Faktura na montaż okien - co wpisujecie?

David
Czytelnik
Czytelnik

Faktura na montaż okien - co wpisujecie?

Post autor: David »

Witam,

mam pytanie co w tym roku wpisujecie w fakturze np. za montaż okien aby liczyc na wszystko 8% VAT. Oczywiście wiem, że metraż musi być odpowiedni ( do 150 lub 300 m2), ale jak tę usługę nazywacie na fakturze? Czy po prostu można pisać montaż okien wraz z materiałem czy może Usługa remontowa wraz z materiałem..? Proszę o komentarze, jak wy to robicie?

oknoAD

kruk2
Małomówny
Małomówny

Re: Faktura na montaż okien - co wpisujecie?

Post autor: kruk2 »

wystarczy: usługa montażu okien.
pozdrawiam
David
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: David »

kruk2 pisze:wystarczy: usługa montażu okien.
pozdrawiam
A moja księgowa stwierdziła że tak nie może być bo nie ma w ustawie mowy o montażu okien na 8% tylko o budowie, remoncie i czymś tam jeszcze. W zw. z tym piszę "usługa remontowa w budynku (lokalu) mieszkalnym wraz z materiałem" jak wymieniam okna stare na nowe w bud. lub lokalu mieszkalnym i "usługa budowlana w budynku (lokalu) mieszkalnym wraz z materiałem" jak wstawiam nowe okna w budynku lub lokalu mieszkalnym nowobudowanym.

Miałeś kontrolę VATowską z US w tym roku? Nie czepiali się?
wojtys
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: wojtys »

roboty budowlano-montażowe montaż okien
Pozdrawiam Wojtys
kruk2
Małomówny
Małomówny

Post autor: kruk2 »

David pisze:Miałeś kontrolę VATowską z US w tym roku? Nie czepiali się?
Tak, kontrolę miałem, mam nawet interpretację z US że przy takim zapisie Vat 8%. Ale pamiętaj, pamiętaj że każdy US ma możliwość dowolnej interpretacji przepisów i to dobre w jednym US nie przechodzi w innym. Najlepiej złożyć zapytanie w swoim o taką interpretację - ona jest potem niepodważalna (nawet jeżeli jest błędna :roll: )
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ