco to nasze U całego okna. Dlatego producenci nawiewników powinni zaprojektować owe nawiewniki (więcej rodzajów) zakładane na ościeżnicę tak jak np. ja mam taki nawiewnik zakładany na ościeżnicę "ClimaBox" i temat się sprawdza znakomicie.
e-mail: [email protected]
Całkowita zgoda , większość nawiewników to konstrukcje nieprzystające do wymogów energooszczędności , bezmyślne stosowanie nawiewników przy niesprawnej wentylacji daje co najwyżej dodatkowe straty ciepła , klienci zatykają to potem watą i szukają sposobu na pozbycie się tego wynalazku.Kuba N. pisze:Dobry temat.
to klient decyduje o nawietrzaku jak tylko nformuje że taki wynalazek jest potrzebny przy gazie czy kominku , ale odkąd kominiarze zabrali się za szczelnośc okien w starym budownictwie tylko zacieram ręce
okna są tyle warte ,ile ktoś za nie jest wstanie zapłacić.
Temat poruszyłem bo na jednym z przetargów zażyczyli sobie okna o U=0,8 z nawiewnikami i troszkę mnie to zastanowiło, jak uzyskać taki współczynnik w oknie z nawiewnikiem? Pomyślałem sobie, że może jakiś błąd w specyfikacji, ale okazało się że nie, więc może chodzi o "wykulanie" z kasy, kogoś kto weźmie to zlecenie, przeoczy ten zapis o współczynnik dla okna z nawiewnikiem w specyfikacji zrobi robotę, a potem powiedzą mu że ma pokazać papiery na okno z nawiewnikiem o takim współczynniku, a jak nie ma to goń się i o kasie zapomnij. Myślę jednak, że chodziło o jakieś rozwiązania o których nie słyszałem.
Proszę o oświecenie mnie lub nawet reklamę takich rozwiązań.
Proszę o oświecenie mnie lub nawet reklamę takich rozwiązań.
Sa nawiewniki ktore same w sobie zapewniaja odpowiednia izolacje termiczna, ale nie sa to te wynalazki przykrecane do okien.
Przykladem moze byc AEROMAT VT Siegenii http://www.siegenia-aubi.pl/pl/products ... _vt_vario/
Raz mialem o cos takiego zapytanie, ale po podaniu ceny klient grzecznie podziekowal
Przykladem moze byc AEROMAT VT Siegenii http://www.siegenia-aubi.pl/pl/products ... _vt_vario/
Raz mialem o cos takiego zapytanie, ale po podaniu ceny klient grzecznie podziekowal
Witam!
Z punktu widzenia przepisów sprawa nie jest taka trudna.
Norma PN-EN 14351-1 podaje trzy sposoby określenia współczynnika "U".
1. Poprzez odczytanie z normy 10077-1
2. Obliczenie zgodnie z normą 10077-1 i 10077-2
3. Przebadanie na "hot-box'ie"
Tylko badanie na "hot-box'ie" uwzględnia takie pogorszenie własności cieplnych jak nawiewnik.
Odczytanie lub obliczenie wpływ tego elementu/urządzenia pomija.
Jeśli w umowie przetargu będzie określenie współczynnika "U" na podstawie obliczenia lub odczytania, to deklaracji ze wspólczynnikiem nikt nam nie odrzuci. Pod warunkiem, że określony będzie przez jednostkę do tego upoważnioną (która wie co liczy).
Inna sprawa czy jest to rzeczywisty współczynnik, jeśli okno ma być z nawiewnikiem. Ale jak ktoś już tu wcześniej zauważył, wymagania dla okna na poziomie 0,8 i do tego nawiewnik, to bardziej jakiś wałek i próba niezapłacenia za okna. Albo poziom piszącego wymagania.
Pozdrawiam
Z punktu widzenia przepisów sprawa nie jest taka trudna.
Norma PN-EN 14351-1 podaje trzy sposoby określenia współczynnika "U".
1. Poprzez odczytanie z normy 10077-1
2. Obliczenie zgodnie z normą 10077-1 i 10077-2
3. Przebadanie na "hot-box'ie"
Tylko badanie na "hot-box'ie" uwzględnia takie pogorszenie własności cieplnych jak nawiewnik.
Odczytanie lub obliczenie wpływ tego elementu/urządzenia pomija.
Jeśli w umowie przetargu będzie określenie współczynnika "U" na podstawie obliczenia lub odczytania, to deklaracji ze wspólczynnikiem nikt nam nie odrzuci. Pod warunkiem, że określony będzie przez jednostkę do tego upoważnioną (która wie co liczy).
Inna sprawa czy jest to rzeczywisty współczynnik, jeśli okno ma być z nawiewnikiem. Ale jak ktoś już tu wcześniej zauważył, wymagania dla okna na poziomie 0,8 i do tego nawiewnik, to bardziej jakiś wałek i próba niezapłacenia za okna. Albo poziom piszącego wymagania.
Pozdrawiam
Widziałem z życiu już pare "instrukcji" przetargowych i ludzi którzy to piszą i mam uzasadnioną teorię że kompletnie jedno z drugim sie gryzie, jeżeli sa to mieszkania w blokach itp to nawiewniki tak a co do U to pewnie chcieli sie wykazać :-p
Podzuc kolego gdzie taki przetarg masz ?
Podzuc kolego gdzie taki przetarg masz ?
-
Bartłomiej Zegadło
- Profesjonalista

- Kontakt:
Myśląc o kompleksowej termomodernizacji budynku nie można ograniczać problemu tylko i wyłacznie do okien. Taką drogą nic pozytywnego nie osiągniemy. Trzeba myśleć także o ostatnim stropie (lub dachu) ok 60% strat ciepła, ściany ok 20%, podłoga 10% (wartości nieprecyzyjne, bo jeszcze właśnie okan i................ wentylacja). A jak dom ma być naprawdę energooszczędny to wentylacja tylko i wyłacznie z odzyskiem ciepła. Inny sposób nie ma sensu.
Wesołych Świąt dla wszystkich forumowiczów.
Wesołych Świąt dla wszystkich forumowiczów.
Witam!
A zatem, życząc Wszystkim Forumowiczom Zdrowych, Wesołych i Spokojnych Świąt, podsumujmy:
Okno o U=0,8 + nawiewnik = kuriozum
Pozdrawiam
ignatio
A zatem, życząc Wszystkim Forumowiczom Zdrowych, Wesołych i Spokojnych Świąt, podsumujmy:
Okno o U=0,8 + nawiewnik = kuriozum
Pozdrawiam
ignatio
I tu się Ignatio myli!
Fakty: trzeba do pomieszczenia dostarczyć świeże powietrze? Trzeba!
Można to zrobić via okno? Można! Można inaczej? Można!Przykład? A choćby dziura w ścianie!
Prawda jest taka, że zastosowanie nawietrzaków (lub owej dziury w ścianie - co nie dla każdego jest akceptowalne) nie tylko nie zwiększa ilości energii, którą trzeba dostarczyć do pomieszczenia, ale wręcz ją zmniejsza (mówimy tu, oczywiście, o "dziurze dostosowanej do kubatury pomieszczenia, a nie takiej wykonanej "na oko")! Wynika to z tego, że w okresie zimowym (a wtedy, tak naprawdę, działają nawietrzaki) ich zastosowanie drastycznie zmniejsza wilgotność względną w pomieszczeniach, a woda/para wodna ma ogromną pojemność cieplną - krótko mówiąc ogrzanie metra sześciennego suchego powietrza wymaga znacznie mniej energii, niż podgrzanie tego samego metra sześciennego wilgotnego powietrza! I zgoda, co do passive house-ów - tu stosuje się inne rozwiązania, ale idea jest ta sama!
Ergo: musimy jakąś drogą doprowadzić świeże powietrze do pomieszczenia. Czy będzie to "dziura" w oknie, czy w ścianie - nie ma to znaczenia. Wsp. U dla okna jest ważny, bo od niego zależy ile przez to okno ucieknie nam ciepła (podobnie jak wsp. U ścian) - bo "straty" ciepła przez ową "dziurę" są takie same - niezależnie od miejsca wykonania...
Fakty: trzeba do pomieszczenia dostarczyć świeże powietrze? Trzeba!
Można to zrobić via okno? Można! Można inaczej? Można!Przykład? A choćby dziura w ścianie!
Prawda jest taka, że zastosowanie nawietrzaków (lub owej dziury w ścianie - co nie dla każdego jest akceptowalne) nie tylko nie zwiększa ilości energii, którą trzeba dostarczyć do pomieszczenia, ale wręcz ją zmniejsza (mówimy tu, oczywiście, o "dziurze dostosowanej do kubatury pomieszczenia, a nie takiej wykonanej "na oko")! Wynika to z tego, że w okresie zimowym (a wtedy, tak naprawdę, działają nawietrzaki) ich zastosowanie drastycznie zmniejsza wilgotność względną w pomieszczeniach, a woda/para wodna ma ogromną pojemność cieplną - krótko mówiąc ogrzanie metra sześciennego suchego powietrza wymaga znacznie mniej energii, niż podgrzanie tego samego metra sześciennego wilgotnego powietrza! I zgoda, co do passive house-ów - tu stosuje się inne rozwiązania, ale idea jest ta sama!
Ergo: musimy jakąś drogą doprowadzić świeże powietrze do pomieszczenia. Czy będzie to "dziura" w oknie, czy w ścianie - nie ma to znaczenia. Wsp. U dla okna jest ważny, bo od niego zależy ile przez to okno ucieknie nam ciepła (podobnie jak wsp. U ścian) - bo "straty" ciepła przez ową "dziurę" są takie same - niezależnie od miejsca wykonania...
Krzysztof Hnatów, Deceuninck Polska Sp. z o.o.
Krzysiu, tak mówi teoria.
Praktyka ( osobista) mówi że nigdy nie mam w domu tak wilgotno żeby energia ( ciepło z np. kaloryferów) zostało pochłonięte właśnie przez wilgoć . Ale równocześnie wiem że jak wieje i jest tak z minus 10 przez szparę-nawiewnik ( np. w oknie
) to czujnik temperatury bardzo szybko to widzi i piec dostaje spida
ps
nie to że jestem przeciwnikiem świeżego powietrza , ale teoria teorią a praktyka swoje
Praktyka ( osobista) mówi że nigdy nie mam w domu tak wilgotno żeby energia ( ciepło z np. kaloryferów) zostało pochłonięte właśnie przez wilgoć . Ale równocześnie wiem że jak wieje i jest tak z minus 10 przez szparę-nawiewnik ( np. w oknie
ps
nie to że jestem przeciwnikiem świeżego powietrza , ale teoria teorią a praktyka swoje
Wątpię, by "teoria" mijała się istotnie z "praktyką". Fizyki nie da się oszukać, nawet nam - okniarzom!
U mojego sąsiada piec (po uszczelnieniu drzwi wejściowych i drzwi do garażu oraz bramy garażowej) odmówił współpracy (mój - bez uszczelnień - działa doskonale) - przyszedł kominiarz, zaklął nad dzisiejszą sztuką budowlaną, i kazał wybić dziurę w ścianie, bo "piec potrzebuje tlenu" - zadziałało...
A ja: z nawietrzakami, płacę mniej za gaz niż sąsiedzi, choć segment skrajny! Fizyka, to fizyka!
U mojego sąsiada piec (po uszczelnieniu drzwi wejściowych i drzwi do garażu oraz bramy garażowej) odmówił współpracy (mój - bez uszczelnień - działa doskonale) - przyszedł kominiarz, zaklął nad dzisiejszą sztuką budowlaną, i kazał wybić dziurę w ścianie, bo "piec potrzebuje tlenu" - zadziałało...
A ja: z nawietrzakami, płacę mniej za gaz niż sąsiedzi, choć segment skrajny! Fizyka, to fizyka!
wiesz, czasami ludzie maja piece które nie pobierają powietrza z pomieszczenia
, o innych się nie wypowiem , bo nie mam papierów palacza
Mówimy o wilgotności względnej w pomieszczeniach.
Jeśli nie ma "dziury", to którędy odbywa się wentylacja?
Jeśli nie ma "dziury", to którędy odbywa się wentylacja?
rekuperator ?
To w passive hausach! Jak pisałem, idea ta sama, ale powietrze ogrzewa się po drodze! Czy przy wymianie okien ktoś robi rekuperatory?
By the way: rekuperator służy do odzysku ciepła z "wydmuchiwanego" powietrza...
By the way: rekuperator służy do odzysku ciepła z "wydmuchiwanego" powietrza...
jaki tam pasisiv
, obok takiego to chyba nigdy nie stałem
:D
temat nie jest o montażu , tylko o wsp okna w świetle stosowania nawiewnika.
Jeżeli potraktujemy okno z nawiewnikiem jako całość , to współczynnik nam poleci w cholere, jeżeli osobno to U okno jest takie samo ( to przecież oczywiste ) a ilość zimnego ( świeżego ) powietrza jaka nam się dostaje przez nawiewnik jest na tyle duża na ile chcemy.
Nie lepiej i taniej wyciąć uszczelki ?
Jeżeli potraktujemy okno z nawiewnikiem jako całość , to współczynnik nam poleci w cholere, jeżeli osobno to U okno jest takie samo ( to przecież oczywiste ) a ilość zimnego ( świeżego ) powietrza jaka nam się dostaje przez nawiewnik jest na tyle duża na ile chcemy.
Jeśli mówimy o oknie samym w sobie - oczywiście masz rację! Ale to okno za chwilę będzie częścią budynku - i tak należy doradzać klientowi. Wycięcie uszczelek, owszem, jest tańsze, ale ma liczne wady (nawiew powietrza zależy od różnicy ciśnień choćby - czyli np. od siły wiatru...))...pilsner pisze:jaki tam pasisiv, obok takiego to chyba nigdy nie stałem
:D