Prośba o pomoc ( prawną ? )

blinds
Czytelnik
Czytelnik

Prośba o pomoc ( prawną ? )

Post autor: blinds »

Witam wszystkich.
Jestem osobą nową na forum więc na wstępie kilka słów o sobie: zajmuje się projektowaniem wnetrz od dwóch lat. Wcześniej od 2001 roku prowadziłem salon stolarki otworowej – raczej z powodzeniem, definitywnie z tym skończyłem ( nie pytajcie dlaczego ;) ) jednak jedna sprawa pozostaje niewyjasniona. Tutaj bardzo licze na pomoc doświadczonych kolegów z branży.
Mianowicie w 2006 roku sprzedałem wraz z montażem okna i drzwi do budynku jednorodzinnego.
Transakcja jakich wiele z małym szczegółem : klient poprosił abym sprzedał mu drzwi których nie miałem w ofercie ( znalazł je gdzieś w necie-firma woj pomorskie ) skontaktowałem się z firmą,
po spotkaniu z przedstawicielem uzgodniliśmy warunki i podpisalismy umowę. Drzwi zostały zamówione, zamontowane, pieniążki zapłacone i wszyscy zadowoleni. Aż tu nagle po dwóch, trzech latach klient dzwoni że przedmuchy są w oknie balkonowym – pojechaliśmy zrobilismy. Po jakimś czasie telefon regulacja nie pomaga, tym razem wezwałem serwis – pojechał zrobił. Sytuacja się powtarza serwis twierdzi – odchylenia od pionu na oscieżnicy. Nająłem firmę z zewnątrz- pojechali zrobili, fv wystawili. Nie pomogło. Znowu telefon klient ma dość żąda nowych drzwi. Po rozmowie z serwisem ustalono wymianę skrzydła wadliwego na nowe – wykonano zrobiono. Po miesiącu to samo.
Klient żąda nowych drzwi. Powaidomiono własciciela fabryki obiecał pomóc ale niestety.
W tej chwili otrzymałem pismo od kancelarii prawnej z żadaniem wymiany drzwi na nowe oraz ponowne zamontowanie jeszcze trzech okien przy okazji ( dowiedziałem się o tym dzisiaj ), i jeszcze jedno: ponieważ wspomniane drzwi ( te znad morza ) gdzieś na naswietlach zmieniły kolor klient żada wymiany ich na nowe powołując się na niezgodność towaru z umową. Zawsze wolałem dołożyć do interesu zeby tylko wyjść z twarzą, ale tym razem nie wiem co robić tym bardziej że klient nie należy do tych „negocjujących”. Czy po tak długim czasie ma prawo ode mnie żadąc nowych drzwi ( jednych i drugich ) coś czytałem o wadach ukrytych, czy mają zastosowanie w tej sprawie ?
Bardzo proszę o pomoc ( soparawa nie daje mi spać ) dziękuję z góry

PS Jeśli nie wykonam żądań w 30 dni zrobi to sam na mój koszt powołując się na art 636 §1 w zw z art 656 § 1 KC

oknoAD

samar
Czytelnik
Czytelnik

Re: Prośba o pomoc ( prawną ? )

Post autor: samar »

Wszystko zależy ile sprzedany przez Ciebie towar miał gwarancji i kto był gwarantem . Ty jako sprzedawca odpowiadasz za wadliwe produkty tylko 24 miesiące ( zgodność towaru z umową). Jako gwarant odpowiadasz przez cały okres trwania gwarancji . Jeżeli nie występowałeś jako gwarant to facet i jego adwokat mogą Ci nagwizdać . W takich sprawach ważne są papierki . Ja każde zgłoszenie reklamacyjne przyjmuję wyłącznie na piśmie i pisemnie na nie odpowiadam .
blinds
Czytelnik
Czytelnik

wielkie dzięki za odpowiedź
jeśli chodzi o producenta okien ( nie wymieniam nazwy póki co ) w karcie jest zapis że gwarantem jest on sam.
natomiast co do producenta tych nieszczęsnych drzwi chyba podobnie ale nie mam karty gwarancyjnej ( spróbuję zdobyć )
a ten zapis KC 636 ??
z góry dzięki
backspace
Ekspert
Ekspert

Post autor: backspace »

Papuga Twojego kontrahenta jest deczko niedouczona :D Art. 636 par.1 nie ma zastosowania po odebraniu dzieła!!! (Orzeczenie SN z 03 listopada 2000 IV CKN 152/00)
blinds
Czytelnik
Czytelnik

dzięki wam już mi lepiej ;)
co w takim razie powinienem zrobić ? udać się do adwokata i odpowiedzieć na to pismo ?
z klientem jakikolwiek kontakt jest niemozliwy. uparty gośc wie najlepiej,
a mnie też zależy na polubownym załatwieniu sprawy
dzięki
backspace
Ekspert
Ekspert

Post autor: backspace »

blinds nie uważasz, że kierowanie się radami udzielonymi wyłącznie na podstawie Twojego postu na forum może być zwodnicze?

blinds
Czytelnik
Czytelnik

nigdy do czynienia z prawem nie miałem ( nie było takiej potrzeby )
dlatego proszę o podpwiedzi co dalej robić i co mi grozi :?
a z adwokatem jestem umówiony dopiero na przyszły tydzień co oznacza 7 bezsennych nocy :?
za wszystkie posty dzięki
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

Tak jak kolega wcześniej pisał - odpowiadasz za usługę max 24 miesiące od chwili wykonania usługi (wystawienia faktury)
2 - klient powinien udowodnić (ale chyba nie tobie0 że posiada gwarancję na kres dłuższy i zwrócić się do gwaranta (najczęściej okna byla udzielana gwarancja przez producenta bądż w jego imieniu - tak więc jeśli klient ma taki zaopis to zepchnij temat gwarancji na producenta - producentowi przekaż temat pisemnie i poinformuj klienta o sposobie załatwienia reklamacji)
3/ odpowiedz klientowi w ustawowym terminie na piśmie ze obecnie coś tam coś tam - chodzi o utrzymanie terminów PISEMNEJodpowiedzi na reklamację
Czy klient zwrócił się do Ciebie w terminie do 30 dni od chwili zauważenia usterki czy później (poczytaj o ustawie konsumenckiej)
Idż raczej do radcy prawnego (jest 10 razy tańszy niż adwokat)
jaroz
Fachowiec
Fachowiec

Post autor: jaroz »

jeśli chodzi o przedmuchy, po okresie dwuletniej eksploatacji, to:
1. przyczyną mogą być uszczelki i ich "ułożenie się" do geometrii okna. Z tego też powodu mogą występować niewielkie przedmuchy. Na uszczelki niestety gwarancja jest (prawdopodobnie) krótsza niż na cały wyrób. Dodatkowo należy dodać, że uszczelki (inne elementy również) podlegają konserwacji sezonowej, która w zdecydowany sposób wpływa na ich żywotność.
2. To, że okno jest nieszczelne nie można stwierdzić "na oko", gdyż każde okno przepuszcza powietrze (nie ma okien idealnie szczelnych). wszystko uzależnione jest od ciśnienia wiatru. Subiektywne odczucie klienta też jest istotne bo np w lecie nie będzie przeszkadzała duża nieszczelność natomiast zimą czepiają się tego, że im się "firanka rusza" a nie biorą pod uwagę cyrkulacji powietrza w okolicy grzejnika.
Awatar użytkownika
technolog_szczecin
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: technolog_szczecin »

Jeśli okna nie są uszkodzone w rażący sposób (za krótkie dociski na dole i tyle skrzydła), a wieje z okolic zawiasów delikatnie (zawias we wrębie okna) to zawsze minimalnie koło nich przewieje.
Większość przewiewów załatwiałem szybko, jeśli nie była to wina nie dolegającego okucia. Jeśli w domu nie ma wentylacji mechanicznej, to wycinałem 3,5% uszczelki na obwodzie okna (50% producentów tego nie robi, a jest to w aprobacie techn.). Temat przewiewów przy zawiasach w większości wypadków znikał (okno to nie bulaj okrętowy). No chyba, że jest nawietrzak okienny.
blinds
Czytelnik
Czytelnik

dziękuję wam za wszystkie odpowiedzi.
przedmuchy powietrza powstały na skutek deformacji skrzydła ( powstał banan przy zawiasach ( dociskach ) skrzydło uciekło w stronę pomieszczenia )
przypominam iż skrzydło zostało wymienione i w nowym jest dokładnie tak samo !!!
dzięki
Awatar użytkownika
technolog_szczecin
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: technolog_szczecin »

To albo był banan na skrzydle (źle magazynowane wzmocnienia i się krzywią - widziałem to w firmach), albo lipny montaż i wypchnięcie ramy na zewnątrz.
A gdzie się robi banan? Na tyle skrzydła czy na przodzie?
jaroz
Fachowiec
Fachowiec

Post autor: jaroz »

blinds pisze:dziękuję wam za wszystkie odpowiedzi.
przedmuchy powietrza powstały na skutek deformacji skrzydła ( powstał banan przy zawiasach ( dociskach ) skrzydło uciekło w stronę pomieszczenia )
przypominam iż skrzydło zostało wymienione i w nowym jest dokładnie tak samo !!!
dzięki
I powiedz jeszcze, że to jest okno kolorowe (ciemny dąb, mahoń lub palisander) na "ciepłym profilu" zamontowane na południowej elewacji. W takim przypadku; można rzec, że zjawisko jest naturalne i zgodne z prawami fizyki; nawet wzmocnienie nie powstrzyma profilu przed deformacją. Aby uniknąć takich sytuacji trzeba dodatkowe otwory w profilu wykonać celem równego rozkładu temperatur.
Druga możliwość jaka mi się nasuwa, to (miałem osobiście do czynienia z takim przypadkiem) krzywy pakiet, który po zamontowaniu deformuje skrzydło. Skoro mówisz, że zostało zrobione nowe skrzydło i nie pomogło tzn, że szyba została ta sama i to ona może krzywić skrzydło. Aczkolwiek możliwe jest występowanie obu przypadków razem.
blinds
Czytelnik
Czytelnik

witam ponownie

dzieki wszystkim za odpowiedzi.
odp.1 montaż nie był lipny stwierdzili to niezalezni experci ;>
odp.2 banan robi się na skrzydle, okno jest w obustronnym orzechu, szyba po wymianie skrydła została ta sama.
w międzyczasie byłem u radcy prawnego i jestem troche madrzejszy mianowicie na skutek niedokładnych zapisów
w umowie jest to raczej moja wina :( niestety. dobra wiadomość jest tak iż producent obiecał wykonac nowe okno ( wraz z szybami ). nie mam co prawda tego na pismie ale myślę że na tym etapie moge juz zaufać. niezalezna firma wykona montaż pod okiem specjalistów od producenta i niezaleznych. to były dobre wiadomości. mam ostatnią wielką prośbę do braci okniarzy:
POTRZEBUJĘ PILNIE KOPIĘ KARTY GWARANCYJNEJ DRZWI EURONORD PRESTIGE.
Obiecuję że się odwdzięczę

pozdrawiam
ODPOWIEDZ