Butzbach

Gość

Butzbach

Post autor: Gość »

Szanowni Państwo,

czy mieliście okazję współpracować z firmą Butzbach robią na kommerlingu
proszę o opinie na temat firmy jakości produktu ,obsługi i ceny.

Pozdrawiam
Piotr

oknoAD

Zorro

Post autor: Zorro »

Firma generalnie solidna - niemiecka, ale są tańsi - niestety!!!
Gość

Zorro pisze:Firma generalnie solidna - niemiecka, ale są tańsi - niestety!!!
zoro
prosze o jakies namiary na solidna firme, czy moga konkurowac z veka?

pozdarwiam
piotr
Zorro

Post autor: Zorro »

Anonymous pisze:
zoro

pozdarwiam
piotr
Mogą konkurować, nie martw się Piotrek.

Ja też Cię pozdrawiam
Gość

Zorro pisze:
Anonymous pisze:
zoro

pozdarwiam
piotr
Mogą konkurować, nie martw się Piotrek.

Ja też Cię pozdrawiam
zoro do wylewnych to ty nie należ :P :P ysz
Pablo76
Czytelnik
Czytelnik

Butzbach

Post autor: Pablo76 »

Kupiłem okna tej firmy i mam same problemy:
-porysowane profile i szyby w transporcie i przy montażu;
-porysowane okucia okien;
-poniszcone nowe parapety wewnętrzne;
-poniszczone nowe parapety zewnętrzne, rysy, wygięcia a narożniki plastikowe poprzycinane na ślepo;
-montaż wielka tragedia wszędzie brakuje pianki i sa duże nieszczelności;
- obróbka glifów tragedia, zaprawa tynkarska naciągnięta zaraz po piance montażowej, wszystko wygląda tragicznie;
A handlowiec od tych okien z wielkiej firmy z Karpina zapewniał, że okna niemockie i niemiecki montaż :( :( :(
Zastanówcie się nad zakupem okna Z.S. Butzbach z Karpina :?: :?:

ROB_72
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: ROB_72 »

Pablo76 ale za to pewnie montaż był tanio , bo klient najlepiej za friko chcialby miec gladź zrobiona i zeby jeszcze chłopaki posprzątali i okna umyli i podłoge starli..... za ile?
Każda usługa kosztuje i nie ma nic za friko tylko u nas tak sie przyjęło ,że facet co robi w budowlance czy przy montazu to d.... bez szkoły i tłuk ,a wielki klient może takiego mieć za nic.To bład szanowni klienci.Szanujmy się ,a i robota będzie zrobiona jak trzeba
Pablo76
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Pablo76 »

Jak wywalasz 40 tyś zł na okna z montażem to wybacz, ale nie masz racji. Gdzie w innej firmie zapłaciłbym 30 tyś.
Pozdro :D
Paweł76Paweł
Czytelnik
Czytelnik

Re: Butzbach

Post autor: Paweł76Paweł »

Jak by ktoś z was potrzebował więcej informacji na tem profesjonalizmu firmy Butzbach z Karpina i był już albo jest tuż przed wycieczką zwiedzającą produkcje okien, to zapraszam na stronkę:
http://www.butzibach.com.pl/
Okna zaistniały u mnie w domu w zeszłym roku, a przy spotkaniu z panem Zbigniewem.S. po montazu i pokazaniu mu niechlujstwa i szereg zniszczeń - usłyszałem, że więcej już się nie zobaczymy.
I ani widu i ani słychu :!:
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: pchelek »

Pawel - ekspertyza i firma jest ugotowana - cos o nich wiem o ich "jakosci"
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

Pawel - prozbe jeszcze mam - bez mala 17-lat param sie oknami [jakosc wykonania] i ocena ich montazu - ale takie fotki jakies zamiescil to sa jak rodzynki, jak brylki zlota - nieslychanie rzadko spotykane - na odleglosci moge ci napisac ze to wszystko jest do ponownego montazu. Spier....na robota jest kosmicznie.
Niektore fotki to sobie zachowam - przydadza sie.
Pusc ten artykum do pisma Materialy Budowlane lub Przeglad Budowlany albo OKNO - fantastyczny material. Moge cie zarekomendowac do redakcji. Zrobisz im ostry smrod.
A.S.BUDOWNICTWO
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: A.S.BUDOWNICTWO »

:arrow: [b]Super galerjjjaaa, pozdrawiamy i życzymy wytrwałości z dostawcą profesjonalnej usługi "NIEMIECKIEJ".[/b]
[email protected]
"TECHNOLOGJA W BUDOWNICTWIE"
Paweł76Paweł
Czytelnik
Czytelnik

Dzieki za ciepłe przyjęcie i poparcie na tym forum.
Na forum muratora jest gorzej, chyba komuś zdjęcia niepodchodzą.
Dostałem opinię oczarniacza firmy. A ja tylko przedstawiam cudowną galerię zdjęć.
Jak oburzony wykonawca usługi Z.S. obiecał: "więcej mnie państwo nie zobaczą", tak dotrzymał słowa. Tylko wymuszone spotkania przez prawnika skłoniły go do kolejnych pobytów u mnie w domu. Dla tego obiecałem mu galerię zdjęć w internecie.
Pozdrawiam.
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: finlandia »

E tam, Szanowny Pawle.
Dla Pchełka sensem pracy jest babranie się w partactwie :wink: (sorry Pchełek - myślę ze masz dystans do swojej pracy) więc Twoje zdjęcia są woda na młyńskie koło.
A dla mnie jako wykonawcy przedstawianie punktu widzenia z jednej strony nie jest obiektywne.
Rozwiń swoje publikacje i przekonaj, że zakres robót był inny (np. rzemieślnicze odtworzenie struktury nakrapianego tynku było w cenie) a będziesz miał spokój z posądzaniem "o oczernianie".
Butzbach
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Butzbach »

Witam Pana Pawła i wszystkich na forum

Informujemy Państwa,że 2 miesiące temu firma Butzbach Poland zmieniła właściciela.Jest to już teraz w 100% Polska firma .Z zaskoczeniem przeczytaliśmy list pana Pawła oczerniający naszą produkcję i jakość. Do tej pory okna Butzbach cieszyły się bardzo dobrą renomą i najwyższą jakością wykonania i montażu, dlatego też zdecydowaliśmy się kupić ten zakład. Ponieważ nadal zamierzamy dbać o jakość naszych wyrobów, sprawdziliśmy jak wygląda opisywana sytuacja ze strony firmy Butzbach.
1. Okna dla pana Pawła zostały sprzedane przez dealera.
2. Warunki umowy na dostawę i montaż nie są nam znane, ponieważ uzgodnione zostały między panem Pawłem a dealerem.
3. Firma Butzbach wyprodukowała okna prawidłowo ( wg. zamówienia dealera), przeszły Zakładową Kontrolę Jakości i całe, bez zadrapań lub uszkodzeń, zabezpieczone, wyregulowane przekazane zostały firmie monterskiej dealera.
4. Widzimy na zdjęciach błędy montażowe; z opisów pana Pawła wynika, że ma pretensję do jakości montażu i transportu , nie rozumiemy więc dlaczego oczernia producenta okien czyli firmę Butzbach tym bardziej, że mamy podpisany przez p. Pawła protokół iż nie rości on żadnych zastrzeżeń co do jakości i wykonania okien. Nie jesteśmy w stanie odpowiadać za firmy dealerskie zamawiające u nas okna. Oczywiście w przypadku dużego niezadowolenia klientów możemy zrezygnować ze współpracy, co prawnie nie zwalnia takiej firmy od naprawiania szkód. Możemy też w jakimś stopniu wywierać naciski na niesolidnych monterów obcych firm. W tym przypadku postaramy się pomóc panu Pawłowi we własnym zakresie a kosztami obciążyć dealera. Mamy nadzieję, że w najbliższym tygodniu dojdzie do naszego wspólnego spotkania na budowie i ustalenia dalszego postępowania.
Pragniemy również z satysfakcją poinformować naszych byłych,teraźniejszych i przyszłych klientów, że ceny naszych okien zostały obniżone. Jest to wynik negocjacji cenowych z naszymi dostawcami a nie zubożenie okien lub pogorszenia ich jakości. Nadal pozostajemy przy stosowaniu materiałów wysokiej klasy i przy dużej dbałości o jakość naszego okna.
Zwiększyliśmy naszą produkcję o bramy segmentowe garażowe a w najbliższym czasie wprowadzimy bramy rolowane garażowe i przemysłowe. Życzymy wszystkim przyjemnego budowania
Dyrektor Handlowy
Leszek Deptuła
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

finlandio - w "partackiej" robocie ubabrany jestem p lokcie. ale to nie Butzbach zawinił a zawinili montazysci - ludzie. Ten system na ktorym okna produkuje Butzbach jest tu alkowicie niewinny. To montazysci skopali robote bo robili tanio i szybko. Ale ta fuszerka to jeszcze nic. To prawie nie fuszerka. Na moja prosbe dostalem cala serie fotek skopanych okien i skopanego koncertowo montazu. Mam duzo ekspertyz - w sumie jakosc okien poprawia sie - jak ktos reklamuje to reklamuje bzdety i drobne sprawy. Z montazem jest roznie. Jest on dobry i poprawny i czsami fatalny. Ale tylko czsami. Z tym ze te odosobnione przypadki psuja skutecznie opinie pozostalym.
Z tych wad okien zrobilem prezentacje na powerpointa - najtrudniejsze bylo wyretuszowanie napisow z folii. Bo nie jest winne okno - winien jest czlowiek.
W tej prezentacji mam chyba z 10 systemow okien.
Moge udostepnic.
Ostatnio zmieniony pt sie 29, 2008 2:28 pm przez pchelek, łącznie zmieniany 1 raz.
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

I jeszcze jedno - w tej prezentacji okien firmy Butzbach - pewna czesc fotek nie jest wada okien - tak okna sie produkuje - np frezowanie nrozy
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

pchelek pisze:I jeszcze jedno - w tej prezentacji okien firmy Butzbach - pewna czesc fotek nie jest wada okien - tak okna sie produkuje - np frezowanie nrozy
No właśnie..
Na oko - bo nie zajmuję się badaniami - na podstawie fotek z "bucbach"przynajmniej połowa "wad" to rzeczy normalne na budowie. Normalne, to nie znaczy ze musza do takiego stanu byc doprowadzone i takie zostac. Obtarte naroża to nieostrożne obchodzenie się przy montażu (czesem też na produkcji).Wystarczy je umyć, a jak to nie pomaga to wygładzić cosmofenem. Wykończeniówka? Na tych zdjęciach jest kiepska i mało estetyczna - mogli się panowie bardziej postarać, ale w mojej ocenie mieści się w zakresie słowa "uzupełnienie ubytków tynkarskich". Może (nawet na pewno!) to nie jest powód do zadowolenia, bo u mnie tacy montażyści by nie dostali pracy na podstawie takich referencji. Ale to nie znaczy że zawsze winny jest Producent. Inna sprawa, że ta różnorodna elewacja (kamień, cegła, tynk) stwarzała wiele możliwości wykończenia i zastosowania różnych materiałów tynkarskich - wszystko było / i jest kwiestią odpowiedniej umowy na linni - Klient-Wykonawca.
I jeszcze coś- muszę to powiedzieć - mam na to ochotę odkąd zobaczyłem te zdjęcia - wyobrażam sobie, że Inwestor jest impulsywnym perfekcjonistą i jak zobaczył taką robotę to zaczął samowolnie krzyczyć "nie zapłacę" po czym wygonił montażystów.. Dla mnie to wygląda na przerwaną robotę.
Dlatego od początku prosiłem p. Pawła o więcej szczegółów by można było być bardziej obiektywnym.
Szanowny Panie Dyrektorze,
Prawnie to Wy chyba nic nie możecie zrobić takiemu dealerowi/montżyście. Rozwiązać umowę jesli taka była. I tyle.
Tu trzeba chęci do rozmowy - obu stron - i mediatora. I wszytko da się załatwić.

Pchełek, prezentację chętnie zobaczę : [email protected]
:D
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Ach zapomiałem.
Panie Dyrektorze. Klient wcisnął sie ze swoją sprawą także na forum Muratora w temacie "szukam dobrych okien" - pewnie też wymaga komentarza.
Tylko zalecam mniej reklamy a więcej faktów. Obracanie porażki w sukces nie jest dobrze obierane. Troche więcej pokory nie zaszkodzi. Na spapranym montażu wszyscy stracili - Producent, dealer, montażysta i Klient.
Paweł76Paweł
Czytelnik
Czytelnik

Witam.
Co nowego słychać w moich oknach?
Po dwuletniej przepychance okazało się, że wszystkie okna są popękane na zgrzewach.
Kupując kompleksową usługę wykonania okien z montażem otrzymałem 10 letnią gwarancję na profil i 5 letnią gawrancję na okno.
Po kolejnym spotkaniu mediacyjnym z dyrektorm Leszkiem i panem od kontroli jakości dowiedziałem się, że są to zabrudzenia technologiczne zgrzewów. W celu wyjaśnienia problemu został powołany niezależny rzeczoznawca sądowy, który jasno określił, że występują pęknięcia na zgrzewach okien.
Pomimo tej opini firma wypieła się na mnie i nie chce wymienić popękanych okien na gwarancji.
Kupowałem okna zgodnie z folderem reklamowym z 2006r, gdzie proponowano mi okna z nowego zaokrąglonego 5 komorowego profilu powołując się na AT-15/4926. W tym dokumnecie jakby nie liczył na przekroju tego profilu są tylko 4 komory. A gdzie jest 5 komora?
Zapraszam na stronę, gdzie można obejrzeć stan zgrzewów okien.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie
josek73
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: josek73 »

Ale piankę przycieli.
Mogli wyjąć podkłady i uzupełnić ubytki - pewnie nie starczyło czasu bo jak przystało na niemiecką "solidność"
musieli na drugi dzień być na innym WUNDER MONTAGEN (przepraszam nie znam niemieckiego).
A tak na serio
Zgrzewy mogły popękać z wielu powodów. Jednak w tym przypadku myślę, że:
Ramy mają na tyle luzu montażowego, że z pewnością nie pękły z powodu pracy budynku (poza tym widać, że ten budynek nie jest nowy i już nie powinien pracować)
Możliwe jest to, że są zbyt mocno rozciągnięte - ale to nie powinno spowodować ich EWIDENTNEGO pęknięcia
Pęknięcie wystąpiło dokładnie w miejscu zgrzewu co może sugerować na błędne ustawienia maszyn począwszy od piły tzw "kiełbasa" poprzez złe ustawienie naddatku na zgrzew, złym ustawieniu temperatury, zbyt mocnym wyparciu szyb, zbyt długim listwom przyszybowym, a na nieprawidłowej temperaturze zgrzewania, czasie sztygnięcia, zbyt głębokiej obróbce, za małym skrzydłom (okucia zciągnięte na max) BEZNADZIEJNYM montażu skończywszy.
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

josek - co by nie bylo to popekane naroza to tylko wymiana okien - a ze montaz tragiczny - ja bym firme zglosil do Urzedu Skarbowego - ze sprzedali produkt bez certyfikatu - to dziala
PS - te pekniecia to bym chetnie obejrzal na jakis dokladniejszych fotkach.
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

zgrzewy na tych czesciach zewnetrznych sa mocno podfrezowane - to moze byc przyczyna [jedna z przyczyn] - sa oslabione
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

na kilku fotkach widac tez przypalenia zgrzewow, jakies paprochy czarne i sam zgrzew wydaje mi sie "spieniony"
jak sprawa jest w sadzie to zazadaj by sad zwrocil sie o niezalezna ekspertyze - bo prywatnie zrobione to Ci moga odrzucic. Ponadto twoj adwokat niech zada dokumentow na te okna - certyfikatu, deklaracji zgodnosci. To jest jeden z argumentow - poza tragicznym montazem i wykonaniem. Ponadto jak masz w umowie profil 5-komorowy z okreslona nazwa a tak naprawde jest to cos innego to tez masz niepodwazalny argument [niedotrzymanie z ich strony warunkow umowy]
Dobry prawnik jest Ci potzrebny. taki od spraw budowlanych, stolarki.
sprawe masz wygrana.
josek73
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: josek73 »

Nie ma konieczności oglądania na lepszych zbliżeniach. Te, które są pokazane są ewidentnie pęknięte.
Pchelek do urzędu skarbowego można podać "firmę", która wykonała montaż bez f-ry. Żle wykonany montaż można zgłosić do Rzecznika Praw Konsumenta lub UOKIK.
Panowie z B-ach powinni byli załatwić sprawę, a nie zastawiać się "NIEMIECKĄ SOLIDNOŚCIĄ" (mercedesy też się psują bo produkują je ludzie - nie mało tam Turków, Hindusów, Niemców, Polaków itp itd). A tak mają to na co de facto zasłużyli.
klajster
Fachowiec
Fachowiec

Post autor: klajster »

na zdjęciu nr1 widać że listwy przyszybowe nie mają kąta 45 stopni i to jest główna przyczyna popękanych zgrzewów ponieważ rozpychają skrzydło , a wiem co mówię bo miałem ten sam problem. Półokrągła listwa może i ładnie wygląda ale koszmarnie się szkli. Przylgi do listwiarki trzeba sobie samemu przerobić na te listwy bo Frezwid robi standardy.Jest taka Polska firma DELTA na ich stronie widziałem fajną listwiarkę i niedrogą do której nie trzeba przylgi, ma dwie prowadnice frezowane w korpusie i boczny docisk ,idealna do tych listew.Urban też ma coś podobnego ale cena kosmos.Pozdrawiam.
wiktor.wiktor
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: wiktor.wiktor »

Przeczytałem wszystkie wypowiedzi na temat okien butzbach i włos się jeży na głowie, że w obecnych czasach stać tak profesjonalną firmę na wykonanie takiej usługi. Na obecną chwilę klient powinien mieć "czas i pieniądze" i w tym przypadku wygląda na to, że klient to miał. A wynajęta firma robi mu to co klient sobie życzy. Nie sądzę, że w umowie klient życzył sobie demolkę domu, poniszczenie okien, elewacji i montaż z dziurami i w ogóle cały ten pastiż, który mu zrobiliście.
Panie Leszku, tu zwracam się do pana jako wasz klient, bo wyglada na to, że kupowałem wasze okna w tym samym czasie co ten pan, ponieważ chciałem je kupić bezpośrednio z waszej fabryki to okazało się, że obecny wóczas prokurent Pan Janusz CZ. nie może mi ich sprzedać i odesłał mnie do przedstawicieli handlowych u których tylko mogłem kupic okna- wtedy to był pan i pan Zbigniew. Więc nie rozumiem dlaczego nie odpowiadacie gwarancyjnie za swój produkt. Czy to znaczy, że ta wasza gwarancja to jakieś hu....muju!!!!! Proponowaliście mi ten sam profil co u tego pana, jako profil 5 komorowy i w pełni wam zaufałem, że bede miał okna z profilu 5 komorowego, zapłaciłem wam pieniędzmi pełno wartościowymi!!! Na obecną chwilę moje okna będą sprawdzane przez eksperta, jeżeli potwierdzi się to co jest zgodne z aprobatą techniczną i niezgodne z propozycją i umową - to obiecuję wam, że podejmę wszystkie niezbędne kroki i dojdę swoich praw a w tym jestem dobry bo to mój zawód.
Wiktor.
Awatar użytkownika
perfektaokna
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: perfektaokna »

ktoś kiedyś powiedział " do wagi do piona i robota spierd...." jest jeszcze jedno " nie maj murarzom nic nie robią tylko łażą"
ogólnie to coś takiego by u mnie nie przeszło, błędy widać na pierwszy rzut oka dziwi mnie zachowanie producenta że nic z tym nie robi jak również determinacja klienta że poczynił tak drastyczne kroki zakładając im stronkę nie życzę nikomu. Renomę jak widać na przykładzie można stracić szybko zaś dużo trudniej jest ją odbudować. Na mieście już poszła fama że robią klientów w bambuko więc co pozostaje to tylko to jak wycofać się z branży albo zmienić nazwę. Stronka w Google kolegi co ma z nimi problem pojawia się na 4 pozycji tak wiec nieźle gratuluję wyniku. a hasło na zachętę " masz okna Butzbach, masz styl" niewątpliwie zachęca do wejścia, poczytania i oglądnięcia galerii.

POZDRAWIAM I ŻYCZĘ SUKCESU W DOCHODZENIU SWOICH PRAW
Najszybszą metodą podwojenia pieniędzy jest złożenie ich na pół i umieszczenie w tylnej kieszeni spodni. :)
Awatar użytkownika
Magic353
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Magic353 »

Sorki,oglądając ten montaż to stwierdzam krótko,nawet po dobrej popijawie wyszedłby mi lepiej. A moja szacowna małżonka stwierdziła że panowie montażyści "zadbali o klienta i dobrą wentylację w domu" żeby przypadkiem klient się nie zaczadził od zbyt szczelnych okien. Pozdrawiam.
Wszystko jest względne i zależy od punktu widzenia i siedzenia.
Paweł76Paweł
Czytelnik
Czytelnik

Wracając do tematu okien butzbach to 23 września 2011 firma Z.S.Systemy okienne Butzbach z Karpina przegrała proces w Sądzie.
"Profesjonalna" firma pomimo nakazu sądowego nie była wstanie dostarczyć protokołu odbioru, deklaracji zgodności z aprobatą techniczną i instrukcji montażu okien.
Jak szukacie okien do swoich domów to przemyślcie sprawę co chcecie wybrać.
Zapraszam na pokaz profesjonalizmu.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ