Plajty/zmiany profilu produkcji - firmy okienne?
Plajty/zmiany profilu produkcji - firmy okienne?
Jak myślicie, kiedy zaczną się masowe plajty, łączenie się z dużymi firmami (okiennymi), lub stopniowa zmiana profilu produkcji z stolarki na inne wyroby... bo ciągłe podwyżki cen surowców oraz wzrost pozostałych kosztów, trudno będzie pogodzić z aktualnymi "cenami" okien (ta branża sama się "wykończyła"
konkurowaniem "ceną"...
), czy może widzicie... świetlaną przyszłość????

Re: Plajty/zmiany profilu produkcji - firmy okienne?
Słyszałem że teraz najlepiej opłaca się hodować kurczaki
A na poważnie to chyba coś się zaczeło
wieści różne dziwne słychać
ktoś tu obiecywał że po Budmie napisze coś więcej !
A na poważnie to chyba coś się zaczeło
-
glaskiewicz
- Małomówny

- Kontakt:
obiecywał obiecywał i nic nie napisał.
aż mnie ciary biorą jak myślę że niedługo jako standard będą grubsze okna (ok90mm) z szyba potrójną (waga jak cholera) a projektanci lubią przesadzać z wymiarami
aż mnie ciary biorą jak myślę że niedługo jako standard będą grubsze okna (ok90mm) z szyba potrójną (waga jak cholera) a projektanci lubią przesadzać z wymiarami
Cięższe i większe konstrukcje to dobry argument na podwyższenie kosztów montażu i de facto przychodów firmy.
O stopniu trudności montażu takich konstrukcji każdy w miarę inteligentny człowiek powinien zdawać sobie sprawę.
O stopniu trudności montażu takich konstrukcji każdy w miarę inteligentny człowiek powinien zdawać sobie sprawę.
jawaryn 
Jedni świetlaną inni mniej...piotr715 pisze:Jak myślicie, kiedy zaczną się masowe plajty, łączenie się z dużymi firmami (okiennymi), lub stopniowa zmiana profilu produkcji z stolarki na inne wyroby... bo ciągłe podwyżki cen surowców oraz wzrost pozostałych kosztów, trudno będzie pogodzić z aktualnymi "cenami" okien (ta branża sama się "wykończyła"konkurowaniem "ceną"...
![]()
![]()
), czy może widzicie... świetlaną przyszłość????
![]()
![]()
![]()
![]()
Jak podaje Raport Lista 1000, http://www.oknonet.pl/akcesoria/montaz_ ... 15278.html
cała branża zaliczyła w 2009 do 2008r spadek o 7%. Ale niektórzy się bardzo dobrze rozwijają
A najlepsi dostali Kryształowe Profile http://www.oknonet.pl/akcesoria/news,15833.html
pozdrawiam
O branżę jestem spokojny
, chyba że ludzie na własne życzenie przeniosą się do jaskiń (skojarzyły mi się świąteczne bombki A
). Ktoś z zewnątrz branży na pewno o nas zadba
,
,
bo my brniemy bez opamiętania w 3 szyby.
Kryzys energetyczny lat 70-tych nasłał nam z tych samych pobudek oszczędnościowych projekty z udziałem okien 0,5 x 0,5 m
(lepiej świecić niż grzać). Wizja "szklanych domów" w piękny sposób podprowadziła naszą branżę pod absurd konstrukcyjno-technologiczny (ku uciesze branży szklarskiej niedługo będziemy lansować 4 szyby w zestawie). Pytam, po co partycypowaliśmy w rozwoju technologi przeszkleń, czyżby po to żeby chodzić z gołymi tyłkami za grubymi szybami. A może zmienimy branżę ???

Kryzys energetyczny lat 70-tych nasłał nam z tych samych pobudek oszczędnościowych projekty z udziałem okien 0,5 x 0,5 m
(lepiej świecić niż grzać). Wizja "szklanych domów" w piękny sposób podprowadziła naszą branżę pod absurd konstrukcyjno-technologiczny (ku uciesze branży szklarskiej niedługo będziemy lansować 4 szyby w zestawie). Pytam, po co partycypowaliśmy w rozwoju technologi przeszkleń, czyżby po to żeby chodzić z gołymi tyłkami za grubymi szybami. A może zmienimy branżę ???
zmiany były i będą.
EC + Brugmann
EC + Brugmann
..bałagan i porządek - to tylko liczby...
Podobno firmy które sprzedawały stolarkę do GRECJI są teraz w niezłym "dołku"
bo na rynku krajowym w 2012 roku może być cieniutko.....

Widzę, że temat powraca.
Plajty będą i to nieuniknione, głównie polegną firmy sprzedające na Polski rynek i te co załamie im się eksport bo tylko to może ich utrzymać przy życiu. Wywożąc okna da się jeszcze zarobić - pytanie kto i ile potrzebuje zarabiać aby się utrzymać.
Plajty będą i to nieuniknione, głównie polegną firmy sprzedające na Polski rynek i te co załamie im się eksport bo tylko to może ich utrzymać przy życiu. Wywożąc okna da się jeszcze zarobić - pytanie kto i ile potrzebuje zarabiać aby się utrzymać.
e-mail: [email protected]
Taaaaa i jak tu produkować /sprzedawać "wypasione "okna i ciąć koszty ?Kuba N. pisze: pytanie kto i ile potrzebuje zarabiać aby się utrzymać.
Zapowiada się ciekawie.
Tylko wiecie co ? Ta sytuacja trwa już dosyć długo, przepowiedni, pesymizmu, ale też ambitnych planów było ,jest i będzie sporo.
A prawda taka ,że kolejny etap ewolucji w biznesie przejdą - najsprytniejsi
Czas i klienci zweryfikują , którzy to..........
wszystko jest o`k - towar sprzedaje się w tej chwili bardzo dobrze.
Kto prowadzi w miarę rozsądnie firmę to nie powinien mieć kłopotów.
jawaryn 
prawda - nie jest źleKNMTG pisze:wszystko jest o`k - towar sprzedaje się w tej chwili bardzo dobrze.
dokładnie tak jest
meraś sprzedaje SCHUCO aż miło
meraś sprzedaje SCHUCO aż miło
e-mail: [email protected]
eee...ostatnio więcej Rehaua - też fajny system, nasz dostawca lepsze ceny z Rehauem potrafi wynegocjować
ale dobrze jest nie tylko pod względem sprzedaży stolarki, budowlanka ruszyła, są zlecenia na wyburzenia za granicą - jest dużo montażu fasad w Belgii, od stycznia rusza Paryż. Jak to mówi prezes " grzechem by było narzekać" 
to prawda, na razie jest dobrze, ale trzeba szybko ,,odkładać sadełko", bo podobno zima ma przyjść szybko i zostać na długo..