Sposób wykonaia pomiaru okien

kejko
Czytelnik
Czytelnik

Sposób wykonaia pomiaru okien

Post autor: kejko »

Witam
Mam takie kuriozalne pytanie czy jest gdzieś napisane jak prawidłowo wykonać pomiar i jakie są zasady wymiarowania stolarki okiennej, głównie chodzi mi o jakieś rozporządzenia urzędowe albo aprobaty techniczne.
Pozdrawiam

oknoAD

komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Re: Sposób wykonaia pomiaru okien

Post autor: komarko1 »

Odpowiedź (bez złośliwości)
Wiedza kosztuje - jeśli chcesz dokonywać pomiarów i na tym zarabiać powinieneś zapłacić "bykowe" i komuś postawić "flaszkę" to Cię nauczy.
Jeśli jesteś klientem co to chce naszego kolegę uczyć i poprawiać jego pomiar (może akurat sie pomylił) - to wybacz ale solidarność zawodowa nie pozwala ujawnić szczegółów :)
Tomsi3
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Tomsi3 »

W dokumentacji systemowej producenta.
Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Kuba N. »

W zasadzie to powinieneś się trzymać wytycznych producenta lub systemodawcy co oczywiście nie zwalnia Ciebie z myślenia. :D
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: finlandia »

Czyli najbardzej popularna jest teraz instrukcja montażu opracowana przez ITB. Nie jest formalnym źródłem prawa, ale dla wykonującego pomiar jest zawsze dobrą podporą do obrony przyjętej metodologii..
Oczywiście w instrukcjach jest teoria i zakłada ideał na budowie. Nie piszą, że w przypadku różnic, np.: w wypoziomowaniu otworów ktoś te otwory powinien przerobić..
ODPOWIEDZ